УКР РУС

Мудрик навчив усіх: як два клуби та три голкіпери зірвали куш лише одним трансфером

15 лютого 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про багатоходівочку, до якої призведе трансфер голкіпера збірної України.

Воротар збірної України Дмитро Різник змінив клуб, перейшовши із Ворскли до Шахтаря. Ціна питання – три мільйони євро плюс бонуси. Голкіпер отримав контракт на 5 років.

У цьому трансфері все зрозуміло – Анатолій Трубін близький до переходу в інший клуб. Основний воротар Шахтаря має контракт до літа 2024 року. Тобто, залишилося ще півтора року. Нову угоду підписувати він не хоче. Шахтарю потрібно продавати вже влітку, щоб отримати хороші гроші, адже є ризики дешево чи навіть безкоштовно втратити такий актив.

Трубін має досвід виступів у трьох ЛЧ, став основним у клубі, дебютував у збірній України, із молодіжкою вийшов на Євро-2023. При цьому йому тільки 21 рік. Його прізвище наявне у ростері всіх клубів, які потребують посилення воротарської позиції. Тому ніякого сенсу підписувати нову угоду з Шахтарем немає.

Історія із трансфером Мудрика показала, як важко йти з Шахтаря, якщо у тебе діє довгострокова угода. Коли у Трубіна залишиться рік контракту, то, відповідно, ціна не буде високою. Шахтар теж зацікавлений у трансфері вже влітку. Рівень чемпіонату України зараз такий, що прогресувати тут дуже важко. Трубін взяв усе, що міг, та потребує нового виклику.

Донецький клуб опинився у ситуації, коли продали Мудрика, а потім думають, кого купити. Звичайно, коли ти продаєш футболіста за 70 млн, то дешево купити нового не вдасться. Схоже, тепер боси "гірників" вирішили діяти на випередження. Спочатку підпишуть Різника, а потім продаватимуть Трубіна. Це стане певним тиском на Анатолія. Ніхто нічого йому вже гарантувати не буде.

У системі Шахтаря немає воротаря, здатного замінити Трубіна. Пятову влітку виповниться 39. Олексій Шевченко – другий номер без амбіцій стати першим. Він уже давно не грав стабільно. Серед молодих воротарів не помітно великого таланту. Твардовський і Пузанков не вражають. Тому запрошення кіпера "з боку" є логічним.

Ніяких проблем у Різника в новому клубі не буде. Він адаптований до країни, чемпіонату. Знає більшість партнерів по збірній України. Готовий грати відразу. Варіант із Шахтарем по Різнику став для Ворскли щасливим квитком. Дмитро вже явно пересидів у Полтаві та потребував нових викликів для подальшого прогресу. У першій половині сезону помилок вистачало. Тільки от питання в тому, що ніхто не хотів за нього платити гроші, яких прагнула Ворскла. Раніше писали, що Легія прицінювалася. Але викладати три мільйони євро за воротаря з УПЛ та ще й не з грандів – дуже ризиковано, не кожен на це піде.

Трансфер до Шахтаря – це змога для Ворскли отримати хороші гроші. Ніхто інший скільки б не заплатив. Це дозволить клубу мати впевненість у своєму майбутньому на певний час. А у плані заміни нічого вигадувати не потрібно – є Павло Ісенко, який не менш талановитий за Різника, але поки не отримав свого шансу.

Колись Ісенко в зовсім юному віці чудово себе проявив у Кубку України, коли став героєм серії пенальті проти Маріуполя. Але потім так і не зміг нав'язати конкуренцію. Зараз Павлу тільки 19 років, тож нічого ще не втрачено. Тепер він матиме можливість не тільки стати першим номером клубу, але і молодіжної збірної України – у наступному відборі до Євро.

Хто замінить Мудрика у Шахтарі? Висновок дуже простий