УКР РУС

Мудрик – перспектива для Ман Сіті, Ліверпуля чи МЮ, але є причини, які змушують вагатися

12 травня 2022
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про сенсаційного дебютанта збірної України.

Я вважаю, що потенційний перехід Михайла Мудрика в англійський Брентфорд – дуже хороше рішення. У перспективі від цього трансферу можуть отримати користь всі три сторони – футболіст, Шахтар і Брентфорд.

Зараз навколо Мудрика ведеться активна медіакампанія. Усі його звитяги на футбольному полі афішуються доволі гучно, хоча Михайло провів тільки один матч за національну збірну, а у першій команді Шахтаря грає з минулого літа.

Борусія М – Україна: Мудрик та інший сенсаційний дебютант дають перемогу – мільйони для українців і ложечка дьогтю

Якщо вірити ЗМІ, до "українського Неймара" проявляють інтерес ряд європейських клубів з провідних чемпіонатів. З останнього – Мілан та Байєр. Це дуже відомі клуби, ще й з українським слідом. За Мілан грав Шевченко, а у Байєрі виступав Воронін. У збіг я не дуже вірю. Це може бути піар-акцією футболіста та торгами із реальним покупцем. Але якщо інформація відповідає дійсності, українцеві проявити себе в цих командах буде непросто. До Михайла одразу виникнуть великі очікування.

Добре, відкидаємо усі припущення. Мілан – без 5 хвилин чемпіон Італії. Команда наступного сезону має утримати планку результату, захищати футбольний трон в Італії і виступити в ЛЧ. "Россонері" потрібні гравці, які відразу зможуть посилити склад. Мудрик лише перший рік на хорошому рівні. Йому знадобиться адаптація і все інше. Вочевидь, Мілан буде сконцентрований на досвідченіших гравцях.

Байєр гарантував собі бронзові нагоди та, відповідно, ЛЧ. Команда гратиме на два фронти. Тому потрібно посилюватися кількісно та якісно. Мудрику без адаптації до місцевих реалій та футболу не обійтися. У Леверкузені на крилах атаки – Діабі, Паулінью, Адлі. У команді вистачає власної талановитої молоді на чолі із 70-мільйоним Флоріаном Вірцом та лідером атаки Патріком Шиком. Дійсно, Байєр за ігровими характеристиками підходить Михайлу, але там буде велика конкуренція, яку без довіри тренера – не виграти. Тут є значні ризики.

Тому перехід в англійський Брентфорд виглядає кращим варіантом. Це менший клуб, який дає можливість адаптації та шукає підхід до футболіста із подальшим продажем до провідних клубів Європи.

Брентфордом володіють ті ж люди, що й данським Мітьюлландом. У спарці працює ще ряд академій в Африці. Це система, заточена на бізнес-модель клубу: пошук – адаптація – розвиток – вітрина – продаж. В основі закладена ідея Расмуса Анкерсена.

Мітьюлланд було засновано у 1999 році. Тобто, від створення клубу минуло трохи більше 20 років. За цей короткий час команда стала грандом місцевого футболу. Змогла тричі виграти чемпіонат Данії, брала участь у Лізі чемпіонів та Лізі Європи. Суть – в розвитку та прогресі. Ідейний натхненник проекту Расмус Анкерсен – свого часу він мріяв стати професіональним футболістом, але травма коліна не дозволила здійснити мрію. Його бачення футбольного клубу знайшло відгук в одного із товстосумів Данії, який був дотичним до букмекерського бізнесу.

Суть ідеї полягала в тому, що клуб мав проводити пошук талантів, розвивати їх та продавати. Багато в чому ставка робилася не тільки на власних вихованців, але й на пошук самородків у Африці. Ряд місцевих академій співпрацювали із Мітьюлландом.

Головна проблема полягала в тому, що Мітьюлланду було важко конкурувати із провідними академіями світу – Аякс, Бенфіка, Лейпциг, Зальцбург тощо. Півострів Ютландія – доволі специфічне місце. Кліматичні особливості, спокійне життя та невисокий рівень чемпіонату не сприяли переходу талантів до клубу. Тож довелося випрацьовувати ідеальну систему пошуку через власні школи. Зрозуміло, що тут про жодну масовість та величезні прибутки мова не може йти.

Модель створена, але ще не досконала та допрацьовується на ходу. У якийсь момент стало зрозуміло, що ти не продаси гравців у найсильнішу та найбагатшу лігу світу, якщо не маєш там команди. Плюс – потрібно "засвічувати" футболістів у єврокубках. Мітьюлланд стабільно грає в ЛЄ та навіть ЛЧ, що стало такою собі вітриною. Але, як показав досвід, – вітриною не ідеальною та не здатною приносити великі гроші. Тому був придбаний Брентфорд, який тоді виступав у Чемпіоншипі, а тепер піднявся на рівень АПЛ.

Елітна прописка дає додаткові фінансові можливості. У Брентфорді та Мітьюлланді навіть є посади, які відповідають за роботу із талановитими гравцями. Від них не вимагають відразу все, натомість адаптовують, розвивають крок за кроком, а вже потім хочуть мати успіх.

Для Мудрика перехід у Брентфорд – це можливість у перспективі стати гравцем Ліверпуля, Ман Сіті, Арсенала, Тоттенхема чи МЮ. Він гратиме у найсильнішій лізі світу, матиме можливість вдосконалення та розвитку. Якщо ти граєш проти топ-суперників, то і сам, відповідно, ростеш та гартуєш талант, розумієш власні сильні та слабкі сторони.

Брентфорд – це трамплін та розвиток. Якщо вони готові викласти за Михайла 20 млн євро, то отже вивчили цього гравця і не сумніваються у ньому. Зрозуміло, що зараз він таких грошей не коштує. Але потенційно ціна може бути в рази більшою.

Чому Брентфорд звернув увагу на Мудрика? Думаю, що їм запропонували цього гравця. Дуже ймовірно, що це робота агента Олексія Люндовського. Свого часу він влаштовував Довбика у Мітьюлланд. Тож припускаю, що у пана Люндовського вибудувалися хороші відносини з данським клубом та його представниками. Данці проявляли інтерес до окремих українських талантів. Але відсутність паспорта ЄС, домінування Динамо та Шахтаря в плані талантів звели перспективу переходу наших хлопців у Мітьюлланд майже до нуля.

120 мільйонів прибутку, або Шахтар буде продавати – хто на вихід?

Чи варто Шахтарю продавати Мудрика влітку? Якщо раніше цей трансфер виглядав, як доконаний факт, то зараз є певні сумніви. Дійсно, Шахтар перебуває на роздоріжжі. Схоже, що з командою прощається Роберто Де Дзербі, який надихав Мудрика. Незрозуміло, як Михайло спрацюється з іншим тренером. Особливо, якщо наставник буде схильним до ігрової дисципліни. Проблеми з грою в обороні нікуди не поділися.

Український футбол чекають непрості часи. Рівень чемпіонату впаде. Для того, щоб повернутися до зразка сезону 2021/22, знадобиться кілька років. Чи захоче Мудрик грати у такій лізі? Йому 21 рік, а сьогоднішній футбол стрімко молодіє. У такому віці вже грають на найвищому рівні. Напевно, є спокуса спробувати себе у провідних чемпіонатах, особливо якщо мова йде про найсильнішу лігу світу.

З іншого боку, у перспективі він може стати лідером Шахтаря на багато років. "Гірники" гарантували собі групу ЛЧ. Це додаткова вітрина + великі гроші, які дозволяють клубу триматися на плаву. Повернення бразильців у команду виглядає доволі туманно. А враховуючи відтік легіонерів, прощатися з Мудриком – не найкраще рішення.

Натомість для збірної України потенційний трансфер Михайла – це плюс. Національна команда відчуває дефіцит вінгерів. Ярмоленку вже 32. Циганков – не завжди здоровий. Залишається тільки Зубков. Тому перехід Мудрика у топ-лігу допоможе йому стати основним гравцем збірної України вже у найближчому майбутньому.

Миколенко не був би Миколенком, якби не здивував: українець рятує не тільки Евертон, але й... Динамо