УКР РУС

Моралес: "Динамо" досягло дна

12 травня 2014 Читать на русском

Відомий український коментатор аналізує 29 тур УПЛ і пояснює, чому фінал Кубка України з глядачами - це справа державної ваги.

- Роберто, "Шахтар" - чемпіон. Чи могло бути інакше?

- Чемпіонство "Шахтаря" відбулося не в неділю, а набагато раніше. Титул лежав, а "гірники" його підібрали.

- Вилучення голкіпера "Зорі" на перших хвилинах матчу - заслужене?

- Не думаю, що це такий вже принциповий момент в матчі "Зоря" - "Шахтар". Вилучення в дебюті гри - це, звичайно, мінус. Але "Шахтар" переміг би за будь-яких умов. Не знаю, наскільки "Зоря" могла і хотіла чинити опір.

- "Дніпро" міг втратити другу сходинку, але здобув красиву вольову перемогу в меншості - вже не вперше в цьому сезоні. То, може, дніпрянам завжди виходити на поле вдесятьох? Чому команда грає на максимумі лише тоді, коли загнана в кут?

- "Дніпро" взяв своє. Перемога над "Ворсклою" - це був обов'язок команди. Тут важче пояснити, що відбулося в матчі з "Карпатами" та деяких інших іграх. Ми звикли до успіхів "Ворскли", хоча там не те що зірок немає, а й гравців, які могли б зацікавити вітчизняних грандів. Увесь час грати понад свої можливості - нереально.

- В останньому турі "Дніпро" і "Металіст" зіграють, відповідно, з донецьким "Металургом" і "Ворсклою". Кому буде важче? Хто отримає путівку в Лігу чемпіонів?

- В нас можна повірити майже в усе. Тому я б не казав, що "Дніпро" вже на 100 відсотків - другий. Але такий варіант був би найлогічнішим. "Дніпро" заслужив на Лігу чемпіонів.

- "Динамо" фінішує лише четвертим - новий антирекорд . Чи досягли кияни того дна, з якого почнеться зворотній рух - угору?

- Дивлячись на склад "Динамо" можна сказати, що це - величезний провал. Клуб заплатив за свої помилки. Запрошення Блохіна на тренерську посаду - провал. Власне, той, хто призначив цього спеціаліста-"мотиватора", - сам привів "Динамо" до провалу. Тепер, по-перше, потрібно визначитися з головним тренером. По-друге, належить вирішити питання з окремими футболістами. Склад у "Динамо" хороший, але люди - невмотивовані. Багато-хто себе не бачить у команді - ті ж Беланда, Велозу. Нижче четвертої сходинки "Динамо", звісно ж, не впаде. В наступному сезоні кияни, найімовірніше, будуть вище в турнірній таблиці. Адже в "Металіста" є проблеми.

- Всі матчі туру відбулися без глядачів - лише в Полтаві фан-сектор частково заповнився. Чи була потреба в таких заходах безпеки?

- За великим рахунком це рішення - обгрунтоване. Можливі провокації, диверсії, теракти. Це правда. Але ми не шукаємо виходів із ситуації, а йдемо найлегшим шляхом. Вважаю, що в останньому турі хоча б топ-матчі все ж варто провести із глядачами. Нехай клуби візьмуть на себе організацію безпеки. Міліції в нас немає - це чи не найбільші зрадники. Фінал Кубка України також потрібно провести із вболівальниками - бодай для того, щоб була картинка. Розумієте, ми програємо у пропаганді. Нам як ніколи потрібен позитив, а його немає. Пенсіонери, які перебувають на керівних посадах нашого футболу, - ледацюги. Треба було запропонувати клубам: "Можете гарантувати безпеку на стадіоні - проводьте з глядачами". А вони лише внески збирають. Повноцінний фінал Кубка України має бути політичним рішенням. Це важливо для нашої держави.

Олег Бабій, Футбол 24

Twitter автора - @Gullit_87