УКР РУС

Минай – Рух і ще три матчі УПЛ. Анонс великої битви за виживання

25 травня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 28-го туру УПЛ Минай прийме Рух, Чорноморець завітає в гості до Львова, Інгулець зіграє з Металістом 1925, а Кривбас – з Металістом. Анонс і прогноз на матчі читайте на "Футбол 24".

Календар 28-го туру УПЛ склався таким чином, що сьогодні настав судний день для групи виживання. У поточному сезоні вона надзвичайно широка – вилетіти теоретично може навіть Колос, який йде на восьмій позиції. Втім, де-факто це нереально.

А от дев'яту позицію від чотирнадцятої відділяють всього три очки, та і Металіст ще має шанс поборотись за зону перехідних матчів. Достроковий виліт оформив тільки Львів, який навіть не збирається догравати сезон. Місто Лева, до речі, ризикує залишитись без команд в УПЛ на наступний сезон.

Сьогодні зіграють сім із восьми команд другої половини таблиці. Вони демонструють +/- один і той же самий футбол (за виключенням Чорноморця та частково Миная), чергуючи перемоги, нічиї та поразки. Одеса здається фаворитом в боротьбі за виживання, у Металіста 1925 найбільший відрив, а Минай, Рух та Інгулець мають рівні шанси завершити в зоні перехідних матчів. Найгірша ситуація у Металіста.

У поєдинках між цими командами 90% результату визначиться випадковим збігом обставин, тож не будемо детально розглядати їхню гру. Ви й так знаєте, яка в них тактика. Зосередимось на турнірних завданнях та кадровому становищі.

Минай – Рух

Закарпатці тримаються в двох залікових балах від зони перехідних матчів, у якій засіли Рух та Інгулець. У львів'ян і петровців при цьому рівність за очками, однак "жовто-чорні" мають перевагу над "козаками" в особистих зустрічах. До підйому на рятівну 12-ту сходинку (там засів Верес) підопічним Віталія Пономарьова не вистачає одного очка.

У рухівців складніший календар – попереду зустріч з Чорноморцем і Зорею, у яких не буде проблем з мотивацією. Минайці зіграють з Металістом і Олександрією, однак підопічні Руслана Ротаня до того часу можуть повністю вирішити свої турнірні завдання.

Словом, підопічні Володимира Шарана безболісно переживуть нічию. Рух же залежний від результату в матчі Інгульця. У випадку фіаско петровців у Кривому Розі обидва колективи навіть можуть дозволити собі поразку.

Кадрова ситуація

Травмовані: Колесник, Горін (під питанням), Воробчак – Соломон-Отабор (під питанням)

Дискваліфіковані:

Орієнтовні склади на матч Минай – Рух

Минай: Бандура – Гончар, Мельник, Немчанінов, Трубочкін – Шишка, Вітенчук – Гечев, Твердохліб, Булеза – Вишневський

Рух: Паньків – Роман, Слюбик, Дідик, Лях – Довгий, Сапуга – Підгурський, Притула, Таллес – Альваренга, Климчук, Руніч

Прогноз "Футбол 24" – ¯\_(ツ)_/¯

Колективи приблизно рівні. Можна прогнозувати голи, але не більше двох за весь матч. Робити якісь прогнози в такій зустрічі сенсу немає – тут все вирішить Його Величність Рандом.

Інгулець – Металіст 1925

Інгулець перебуває точно в такій же турнірній ситуації, як і Рух. У команд рівність за очками, обидві тримаються в зоні перехідних матчів – до виходу з неї не вистачає всього одного залікового балу. Знизу створює видимість тиску Металіст, який відстає на п'ять пунктів.

Металіст 1925 видерся аж на дев'яту позицію, мінімально випереджаючи Минай і Чорноморець. Відрив від Вереса становить два очки, від Інгульця й Руха – три. Перемога харків'ян у Петровому відчепить загрозу з боку "козаків", адже при 6-очковому відриві підопічні Едмара матимуть ще й перевагу в особистих зустрічах.

"Жовто-синім" треба вигравати, адже попереду поєдинки проти Кривбаса й Динамо. Команда Сергія Ковальця, своєю чергою, зустрінеться із залишками Львова та проведе лобовий матч з Вересом – доволі непоганий розклад, враховуючи складніший календар у Руха. Втім, це не звільняє від необхідності набирати якомога більше очок.

Кадрова ситуація

Травмовані: Ченбай (Інгулець)

Дискваліфіковані: Є. Ткачук (Металіст 1925)

Орієнтовні склади на матч Інгулець – Металіст 1925

Інгулець: Білик – Ковальов, Кучеренко, Поспелов – Нагієв, Кухарук, Клименко, Смоляков – Запорожець, Козак – Резепов

Металіст 1925: Мозіль – Жичиков, Безуглий, Курило, Рудавський – Габелок, Вачіберадзе, Кравченко – Русин, Островський, Ременюк

Прогноз "Футбол 24" – ¯\_(ツ)_/¯

Тут також важко визначити фаворита. Справа не тільки у футболі команд, а й у дивній історії навколо матчу. Спочатку інсайдери з ТаТоТаке повідомили, що Металіст 1925 попросив букмекерів зняти поєдинок з лінії. Потім голова наглядової ради харків'ян вийшов із заявою про те, що клуб не бере участь у підкилимних іграх – але інформацію не спростував.

Матч залишається доступним для ставок, однак при цьому фаворитом називають Інгулець. Ну окей: домашка, ретроградний Меркурій, Ковальов грає краще за Ляпорта – нехай петровці будуть фаворитами. Але коефіцієнти від 4,8 до 6,5 на Металіст 1925 – це що?

Навіть без урахування турнірної ситуації це виглядає підозріло, тож не ставте на цю гру. Нам намагаються втерти якусь дичину.

Львів – Чорноморець

Нарешті це сталося. Рівненський Верес, який перевезли на Галичину й перефарбували у ФК Львів, вилетів з УПЛ – а може ще й припинить існування. Принаймні, нинішні керівники точно не бажають фінансувати команду, дозволивши журналістам задихати вільним повітрям. Нікому не хотілося опинитись у нічному лісі з лопатою через критику "містян" – принаймні, ніхто не бажав стати першим.

Жарти жартами, а в історії новоствореного Львова нічого хорошого не було. Навіть завершити сезон по-людськи клуб не зміг – футболістам пропонували розривати контракти за обопільною згодою (хз, що це значить), на останній матч чемпіонату команда не приїде, а сайт вже не працює. Помер Максим – та і чорт з ним.

Для Чорноморця матч на Арені Львів є прекрасним шансом покращити становище в боротьбі за виживання. Одесити демонструють прекрасний футбол, але брак класу та скромні кадрові ресурси не дозволили зробити різкий ривок. "Моряки" тримаються у двох очках від зони перехідних матчів.

Шанси залишитись в УПЛ на наступний сезон колосальні, враховуючи поєдинок з Металістом у останньому турі – до того часу харків'яни вже мають вилетіти. Наявність лобової зустрічі з Рухом на вихідних теж додає впевненості, а над Інгульцем є перевага в особистих зустрічах. Словом, зараз все в руках і ногах Чорноморця.

Кадрова ситуація

Травмовані:

Дискваліфіковані: Демченко (Чорноморець)

Орієнтовні склади на матч Львів – Чорноморець

Львів: зіграють ті, хто залишився на контракті (ніхто не знає, скільки їх) + юніори

Чорноморець: Непогодов – Путря, Салюк Єрмаков, Брагару – Васильєв, Політило – Бадібанга, Кузик, Алефіренко – Авагімян

Прогноз "Футбол 24" – 0:3

Якщо Чорноморець не переможе залишки Львова, то може і не треба боротись за УПЛ?

Кривбас – Металіст

Кривбас – єдиний колектив, якому не треба думати про виживання. Теоретично криворіжці здатні навіть за єврокубки зачепитись, адже відставання від зони Ліги конференцій сьогодні можна скоротити до п'яти очок. Втім, Ворскла все одно до неї ближча на два пункти, а у підопічних Юрія Вернидуба попереду матчі з вмотивованими Металістом 1925 і Дніпром-1.

Та й у Олександрії останній тур простий. Кривбас же хоч і видав хороший відрізок на старті другого кола, однак темпу не витримав – хоча команда в рамках свого стилю виглядає перспективно. Зустріч з Металістом можна назвати підготовчою до наступного сезону, тож сьогодні від Юрія Вернидуба можна очікувати на ротацію.

Металіст ризикує оформити офіційний виліт в Першу лігу вже у цьому турі. Харків'яни йдуть на передостанній сходинці, відставши від Руха й Інгульця на п'ять залікових балів. Втім, більш ймовірно, що "жовто-сині" залишаться у грі бодай до вихідних.

Попереду матчі з Чорноморцем і Минаєм. Ніхто не вірить у здатність команди Періци Огнєновіча вижити в еліті – занадто вже слабким був їхній футбол протягом останнього місяця. Крім того, інсайдери натякають про фінансові проблеми в клубі.

Словом, колектив здається приреченим – і навіть перемога над Кривбасом не змусить сумніватись у вильоті Металіста. Харків'янам потрібне диво.

Кадрова ситуація

Травмовані: Микитишин, Банада, Вернидуб, Якімець, Семенов – Порох (під питанням)

Дискваліфіковані: Задерака (Кривбас)

Орієнтовні склади на матч Кривбас – Металіст

Кривбас: Кліщук – Понєдєльнік, Безкоровайний, Стецьков, Дібанго – Капіч, Хомченовський – Кораблін, Луньов, Соса – Дебелко

Металіст: Єрмолов – Романюк, Ралюченко, Мизюк, Коррал – Панасенко, Самуель – Наумець, Демченко, Картушов – Прядун

Прогноз "Футбол 24" – 2:0

Металіст за 20 останніх матчів здобув всього одну перемогу – мінімально над Львовом. При цьому в шести із семи останніх турах харків'яни пропускали два і більше голів, а тричі в їхні ворота залітало п'ять м'ячів.

З такими результатами прогнозувати щось інше, крім тріумфу Кривбаса, нереально.