УКР РУС

Мілан – Аталанта: Маліновський стає жертвою прокляття імені Шахтаря, Ібра – король і без голів, вечір рекордів

25 липня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Мілан та Аталанта зіграли внічию (1:1) у 36 турі чемпіонату Італії. Маліновський вийшов у стартовому складі. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Мілан – Аталанта, стартував о 22:45. Це битва двох лідерів Італії у 2020 році. "Богиня" набрала 43 очки, "россонері" – на 5 менше. Після карантину суперники не програли жодного матчу, також залишивши Ювентус позаду. У першому колі Аталанта розмобила Мілан, а Маліновський чимсь схожим на асист підсумував рахунок матчу на 5:0. Однак від звітної зустрічі були очікування зовсім іншого футболу. Команда Гасперіні, якого вилучили кілька днів тому (тому сьогодні його підміняв асистент), могла скоротити відставання від першого місця до 3-х балів. Хлопці Піолі мали шанс обійти Рому, яка йде 5-ю.

Мілан – Аталанта: онлайн-трансляція матчу – Маліновський у битві лідерів Серії А 2020 року

Дуже щільно на перших хвилинах. Маліновського двічі жорстко прийняли, в одному випадку Кессьє знущально легко обіграв Руслана. Зате перший удар пройшов після пасу українця. Де Роон здалек пробив над воротами. Ще одна спроба нашого №18, тут уже цікава передача в офсайд прилетіла. Сапата після навісу Гомеса дав вище. Маліновський пасом у дотик розвернув атаку, Капітан Аталанти пробив метрів з 22, але також не влучив. Перший же удар Мілана став дебютним прицільним на дві команди і відразу гольовим. Чалханоглу закрутив зі штрафного по лівому флангу, Голліне не дотягнувся.

Перетримує Гомес м'яч у перші хвилин 20, багато браку і в інших бергамасків, геть розклеїлася гра попереду. Удар Лаксальта поміж ніг Маліновського. Голліні цього разу тягне. Дикий крик Руслана, який намагався лежачи віддати у штрафному Мілана. Білья шипами наступив на ногу. в УПЛ би вже дві червоні вліпили за таке, тут навіть не фол. Постривайте, все-таки перегляд VAR змінює рішення судді. Український хавбек заробив пенальті та жовту для Більї. Сам же Маліновський на 26-й не реалізував пенальті, тільки-тільки оговтавшись від пошкодження та пробивши в Доннарумму.

Вихованець Шахтаря дещо розклеївся. Тут поганий прийом, там не зовсім доречний пас п'ятою на чужого. Однак на допомогу прийшов Фройлер. Швейцарський опорник сам пройшов з центра поля і пробив у блок захисників так, що Сапаті довелося тільки розстріляти кіпера з кількох метрів. І знову Дуван вибігав у воротарський, але тут уже Доннарумму вибиває на кутовий. Маліновський невдало подав з кута поля. Український хавбек отримав одні з найнижчих оцінок у першому таймі за версіями всіх статистичних порталів. Крім нереалізованого пенальті, він ще й лідер за втратами (11), має низьку точність передач (70%, з яких 7 у фінальній третині поля), та лише 50% виграних єдиноборств.

Маліновського замінили уже на 57-й. Провалився Руслан під тиском рухливого півзахисту Піолі, хоча 2 паси під удар й видав. Мурієль вийшов і відразу ж викотив під гострий удар Гомесу – снаряд просвистів зовсім поруч з рамкою. Леау також ледь не став джокером, але вже в Мілана. Господарі раз за разом вриваються у штрафний Аталанти, однак їхні спроби відчайдушно блокують. Грубощів і сумбуру більше, ніж гри після перерви. За 25 хвилин жодного удару в площину воріт на дві команди.

Битва джокерів триває. Мурієль обіграв на швидкості 3-х опонентів, після удару Сапати круглий з рикошетом ледь не залетів. Леау від свого до чужого штрафного пройшов блискавичним спринтом, удар Бонавентури з меж дуги прийняла на себе стійка. Мурієль гостро подавав штрафний. Ібрагімовіч виконав один з найкращих рухів матчу, вигрібши снаряд перед воротами. Закономірна нічия у підсумку. Аталанта втрачає нагоду наблизитися до Ювентуса на 3-очкову відстань. Мілан також не обходить Рому.

Маліновський другий найгірший в Аталанті, але й лідер... креативу

За версією SofaScore Руслан награв на низьку оцінку 6,6. Гірший бал тільки в захисника Толої та 5-х міланістів. Поганенько з єдиноборствами (3 виграв з 7), лише 74% точності передач, хоча не скажеш, що він якось нереально загострював. При цьому став лідером за кількістю створених моментів (3, єдиний серед усіх футболістів цього вечора, в кого більше 2-х ключових пасів). Утім, це більше формальний результат, адже котив партнерам переважно під дальні удари, одного разу Сапаті вдалося увірватися у штрафний, і то заблокували. Лідер Аталанти і за негативним показником – 16 втрат, стільки ж у Гомеса, але Папу відіграв на 32 хвилини більше. В Ібрагімовіча та Лаксальта по 18 подарунків суперникам, вони провели на полі весь час.

Насправді не варто розводити особливу паніку, мовляв, після такого тільки лавка і все таке. Маліновський безліч разів правильно відкривався, але наштовхувався на нерозуміння партнерів або правильну організацію багатошарової оборони суперника. Під ліву ногу партнери так жодного разу і не викотили. Більша проблема у психології – Руслан ніби розклеївся під тиском свого промаху та напрочуд атлетичного опору суперників. Тому Гасперіні й змушений був з жалем згадувати після гри Ілічіча як "найбільш рішучого гравця команди", якого так бракує через травми.

Аталанта досягає історичних рекордів, але не долає прокляття Сан-Сіро

Уперше в житті "Богиня" забиває голи 24 тури поспіль у Серії А. Крім того, покращено історичний рекорд очок за сезон (75), а Дуван Сапата та Луїс Мурієль стали найрезультативнішим дуетом Аталанти всіх часів (по 18 голів за 1 розіграш чемпіонату Італії). Цей вечір супердосягнень, утім, виявився далеко не ідеальним. Маліновський повторив нелегку долю Ілічіча та Мурієля, які втратили шанс забити з пенальті в Мілані на Сан-Сіро у поточному сезоні. Три різні гравців, три різні команди і три різні воротарі-герої, які цього сезону носять капітанські пов'язки. Приклад Пятова підхопили не менш досвідчений Хандановіч (Інтер) та зовсім юний Доннарумма.

Дві нічиї у Серії А та поразка в ЛЧ. Остання не стала фатальною, а ось провали проти міланських грандів коштували 4-х очок. Якби не це, Ювентус би зараз лідирував лише з 1-очковою перевагою. Утім, як казав Гасперіні, розмови про Скудетто в команді згорнули ще після втраченої перемоги в Турині. Потім була ще феєрія за інерцією проти Брешії, а далі все гірше: невдача на полі Верони та вимучена перемога над Болоньєю. В усіх останніх матчах не лише Маліновський, а й вся Аталанта виглядає далекою від ідеалу. У команди, яка забивала 6, 4, 3 голи після карантину, банально закінчилося пальне – результативність впала до 1 гола за матч. Зіграти 11 турів за 33 дні – це вам не жарти. Тут уже реальна втома, як фізична, так і психологічна.

Мілан сяє завдяки трьом топам

Харизму цих "россонері" тримають на собі кілька виконавців. Фантастичний воротар Джанлуїджі Доннарумма, який у ролі 21-річного капітана нині й приніс очко – Аталанта награла на 2 очікувані голи, забила лише раз. Король другого поверху, 38-річний Златан Ібрагімовіч (виграв 13 повітряних дуелей з 15, нереальний показник, майже втричі більше за середній по сезону), який у батьки Джіджі годиться, нині багато і корисно працював на команду з глибини та у своєму штрафному – тільки двоє оборонців у складі обох команд частіше за нього виносили м'яч (4), а за пасами у фінальній третині (17) кращим був лише Гомес (21). І маестро гольових передач та стандартів Хакан Чалханоглу. Найкращий асистент (8) обійшов Ібру та вийшов на друге місце серед бомбардирів.

Не можна обділити увагою і дует живчиків, які встигла попрацювати всюди. Кессьє став лідером за відновленими володіннями (13, це навіть більше, ніж у воротарів), а разом з Ребічем увійшов у топ-3 Мілана за кількістю дуелей (виграв 5 з 14). Саме такі робочі конячки і ковтали прострір, мурували стіни на початках атак, коли Аталанта тільки малювала плани набігів на чужу половину. Надзвичайно компактність створювала враження фінальної гри, коли обидві команди не ризикували викинутися з оборони більше, ніж дозволяла ідеологія матчу. Ніхто не хотів втрачати свою безпрограшну серію. Мілан, до слова, досягнув символічної віхи, яка прекрасно ілюструє чемпіонський прогрес команди з приходом Златана – клуб забив 28 голів за 10 матчів посткарантинної ери, а це стільки ж, скільки за попередні 26 турів.