УКР РУС

Мхітарян: Якщо нам знову попадеться "Барселона" - зіграємо набагато краще

4 червня 2011

Півзахисник "Шахтаря" Генріх Мхітарян розповів про свої успіхи у донецькому клубі.

- Ваш клубний сезон вийшов цілком вдалим. У складі "Шахтаря" ви виграли чемпіонат і Кубок України, клуб далеко пройшов у Лізі чемпіонів. Як самі оцінюєте рік, проведений у "Шахтарі"?

- Для команди у цілому цей сезон, на мій погляд, став одним з найуспішніших в історії клубу. У Лізі чемпіонів пробилися до чвертьфіналу, хоча до цього жодного разу не виходили з групи. Дуже добре провели чемпіонат України. Правда, у кінці було кілька осічок, пов'язаних з тим, що від основного конкурента, київського "Динамо", відірвалися на 12 очок.

У якійсь мірі це вплинуло на мотивацію, хоча ми все одно намагалися грати на повну силу, щоб зберегти відрив. Успішні матчі нам вдалися і в Кубку України. І незважаючи на те, що перед фіналом вже думали про близьку довгоочікувану відпустку, всі зуміли знайти у собі сили і зіграти на звичному рівні. Користуючись нагодою, вітаю одноклубників і шанувальників команди із вдалим сезоном!

- Мірча Луческу має славу вимогливого тренера. Оскільки ви часто виходите у стартовому складі, можна сказати, що вам вдалося завоювати його довіру?

- Доводити, що гідний виходити в основі і грати, я намагаюся в першу чергу на тренуваннях. У команді 25 - 26 футболістів, конкуренція велика, і місце на полі ні мені, ні іншим не гарантоване. Роблю все, щоб тренери в мене вірили.

- Позиція опорного півзахисника, на якій ви виступаєте у "Шахтарі", передбачає досить обмежений діапазон дій. Не важко - адже у колишніх клубах ви грали ближче до атаки?

- Щодо діапазону згоден, зате на цій позиції здобуваю нові навички. Я став трохи інакше дивитися на футбол. У той же час сподіваюся, що в новому сезоні зумію заграти зовсім по-іншому. Все-таки в перший рік, проведений у "Шахтарі", мені було трохи складно показувати ту гру, якої від мене вимагав тренер. З початком майбутнього сезону постараюся додати у майстерності і приносити більше користі команді.

- Вашим головним конкурентом за місце в основі можна назвати бразильця Фернандінью?

- Ну, я б не сказав, що він мій конкурент. Просто основним поєднанням в опорній зоні вважається пара Фернандіньйо - Хюбшман, яка давно виступає у команді. До речі, мені є чому повчитися і в них, і у інших одноклубників.

- А як вийшло, що незадовго до фінішу чемпіонату ви програли киянам 3:0?

- Важко сказати. Просто в той день вони виявилися сильнішими. Скажу лише, що ми проаналізували помилки у тій грі і постаралися у кубковому фіналі їх не повторити. Приємно було завершити сезон на мажорній ноті.

- Чи можна очікувати, що в новому сезоні суперництво з киянами ще більше загостриться?

- Не тільки з киянами. Є ще "Дніпро", "Металіст", "Карпати", та й інші команди небезпечні. Утримати чемпіонство завжди складніше, ніж завоювати.

- Які враження залишилися від Ліги чемпіонів - адже ви вперше брали участь у цьому турнірі?

- Приємно, звичайно, що команді вдалося пройти далеко. Спочатку була поставлена ​​задача пробитися у плей-офф, потім вдалося у 1/8 фіналу здолати "Рому" і вийти до чвертьфіналу. Тут вже і президент клубу, і ми, звичайно, стали замислюватися про півфінал. Не вийшло. Проаналізуємо і спробуємо в новому сезоні зіграти краще.

- У чвертьфіналі "Шахтар" спіткнувся у протистоянні з самою "Барселоною". Прикро, що так розпорядився жереб?

- Та ні, шкодувати немає про що. Ти повинен бути готовий грати з будь-яким суперником на будь-якій стадії турніру.

- Матчі з "каталонцями" принесуть користь вашій команді?

- Напевно цей досвід "Шахтарю" стане в нагоді. Думаю, в наступному сезоні картина буде іншою, і якщо нам знову попадеться "Барселона", ми зіграємо набагато краще.

- Складно виходити на ігри першості Україну після матчів із такими командами, як "Рома", "Арсенал", "Барселона"?

- Ні, не складно. Футболіст повинен налаштовуватися на матчі незалежно від рангу суперника. Кожну наступну зустріч потрібно проводити на тому ж рівні.

- "Шахтар" неухильно наближається за рівнем до грандів європейського футболу. Солідна команда, досвідчений тренер - для багатьох футболістів це межа мрій...

- Що стосується мене, то я завжди намагаюся досягти більшого.

- У листопаді минулого року ви змусили вболівальників похвилюватися через хворобу, яка вибила вас на деякий час з ладу.

- Не хотів би говорити на цю тему. Все позаду.

- З федерації, зі штабу збірної вам у той період дзвонили, цікавилися вашими справами?

- Не тільки з федерації і збірної - наскільки я знаю, за мене переживала вся Вірменія. І я дуже вдячний всім, хто підтримав мене у важкий період.