УКР РУС

МФК "Миколаїв": Рішення щодо договірних матчів ФФУ ухвалила з порушенням процедури

7 грудня 2015 Читать на русском

МФК "Миколаїв" звернувся з відкритим листом до президента ФФУ Андрія Павелка щодо рішення КДК визнати два матчі клубу договірними.

"Для колективу МФК "Миколаїв" стала неприємним сюрпризом інформація про дисциплінарні санкції Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ, які застосували до нашого клубу щодо двох матчів з його участю в сезонах 2013/14 і 2014/15, після розгляду даних Комітету з етики та чесної гри.

У співробітників клубу, футболістів і численних уболівальників виникли резонні запитання, на які ми розраховуємо отримати відповіді:

1) Яким конкретно чином матчі ПФК "Олександрія" - МФК "Миколаїв" і МФК "Миколаїв" та ФК "Буковина" Чернівці були ідентифіковані як договірні, чи проведені у взаємодії з букмекерськими конторами? Наведене КДК ФФУ формулювання "визнані такими, що відбулися з вчиненням МФК "Миколаїв" дій з маніпулювання результатом матчу" жодним чином не дає відповіді на поставлене запитання. І, тим самим, породжує різні чутки та домисли серед футбольної громадськості України.

2) З якої причини чи наміру на засідання Комітету з етики та чесної гри і Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ не викликали/запросили представників МФК "Миколаїв"? Хіба для членів комітетів було зайвим почути точку зору наших фахівців і поставити їм додаткові запитання? Якщо рішення КДК ФФУ можна порівняти з футбольним судом, то присутність обвинуваченої сторони - це непорушна умова. Інакше відбувається не суд, а справжнє судилище. Ми категорично проти заочного винесення дисциплінарних санкцій.

3) Дисциплінарні санкції винесли на адресу лише одного футболіста (А. Купрій), який в жодному з двох скандальних матчів участі не брав. Чому в рішенні КДК ФФУ не розкривається роль цього горе-футболіста? Зрозумійте правильно: ми не збираємось когось захищати чи виправдовувати, а хочемо знати - що ж відбувалося насправді. Далі - чому покарано лише одного гравця, адже учасниками матчів були як мінімум по 11 футболістів стартового складу в кожній зустрічі? Комітет з етики та чесної гри, на наше тверде переконання, не повинен не брати до уваги уваги і інших фігурантів, які причетні до закулісних ігор.

4) З логіки випливає, що у процесах договірних (або зіграних "на контору") ігор бере участь не одна команда. Напевно є ще учасники цієї "контори". В обох випадках покараними є лише представники МФК "Миколаїв". Нам хочеться знати та зрозуміти - а які ролі в цих "виставах" (якщо вони дійсно були) їм відвели. Чому їх не назвали та не покарали.

5) Хочеться особливо підкреслити, що вкрай не справедливим виглядає рішення КДК ФФУ, згідно з яким МФК "Миколаїв" повинен платити штраф і втрачати очки з вини своїх попередників. На нашу думку, контрольні органи зобов'язані своєчасно (саме своєчасно, за гарячими слідами, а не через рік і більше!?) знаходити безпосередніх винуватців і карати персонально всіх причетних, розподілити штраф згідно міри участі того чи іншого футболіста (або керівника).

6) МФК "Миколаїв" всебічно підтримує ініціативи ФФУ про очищення українського футболу. Але починати настільки суворими методами, вважаємо, потрібно не з нас. Нагадуємо: нинішній клуб і команда не мають абсолютно ніякого відношення до своїх попередників, фігурантів двох або більше підозрілих ігор! Переконливо просимо втрутитися у вирішення цієї проблеми та зобов'язати комітети ФФУ краще розібратися в ситуації і покарати за всією строгістю футбольних законів справді винних", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за вчинення дій з маніпулювання результатом матчу КДК ФФУ покарав МФК "Миколаїв" штрафом та відстороненням одного гравця від футбольної діяльності на тривалий термін.