УКР РУС

Металіст 1925 – Динамо: Шкурін приголомшує, українець марнує довіру Луческу, а 3 старі герої запалюють у матчі УПЛ

11 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Металіст 1925 поступився Динамо вдома (0:2) у 7 турі Прем'єр-ліги 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Харків'яни – відверто домашня команда. На виїзді вони програли всі матчі та не забили жодного гола, а в рідних стінах здобули обидві свої перемоги. Загалом же Металіст 1925 на старті сезону не вразив. Лише одна вистраждана перемога над "дублем" Динамо (Чорноморцем) за 5 турів. Матч, як і онлайн-трансляція Металіст 1925 – Динамо на "Футбол 24", стартував о 17:00. Команду Луческу, яка з 3-очковим відривом утримувала лідерство, чекав свій виклик – відсутність Буяльського і Шапаренка, перша гра після виснажливих поєдинків збірних.

Металіст 1925 – Динамо: онлайн-трансляція матчу УПЛ

Миколенко у силовій боротьбі відтер суперника і відкотив під удар Сидорчуку. Дальня спроба капітана Динамо на 2 хвилині тільки розім'яла воротаря господарів. Мінімальний пресинг киян, і Металіст губиться. Андрієвський виводить Лєднєва на вбивчу позицію, але Богдана відверто підводить прийом м'яча – суперник встигає вибити так, що навіть нема кутового. Двоє гравців, покликаних замінитин нині дует лідерів команди Луческу, могли організувати швидкий гол. Марлісон чіпляється за довгий пас воротаря і розвиває атаку. Перший удар харків'ян, утім, нарвався на блок.

Металіст 1925 – Динамо – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Андрієвський підтримав прохід Циганкова на правому фланзі і націлено прострілив. Шкурін програв дуель голкіперу. Лєднєв ефектно розібрався з двома суперниками і заробив гострий кутовий. Шкурін пролітає, Забарний пробиває – снаряд приземляється зовсім поруч з дальньою стійкою. Падають Марлісон і Шкурін у чужих штрафних майданчиках, без шансів на пенальті. За половину першого тайму нам показують статистику 7:0 за ударами, 2:0 за влучаннями на користь Динамо. Однак загалом кияни навіть на 1 гол не дуже награли.

Миколенко вибивав м'яч після програної дуелі Криськіву (герою двох перемог молодіжної збірної України на старті відбору Євро-2023). Марлісон не прибрав ногу і грубо наступив на Віталія. Обоє корчилися від болю, жовта для бразильця. Динамо було дуже важко з насиченим людьми автобусом, зате майже спрацював стандарт. На 35 хвилині Кендзьора на подачі кутового добив після свого ж удару в поперечину. Сирота забрався ніби й у пасивне положення поза грою, але Олександр міг заважати голкіперу зреагувати на другий удар. Гол скасовано через офсайд після консультації з VAR.

На 40 хвилині Марлісону не вдався удар ножицями, круглого за пасивної оборони Кендзьори підібрав Ременюк – поперечина! Стабільно проходять подачі Савіна з флангу Миколенка у штрафний киян. Бойко легко впорався з ударом Марлісона, який спокійно випередив Сироту. Дзвіночки лунають все гучніше. Удар Сидорчука метрів з 30 – символ безсилля Динамо у першому таймі. Далеко, невлучно, надто відчайдушно. Забарному виписали дивну жовту за банальний фол у центрі поля, яких мільйон. Козиряцький нині на перших ролях.

Ткачук переграв динамівських центрбеків на другому поверсі, Бойко помилився на виході, Марлісона ніхто не тримає (Кендзьора і Забарний позаду), але Денис виправляється. Луческу відверто обурений епізодом. Захист киян програє надто багато боротьби у повітрі, ледь не кожна подача Металіста завершується гостротою. Сидорчук нарешті зіграв тонко, не пробивши здалеку, а віддавши класний пас на Циганкова. Віктора накривали надто багато ніг, але Сергій добивав другим темпом з кількох метрів – вище!

У перерві вийшов Гармаш. Лєднєв свій шанс не дуже використав. А на 47-й Динамо забило. Шкурін класно грудьми скинув подачу Де Пени, це гол №5 від Циганкова. Забарний і Циганков наварили під спробою пресингу, момент завершився падінням гравця господарів, який намагався намалювати фол на межі штрафного. Де Пена подав, Гармаш випередив голкіпера. VAR не спромігся сам впоратися з офсайдними лініями і закликав до моніторів Козиряцького. Таки зараховують – 2:0 на 52 хвилині. Вибуховий старт другого тайму після появи Гармаша!

І знову Шкурін! Класне скидання від Іллі під удар Циганкову з льоту – не менш ефектний сейв голкіпера. Гармаш і Шкурін просто розривають красивою і дуже ефективною грою в пас. Денис міг забивати, якби не підкат Ченбая на межі фолу. Пенальті не буде, і це, схоже, справедливо. Вербіч і Шепелєв замість Де Пени та Андрієвського на 68-й. Але феєрить знову Шкурін. Розкішний пас у темп на Циганкова, який почав цю комбінацію. І тільки дещо поспішне завершення Віктора підвело – з 10 метрів треба таке забивати!

Караваєв і Супряга отримали по 12 хвилин основного часу, замінивши Циганкова та Шкуріна. У Металіста хіба що чергова подача (з кутового) загрожувала воротам Бойка. Гармаш виконує роль Шкуріна для Супряги. але Владислав пробиває не дуже вдало. Динамо впевнено зміцнює лідерство, хоча давно вже мало доводити справу до розгрому. За ударами 18:3, за влучаннями у площину воріт 6:0. Контроль м'яча – 64 на 36. Центрбеки господарів розіграли комбінацію з навісом і першим влучним ударом своєї команди за понад 90 хвилин.

Бойко впорався без проблем. Караваєв накрутив захисника і пробив з лівою у ближній – воротар не затремтів. Аж 8 хвилин компенсував суддя. Спокійно дограє Динамо. Уже за 3 дні старт на груповому етапі Ліги чемпіонів проти Бенфіки. Ох, і поцикали у дотик Сидорчук, Вербіч і Гармаш на останніх секундах. Комбінація у стилі старого венгерівського Арсенала завершилася ударом вище, а міг бути шедевр! Динамо набирає 19 очок і відривається від третьої в таблиці Олександрії на 5 балів. Дистанція від Шахтаря залишається на рівні 3 пунктів.

Шкурін і Лєднєв – два різні способи використати можливість

Усі чекали, що саме український хавбек підмінить травмованого Буяльського і нарешті по-справжньому вистрелить. Однак більше ролю Віталія сьогодні виконував Шкурін. Білоруський форвард вміло підігравав Циганкову і Гармашу, розтягував простір, грав швидко і витончено. Як же прекрасно він діяв спиною до воріт. Продовжить так швидко вчитися, будуть люди. Дасть Бог, і на вищому, єврокубковому, рівні тоді не загубиться.

Так, Шкуріну десь все ще не вистачає того властивого снайперам егоїзму, який є у Буяльського чи забивних нападників. Однак у плані створення моментів впорався за себе і того хлопця. Вийшов Супряга, і ці позиційні атаки вже не були такими веселими та живими. Влад запам'ятався лише незрозумілою агресією. Схоже, з позицією основного №9 після важкої травми Бєсєдіна великих питань немає. Поки Рамірес хворіє, Вербіч більше захоплений сімейним життям, а Супряга досі в активних пошуках себе, Шкурін часу не гає.

У такі моменти розумієш, наскільки Динамо все простіше з такими гравцями, як Буяльський. Приймаєш як даність. А потім доводиться прокидатися. Бо той же Лєднєв не показав геть нічого. Богдан на зборах активніше себе проявляв. А тут, проти насиченої оборони, зовсім знітився. Передачі назад, зайві фокуси з дриблінгом, пасивний рух між лініями, жахливий прийом, через який змарнував супермомент, створений Андрієвським. Якийсь абсолютно не командний гравець, повна відсутність загострень. Можливо, згадана втрачена нагода так вплинула, але тоді й над психікою треба працювати. Вийшов мільйон разів "списаний" Гармаш і показав, як треба. Лєднєву ж не те що серйозна практика в ЛЧ не світить. Тут би в чергову оренду не вирушити з такою низькою ефективністю дій.

Циганков, Гармаш і Де Пена вирішують

Тріо старих героїв Динамо розривало після перерви. Тільки Металіст 1925 хоч трохи розкрився, пішли ці розкішні діагоналі Де Пени у вільні зони. Кривенцов змушує своїх хлопців страждати у грі через короткий пас. Часто це приводить до стрімких зворотніх моментів суперника. Динамівці перехоплювали у високих позиціях, хоч у підсумку марнували перспективні нагоди перетворити свої атаки у щось стовідсоткове. Дальні поспішні удари – не те, чого вимагає Луческу. Старі звички час до часу проявляються у його підопічних, але домнул Мірча їх контролює, зводить нанівець і змушує грати складніше.

Вихід Гармаша став фактично ключовим. Металіст не встигав за різкістю Дениса. Ветеран і завершував, і створював. Може, час навіть у збірну України повертати? Як мінімум у ролі джокера Гармаш міг би й допомогти на досвіді. Хоча не менш важливими були дві результативні подачі Де Пени. Асист і передгольовий пас. Людина практично на виході з клубу, але навіть до перерви загострює більше, ніж Лєднєв. Карлос залишається професіоналом. Вербіч і Жерсон? Зараз і близько не стоять поруч з уругвайським вінгером. Від певного затьмарення Де Пени, створення проблем команді на рівному місці, яке ми бачили у кількох попередніх турах, не залишилося й сліду.

Ну, і Циганков. Ще одна людина, яка дозволила компенсувати нестачу Буяльського та Шапаренка. Сьогодні ми побачили того старого-доброго Віктора, який на рівні УПЛ у своїй ролі поза всякою конкуренцією. Серед українців щонайменше. Швидкий, рішучий, завжди там, де потрібно. Після його стандартів регулярно гаряче. Одна і та ж подача – так прийшов скасований гол Кендзьори, так ледь не забив Забарний. Циганков вгатив переможний, але все ще тринькає такі моменти, як після суперпасу Шкуріна. Треба повертати боржок партнеру!

Металіст Кривенцова симпатичний, але й зручний

Повертаючись до господарів. Хтозна, можливо, з часом тактика Кривенцова дасть місце для розвитку хоча б окремих виконавців. Ті ж Криськів, Єрмаков, Савін, якому несподівано навіть вручили гравця матчу від спонсорів (кілька напрочуд гострих подач з правого краю були якісними, та все ж), моментами діяли справді дуже і дуже непогано. Чи Ременюк в епізоді, коли класно відірвався від опонентів – як же складно було б киянам, якби не поперечина.

Бразилець Марлісон – також дуже важкий опонент для суперників. Легенда Шахтаря не йде найлегшим шляхом, який обирають більшість українських тренерів, і вже це похвально. Так, наразі Металіст 1925 виглядає надто вразливим для команд такого класу, як Динамо. Але приємно, що український футбол хоча б місцями намагається розвиватися в дусі сучасних європейських тенденцій.