УКР РУС

Мессі: Я завжди говорив, що залишуся в "Барселоні", але зараз це набагато складніше

19 листопада 2014 Читать на русском

Лідер збірної Аргентини та "Барселони" Лео Мессі дав обширне інтерв'ю виданню Ole, де сказав чимало неоднозначних фраз.

Чотириразового володаря "Золотого м'яча" досі болить поразка у фіналі бразильського Мундіалю, і він зовсім не дивується критиці, яка ллється на нього протягом останнього часу. Мессі хвалить Сабелью та Мартіно, а також говорить про Тевеса і свого сина, який на відміну від батька є правшею. Та найцікавіша частина розмови стосується його майбутнього у "Барселоні", яке не таке вже й передбачуване.

- Важко чи легко бути Мессі?

- Я нормальний, як і будь-яка інша людина. Дякувати Богу, я можу грати у футбол, робити те, що мені найбільше подобається. Я звичайна людина.

 - Але Ви не можете вести нормальне життя. Єдине місце, де Вам без перешкод вдасться пройти два квартали, напевно, Нью-Йорк...

- Та я намагаюся жити нормально. Я насолоджуюся тим, що є батьком, особливо, зараз, коли Тьяго виповнилося два роки і він перебуває у дуже цікавому віці.

- Тьяго розуміє, що практично усюди скандують ім'я його батька, який ганяє м'яча з "десяткою" на спині?

- (Сміється) Ні, він не має про це жодного уявлення. Тьяго ще дуже малий, і лише починає розуміти окремі речі.

- Він правша чи шульга?

 - Правша.

Ви жалкуєте про це?

 - Трішки. Але вже нічого не можна зробити.

- Ви вже відновили сили, щоб грати у цій новій збірній?

 - Хоча я ще добре пам'ятаю про поразку у фіналі, бразильський Мундіаль вже позаду. Зараз починається новий цикл. Однак, ми не забули, як насолоджувалися грою на Чемпіонаті світу та відборі до нього.

 - Ви дуже важко переживаєте поразки. Як Ви почували себе після фіналу ЧС, коли були так близько до титулу?

 - Це дуже боліло. У нас було багато нагод, щоб виграти. За рахунку 0:0 ми мали кращі моменти, тому дуже боляче програвати у такий спосіб. Ми ставили перед собою ціль дійти до фіналу і зробили це. Хоча мало хто вірив у нас...

 - Як Ви оцінюєте гру збірної на Мундіалі? Сабелья створив команду, яка краще оборонялася, і менш агресивно діяла в атаці. Ви також думаєте, що в такий спосіб можна було стати чемпіоном світу?

- Так, ми повинні були зробити деякі зміни в системі, і не в останню чергу через травми. У нас були футболісти, з якими ми могли грати в атакувальному стилі, але через травми Агуеро та Ді Марії, дуже важливих для нас гравців, довелося міняти тактику. Ми усі повинні були адаптуватися до змін, оскільки у відборі збірна завжди грала із двома нападниками попереду і мною дещо глибше. Але я вважаю, що все працювало добре, ми продовжували перемагати, а біля наших воріт не створювали гольових моментів.

- Вам сподобався особисто ваш виступ на Мундіалі? Я вважаю, що Аргентина зайшла так далеко завдяки Вам. Але у фіналі Ви не грали, як Мессі.

- Я вважаю, що міг краще зіграти у півфіналі і фіналі. Якби я забив у фіналі, то всі б говорили, що мій Мундіаль був вражаючим. Я не забив і тепер мене критикують за ці два матчі. Як я вже говорив, це не були мої найкращі ігри, але й не найгірші.

- Боляче слухати критику на свою адресу? Якось Мартіно сказав: "Коли чую деякі речі, то дивуюся, що Мессі досі приїжджає в збірну".

- Про мене стільки всього говорили...Я вже нічому не дивуюся і стараюся не брати близько до серця. Але я ніколи не сумнівався, чи приїжджати в збірну.

- Може перемога на Копа Амеріка-2015 компенсувати Вам поразку на Мундіалі, чи потрібно чекати до чемпіонату світу в Росії?

- Одна річ не може замінити іншу. Сталося те, що сталося і нічого вже не вдієш. Копа Амеріка - дуже важливий для нас турнір. Ми давно не перемагали на ньому (ред. востаннє аргентинці здобували трофей у 1993 році). Я програв у фіналі 2007 року та у чвертьфіналі 2011-го. Ми покладаємо великі сподівання на цей турнір.

- Вам подобається Мартіно, як новий тренер збірної? З Сабельєю Вам було дуже легко та спокійно...

- З Сабельєю у нас був вражаючий цикл. Ми досягали чудових результатів, стосунки між гравцями та тренерами були ідеальними. Я насолоджувався часом, проведеним у збірній. З Мартіно ми лише розпочали свій шлях. Я добре знаю його по "Барселоні". Це тренер, якому я довіряю і мені з ним комфортно працювати.

- Усі ці розмови про Тевеса, який повернувся у збірну...Ти відчував додатковий тиск на собі?

- Ні. Ми вже грали разом раніше. Прихід гравця, такого високого рівня як Карлітос, є дуже важливим для нас.

- Як ідуть справи у "Барселоні"? Ви багато років утримували нереальний рівень. Там не звикли до поразок.

- Це великий клуб. І коли ти програєш два матчі поспіль, з'являються проблеми, тебе критикують з усіх боків. Прийшов новий тренер з новими ідеями і на все потрібен час. У нас більш, ніж достатньо висококласних гравців, щоб творити великі речі. Все лише починається. Я спокійний...

- Ви все ще думаєте завершити свою кар'єру в "Барселоні"? Чи інколи через критику, або бажання зіграти в іншій країні говорите собі "Я маю піти"?

- Ні, я просто живу сьогоденням. Думаю про те, щоб добре провести цей сезон і завоювати з "Барселоною" титули. І ні про що інше. Що буде потім, подивимося. Футбол часто перевертає все з ніг на голову. Хоч я і говорив завжди, що хотів би залишитися в "Барселоні", іноді все йде абсолютно не так, як ти того хочеш.

- То якщо одного дня Ви піде з "Барси", це станеться не за Вашим бажанням, а через те, що хтось цього забажає?

- Так, я говорив про це багато разів. Якби справа стосувалася тільки мене, я залишився б тут назавжди. Але футбол настільки мінливий, тут відбуваються багато речей. Дуже складно говорити про майбутнє, особливо враховуючи те, що відбувається зараз в "Барселоні".

Інтерв'ю Ole переклав та адаптував Володимир Лесько