УКР РУС

"Мене залякували, я двічі отримав по пиці". Тернополянин 10 років відпрацював лайнсменом в англійському Чемпіоншипі

6 березня 2019 Читать на русском
Автор: Максим Розенко

Олександр Салій мешкає у Великобританії вже 20 років. Він обслуговував виставкові матчі Челсі. У відвертій розмові з Максимом Розенком український рефері розповів, чому змінив Тернопіль на Лондон, скільки заробляють британські арбітри і чи є шанс у Динамо проти Челсі.

60 тисяч

– Пане Олександре, скільки виставкових матчів Челсі ви обслуговували?

– Боюсь помилитися. Останній був минулого року, Челсі грав із зірками телебачення та журналістики, парламентарями. Це був товариський матч, який, здається, закінчився нічиєю 4:4. Більш пам’ятний поєдинок відбувся у 2005 році. Це було моє перше знайомство з Челсі, "сині" грали товариський матч з командою другого дивізіону Вікомб Вондерерз. Познайомився з Моурінью, Лемпардом, Террі, Чехом.

– Який гонорар зазвичай отримує суддівська бригада за виставкові матчі?

­– Гроші невеликі – по 100 фунтів за гру.

– За останні 6-7 років гонорари британських арбітрів, які обслуговують Прем’єр-лігу, Чемпіоншип, Лігу 1 та Лігу 2, збільшилися?

– У Прем’єр-лізі ставка залежить від рейтингу. Коливається на рівні 38-60 тисяч, плюс 500 фунтів за гру. Також входить харчування, проживання і проїзд. Для всіх інших ліг – піднялось із 300 до 360 фунтів за гру, асистенту – до 200, плюс – харчування, проживання і проїзд.

– Пам’ятаєте, коли обслуговували свій останній матч Чемпіоншипу?

– 2015 рік, дербі Брайтон – Борнмут, тоді Борнмут вийшов у Прем’єр-лігу. Загалом відпрацював 10 сезонів.

Челсі – Динамо: АПЛ, Прімера, Бундесліга, Україна – динамівці, які грали останній матч з лондонцями, де вони зараз

– Давайте про більш загальні теми. Сьомого березня Челсі буде екзаменувати Динамо на Стемфорд Брідж. У киян є шанси пройти "синіх"?

– Зараз у грі Челсі – гойдалки. Погляньте на статистку: у 7 матчах – три перемоги, три поразки та нічия (наша розмова відбулась вдень 2 березня, – Футбол 24). Непередбачувана команда. На виїзді грають не дуже, вдома – стабільно сильні. Головне для Динамо – вистояти в Лондоні. Це важко, але можливо. Якщо тренерський штаб правильно вибере тактику, а гравці без помилок виконають настанови тренера. Нічия на виїзді Динамо влаштувала б. Шанс для Динамо – це домашня гра.

– Пропоную перейти до українців, які виступають в англійський Прем’єр-лізі. Схоже, Зінченко має непогані перспективи у Ман Сіті?

– Зінченко сподобався Гвардіолі, виходить в основі на позиції висунутого лівого захисника. Преса хвалить його. При Гвардіолі має непогане майбутнє, підходить під його стиль гри.

Із легендою Динамо 80-х Сергієм Балтачею

– Як щодо Ярмоленка?

– Зараз у Вест Хема справи пішли на краще. Після травми Андрію доведеться боротися за повернення в основу. Хоча українець імпонує Пеллегріні.

– Будете їх запрошувати на Кубок Співдружності імені Валерія Лобановського?

– Звісно. Проводжу цей турнір у Лондоні з 2001 року. Вже давно, двічі на рік – цьогоріч відбудеться ювілейний, 30-й розіграш.

Двічі – по пиці

– Судити ви почали ще в Україні?

– Так, у Тернополі. Стартував з міських змагань, потім обслуговував обласні. Якось мене від Тернопільської суддівської колегії відрядили на збори молодих суддів України в Севастополь. Пройшов двотижневі курси підготовки, після чого почав судити на лінії матчі колективів фізкультури. У 1997-му вперше поїхав до Англії – на півроку. Повернувся, продовжив судити в Україні, але у 1999 році переїхав до Великобританії назавжди.

– На Туманному Альбіоні довелося починати все з самого початку?

– Ще у 1997 році зв'язався з Лондонською футбольною асоціацією. Мене попросили привезти документи, які підтверджують, що судив в Україні. Тернопільська футбольна федерація підготувала лист, переклав його на англійську. Офіційного статусу в очах британців цей папір не мав, тому що Україна не входить до Євросоюзу. Але мені призначили перегляд, на якому інспектор з федерації підтвердив мою профпридатність. В Англії існує 10 рівнів арбітрів, мене відразу поставили з 10-го на 4-й. Найвищий – це перший рівень.

– Пам'ятаєте свій дебютний матч в Англії?

– Звісно. У Лондоні живу недалеко від комплексу, де розташовані близько 40 (!) стандартних полів, розміром 100 на 50. У вихідні вони практично всі зайняті – там "рубаються" різні ліги. Я прогулювався комплексом у спортивному костюмі. На один із матчів турецької ліги не з'явився арбітр. У мене поцікавилися, чи я, випадково, не суддя. Отримавши позитивну відповідь, мені запропонували відсудити гру. Проблема полягала в тому, що у мене не було ні свистка, ні карток. Свисток дав тренер. А щодо карток, я сказав, мовляв, спробую без них відсудити.

– Вдалося?

– Так. Виявилася, що це була дуже принципова гра турецької ліги. Там зібрані гарячі хлопці, арбітри просто не хочуть судити їхні матчі. Однак в тому конкретному поєдинку так вийшло, що і жовті картки не знадобилися. За мною потім гравці цих команд бігали, просили й надалі судити їхні матчі. Мовляв, ми будемо тебе слухатися, бо ти – хороший суддя. Цей епізод надав мені впевненості.

Демони Паоло Ді Каніо

– Ді Каніо під час виступів за Вест Хем якось штовхнув арбітра. Вас хтось штовхав?

– У Чемпіоншипі – ні. А ось в турецькій лізі кілька прецедентів таки трапилися – мене залякували кримінального вигляду люди, я навіть двічі отримав по пиці. Після гри згадував про це в рапорті, і мій кривдник отримував довічний бан. Турецька ліга – це аматорський рівень.

– А "компліменти" від фанів на свою адресу чули регулярно?

– Коли як. У Чемпіоншипі судив Іпсвіч – Ковентрі, зафіксував у гостей офсайд. Перебував якраз навпроти гостьового сектора – за спиною на трибуні сиділи три тисячі фанів Ковентрі. Звичайно, вони моєму рішенню не зраділи. Втім, "компліменти" гостей на мою адресу заглушили своїм галасом вболівальники Іпсвіча.

Без суддівських скандалів

– Кілька років тому найкращий на той момент український арбітр Олег Орєхов був відлучений від футболу через підозру в причетності до скандалу зі ставками у букмекерських конторах. Чи відомі вам аналогічні випадки з англійськими арбітрами?

– У далеку суддівську історію Англії не заглиблювався, але за 10 років роботи в Чемпіоншипі гучних скандалів не було. Щороку я перепідписував контракт із федерацією. Там чітко вказано: про будь-який дзвінок або пропозицію, пов'язану зі ставками, арбітр повинен негайно повідомити спочатку федерацію, а потім поліцію. Якщо цього не робиш, стаєш співучасником – із перспективою самому потрапити за грати. Директиви, пов'язані зі ставками, чітко донесені до всіх арбітрів, і люди, які виходять на цей рівень, не хочуть ризикувати.

Орєхов: "При Колліні гучних помилок стало не менше, ніж до нього. Зокрема, на міжнародному рівні"

– Але ж прецеденти трапляються?

– Так, проте судді коректно і правильно відповідають на такого роду запити, одразу ж зв'язуються з федерацією і поліцією. Кажуть, що їм пропонували показати такому-то гравцеві жовту картку, або інший факт, про який попросили. Арбітра знімають з цієї гри, призначають іншого. І паралельно відразу ж починається розслідування, щоб знайти людину, яка робила арбітру пропозицію.

The referee is wanker

– Які непристойні пропозиції англійським суддям роблять місцеві фани під час гри? Наприклад, в Україні вболівальники на трибунах дружно звинувачують арбітра в нетрадиційній сексуальній орієнтації...

– У цьому плані великої різниці в менталітеті англійських і українських футбольних фанів немає. Один з найпопулярніших посилів британців "The referee is wanker". В останнього слова є кілька значень – "неприємна людина", але в цьому випадку, скоріше, більше підходить "онаніст". Коли суддя приймає рішення, яким незадоволені вболівальники на стадіоні, 30 тисяч фанів можуть дружно затягнути цю речівку. Чув на власні вуха – на щастя, не на свою адресу – звучить як музика.

– Який віковий ценз у британських арбітрів?

– Можуть працювати до 49 років. Але дехто судить і в 50, і в 51 рік. У них хороший рейтинг, стабільно отримують високі оцінки, і, напевно, тут працює європейське правило Босмана про те, що не можна обмежувати права людини. Якщо суддя здає нормативи і фітнес-тест, із ним продовжується контракт ще на один рік.

"Була правим півзахисником у чоловічій команді". Інтерв’ю із найкращим арбітром світу Катериною Монзуль

Існує ще один варіант. Можна провести паралелі з досвідченими футболістами, які дограють в командах нижчих ліг. Арбітри після роботи в Прем'єр-лізі опускаються в Чемпіоншип, Лігу 1, Лігу 2. А звідти нагору йдуть молоді судді.

– Який принцип роботи англійської суддівської асоціації? Хто її фінансує?

– Основні джерела фінансування – внески клубів і спонсорські гроші. Тривалий час нашим спонсором були азійські авіалінії Air Asia. Потім два сезони титульним спонсором пробув iTunes, далі – тревел-компанія Expedia. Якщо уважно подивитеся трансляції матчів англійського чемпіонату, в арбітрів, які випускають футболістів на заміни, на спортивних костюмах зможете побачити назву компанії, яка підписала контракт із суддівською колегією. У суддівську колегію входять арбітри Прем'єр-ліги, Чемпіоншипу, Ліги 1 і Ліги 2. За рахунок цих грошей судді кожного сезону отримують нове екіпірування, а раз на два роки – цивільні костюми для приїзду на стадіон (разом із краватками, які оновлюють щороку).

– Наскільки великим є вплив англійських клубів на арбітрів?

– Крім інспекторів, оцінку суддям (але не асистентам) ставлять і клуби. Вони можуть вирішити долю рефері. Якщо скажуть, що цей суддя не тягне, постійно отримує низькі оцінки – арбітр може закінчити з кар'єрою на рівні Прем'єр-ліги. Буде працювати у наступному за рангом дивізіоні. Оцінки виставляються за стобальною системою – від 0 до 100. Стандартна оцінка – 80-82 бали. Якщо нижче – отже рефері припустився у матчі серйозної помилки.

Якщо клуби ставлять менше 60 балів – арбітр повністю провалив гру. При такій оцінці клуби пишуть обгрунтування і пояснення, чому вони поставили настільки низький бал. Якість роботи арбітрів з'ясовується на підставі шкали інспекторських оцінок і оцінок клубів. Це дуже важливо, тому що тут є дві асоціації – Професіональна футбольна асоціація та асоціація LMA (The League Managers Association), які захищають інтереси гравців і клубів.

– Як ці структури взаємодіють між собою?

– Практично щомісяця відбуваються зустрічі, де чотири асоціації – Прем'єр-ліги, Футбол-ліги (куди входять Чемпіоншип, Ліга 1 та Ліга 2) і дві від суддівських асоціацій – вирішують нагальні питання. Розглядаються ситуації, де футболісти та менеджери клубів висловлювали свою незгоду з рішеннями арбітрів.

Розкладаються по поличках найрізноманітніші питання – починаючи від того, як довго може радіти футболіст після забитого голу. Розглядаються конкретні ситуації, коли гравець побіг до бровки, до глядачів. Наприклад, якщо футболіст обійметься з глядачем, він відразу отримує жовту картку. Всі нюанси правил обговорюються на таких зустрічах – щоб гравці знали, якими можуть бути наслідки їхньої поведінки.

– В Англії вже багато років проходить серйозна кампанія проти расизму. Є успіхи?

– Так. Досі йде боротьба проти будь-яких висловлювань – між гравцями, зі стадіону. На зустрічах обговорюється, як судді повинні на них реагувати.

Максим Розенко, спеціально для Футбол 24

"Коли закінчив із футболом, то ненавидів суддів". Знаменитий захисник Металіста, який став арбітром ФІФА