УКР РУС

"Мене не цікавить особисте життя гравців. Я – не поліцейський". Правила життя Пепа Гвардіоли

30 липня 2016 Читать на русском

"М'яч швидший за людину, відтак, нехай бігає м'яч", – переконаний Хосеп Гвардіола. "Футбол 24" зібрав найкращі цитати головного тренера "Ман Сіті".

Якщо ім'я Пеп Гвардіола написати в Google, пошукові системи дадуть 12.400.000 результатів всього за 0,24 секунди. Проте жоден з цих запитів не показує сайт, який повністю розкрив особистість іспанського тренера (lanacion.com.ar).

У Барселоні є журналіст, який зламав цей бар'єр. Каталонець Гільем Балаге випустив першу серйозну автобіографію Пепа Гвардіоли "Otra manera de ganar". Захоплююча книга, яка займає третє місце з продажу в Аргентині, занурюється в усі механізми легенди для того, щоб показати для світу людину на піку успіху.

До вашої уваги – найцікавіші витяги із прямої мови новоспеченого наставника "Ман Сіті".

*******

Дивіться, Боже мій, кожен день, коли відкриваю вікно, я бачу "Камп Ноу"!

У резиденції "Барси" іноді почував себе "загубленим у великому будинку".

Усі мріяли, щоб Йохан Кройф звернув на тебе увагу. Без цього бажання ми не були б тими, ким є зараз.

Я звик до методів Йохана Кройфа. Тому я думав, що всі тренери будуть схожими на нього.

Пізніше я дізнався, що та фраза Кройфа ("Más lento que mi abuela" – "Ти граєш повільніше, ніж моя бабуся") і інші схожі були частиною його стратегії. Це означало початок нового союзу. Кройф випускав пару, коли потрібно було це зробити, і хвалив на публіці, коли преса атакувала.

Мені потрібен хтось, здатний відчинити мені двері і дати можливість. Дайте мені будь-яку команду, яку я можу тренувати. Я готовий працювати і з дітьми, навіть на "картопляному полі". Перші кроки мають життєво важливе значення.

Спорт був для мене ефективним способом навчання. Я навчився приймати поразку, відновлюватись. Мене навчили, що мій колега по команді може зробити щось краще, ніж я. Мій тренер міг залишити мене на лавці за те, що я розізлився.

Вдячний своїм батькам за те, що вони завжди були поруч. Я ніколи не зможу їм відплатити за те, що вони зробили для мене.

Мій дід був найдобрішою людиною у світі, і з таким великим серцем, що воно не поміщалось у його грудях. Він неймовірно вмів співчувати. Тому завжди відчував себе зобов'язаним підтримувати слабку команду. Ту, яка мала менше можливостей для перемоги. У нашому селі не було жодного фаната "Еспаньйолу", крім нього.

Щоночі, перед тим, як лягаєте спати, запитайте себе: любите ви футбол чи ні; подумайте про це вранці, коли встанете і візьмете м'яч. Якщо в один прекрасний день відповідь "ні" – присвяти себе іншому заняттю.

Я хочу, щоб ви знали: історія не закінчується тут. Ви повинні продовжувати перемагати.

Для мене найкраще – планувати те, що станеться у кожній грі.

Я не знаю, чи переможемо ми, але будемо стояти на своєму. Ми зберемо всі зусилля у кулак для того, щоб грати добре.

Якщо ми піднімемось негайно і візьмемось за роботу, ми станемо непереможною країною.

Я можу уявити собі найнеймовірніше вирішення проблеми, а іноді один з моїх гравців вигадує щось ще краще під час матчу, рішення, про яке я не подумав. Для мене це як маленька поразка. Це означає, що я повинен був знати про це раніше.

Робота тренера ніколи не закінчується.

Я дуже засмучений. Вчора мав піти на балетний спектакль моєї доньки, але не зміг, тому що дивився відео наших суперників.

Я працюю краще, якщо я знаю, що можу вільно вирішувати своє майбутнє. Мене напружує бути прив'язаним до контракту впродовж тривалого часу. Це може змусити вас втратити пристрасть. Ось чому я знову продовжую його щороку. Я завжди думав, що знайти те, що вам подобається, це суть всього.

Я не хочу йти на зустріч з Романом (Абрамовичем), тому що він все одно не буде здатен мене переконати.

Те, що я зробив досі, не гарантує мені нічого; якщо каталонці висловлюють сумніви, то так і буде, тому що у них є на це причини.

У мене не залишилось спогадів ані про перемоги, ані про поразки. Завжди існують причини, які не пов'язані з грою, завжди залишаються речі, яких я не розумію.

Для того, щоб перебувати у великій організації впродовж чотирьох років, ти повинен мати багато мужності. Гравці втомлюються від тебе, і ти від гравців; преса втомлюється від тебе, і ти від преси, бачити одних і тих же людей, відповідаючи на одні і ті ж питання, завжди те ж саме. Зрештою, ти знаєш, що настав час йти, рівно так само, як і коли я зрозумів, будучи гравцем, і одного разу сказав: "Я думаю, що час йти".

У момент отримання м'яча ти повинен перебувати в такій зоні на полі, яка дозволяє передати його будь-якому партнеру; в цій ситуації ти повинен вибрати найкращий варіант.

М'яч швидший за людину, відтак, нехай "бігає м'яч".

Перед тим, як передати м'яч, ти повинен знати заздалегідь, куди він полетить; якщо ти не знаєш цього, краще, якщо ти його передаси воротареві, але тільки не своєму супернику.

Футбол є найпростішою грою у світі: ноги повинні підкорятись голові.

Найкращий спосіб навчити їх – змусити побачити, що вони можуть виграти.

Якщо ти не працюєш над собою в тренажерному залі, про жоден успіх на футбольному полі й мови бути не може.

Я – лідер, і якщо гравці підуть за мною, ми доб'ємось успіху.

Не існує жодних магічних формул. Якщо ж є, тоді футбол буде таким же простим, як похід до магазину.

Що краще ви атакуєте, то краще грає захист.

Гравці не повинні боятись проявляти ініціативу, навіть якщо втратять м'яч, тому що це футбол.

Мессі знає, що він завжди може зробити гру, тому що усвідомлює: у нього є десять осіб, готових йому допомогти.

Якщо Лео посміхається, все набагато простіше.

Іноді заголовок на першій шпальті робить більший вплив на моїх гравців, ніж моя власна думка.

Якщо я програю, тоді запитую себе, чи можу я бути тренером. Якщо перемагаю – екстаз триває 5 хвилин і потім зникає.

Якщо у когось з гравців є які-небудь проблеми, я завжди доступний. Це стосується не лише спортивних результатів, а й професійних і сімейних.

Я спостерігаю за своїми гравцями лише на полі, мене не цікавить їх особисте життя, я – не поліцейський.

Я лягаю спати о десятій годині, і не відчуваю потреби контролювати своїх гравців.

Моя кар'єра прослизає крізь пальці, і я хочу закінчити її закордоном, пізнаючи нові культури та релігії. У певному сенсі я відчуваю себе вільним.

Христина Домбровська

"Мене хотіли продати в "Реал", але це клуб, близький до фашистського режиму Франко". Безсмертні правила життя Йохана Кройфа