УКР РУС

Марсель – Атлетіко: фактор Пайє та цифри, які пояснюють перемогу мадридців у фіналі Ліги Європи

17 травня 2018 Читать на русском

"Футбол 24" за допомогою статистики Wyscout знайшов ключові фактори, завдяки яким Атлетіко розгромив Марсель у фіналі Ліги Європи (3:0).

Фактор Пайє

Можливо – це ставка Руді Гарсії на дебют. Можливо, Атлетіко досить довго пристосовувався до суперника. Але з Пайє на полі Марсель виглядав більш цілісно, хоча і не без винятків.

Марсель – Атлетіко: галактичний Грізманн, королівський "подарунок" та сльози Пайє, або Не порушуйте футбольних прикмет

78% на 22% – володіння з 1 по 15 хвилину.

65% на 35% – володіння з 16 по 30 хвилину.

Після заміни Пайє вище 55% показник у Марселя не піднімався.

Показник кількості атак за хвилину з Пайє стабільний – 0,47. Без нього позначки 0,47 Марсель досяг лише в проміжку з 61 по 75 хвилину. В інших інтервалах – 0,31, 0,07 і 0,24.

В останніх 5 матчах Пайє віддавав 2,3 ключові передачі. Однієї такою на Жермена він встиг відзначитися і в фіналі. Флоріан Товен, нехай і атакувальний футболіст, але середня кількість його ключових передач – 0,6 (5 останніх поєдинків).

Марсель з Пайє був більш інтенсивний в атакувальних діях, проте феєрії не влаштовував. 6 ударів по воротах до 32 хвилини завдав Марсель (в тому числі 1 удар в ствір). І цей єдиний удар в ствір (всього 2 в матчі) – на рахунку Пайє. З 32 хвилини і до кінця поєдинку – у Марселя 5 ударів.

Втративши Пайє, команда остаточно втратила розуміння, що робити з суперником.

Атлетіко – вкрай ефективна команда

Чисте час володіння м'ячем Марселя – 42 хвилини 36 секунд.

Чисте час володіння м'ячем Атлетіко – 30 хвилин 31 секунда.

Але якщо відкинути стандартні положення, то рахунок по володіннях – 71:70 на користь Атлетіко!

Рахунок за атаками – 42:31 на користь Атлетіко.

Рахунок за атаками з ударами – 8:5 на користь Атлетіко.

Рахунок за ударами з меж штрафного майданчика – 6:4 на користь мадридців.

4-4-2 була, є і буде вкрай контратакувальною схемою при грі проти 4-3-3 (4-2-3-1). Атлетіко ніколи не прагне змагатися у володінні. Атлетіко прагне скористатися наявними можливостями, які надає суперник. Більше того, він робить це максимально швидко.

19 секунд – середня тривалість 1 володіння Атлетіко. 30 секунд – у Марселя.

Лише 5 разів за матч м'яч перебував у іспанської команди довше 45 секунд. 14 разів володіли м'ячем від 20 і до 45 секунд.

І 52 рази – сума коротких (до 10 секунд) і середніх (від 10 до 20 секунд) володінь.

Атлетіко максимально націлений на передачі вперед

Центральні захисники віддали один одному за 93 хвилини ігрового часу – 2 передачі!

На правого захисника Врсалько в першому таймі – 3 передачі. У другому 0 (!) на Хуанфрана, який замінив хорвата. На лівого захисника – 4.

Тому нікого не повинен дивувати підсумковий відсоток точності передач – 73%. Атлетіко не набиває собі статистику передачами в центрі поля, як, наприклад, збірна України. Вони розуміють, що в той момент, поки м'яч знаходиться у них довго, суперник встигає перебудуватися після атакувальних дій на оборону. Атлетіко не любить ускладнювати собі завдання.

Середня довжина передач в останню третину у Атлетіко – 31,1 метра.

У Атлетіко 42% передач в фіналі – передачі вперед. У Марселя – 37%.

У Атлетіко 16% передач – це передачі в останню третину. У Марселя – 10%.

Марсель виконав 404 передачі, з яких 14 – в штрафний (8 точних).

Атлетіко виконав за матч 275 передач, з яких 20 (!) в штрафний (10 точних).

Пресинг Атлетіко і невміння Марселя грати під тиском

Показник PPDA* Атлетіко у фіналі на еталонному рівні.

*PPDA – відношення числа передач суперника до оборонних дій даної команди на найближчих до воріт суперника 60% поля. Метрика, яка добре показує ступінь інтенсивності пресингу.

17 високих відборів і підборів проти 4 у Марселя.

24 повернення володіння на чужій половині поля проти 10 у Марселя.

4 втрати в першій зоні (перша третина поля) проти 16 у Марселя.

Пресингувати захисників Атлетіко практично безглуздо – вони максимально швидко передають м'яч вперед. А ось захисників суперника, які люблять перекочувати м'яч, сам Атлетіко пресингує на ура.

66% підбирань і відборів Атлетіко проходить у другій (друга третина поля) і третій (третя третина поля) зонах. Тільки 34% – це дії біля свого штрафного.

У Марселя ж 54% відборів і підборів – біля власного штрафного. Ще 37% – у другій зоні.

Раціональність Атлетіко

Атлетіко не домагається успіху за рахунок індивідуалізму. 27 обіграшів з успішністю 63%. У Марселя 40 з успішністю 58%.

21 втрата Марселя – це єдиноборства внизу. 14 – передачі вперед.

13 втрат Атлетіко – це передачі вперед. 11 – єдиноборства внизу.

Атлетіко не використовує дріблінг часто – це ризик втрати (5 обігравшів за перший тайм). Ризик пропустити випад суперника.

Атлетіко воліє мінімізувати кількість загрози створюваної самим собі.

Не використовує в "промислових" обсягах Атлетіко і навіси. Всього 7 за матч. 0 – в першому таймі. Розрахунок на першому місці, випадок – на другому!

Підсумок

Все в Атлетіко підпорядковано єдиній меті: якщо ти і втрачаєш м'яч, то тільки коли віддаєш передачу вперед. Організація команди настільки висока, що перемогти її здатний або більш організований колектив, або колектив, що складається з цілої плеяди індивідуально сильних футболістів. Марсель – ні перше, ні друге.

xG* Атлетіко – 1,13 xG. Що досить посередньо, і одночасно типово для команди Сімеоне.

XG (Очікувані голи)
Метрика, що показує ймовірність кожного удару завершитися голом в залежності від позиції, з якої завдаэться удар, дій перед ударом, частини тіла, якою удар завдаэться, типу атаки і т. д. Розрахунок грунтується на історичних даних. Аналіз очікуваних голів дозволяє оцінювати в першу чергу створення моментів, а не випадкову реалізацію.

Але xG Марселя – 0,58 xG говорить ще більш красномовно про рівень концентрації Атлетіко в обороні.

Атлетіко зіграв в тому ж ключі, що і проти Арсенала в 1/2. Марсель не зміг на основі попередніх матчів команди Сімеоне знайти "ключ до успіху". Заздалегідь можна було спрогнозувати хід поєдинку і основні тенденції, які переходять з матчу в матч.

Так, Марсель намагався мінімізувати час перебування м'яча в першій зоні. Суперника і його манеру точно вивчали. Але в підсумку все звелося до передач на Сарра, на фланг і до не найуспішнішого дріблінгу останнього – 58% при 12 спробах. А це втрати. Втрати в фазі, коли команда виходить з оборони і позиційно слабка, щоб протидіяти швидким атакам суперника.