УКР РУС

Маріуполь – Динамо: CAS у Лозанні пояснив нюанси свого рішення щодо матчу

20 лютого 2018 Читать на русском

Спортивний арбітражний суд у Лозанні відхилив апеляцію київського Динамо у справу Маріуполя. "Футбол 24" наводить повний текст рішення.

"Спортивний арбітражний суд (CAS) відхилив апеляції, подані ФК Динамо Київ з приводу трьох своїх команд (УПЛ, U-21 і U-19) проти Федерації футболу України у зв'язку з рішеннями, ухваленими Апеляційним комітетом Федерації футболу України (АК ФФУ) 14 листопада 2017 року. У цих рішеннях, АК ФФУ підтвердив рішення Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ, який зарахував командам Динамо поразки 0:3 за неявку на матчі з командами ФК Маріуполь і наклав на команди ФК Динамо Київ штраф.

Справа Маріуполя: Динамо програло ФФУ в CAS

У своїх апеляціях, поданих 8 грудня 2017 року в CAS, ФК Динамо Київ виправдовував свою відсутність у Маріуполі на підставі інформації, отриманої від правоохоронних органів, які підтвердили, що було небезпечно грати матчі в цьому місті через військовий конфлікт у регіоні. ФК Динамо Київ стверджував, що це поважна причина неявки на ці матчі відповідно до застосовних правил.

У штаб-квартирі CAS 12 лютого 2018 р. було проведено слухання, де була створена Панель CAS, відповідальна за цю справу (її учасниками стали Софокліс Пілавіос, Греція, (Президент), Мішель Бернасконі, Швейцарія та Хендрік Кеслер, Нідерланди). Вона заслухала сторони, їх представників та свідків.

Панель дійшла висновку: оскільки відповідні матчі не були заборонені будь-яким місцевим чи державним органом, Дирекція Української Прем'єр-ліги, згідно з відповідними правилами, була б компетентним органом для визначення, чи є обґрунтовані підстави чи навіть причини форс-мажорного характеру для відкладення чи перенесення в інше місце відповідних матчів.

Оскільки ФК "Динамо" Київ не подав жодного такого запиту до Дирекції Прем'єр-ліги України для прийняття рішення щодо цього питання, Суд дійшов висновку, що апеляції повинні бути відхилені, без необхідності визначити, чи є проблеми безпеки в регіоні поважною причиною того, що ФК Динамо Київ не брав участь у матчах.

Проте Суд також з'ясував, що ФФУ не змогла своєчасно проаналізувати ситуацію та її комунікація зі сторонами була незрозумілою, і таким чином, що в результаті плутанини це завдало шкоди ФК Динамо Київ. Як наслідок цього, Панель постановила, що витрати на арбітраж повинні бути розподілені між сторонами на рівні частини.

Оскільки рішення у цих випадках впливає на таблицю першого етапу чемпіонату України
і оскільки другий етап заплановано розпочати 10 березня 2018 року, Суд опублікував свої рішення без мотивувальної частини. Повне арбітражне рішення, з наведенням причин, буде подано у найшвидші терміни", – йдеться в рішенні CAS.

Нагадаємо, CAS провів слухання справи Маріуполь – Динамо. Під час слухання екс-заступник голови СБУ повідомив, що на матчі Маріуполь – Динамо готувався теракт, про що йому стало відомо з анонімного повідомлення.