УКР РУС

Марадона: 5 облич генія і 5 облич мерзотника

30 жовтня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" у день 55-річчя великого аргентинського футболіста - про найбільш суперечливого гравця в історії футболу.

Сьогодні, 30 жовтня, великому і жахливому Дієго Марадоні виповнюється 55 років. Один з найбільш ненудних персонажів в історії футболу святкує ювілей. Геній гри, але при цьому знаменитий шахрай. Технар від Бога, незважаючи на наявність явного живота. Чемпіон світу як футболіст і тренер-невдаха, який не зумів знайти правильне застосування самому Мессі. Скандаліст, наркоман, обманщик. Майстер, артист, самородок. Все це про нього - Доні Дієго.

«Рука Бога» і «Гол століття»

На тріумфальному для себе і всієї Аргентини чемпіонаті світу в Мексиці в 1986 році Марадона примудрився створити дві речі, які звели його у ранг Великого. І на це йому знадобилося всього 3 хвилини.

22 червня 1986 Аргентина грала чвертьфінал чемпіонату світу з англійцями і на 54-й хвилині Дієго створив «Гол століття», як пізніше його назвали багато ЗМІ. Прийнявши м'яч на своїй половині поля він з легкістю розкидав фінтами по сторонах шістьох суперників, обіграв воротаря і - послав м'яч у ворота. Це було воістину геніально. Втім, дивіться самі.

«Гол століття»: 

 «Гол, звісно, феноменальний, ясна річ. Але, хто вам сказав, що він відбувся б, якби не те, що відбулося за 3 хвилини до цього. Ми були в шоці, тому й допустили такий прохід Марадони», - говорив опісля воротар збірної Англії, що якраз і став жертвою аргентинця, Пітер Шилтон.

А те, що відбулося, це - звичайно ж, «Рука Бога» (La mano de Dios), як пізніше назвав свій вчинок сам Дієго. На 51-й хвилині він послав м'яч у ворота англійців рукою. Це бачили всі, але тільки не суддя Алі Бен Нассер із Тунісу, який зарахував взяття воріт.

Та сама «Рука Бога»:

Кривдник Лобановського і ворог ФІФА

Свій трюк із арсеналу шахраїв Марадона повторив всього через 4 роки, правда, такого резонансу, як перший, він не отримав. Подумаєш, програла збірна СРСР - хто на це зверне увагу? У другій грі групового турніру ЧС-1990 підопічні Валерія Лобановського програли, причому Марадона не забивав м'ячів, зате виступив в іншій ролі - за рахунку 0: 0 вибив м'яч з воріт рукою.

ЧС-2010. СРСР - Аргентина - 0:2. Марадона знову грає рукою: 

Шведський суддя Фредрікссон пенальті не призначив. За іронією долі саме він за 4 роки до цього судив інший скандальний матч за участю збірної СРСР Лобановського - 1/8 фіналу проти бельгійців і зарахував у ворота «радянських» два спірних м'ячі). У підсумку збірна СРСР програла з рахунком 0:2 і навіть перемога в останньому турі над камерунцями (4:0) не допомогла - останнє місце в групі і виліт з турніру.

Про історію ту з часом забули, тому що Марадона мало не поодинці витягнув абсолютно інвалідну в 1990-му збірну Аргентини у фінал. Ну, не він один, ще постаралися воротар Гойкоечеа, який виграв дві серії післяматчевих 11-метрових і партнер по атаці Каніджа, який забивав переможні м'ячі у ворота бразильців в 1/8 фіналу та італійців у півфіналі.

Гол Марадони-Каніджі бразильцям: 

У фіналі проти Німеччини Марадона і Аргентина були приречені. Німці були сильнішими. Хоча переможний пенальті, реалізований Бреме, був відверто «лівим». Правда, всі мовчать про те, що до цього в ворота Аргентини не поставили два «чистих» 11-метрових ...

Після матчу Дієго плакав, відмовлявся приймати срібну медаль і тиснути руки офіційним особам. І досі впевнений, що річ у змові ФІФА проти його команди.

Великий Гравець, Великий зловмисник

«Командою життя» для Дієго став італійський «Наполі» («Командою серця» завжди була і залишалася збірна Аргентини), за який він провів 6 чудових сезонів. У 1987-му і в 1990-му він приводив неаполітанський клуб до перемог у чемпіонатах Серії А. А в 1989-му - до перемоги в Кубку УЄФА. Ні до, ні після «Наполі» ці титули не вигравав.

Найкращі ігри й голи Марадони у «Наполі»: 

Однак обожнювання публіки і статус «живого бога» зіграли з Дієго злий жарт. Там же, у Неаполі, він познайомився з сумнівними людьми, які «допомогли» Марадоні познайомитися з кокаїном (арешт за зберігання, 2 роки умовного терміну і 15-місячне відлучення від футболу) і способами ухилення від сплати податків (38 мільйонів доларів боргу за ним числиться й досі). Дійшло до того, що під час одного з візитів до Європи, судові пристави у нього сережку з діамантом із вуха (вартістю 4000 доларів) вийняли і відібрали.

Арешт Марадони у Аргентині за зберігання наркотиків: 

Зрадник і ніжний батько

У Марадони троє (і це тільки визнаних ним) позашлюбних дітей, а кількість романів «на стороні» просто зашкалює.

Але за своїх законних дочок Дальму і Джанніну від дружини Клаудії, з якою вони прожили 25 років, поки не розлучилися, порве будь-кого. Як, приміром, сталося у Хорватії, де Марадона накинувся з кулаками на відвідувача ресторану, який просто ... розмовляв про Куна Агуеро («Манчестер Сіті») - колишнього чоловіка його дочки Джанніни, з яким особисте життя не склалось.

Дієго і його дочки у фільмі режисера Еміра Кустуріци «Марадона» особисто виконали у присутності Клаудії (до того моменту вони вже розлучилися, але зберегли дружні стосунки) пісню про самому Дієго, авторства відомого в Аргентині виконавця Родріго.

Сімейне виконання вийшло зворушливим: 

Хам та ідол

Толерантність і Марадона - зовсім різні поняття. Скандали - ось, це його! До суду Дієго періодично ходить, як до себе додому. У 1994-му він стріляв з пневматики у йому журналістів, що йому надокучали, четверо з них отримали поранення. Отримав 2 роки і 10 місяців умовно. І це додатково до умовного терміну в Італії за кокаїн, який він уже мав! А дрібні справи взагалі не згадуємо, їх - десятки.

І нахамити комусь – справа на раз-два. Чого тільки вартий скандал у Німеччині, коли Марадона в ранзі тренера збірної Аргентини перед товариським матчем заявив, що не має наміру сидіти на прес-конференції за одним столом з «болбоєм» і вимагав від того піти геть. «Хлопчиком, що подає м'ячі» за версією Марадони був ... Томас Мюллер. Який через півроку стане кращим бомбардиром чемпіонату світу-2010. Один з 5-ти своїх м'ячів у ПАР він забив саме команді Марадони - гідна відповідь.

Скандал на прес-конференції. Марадона вимагає позбутись "болбоя":

І тим не менш, його люблять. А в Аргентині так і зовсім обожнюють. Коли він у ранзі тренера національної команди провалився на ЧС-2010 у ПАР, програвши (німцям у чвертьфіналі - 0:4) з командою, в якій були зібрані Мессі, Ді Марія, Ігуаїн та інші зірки, публіка кричала йому: «Дієго, не йди! » Це зовсім ірраціонально. Просто любов. Не вірите? Докази - у кліпі знаменитого в Іспанії та Латинській Америці виконавця Ману Чао до пісні «La Vida Tombola» («Життя - лотерея»; інша назва: «Якщо б я був Марадона ...»), яка присвячена саме Дієго.

Найцікавіше на відрізку 5.30: