УКР РУС

Ліверпуль впевнено переміг Ман Юнайтед – "дияволи" розкривають вразливості перед фіналом ЛЄ, а Трент знову на вершині

14 травня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Манчестер Юнайтед в рамках перенесеного поєдинку 34-го туру АПЛ зазнав поразки від Ліверпуля. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Поєдинок між Манчестер Юнайтед і Ліверпулем мав відбутися ще на початку травня, однак тоді вболівальники "червоних дияволів" зірвали гру, прорвавшись на Олд Траффорд і протестуючи проти власників клубу. Сьогодні у Манчестері також були акції – місцеві фани зібралися навколо стадіону й зупинили автобус мерсисайдців, але у справу втрутилася поліція. Правоохоронці навіть запустили гвинтокрил над "Театром мрій", слідкуючи за бунтом. Другого перенесення організатори матчу допустити не могли.

Манчестер Юнайтед втратив контракт на астрономічну суму через протести вболівальників

Внаслідок всієї цієї історії манкуніанці потрапили у жорсткий графік – за п'ять днів вони повинні були провести три матчі АПЛ. Уле-Гуннар Сульшер вдався до широкої ротації, виставивши резервістів на поєдинок з Лестером заради бойового складу під Ліверпуль. Втім, сьогодні на банці довелося залишити Де Хеа й Грінвуда, а Магуайром вирішили не ризикувати після травми. У мерсисайдців же в очі впадала ослаблена лінія оборони (Філліпс-Вільямс) та відсутність Мане у старті.

Манчестер Юнайтед здорово розпочав поєдинок, накривши гостей високим пресингом і піднявши темп гри. Вже на 6-й хвилині це могло вилитись у взяття воріт: Трент не побачив варіантів виходу для просування й віддав передачу на Аліссона, а той несподівано викотив м'яч прямо в ноги Кавані – Едінсон, однак, з лінії штрафного пробив повз порожні ворота! Втім, всього за чотири хвилини голкіперу довелося виймати м'яч із сітки.

Все почалося із діагоналі Погба на Рашфорда й проникної передачі Маркуса на правий край штрафного – Ван-Біссака звідти скинув м'яч під себе, а Бруну Фернандеш, підхопивши сферу, вирішив закрутити її зовнішнім боком стопи. "Круглий" явно летів під дальню стійку, однак Філліпс у спробі перехоплення зрізав його у власні ворота. 1:0!

Втім, розвинути успіх манкуніанцям не вдалося. Ліверпуль доволі швидко вирівняв хід зустрічі, хоча протягом 15 хвилин після голу Фернандеша моментів не виникало – були лишень непогані підходи до карного майданчика. Один з них на 26-й хвилині призвів до кутового, після подачі з якого Вільямс пробивав з правої – господарі накрили удар!

На відскок прилетіли Байї та Філліпс – і захисник МЮ збив Натаніеля у власному штрафному! Ентоні Тейлор одразу призначив пенальті, однак після перегляду відеоповтору скасував рішення. Ерік спочатку зіграв у м'яч.

Манкуніанці на 31-й огризнулися подачею із замиканням Погба в дальній кут, але Полю трішки не вистачало точності. У Ліверпуля ж з точністю справи пішли прекрасно: так, на 33-й хвилині Жота отримав передачу на межу штрафного й другим дотиком вистрілив під поперечку (Хендерсон парирував), а на 34-й португалець вже святкував красиве взяття воріт!

Допоміг йому у цьому автор автоголу: після вибитого навісу з кутового стався заблокований удар і відскок, який у штрафному підхопив Філліпс – Натаніель змістився вправо і пробив з півоберту в дальній кут, а Жота, опинившись на траєкторії м'яча, п'яткою підправив сферу у ворота. 1:1!

В останній третині першого тайму матч йшов рівно. Команди відповідали атакою на атаку, але більш конкретно виглядали господарі. Зокрема, на 41-й хвилині Погба увірвався на лівий край штрафного й вистрілив у ближній кут – м'яч влучив у зовнішній бік сітки! Ще за три хвилини Поль пробив з дистанції у захисника, а Фернандеш намагався зіграти на добиванні – Алькантара не дав йому завдати удару!

Ліверпуль таких моментів не мав, однак перед самим свистком на перерву саме гості забили другий гол! Мерсисайдці заробили штрафний на правому фланзі, Трент подав на дальню стійку, а Фірміно замкнув головою в дев'ятку – 1:2!

По перерві Ліверпуль почав настільки агресивно пресингувати, що вже за хвилину після відновлення гри оборона господарів розвалилася. Манкуніанці в одному епізоді тричі втрачали м'яч – зрештою, все завершилось контратакою з потужним ударом Трента з правого краю карного майданчика. Хендерсон парирував його, але на добиванні опинився Фірміно. 1:3! Здавалося, що це кінець.

В наступні 20 хвилин підопічні Юргена Клоппа впевнено душили атаки МЮ у зародку, швидко повертаючи м'яч під свій контроль і організовуючи небезпечні атаки. Дві з них могли призвести до розгрому: так, на 59-й хвилині Жота обігрався з Салахом і Фірміно, увірвався в штрафний і пробив метрів з восьми у стійку – на 62-й же Ліверпуль відібрав м'яч на чужій третині й провів контратаку з ударом Трента. Фулбек стріляв з близької дистанції, однак Хендерсон врятував "червоних дияволів".

Ніщо не віщувало проблем для гостей, однак Манчестер Юнайтед не здавався, вперто шукаючи канали для просування атак. На 68-й хвилині команда таки знайшла шпаринку: Кавані протягнув м'яч лівим напівфлангом і розрізав оборону пасом на хід Рашфорду в штрафний – Маркус прийняв його й впевнено пробив повз Аліссона. 2:3!

Ще за дві хвилини господарі могли зрівняти рахунок, однак Грінвуд, прийнявши передачу від Кавані, примудрився не забити з п'яти метрів – перший його удар з лінії воріт виніс Філліпс, а добивання накрив Вільямс. Ліверпуль одразу ж огризнувся ривком Трента з дальнім пострілом. М'яч просвистів над поперечкою.

Стривожений Юрген Клопп на 74-й хвилині провів подвійну заміну, замість Жоти й Вейналдума кинувши у бій Джонса й Мане. Вже на 75-й це рішення могло принести успіх – Мане після класного закидання від Трента уникнув офсайду й вилетів на побачення з Хендерсоном, однак трішечки відпустив від себе м'яч, дозволивши Діну вибити його. МЮ одразу відповів вриванням Рашфорда на лівий край карного майданчика та ударом з гострого кута, але сфера лишень облизала зовнішній бік сітки. Ще за хвилину Бруну Фернандеш пробив з дистанції, однак вийшло зависоко.

В ендшпілі зустрічі гра якось заспокоїлася. Футболісти збавили швидкості й намагалися грати від довгих передач під ривки, однак моментів не виникало взагалі. Склалося враження, що команди грають внічию, яка всіх влаштовує, але рахунок влаштовував тільки Ліверпуль. У МЮ банально нічого не виходило. Зрештою, за цю пасивність прилетіло покарання на 90-й хвилині, коли Салах підхопив м'яч на правому фланзі, увірвався в штрафний і пробив у дальній кут. 2:4! Це був переможний гол.

МЮ важко під тиском

Поєдинок проти Ліверпуля турнірного значення для МЮ вже не мав, але за два тижні до фіналу ЛЄ тренерському штабу було важливо оцінити форму команди та ключові ігрові проблеми. Проводити це дослідження Уле Гуннару Сульшеру довелося в умовах неадекватного календаря та відсутності Магуайра – втім, Харрі ризикує пропустити матч з Вільяреалом, тож пару центрбеків Байї-Ліндельоф необхідно було перевірити в будь-якому випадку. В цілому ж, манкуніанці вийшли в основному складі, якому дали відпочинок у Лестері. Скаржитись на нереальну втому "дияволи" не могли.

Головним мінусом у грі Манчестер Юнайтед проти Ліверпуля стала відсутність тривалих відрізків з явним домінуванням. Статистично команди йшли або на рівних, або з невеличкою перевагою мерсисайдців, однак гостям вдавалося на 15-20 хвилин захоплювати ініціативу й проводити серії моментів – МЮ ж міг тільки вирівняти ситуацію. За весь матч гості дозволили провести "дияволам" тільки два відрізки з переконливою перевагою – перед першим голом і у кілька хвилин після другого. Щонайголовніше, підопічні Уле-Гуннара Сульшера провалили фінал зустрічі, не створивши взагалі нічого. Ліверпуль виявився більш зібраним і агресивним колективом.

Тримаючи ініціативу протягом довгого часу, підопічні Юргена Клоппа перевіряли ослаблену оборону господарів. Захисники МЮ, своєю чергою, не витримали цієї перевірки – ще у першому таймі, коли матч був більш-менш рівним, вони втрачали футболістів у власному штрафному й програвали відскоки та боротьбу після стандартів. Саме з цих проблем прилетіли непризначений пенальті, постріл Жоти під поперечку й перші два голи. Це – доволі тривожний сигнал, адже Вільяреал часто забиває після цікавих розіграшів стандартів.

В другому таймі Ліверпуль почав інтенсивно тиснути на центральну вісь манкуніанців. Під агресивним пресингом оборонна система "червоних дияволів" почала сипатись, немов картковий будиночок: в епізоді з третім голом гості накрили суперника при розіграші від воріт, змусивши Фреда обрізатись – далі пішов простріл, який невдало вибили, та спроба Шоу втекти з м'ячем через центр. Все завершилось відбиранням, ударом Трента з-під Ліндельофа та добиванням від Фірміно, перед яким Байї опинився один між Жотою та Боббі.

Подібні епізоди в матчі виникали ще не раз. Зокрема, моменту зі стійкою Жоти передувала обрізка Фреда з власної половини, а перед пострілом Трента на 62-й Ван-Біссака опинився під тиском двох мерсисайдців, подарувавши м'яч Салаху. Оборона МЮ внаслідок постійних помилок під пресингом залишалася у напівпозиціях, не контролюючи рухів суперника на власній третині.

Втім, навряд чи Унаї Емері сильно тішився після перегляду цієї зустрічі. Попри поразку, манкуніанці не допустили серйозного провисання у швидкості роботи, а в побудові позиційних атак та якості завершення "дияволи" виглядали класно. Тонкі передачі крізь лінії, класні удари, вривання з глибини – все це працювало здорово. Провести 13 ударів з меж штрафного Ліверпуля й зробити там 34 дотики при значній перевазі мерсисайдців у інтенсивності пресингу можуть тільки потужні топ-клуби. МЮ цей рівень підтвердив.

При цьому Вільяреал не працює від інтенсивного пресингу. "Жовта субмарина" вміє тиснути й взагалі є тактично гнучким колективом, але дати такий же темп і якість у роботі без м'яча левантійці не змогли навіть на тлі Арсенала. Звісно, Унаї Емері занотує проблеми манкуніанців при стандартах та вразливість Фреда, але набагато легше від цього іспанцям не стане.

Прекрасний матч Александера-Арнольда

Не можна сказати, що у Ліверпулі хтось один приніс перемогу. Це була командна звитяга мерсисайдців, у яку значний внесок зробили і Жота, і Філліпс, і Вільямс, і Салах з Фірміно, і Алькантара... Виділяти когось окремо важко й не дуже справедливо, але ніхто не заслужив на статус MPV більше, ніж Александер-Арнольд.

В першу чергу, Трент шикарно відпрацював біля власних воріт, і біля чужих. В активі правого фулбека аж 14 повернень м'яча (лідер матчу), 3 виноса, 2 перехоплення – у Ман Юнайтед не пройшло жодної небезпечної атаки з його позиції. Це неабияк важливо, адже останнім часом захисник допускав багато індивідуальних помилок в обороні. Одна з них коштувала Ліверпулю півфіналу ЛЧ, а преса дедалі частіше стала шукати альтернативи Александеру-Арнольду в збірній. На Олд Траффорд 22-річний захисник довів, що ці розмови слід припинити.

В атаці ж Трент влаштував справжній погром для "червоних дияволів". Правий фулбек Ліверпуля виконав 11 передач з просуванням атаки (найкращий у матчі), зробив 16 пасів на третині поля суперника й 5 разів викотив м'яч під удар (лідер поєдинку). Крім того,в його активі аж три постріли в площину воріт та один – над поперечиною. Внаслідок такої високої активності Александер-Арнольд взяв участь аж у трьох голах – він двічі асистував партнерам (зі стандарту та при прориві Салаха на 90-й хвилині) і завдав удар, після якого на добиванні зіграв Фірміно.

Такий Трент збірній Англії, звісно ж, потрібен.

Чи варто Динамо повертати Ярмоленка: глухий кут у Вест Хемі, великий ризик для Луческу і передчасне закінчення кар'єри