УКР РУС

Ман Сіті вийшов у фінал ЛЧ, знищивши Реал – 4 голи "містян", геніальна простота Пепа, зляканий Мадрид і фіаско Анчелотті

17 травня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч-відповідь півфіналу ЛЧ між Сіті та Реалом завершився видатною перемогою Пепа Гвардіоли. Звіт читайте на "Футбол 24".

"Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR розказує про матч року в Лізі чемпіонів 2022/23.

Перша зустріч між Манчестер Сіті й Реалом пройшла на "Сантьяго Бернабеу", завершившись із рахунком 1:1. Мадридці виглядали цікавіше – підопічні Карло Анчелотті краще перебудовувались, вимкнули Холанда й загалом провели свій класичний перформанс. Тим не менш, поєдинок виявився бідним на моменти.

Букмекери й статистичні моделі, попри перспективний для Реала перший матч, не залишали іспанцям шансів на прохід. Тактичні аналітики ж підмітили низку проблем, пов'язаних із радикальною опікою Холанда (з ним завжди грали обидва центрбеки) – і намітили декілька напрямів, у яких Сіті мав би суттєво додати. Зрештою, матч-відповідь проходив на "Етіхаді", що було не дуже добре для "вершкових".

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Карло Анчелотті замінив героя першої зустрічі, а Пеп не став мудрувати

У Карло Анчелотті була одна важлива дилема щодо стартової 11-ки. Після дискваліфікації повернувся Мілітао, який є безумовно основним у Реалі – втім, останні виступи бразильця в обороні отримали велику порцію критики. Рюдігер, замінивши Едера, начисто закрив Холанда, тож претендував на другу появу в основі.

Ентренадор "вершкових" зробив вибір на користь Мілітао. На всіх інших позиціях італієць випустив тих же гравців, що і тиждень тому – благо, майже всі вони отримали відпочинок у чемпіонаті. Що найбільш важливо, в старті опинився Камавінга, у якого було невеличке пошкодження.

Щодо складу Пепа Гвардіоли ходило багато розмов. Експерти роздумували над появою Альвареса, якому класно вдається працювати в обіграшах і вриватись з глибини. Також була дилема щодо позиції правого вінгера – Бернарду Сілва привіз гол у Мадриді, а Марез кращий при грі 1-в-1.

Каталонський коуч не став нічого вигадувати у кадровому плані, просто повторивши склад із матчу на "Бернабеу".

Сіті повернувся до базових прийомів, але увімкнув інтенсивність та агресію на максимальну потужність

Пеп Гвардіола не став мудрувати і з тактикою. Базово він зробив те, що почав ще в другому таймі на "Сантьяго Бернабеу" – повернувся до схеми 3-2-2-3 при розіграшах. Відмінність від попереднього поєдинку полягала у рівні агресії "містян", але методично ходи Гвардіоли були очікуваними.

По-перше, англійці не боялися вмикати інтенсивний пресинг, чого не було тиждень тому. Гріліш тиснув на Мілітао, а Карвахаля за спиною підтискав Аканджі – це не давало гостям виходити з-під пресингу через зміщення Дані.

Холанд давив на Алабу, та і в цілому сковував двох центрбеків Реала. КДБ разом з опорниками грав по трійці центрхавів Реала, а також був готовий натиснути на правий фланг.

Тиск на третину поля Реала чинився колосальний. Ось так виглядали усереднені позиції "містян" на 32 хвилину матчу-відповіді.

Нижче – карта високих повернень м'яча.

По-друге, Манчестер Сіті значно агресивніше працював на м'ячі. Стоунз, Вокер і Родрі не боялися підійматись на чужу третину поля, допомагаючи розігрувати комбінації перед штрафним. Реал затискали. Накривати опорну зону мадридці знову не встигали – як і в першому матчі.

Такий стиль гри дозволив Манчестер Сіті розривати лівий фланг "вершкових". Показово, що вже у стартові 5 хвилин Вінісіусу довелося блокувати удар, відібрати м'яч у Бернарду Сілви й постійно озиратись на вривання Стоунза у напівфланг.

Лівий фланг оборони розривали доволі простим, але вкрай ефективним прийомом. Бернарду Сілва заходив у правий фланг, а до нього приходив Вокер. Де Брюйне заповнював простір між центрбеком і фулбеком, витягуючи на себе увагу (як правило, когось із центрхавів), що відкривало або опорну зону, або зону між центральним і крайнім захисником. Туди могли влітати Родрі, Стоунз або Вокер.

Прізвища гравців на позиціях та варіанти комбінації могли змінюватись, але сам принцип був однотипним.

Вокер підтискає Модріча аж на чужій третині. У першому матчі він рідко собі дозволяв подібне. Бернарду Сілва підхопив відскок у центрі, після чого рвонув на правий фланг

Де Брюйне заходить у штрафний і стягує на себе увагу Крооса. Вокер підтримує Бернарду на фланзі, приймає пас від Сілви й різко переводить на Родрі. Є момент.

Все це Манчестер Сіті творив на величезній швидкості й з надзвичайним розумінням маневру свого партнера. Навіть за своїми мірилами "містяни" демонстрували фантастичну зіграність.

Мадрид розгубився й злякався

А що ж Карло Анчелотті? Його стартовий план у порівнянні з першим таймом на "Бернабеу" не змінився. Загальна концепція теж була звичною – Мадрид терпів і вичікував, аби підлаштуватись в середині тайму та почати контратакувати. Заковика полягала в тому, що тиск Манчестер Сіті виявився настільки потужним, що команда просто розсипалась.

Показовою була статистика передач на 15 хвилину – 124 проти 12 на користь господарів. Підопічні Пепа Гвардіоли тримали м'яч 79% часу, а завершили тайм з 72%. Ще більше шокувала розкладка перебування м'яча по третинах поля – біля воріт Реала провели 43,3% дотиків.

А так виглядала карта ігрових зв'язків у першому таймі. Тотальна відірваність чотирьох гравців атаки, вся гра – паси на ближнього й назад, не переходячи центральне коло. Нахил поля до 30-ї хвилини становив 99,1% на користь Сіті – це означає, що 99% часу гра пройшла на половині гостей.

Внаслідок шаленої інтенсивності та класного персонального пресингу з боку Сіті "вершкові" не могли розіграти м'яч. Куртуа просто виносив його абикуди, а перша спроба маніпулювати пресингом Манчестер Сіті сталася аж на 19-й хвилині – і вона розсипалась, тому що в Модріча не було варіантів для просування. А без них всі старання Луки мали нульовий вихлоп.

Реал виглядав відверто наляканим. Це – неймовірний комплімент для команди Пепа Гвардіоли. Лише в останні 15 хвилин "вершковим" вдалося організувати кілька контратак, які навіть могли завершитись голами, однак за своїм змістом вони були занадто простими.

Перевага Манчестер Сіті була конвертована у винос до перерви

Тепер, розуміючи характер першого тайму, простіше зрозуміти, як і чому "містяни" порвали Реал. А це був саме розрив – статистика ударів до перерви шокувала цифрами 15:1. За показником очікуваних голів господарі вели з рахунком 1,53 vs 0,01.

Половина пострілів Манчестер Сіті пройшла з дистанції або з околиць штрафного. Серед таких спроб найнебезпечнішим був прямий удар Де Брюйне зі стандарту на 19-й хвилині – Кевін цілив у ліву стійку і міг навіть влучити (Куртуа, схоже, не встигав парирувати). Втім, м'яч пройшов повз ворота.

Перед цим варто згадати вихід Холанда віч-на-віч. Щоправда, кут був гострим, тож обхід Куртуа завершився заблокованою поперечною передачею. А ще за кільканадцять секунд Сіті мав відкривати рахунок внаслідок фірмової комбінації на правому фланзі – в її завершенні Родрі хитнув опонента, увійшов на правий край штрафного й бахнув повз дальню стійку!

На 13-й же хвилині Куртуа врятував Реал від вірного гола. Гріліш з лівого флангу виконав ідеальну подачу у воротарський майданчик, а Холанд впритул розстрілював Тібо. Бельгієць парирував на інстинктах, а м'яч із самої стрічки виніс Алаба!

На 21-й хвилині Куртуа знову був на висоті. "Містяни" заробили кутовий, подачу з якого Аканджі скинув вздовж лінії воротарського на Холанда. Ерлінг перестрибнув Камавінгу й пробив головою у протихід, однак Тібо якимось дивом парирував!

Зрештою, такий футбол вилився у заслужений гол на 23-й хвилині. Чергова комбінація на правому краю атаки завершилась розрізним пасом Де Брюйне на правий край штрафного, куди влетів Бернарду Сілва. Португалець вийшов сам на сам і бахнув у ближню дев'ятку – 0:1!

Після цього Манчестер Сіті взяв деяку паузу в активності, що ледь не завершилось фіаско. Реал почав знаходити зони у напівфлангах і розкатав кілька хороших контратак. В одній з них Родріго виводив Бензема віч-на-віч, але Едерсон випередив Каріма. В іншому епізоді Вінісіуса запускали у ривок лівим флангом – Вокер наздогнав.

Єдиний момент мадридці створили на 35-й хвилині, коли Кроосу дали пробити метрів з 24-х. М'яч несподівано полетів прямо у поперечину воріт Едерсона!

Одразу після цього Манчестер Сіті увімкнувся й покарав Реал за нахабність. На 37-й хвилині Гріліш виконав проникний пас на Гюндогана, той вистрілив з лівого краю в Куртуа, а на добиванні головою зіграв Бернарду Сілва – 0:2!

Саме з цим рахунком команди й відправились відпочивати. Манчестер Сіті провів ідеальний перший тайм. Можливо, найкращий у кар'єрі Пепа Гвардіоли.

Реал спробував зіграти сміливіше, але нічим не здивував. Анчелотті був покараний за провал

Мадрид не провів замін та перестановок по перерві, але відчутно додав у сміливості. Команда великими силами йшла уперед, що створило невеличкі проблеми для "містян". Зокрема, на 51-й хвилині Мадрид міг повернутись у гру зі стандарту – Алаба потужно пробив метрів з 24-х. Едерсон врятував Сіті, витягнувши м'яч з-під поперечини.

Втім, досить швидко господарі адаптувались до футболу "королів ЛЧ". Як це часто трапляється у топ-матчах "синіх", команда відмовилась від тотального володіння, закрившись у середньому блоці й почавши працювати другим номером. З Реалом це могло бути ризиковано, але підвів Карло Анчелотті.

Ентренадор "вершкових" не зробив цікавих замін. Вихід Чуамені замість Родріго, який напрошувався ще до стартового свистка, стався аж на 80-й хвилині, а до цього з гри зняли Крооса та Модріча. Замість них вийшли Рюдігер та Асенсіо.

Мадрид був статичним і нецікавим, що вилилось всього в один момент. На 83-й хвилині класна комбінація з розрізним пасом Бензема ледь не вивела Вінісіуса віч-на-віч – не вийшло, але Карім підібрав м'яч на правому краю штрафного й спробував пробити (або прострілити) з гострого кута.

Ви тільки погляньте, яким чином парирував Едерсон!

В атаці другим темпом Себальйосу дали пробити метрів з 13-ти у ближній кут, однак Едерсон і тут виручив.

Манчестер Сіті ж у вальяжному стилі добив Реал, однак Холанду знову не пощастило. На 73-й хвилині Ерлінг вивалився віч-на-віч з Тібо й пробив низом але той встиг накрити удар. М'яч же зрикошетив у поперечину!

На 76-й хвилині влетів третій гол – Де Брюйне виконав класну подачу на дальній край штрафного, а Мілітао підрізав її у власні ворота. На 90+3-й же Фоден видав вражаючий розрізний пас на Альвареса, а Хуліан, тільки-но з'явившись на полі, реалізував вихід віч-на-віч. 0:4!

Пеп Гвардіола бере реванш у Карло Анчелотті й нарешті виходить в фінал ЛЧ! Там на них чекатиме Інтер. Стамбульський поєдинок за право називатись найкращою командою сезону буде проведено 10 червня.

Фіналіст ЛЧ на межі прірви, а його герой громив українців і грає на уколах – історичне досягнення, в яке ніхто не вірив