УКР РУС

Манчестер Сіті переміг Ньюкасл у перестрілці з сімома голами, 35-річним дебютантом та шедевральним хет-триком Торреса

15 травня 2021 Читать на русском

Ньюкасл в рамках 36-го туру АПЛ дав феєричний бій напіврезерву Манчестер Сіті, однак хет-трик Феррана Торреса приніс перемогу "містянам".

Манчестер Сіті офіційно відсвяткував чемпіонство в попередньому турі, тож Пеп Гвардіола отримав можливість спокійно готуватись до фіналу ЛЧ. В рамках цієї підготовки він провів масштабну ротацію: пару центрбеків склали Гарсія та Аке, а в трійці нападників стартували Жезус, Стерлінг та Торрес – Зінченко ж не потрапив навіть у заявку. Вишенькою на чемпіонському торті стала поява у воротах Скотта Карсона.

"Неймовірно": Зінченко відреагував на чемпіонство Манчестер Сіті

35-річний голкіпер, який вигравав ЛЧ ще з Ліверпулем у стамбульському фіналі, 3645 днів не виходив на поле в матчах АПЛ. Востаннє він зіграв у еліті аж у 2011 році проти Ньюкасла на виїзді – і ось він повернувся на цей же стадіон, дебютувавши у складі "містян". Ця пауза стала найдовшою в історії турніру.

Перший тайм зустрічі виявився надзвичайно веселим. Сіті намагався контролювати хід гри, але відсутність злагоджених зв'язків на полі дозволяла Ньюкаслу впевнено тримати гранда на дистанції. За стартові 20 хвилин "містяни" не створили жодного небезпечного моменту, а "сороки" на 25-й ще й вийшли вперед – це Крафт замкнув подачу Шелві з кутового, забивши дебютний гол в АПЛ.

На 36-й хвилині господарі могли й подвоїти свою перевагу, однак потужний удар Шелві зі стандарту поцілив у поперечину. Джонджо мало б бути дуже прикро, адже всього за три хвилини Сіті зрівняв рахунок внаслідок дальнього пострілу Канселу з рикошетом – 1:1! Ну, а на 42-й хвилині українські фанати мали вронити ностальгічну сльозу, адже Торрес замкнув подачу Родрі зі штрафного шедевральним "ударом скорпіона" – 1:2! Вийшло не менш красиво, ніж колись у Клейтона Шав'єра.

Втім, Ньюкасл не здався. Вже у компенсований час Сен-Максімен відгукнувся на закидання з глибини, протягнув м'яч до штрафного й викотив пас на правий край. Туди увірвався Жоелінтон, якого грубо зрізав Аке – пенальті! Щоправда, для його призначення VAR довелося малювати офсайдні лінії, хоча Аке явно залишив Аллена у грі при ривку. Зрештою, Кевін Френд вказав на позначку, а Жоелінтон на 45+6-й хвилині зрівняв рахунок. 2:2!

Другий тайм розпочався у середньому темпі й без явної переваги якоїсь із команд. В якийсь момент здалося, що за такої рівної гри Сіті просто реалізує різницю в класі у одній із атак, однак "сороки" мали на це свою думку – на 61-й хвилині Віллок увірвався в штрафний "містян" і отримав по ногах від Вокера. Пенальті! Сам же Джо відправився його виконувати, потужно пробивши в лівий кут, однак Карсон парирував! На жаль для Скотта, Віллок тут же зіграв на добиванні. 3:2!

Втім, вже за дві хвилини у справу втрутився той самий клас Сіті: Жезус увійшов на правий край карного майданчика, розхитав захисника й прострілив на 11 метрів – Бєсєдін у фіналі Кубка в аналогічній ситуації пробив повз ворота, а от Торрес не схибив. 3:3! На 66-й же хвилині "містяни" ще й четвертий гол провели внаслідок дальнього пострілу Канселу в правий нижній кут. Дубравка парирував, але Торрес тут же зіграв на добиванні. 3:4!

До речі, Ферран у віці 21 року й 75 днів став наймолодшим автором хет-трику за команду Пепа Гвардіоли. Попереднім рекордменом був 22-річний Ліонель Мессі.

Поціновувачі АПЛ після четвертого голу Манчестер Сіті повинні були згадати про легендарну перестрілку Ньюкасла з Арсеналом. Тоді "сороки" завершили з рахунком 4:4, а у матчі проти таких "містян" шанс на повторення легендарної історії здавався дуже високим. Втім, гості за останні 30 хвилин не дозволили провести біля власних воріт жодного моменту. Біля чужих підопічні Пепа Гвардіоли також не особливо старались, тож фінальний свисток зафіксував ефектну перемогу чемпіона – 3:4!

Каральні дербі Італії, фінал 150-річної марки якості та ще одне іспанське Класіко: топ-5 матчів євровікенду