УКР РУС

Манчестер Сіті розбомбив Бернлі: інфернальна форма та рекорди "містян", зірковий час Фодена та рядовий матч Зінченка

23 червня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Бернлі в рамках поєдинку 30-го туру АПЛ зазнав нищівної поразки на Етіхад Стедіум від Манчестер Сіті (0:5).

Після побиття Арсенала одразу кілька лідерів Сіті присіли відпочити на банку – зокрема, де Брюйне, Стерлінг, Гюндоган, Ляпорт і Менді. Натомість, в основі вийшов наш Зінченко, хоча в першому таймі сильно запам'ятатися йому не вдалося. Кілька знятих верхових м'ячів, один хороший пас між лініями на Сілву в розвиток атаки й один удар в руки Поупу – от і все. Олександр, як і завжди, займався позиційною роботою й підготовчими передачами, допомагаючи доводити контроль над м'ячем до 75% ігрового часу.

Сіті нічого не дозволяв Бернлі до перерви, окрім кількох кросів без завершення. Натомість, "містяни" не вилазили з чужої половини поля, після втрат повертали м'яч за лічені секунди, а на свою половину пускали суперника просто побігати за м'ячиком. Тим не менш, з моментами в перші 20 хвилин у господарів було туго: можна згадати хіба що дальній удар Канселу на трибуни та постріл Бернарду Сілви з правого краю штрафного повз ближній кут – саме цю атаку розігнав першим пасом Зінченко.

Здавалося, Бернлі буде триматися міцно, однак вже на 22-й хвилині гості пропустили – це Фоден після розіграшу кутового прийняв м'яч перед карним майданчиком і потужно пробив під ближню стійку. Щоправда, після цього підопічні Шона Дайча не дозволили гранду нічого, крім пострілу Зінченко в руки Поупа, але перша ж спроба зіграти агресивніше на 43-й хвилині призвела до другого голу. Фернандіньо виконав блискучу діагональ метрів на 60 на хід Марезу правим флангом, а той увірвався на край штрафного, накрутив двох захисників і завдав удару в дальній кут – 2:0!

Здавалося, що на перерву команди підуть саме з цим рахунком, однак вже у компенсований час Агуеро зіткнувся з Мі біля воріт і впав, тримаючись за коліно. Сіті повів атаку другим темпом, однак Зінченко її призупинив, а рефері Андре Маррінер вирішив переглянути повтор. VAR показав фол з боку Мі, арбітр призначив пенальті, а Марез впевнено його реалізував – 3:0! Кун же покинув поле.

На початку другого тайму Давід Сілва вкрав можливий гол Зінченка, ненароком заблокувавши постріл українця метрів з 20-ти в правий кут. Для Бернлі це не стало уроком, і вже на 50-й хвилині в карний майданчик увірвався Фоден, пробивши з рикошетом в дальній – арбітр призначив кутовий, з якого Сіті забив четвертий гол. Гості забули про зону перед штрафним: Фоден знову прийняв там м'яч, але замість удару викотив проникний пас під простріл Бернарду Сілви на Давіда – капітан з мінімальної відстані спрямував сферу в дев'ятку.

Сіті продовжив домінувати і після цього, в наступні 40 хвилин дозволивши супернику лише один штрафний удар кудись вбік від воріт. Гвардіола ж поступово почав проводити заміни, кинувши у бій Ляпорта та Де Брюйне. Кевін на 63-й хвилині організував п'ятий гол, розігнавши контратаку з пасом на правий край карного майданчика під простріл Бернарду Сілви, який Габріел Жезус у дотик перевів вліво на Фодена – Філ у дотик же пробив в ближній кут!

Останні 20 хвилин було важко дивитися. Бернлі вже нічого не міг, а Манчестер Сіті вже нічого не було потрібно. З моментів можна згадати хіба що вривання Жезуса на правий край штрафного з неточних ударів і постріл Родрі в руки Поупу метрів з 18-ти. Було також кілька перспективних атак з передачами, які перехоплювали в останній момент, а Лерой Сане зі штрафного на 85-й пробив у стінку. Зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу "містян".

Таким чином, Манчестер Сіті набрав 63 очки, залишившись на другій позиції з відривом від найближчого переслідувача – Лестера – в дев'ять залікових балів. Бернлі, маючи в активі всього 39 пунктів, втратив шанс обійти Арсенал. Підопічні Шона Дайча йдуть на одинадцятій сходинці.

Манчестер Сіті – неймовірний

В цьому матчі на поле вийшла одна команда. Обговорювати у діях Бернлі нічого – гості провели всього один удар на 0,03, володіли м'ячем 29% часу й відбирали м'яч на своїй половині поля лише після 45 передач Манчестер Сіті. І це при тому, що манкуніанці не так вже й сильно пресингували суперника: до відбирання на своїй половині вони дозволяли гостям провести приблизно 12,5 передач – це пресинг рівня середини таблиці. Для такого нульового Бернлі вистачало й цього.

Рівень футболу Манчестер Сіті після карантину просто інфернальний. За два поєдинки підопічні Гвардіоли здобули дві перемоги, забивши вісім голів і пропустивши нуль – по їхніх воротах навіть жодного удару в площину не пройшло. Якщо ж взяти усі матчі на Етіхаді в поточному сезоні, то останній сейв Едерсона буде фіксуватися січнем цього року.

За очікуваними голами Манчестер Сіті безумовний лідер АПЛ як за останні п'ять днів, так і в кожному турі окремо, а середній індекс OPPDA (скільки тобі дають зробити пасів на чужій половині до відбирання) становить 34,69 – тобто, не тільки Бернлі, але й Арсенал не міг відібрати "круглого" у "містян". При цьому команда Пепа Гвардіоли виконала 26 проникних передач (по 13 в кожному поєдинку), пропустивши всього одну – в двох останніх турах ніхто не провів більше 10.

Індивідуальні показники лідерів Сіті також вражають. Так, Кевін Де Брюйне зробив 50 асистів зі швидкістю 1 гольовий пас на 182 хвилини – це найшвидший показник серед усіх 41 футболістів АПЛ, яким вдалося віддати стільки асистів. За ключовими статистичними показниками (гол+пас, асисти, створені гольові шанси, створені шанси з гри) він є найкращим гравцем чемпіонату Англії.

Давід Сілва покине Манчестер Сіті по завершенні сезону в статусі не тільки легенди, а й у якості одного з найбільш ефективних футболістів чемпіонату. За свою кар'єру в Англії він набрав 148 балів за системою гол+пас (58 голів, 90 асистів), ставши четвертим за цим показником серед усіх футболістів АПЛ за останні 10 років, а із півзахисників Сілва взагалі найкращий.

В матчі з Бернлі іспанець разом із Бернарду Сілвою виконав по чотири передачі під удар – ніхто не віддав більше. Давіду вже 34 роки, а він досі ключовий футболіст у одному з найсильніших клубів планети.

Словом, Манчестер Сіті неймовірний навіть у сезоні, в якому відстав від Ліверпуля на 20 очок.

Зірковий час Фодена

Після того, як Давід Сілва оголосив про відхід із Сіті, британські медіа гадали, кого "містяни" куплять на його позицію, однак після матчу з Бернлі всі в один голос стали називати Фодена наступником. "Важко знайти заміну Давіду, але у Фодені ми маємо молодого фаната Манчестер Сіті, який кожен раз, коли грає, дає нам щось унікальне і особливе. У найближче десятиліття або через 15 років він стане для нас видатним гравцем. У мене немає сумнівів", – це вже слова не журналістів, а самого Пепа Гвардіоли.

Екс-нападник Челсі Пет Невін в коментарі для ВBC Radio 5 Live назвав Фодена найкращим на полі і запропонував будувати навколо нього не тільки Сіті, але і збірну. "Якби це була Іспанія, вони б зробили його ядром команди на ранньому етапі. Я дивлюся на Челсі, у якого багато хороших молодих гравців, але Фоден неординарний і володіє таким баченням поля, якого немає в інших", – говорить Пет. Тим часом Sky Sport видав Філу нагороду "Man of the Match", а сам хавбек заявив, що це був його найкращий поєдинок у футболці "містян".

Статистично Фоден далеко не в лідерах Сіті, та і ключовим його назвати буде занадто суперечливо. Втім, це не значить, що півзахисник не провів класний матч: в його активі 45 дотиків, 2 успішних обіграші на дриблінгу (з двох спроб), 3 постріли по воротах, 2 голи, 1 пас під удар та один передгольовий пас. Англієць грамотно використовував простір і карав Бернлі за відсутність висновків (гості часто ігнорували зону перед штрафним при стандартах). Старався працювати швидко, не роздумуючи, вперед і в дотик, віддав 29 точних пасів із 37 (80%) – нормально, хоча можна краще.

Карта дотиків до м'яча у виконання Фодена

Англійські медіа явно перебільшують з піаром 20-річного англійця після Бернлі. Без красивого голу з дистанції та передгольового пасу це був би звичайний хороший поєдинок і не більше, хоча по сезону Фоден дійсно йде непогано – в минулому турі Філ забив Арсеналу, а за 12 матчів зі старту він наколотив вже 4 голи та 7 асистів. Можливо, десь йому і не вистачало якісного промо – що ж, матч з Бернлі став таким. Тепер з нього вимагатимуть більше.

Зінченко: not great, not terrible

Вже більше року пройшло після виходу серіалу "Чорнобиль", а я досі продовжую використовувати фразу товариша Дятлова "нічого хорошого, але і нічого страшного". Вона дуже круто описує матчі на кшталт таких, який провів Зінченко з Бернлі. Нижче свого рівня Сашко не впав, кілька разів навіть вдалося блиснути, але загалом його не було помітно. Українець і так залишається в тіні через свою роль майстра підготовчих передач і позиційної рутини, а тут ще й суперник не напружував, а хороші дії розчинилися на фоні геніальних у партнерів. Словом, Зінченко що був, що не було.

Карта дотиків до м'яча у виконанні Зінченка

Олександр грав у звичному для себе амплуа фальшивого фулбека, сильно зміщуючись до центральної зони, провокуючи висмикування суперників з ліній, звільнюючи простір, створюючи варіанти для передач та допомагаючи у контролі м'яча – Зінченко в черговий раз став найкращим за кількістю дотиків (123) та пасів (112), але за точністю сильно відстав від найближчого переслідувача Родрі (85% проти 95%). Втім, Сашко компенсував пробіл у точності якісною довгою передачаею – в активі українця 6 точних з 10 спроб. Більше зробив тільки Отаменді.

Крім того, наш співвітчизник викотив дві передачі під удар і зробив перший пас у першій небезпечній атаці Сіті – Олександр вчасно помітив Давіда Сілву й викотив йому м'яч між лініями. Якби Бернарду забив, у Зінченка була б передгольова передача. Також Олександр виконав два удари з-за меж штрафного – один у площину, а інший накрив Давід Сілва.

В обороні було небагато роботи, адже Бернлі майже не атакував, а якщо атакував, то через інший фланг – в принципі, в цьому є і заслуга Зінченка, який не давав продиху супернику ще на чужій половині. Зокрема, дві спроби відбирання він зробив за центральним колом і навіть перед чужим штрафним – одного разу українця пройшли. Крім того, Олександр гарно допомагав атаці, але ключовим фактором пасивності гостей на цьому фланзі стала відмінна гра Давіда Сілви, через якого гості навіть не думали про контрвипади.

При боротьбі за верхові передачі результат суперечливий: українець став другим після Отаменді за кількістю перемог у повітрі, однак у Ніколаса п'ять успішних верхових дуелей із шести, а у Сашка – чотири з дев'яти. Втім, не всі з п'яти програних епізодів були проведені в обороні, а мінімум тричі Зінченко в захисті вибивав подачі (зокрема, і в штрафний). Також він виграв два єдиноборства на землі з трьох, зробив три виноси та виконав одне перехоплення.

Важко сказати, наскільки Пепа влаштовує такий футбол. В матчі з Бернлі він експериментував з позиціями фулбеків, змушуючи грати ближче до центру не тільки Зінченка, але і Канселу, однак наряд чи це був якийсь сигнал для Олександра. Більш важливо, що в топ-матчах грає Менді, хоча й він далекий від ідеалу. Загальна ситуація українця в команді така ж, як і оцінка за гру проти Бернлі – not great, not terrible.