УКР РУС

Манчестер Сіті вдома розгромив Аталанту: гол і шикарна гра Маліновського, непереконливість Менді та надія для Шахтаря

23 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 3-го туру групового етапу Ліги чемпіонів Аталанта зазнала нищівної поразки від Манчестер Сіті (5:1).

Поєдинок розпочався у високому темпі. М'яч швидко ходив у обидві сторони, але на старті зустрічі більш активною виглядала Аталанта, гравці якої прекрасно відкривалися на флангах і отримували своєчасні передачі – в останньому аспекті виділявся Маліновський. Перший небезпечний моменті створили саме бергамаски: на 12-й хвилині Госенс отримав хорошу розрізну передачу від Руслана на лівий фланг, після чого подав у штрафний на Кастаня – Тімоті ж замкнув ударом головою над поперечиною!

Сіті відповів на 17-й класним проходом Фодена у штрафний, після якого Джімшіті не зовсім за правилами відібрав у нього м'яч. Арбітр не помітив у цьому фол, а гості за дві хвилини по цьому організували контрвипад: Маліновський обігрався з партнерами та віддав довгу передачу на правий фланг, а Ілічіч, прийнявши її, змістився на лінію карного майданчика й пробив у ближній кут – без проблем для Едерсона!

Подібний хід подій розлютив господарів, які провели справжню облогу воріт Аталанти. Зокрема, на 22-й хвилині спочатку Стерлінг увірвався на лівий край штрафного й прострілив на дальню стійку (Де Брюйне пробіг повз м'яч), а потім Агуеро потужно вистрілив з дистанції під праву стійку – Голліні парирував! Після розіграшу кутового Фоден вирізав передачу з правого краю карного майданчика під удар Агуеро, який пробив метрів з 12-ти – над поперечиною! Здавалося, гостя зараз ляжуть.

Втім, на 27-й хвилині Маліновський розігнав контратаку через центр і віддав передачу на Ілічіча, якого у штрафному збив Ферандіньйо. Арбітр вказав на "позначку", а бергамаски довірили виконання пенальті Маліновському. Руслан пробив точно, відкривши лік своїм голам за Аталанту – 1:0!

Щастя бергамасків тривало всього шість хвилин, після чого Сіті перегорнув хід гри. На 34-й класна позиційна атака "містян" завершилась шикарною передачею Стерлінга на лінію воротарського, яку Агуеро замкнув у дотик – 1:1!

Ще через п'ять господарі вирвались уперед: Стерлінг прорвався до штрафного й отримав по ногах від Маз'єлло, арбітр призначив пенальті, а Кун впевнено його реалізував – 2:1!

Довести справу до погрому не дало несподіване пошкодження Родрі на 40-й хвилині, а також фантастичний сейв Голліні на 45-й після шикарного дальнього пострілу Вокера. Зрештою, на перерву команди пішли за рахунку на користь Манчестер Сіті.

На другий тайм Джанп'єро Гасперіні кинув у бій Пашаліча та Муріеля, але ніякого посилення у грі Аталанти в перші 15 хвилин помітно не було. Манчестер Сіті накрив суперника високим пресингом і вимкнув лідерів – єдиний гострий епізод за цей відрізок гості змогли створити лише після передачі Маліновського на правий фланг та дальнього неточного удару Ілічіча. "Містяни" також сильно не загострювали, але біля штрафного бергамасків Стерлінг та компанія почували себе прекрасно.

Зрештою, на 58-й хвилині оборона Аталанти тріснула: Де Брюйне прорвався правим флангом та змістився на край штрафного, прибрав захисника та віддав поперечну передачу на 11 метрів Фодену, а той відкотив м'яч лівіше, на Стерлінга – Рахім же вистрілив у дев'ятку. 3:1.

Тут вже Аталанта завелася, ледь не відігравши один гол зусиллями Ілічіча, але після його обіграшу Менді та двох ударів по воротах з лінії штрафного Едерсон рятував Манчестер Сіті. На 62-й же хвилині всі питання щодо переможця були зняті остаточно: Стерлінг отримав передачу від Гюндогана, на швидкості увірвався на край штрафного й пробив у дальній нижній кут – 4:1!

Аталанта на 67-й забила гол після проникної передачі з лівого флангу на Ілічіча та його пасу назад під удар Фройлеру, але гол скасували через явний офсайд у Йосіпа. За дві хвилини по цьому Стерлінг показав, як потрібно забивати чисто: Рахім зіграв у штрафному на випередження й замкнув передачу Мареза з правого флангу, прокинувши м'яч повз Голліні – 5:1! На 75-й "Раз", як його називають англійці, міг і на покер піти, але після виходу на побачення з голкіпером він покотив м'яч повз праву стійку.

В останні 15 хвилин команди вже догравали. Аталанта намагалася щось створити, але нічого, крім дальнього удару Маліновського (вище воріт) та пострілу Муріеля зі штрафного (в руки Едерсону), бергамаски так і не організували. Єдиною справжньою проблемою для "містян" стало вилучення Фодена, якому вдалося отримати дві жовті картки за шість хвилин – спочатку Філ прихопив Маліновського, а потім Де Роона. Ніякого зиску гостям це не дало, тож фінальний свисток зафіксував ефектний розгром – 5:1!

Таким чином, Манчестер Сіті набрав дев'ять очок у групі С, відірвавшись від Шахтаря та Динамо Загреб на п'ять залікових балів. Аталанта залишається на дні з нулем у графі набраних пунктів.

Маліновський провів топовий матч

Руслан Маліновський ще не застовбив за собою місце в основі, але поступово Гасперіні починає приглядатися до українця. Так, наш центрхав на вихідних провів повний матч проти Лаціо, де дуже сподобався вболівальникам – на його рахунку було 6 ударів (3 в площину) та низка якісних загострюючих передач. Поява у старті на Манчестер Сіті явно натякає, що на Руслана розраховують по-серйозному, однак потрібно ще скористатися шансом. Маліновський просто зобов'язаний був виступити добре – і він навіть перевиконав програму, ставши одним з найкращих на полі взагалі.

Зокрема, на аналітичному порталі Whoscored українець отримав 7,6 балів та увійшов у топ-5 за оцінками, а Sofascore поставила Руслану високі 7,9 – серед усіх польових футболістів це другий бал. Варто розуміти, що ці цифри даються не за тактичну крутизну, а набиваються кількістю успішних ТТД, демонструючи активність під час гри. Таким чином, Маліновського вже можна похвалити за старанну та якісну роботу.

Маліновський у цьому матчі займав позицію під нападниками – відповідно, головним завданням хавбека стало швидке просування атаки і створення моментів для партнерів. Українець впорався блискуче: в нього 59 дотиків до м'яча, 3 обіграші на дриблінгу (100% успішних) та низка організованих контрвипадів – зокрема, 2/3 ударів Ілічіча та зароблений ним пенальті почалися з пасів Руслана, а на старті зустрічі з його розрізної передачі на фланг прострілював Госенс. Взагалі, карта пасів Маліновського дуже симпатична:

Українець добре відкривався між лініями, приймав м'яч, швидко помічав варіанти для розвитку атаки й віддавав дуже хороші передачі у вільні зони. Фактично, на ньому і тримався ефективний перехід Аталанти з оборони в атаку, що яскраво продемонстрував момент із пенальті – обіграш у дотик, ривок на 30 метрів і своєчасний пас Маліновського на фланг зробили цей епізод.

90% атак Аталанти, які команда доводила до удару, проходили за участі Маліновського. Ось типові сценарії виходу бергамасків з оборони у (контр)атаку:

Характерно, що у другому таймі, коли Сіті став діяти проти центру гостей максимально агресивно, бергамаски втратили контроль над грою. Ще більш характерно, що єдина цікава атака гостей у перші 15 хвилин по перерві почалася саме з Маліновського.

Другий тайм нагадав поєдинок проти Лаціо, коли по Руслану завжди хтось грав якомога щільніше. У Римі відсоток точних передач у Маліновського становив 77%, а у Манчестері він піднявся до 78% – усі інші центрхави Аталанти мають не менше 82%. Це – слабкість українця, хоча конкретно у Манчестері якість точних пасів компенсувала кількість. Крім того, варто не забувати, що команда лише приглядається до новачка, а той ще навіть мови не знає. Коли ж Руслан зрозуміє особливості відкривань партнерів, їхні швидкісні та силові якості, стане набагато простіше – поки ж його іншорідність залишається помітною.

Руслан відзначився не тільки яскравими атакувальними діями, а й хорошою роботою в захисті. Зокрема, він став одним із лідерів на полі за кількістю повернень м'яча (8), а також провів найбільше єдиноборств: 7 із 11 Маліновський виграв на землі та 3 з 4-х – у повітрі. Крім того, він тричі йшов у відбирання, хоча лише одного разу те було успішним. Варто зазначити і той факт, що Філ Фоден заробив першу жовту картку саме за порушення правил проти Руслана – та й загалом українець заробив на собі чотири фоли, разом з Ілічічем та Де Брюйне очоливши список постачальників стандартів.

Словом, Руслан Маліновський провів дуже інтенсивний матч, ставши ключовим елементом більшості (контр)атак Аталанти й ефективно допомагаючи в захисті. Він був найкращим футболістом бергамасків у Манчестері – тепер потрібно не збавляти темп.

Менді не вражає

Олександр Зінченко пропускав матч через ушкодження коліна, тож на його позицію Пеп Гвардіола поставив Бенжамена Менді. В теорії, це мало створити серйозні проблеми для Аталанти, адже француз – дуже потужний і швидкий футболіст, а регулярні атаки суперника через фланги залишали б відкриті зони. В принципі, так і сталося, але більшість ефективних проривів по бровці зробили півзахисники та нападники Сіті, а не фулбеки – і якщо пасивність Вокера попереду не дивує, то від Менді очікували більшого.

Статистичні портали оцінили його дуже низько: на Whoscored Бен йде третім з кінця серед усіх футболістів Сіті, маючи всього 6,3 бали, а Sofascore оцінила його роботу на 6,4 – менше тільки у Фернандіньйо, який привіз пенальті. Власне, Менді навіть не дограв поєдинок до кінця, на 71-й хвилині поступившись місцем Канселу, що, знову ж таки, свідчить про бажання Пепа експериментувати з лівим флангом. Взагалі-то Жоао покликаний був бігати справа.

В атаці конкурент Зінченка діяв так же, як і завжди – прямолінійно, по бровці, з поперечними передачами в центр. Менді віддав 67 пасів (88% точних), але їхня якість залишалася невисокою. Це прекрасно демонструє карта передач, в якій яскраво виділяються значна кількість відкатів назад та провальні кроси (4 подачі, всі неточні). Жодної передачі під удар Бенжамен не виконав.

По воротах Менді завдав всього одного удару (дуже неточно), а його єдина спроба обіграшу один-в-один завершилась невдало. Та й загалом у атаках Бен залишався непомітним – здебільшого, їх розганяли Фоден, Стерлінг та Гюндоган. Словом, ні технічної, ні тактичної якісної переваги на лівому фланзі Менді не дав. Його вплив на креативну роботу Манчестер Сіті залишився дуже обмеженим, чого не можна сказати про Зінченка, який і був покликаний створювати варіативність.

Олександра останнім часом дуже критикували за роботу в обороні, однак у поєдинку проти Аталанти Менді не зіграв так, щоб можна було сказати – "стало краще". Зокрема, єдиний удар у площину воріт господарів на старті другого тайму бергамаски провели саме завдяки Бену, якого Ілічіч двічі хитнув у штрафному, прибравши зі свого шляху. Загалом же француз жодного разу не відібрав м'яч, при цьому програвши два з п'яти єдиноборств.

Звісно, це також говорить про інтенсивність гри на його позиції – Аталанта 41% атак провела через інший фланг, а Сіті тримав м'яч 63% часу. Звісно, оборонної роботи у Менді за таких умов не могло бути багато, але він провалив і ту, яку мав.

Зінченка дуже сильно критикували за поєдинок проти Евертона, але статистика українця в тому надважкому матчі явно краща за те, що набив Менді з Аталантою. Навіть за умов більшої інтесивності гри на фланзі Олександра в поєдинку АПЛ перевага Сашка занадто помітна.

Словом, позиціям українця в Манчестер Сіті поки що загрожує лише він сам. Зінченко – більш вигідний для футболу Гвардіоли виконавець, а Менді навіть у тих матчах, де все вдається, не демонструє чогось проривного. Більша загроза зараз йде від Анхеліньйо, якого на днях відзначив Пеп, але якщо Олександр швидко залікує пошкодження й гратиме на своєму звичному рівні далі, то все буде добре.

Аталанта дарує надію Шахтарю

Загалом, поєдинок проти Манчестер Сіті продемонстрував, що Аталанта зі своєю віковою й привізною обороною тягатися з "містянами" може, але недовго. Англійці знищили суперника і, швидше за все, повторять це у Італії – бергамаски створять сенсацію лише в тому випадку, якщо Пеп поставиться до матчу Сан Сіро, як до спарингу. Прямо зараз існує величезна ймовірність, що Аталанта до четвертого туру ЛЧ йтиме з нулем у графі набраних очок.

З іншого боку, гра підопічних Гасперіні продемонструвала, що розгром у Загребі був випадковістю. Команда швидко працює з м'ячем і розриває суперника на швидкостях, тож Динамо в Італії буде дуже непросто – якщо вже Шахтар забив хорватам два голи, то Аталанта може й більше. Як мінімум, італійці повинні відібрати у "картатих" очки, а це означає одне – друге місце у групі С розіграють "гірники" та динамівці. На Максимірі. В лобовій зустрічі.

Той, хто набере 7 очок у наступному турі, в теорії може програвати наступні два. Якщо у Шахтаря буде перевага по особистих зустрічах, то Динамо не зможе перегнати донеччан навіть в разі перемоги над Аталантою та двох поразках Шахтаря. Ну, хіба що хорвати ще й Манчестер Сіті приб'ють, але це дуже малоймовірно – хоча Пеп любить влаштувати в останньому турі дитячий садок. В будь-якому випадку, прямо зараз не віриться, що Аталанта програє Динамо, а значить у "гірників" ще залишається простір для маневру. В теорії.