УКР РУС

"Мальме" - "Шахтар". Наші оцінки: нульова атака донеччан і героїчний П'ятов

22 жовтня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" оцінює дії гравців донецького клубу в матчі 3-го туру Ліги чемпіонів проти шведського "Мальме".

Оцінки: 5 - відмінно, 4 - добре, 3 - задовільно, 2 - погано, 1 - жахливо

Андрій П'ятов - 4,5

Героїчний матч П'ятова, другий за два тижні парируваний пенальті у надважливій грі, ще один мегасейв у першому таймі, коли розстрілювали впритул. Бути б максимальній оцінці, але півбалу віднімемо за єдиний пропущений гол. Розенберг спіймав П'ятова на протиході. І хоча цей момент - більше вина захисту і півзахисту "Шахтаря", максимальну оцінку Андрію епізод змазав. Плюс момент зі стійкою після підступної удар/подачі зі штрафного - тут голкіпер "гірників" також не контролював ситуацію. Утім страж воріт збірної України, на нашу думку, був не лише найкращим у складі донецької команди, а й взагалі в матчі. Якби не героїзм П'ятова, не виключено, що бути б повторенню матчу з "Динамо", тільки б цього разу голи влітали у ворота команди Луческу. А так "Шахтар" зберіг надії на третє місце

Даріо Срна - 1,5

Даріо відчутно постарів. В УПЛ його "скіллси" ще проходять, а при фізично витривалих суперниках хорватський капітан губиться. По-хорошому, якби в Луческу була б якась гідна альтернатива, Срна б не грав у наступному матчі. Ще з ПСЖ правий фулбек "Шахтаря" провалювався в гольових епізодах, а у Швеції взагалі програв боротьбу Конате, як, даруйте, школяр. Пенальті теж на совісті Даріо. Так, спершу його тягнув суперник, але навіщо було так явно відповідати і завалювати гравця "Мальме" на газон. Жовта картка, багато фолів, вічні суперечки з арбітром і помилки при передачах і критті суперників з одного боку. Непогано виконаний, але невлучний штрафний, кілька вдалих гасінь пожеж - з іншого.

Олександр Кучер - 1

Замість того, аби крити головну загрозу "Мальме" Розенберга, Олександр в епізоді з голом (і першим моментом шведів) пішов страхувати правий фланг, на якому виявилось не достатньо Срни і Марлоса. Якби Кучер нейтралізував Конате, це одне, а так він не встиг ні туди, ні в центр. Безперервні перепаси з П'ятовим і Ракицьким у першій половині змінились намаганням загострювати по перерві. Провальним намаганням.

Кучер ледь не награв на червону, але грецький арбітр виявився ще достатньо ліберальним. Епізод №1 з жовтою карткою: Розенберг вивалювався на побачення з голкіпером метрів за 40 до воріт, центрбек "Шахтаря", будучи фактично останнім захисником на шлях, сфолив, а потім ще довго наїжджав на рефері з диким виразом обличчя. Епізод№2: кінець матчу, Кучер у центрі поля влупив по нозі суперника. Гравець "Мальме", може, й симулював, але навіщо було кричати на нього і намагатись силоміць підняти з газону? "Шахтар" тільки втратив час на рівному місці а міг і основного захисника втратити. Постійна втрата позиції, незграбні захисні дії, метушня, пожежі та вічне перебування в якійсь "сірій" зоні - ось чим запам'ятався Кучер.

Ярослав Ракицький - 1,5

Ярослав зіграв не дуже краще за партнера, проте в декількох випадках усе ж рятував ситуацію і непогано підключався до атаки, а раз навіть класно пробив, але над воротами. Ракицький втратив свого гравця при подачі зі штрафного, коли м'яч дивом влучив у стійку, оминувши сітку воріт "Шахтаря", а також не зміг дотягнутись і перервати гольовий пас Конате, залишивши капітана "Мальме" на самоті в 11 метрах від воріт. Якась незрозуміла відсутність взаєморозуміння з Кучером ледь не призвела до другого голу ще й в першому таймі. Два центрбеки "гірників" зійшлись у повітрі на лівому (!) фланзі оборони і ... скинули на хід Розенбергу. Ракицький також міг би залишити команду в меншості, коли зірвав гострий прохід шведів в кінці матчу. Якби суддя був дуже принциповим, міг би і виписати другий "гірчичник". В іншому епізоді опонент кумедно обікрав Ярослава, коли той 3-4 секунди заносив ногу для чи то удару, чи то навісу.

Ісмаїлі - 2

Повністю провальний матч, якщо говорити про оборонні дії. Три привози тільки за перший тайм. І добре, що Розенберг не розібрався у тих ситуаціях і не витиснув з них гольовий максимум. В одному епізоді Ісмаїлі дуже жорстко зрубав суперника, хоча за мить до цього володів м'ячем. Бразильця від оцінки жахливо врятували непогані підключення до атаки і кілька загострювальних пасів. На жаль, у більшості випадків Гладкий і Ко не зуміли використати ідеї Ісмаїлі.

Тарас Степаненко - 2

Український опорник видав не найкращий матч, але міг стати ще одним героєм. У першому таймі Тарас класно пропустив на Гладкого, але той традиційно не зорієнтувався в ситуації. Наприкінці гри Степаненко не зумів як слід прийняти м'яч, хоча міг розстріляти ворота. Багато браку при передачах і пасів назад. Як сказав Луческу, опорник "Шахтаря" не зуміли зв'язати захист і атаку. Переходи в наступ дійсно були дуже повільними і передбачуваними для опонента. З іншого боку, у відборі і на оборону Тарас зіграв ще більш-менш пристойно порівняно з деякими партнерами.

Фред - 3

Оцінка могла б бути більшою, якби не останні 20 хвилин. У бразильця, схоже, закінчились сили. А так запам'ятались 3-4 гострих передач в атаку. Ризик не завжди виявлявся виправданим, але це вже була проблема Тейшейри, Бернарда і Гладкого. Міг і мав Фред забити, але не очікував пропускання м'яча Гладким і дещо проспав момент, коли можна було підлаштуватись під гольовий удар.

Марлос - 1,5

Провальний матч, причому встиг бразилець і в гольовому епізоді не закрити свою зону, і беззубістю в атаці неприємно здивувати. Що Марлос, який ще в п'ятницю славетно возив "динамівців" у Києві, робив на полі протягом 70 хвилин, залишилось загадкою. Не дивно, що саме він став першим заміненим Луческу в Мальме гравцем.

Тейшейра - 3

Алекс боровся до кінця, закликав інертних партнерів до пресингу, але сам в полі нічого не вдіяв. Кілька разів виявлявся на ударних позиціях, але то наривався на блок, то сам хибив. Від Тейшейри в цьому сезоні, звісно, очікують більшого. Проте лідер атакувальної лінії "Шахтаря" принаймні намагався загострювати і подекуди це вдавалось. Навіть гол забив, але з офсайду. Відчувалось, що бракувало підтримки Марлоса і ефективності Гладкого. Обіграш з партнерами майже не діяв.

Бернард - 3,5

Дуже достойний матч бразильця, хча після гри з "Динамо" очікування були в рази більші. Тим не менше заробив кілька гострих штрафних, моментами нестандартно подавав і знаходив партнерів. Міг забити після його несподіваної навісної подачі з корнера Тейшейра, але нарвався на блок. Зовсім непогано Бернард відпрацьовував і у відборі.

Олександр Гладкий - 1,5

Плюс півбалу за дві жовті для суперника. Непоганий контроль м'яча в центрі поля, але повний провал у штрафному "Мальме". Гладкий змарнував кілька нечисленних нагод "Шахтаря", які виглядали дуже смачно. Грав незграбно і дуже невпевнено. Фактично не співпрацював з бразильськими помічниками лінії атаки. Як наслідок, маємо історично провальний старт "Шахтаря" із нулем голів у 3-х матчах.

Едуардо і Коваленко - без оцінки

Бразильський хорват міг стати асистентом, якби не заліз у крихітний офсайд. Загалом був активний, але аж надто запам'ятатись не встиг. При цьому за 20 хвилин відіграв корисніше, ніж Марлос за 70. Коваленко міг за відведені йому 10 хвилин навіть забити, але проштовхнути м'яч крізь стіну шведських редутів не спромігся.

Тарас Котів, Футбол 24