УКР РУС

Мали 13 очок відриву, але віддали чемпіонство: суперники збірної України побилися з ультрас, фінал Кубка під загрозою

25 травня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Боснія і Герцеговина здригається від неймовірної історії. Хаос, спричинений фанатами ФК Сараєво, загрожує повноцінному завершенню сезону. Футболісти їхньої улюбленої команди бояться виходити на фінал Кубка Боснії і Герцеговини.

Сараєво грабують вдруге за 9 місяців. То дивний виліт з ЛЧ, то втрата титулу чемпіонів вперше за 3 сезони за фантастичним сценарієм. Андрей Джокановіч, якого на Балканах називають новим П'янічем, є найдорожчим гравцем боснійського чемпіонату. Трансфермаркт оцінює опорника, котрий може зіграти на правому фланзі захисту, в 1 мільйон євро. Йому недавно тільки виповнилося 20 років. За цей час встиг стати капітаном молодіжної збірної, а днями – отримати виклик у національну команду.

Дербі Сараєва: Коли футбол на другому місці

Для нього це був такий собі тиждень американських гірок. Спочатку наблизився до здійснення мрії про дебют у головній команді Боснії і Герцеговини (хтозна, можливо, побачимося з ним уже у відборі ЧС-2022, де його збірна протистоятиме Україні), а потім втратив титул чемпіона і пережив зіткнення з агресивними фанатами. Джокановіч, до слова, є таким собі королем перехоплень боснійського чемпіонату. Змалечку він орієнтувався на іншого балканського хавбека, хорвата Матео Ковачіча, а також знаменитого іспанського форварда Фернандо Торреса, адже починав у нападі. Як для опорника демонструє дуже непоганий дриблінг і обіцяє вирости у гравця для топ-чемпіонатів.

Утім, навіть один з найталановитіших гравців нового покоління боснійців не допоміг Сараєву захистити титул чемпіона. За тур до фінішу команда остаточно втратила всі шанси, хоча ще навесні мала комфортну перевагу над другим місцем у 13 очок. Звісно, це дуже не сподобалося ультрас найпопулярнішого клубу країни. Через день після остаточної втрати надій на чемпіонство гарячі фанати вторглися на базу команди й атакували гравців. Тренування було зірвано, сталася бійка. Джокановіч ще легко обійшовся, а ось екс-гравець боснійської молодіжки Іван Юкіч та Душан Ходжіч отримали добрячих стусанів по голові.

Останній навіть змушений був звернутися до лікарів. У Ходжіча від отриманого удару не відкривалося око. Душан пошкодував, що надто агресивно став на захист одного з партнерів. Він першим поліз у бійку, після чого почався ще більший хаос. У підсумку футболіст навіть покинув країну. Фанати звинувачують його в тому, що позитивно відреагував на допис у соцмережах гравця Бораца, який святкував чемпіонство. Крім того, "втрату Ходжіча важче переживатимуть місцеві бари та ресторани" – таким чином натякають на часті порушення режиму з боку футболіста.

Від гірших наслідків гравців Сараєва, зрештою, врятували 3 патрулі поліції. Команда переживає непрості часи за день до фіналу Кубка Боснії і Герцеговини проти новоспеченого чемпіона Бораца. Заборгованості по зарплаті ростуть, клуб закрив футбольну школу, а ультрас погрожують усім, крім воротаря. За таких умов, повідомляє Dnevni avaz, деякі виконавці не хочуть, а то й бояться грати матч, запланований на 26 травня. Що станеться у разі нової поразки, питають вони.

Капітан Сараєва Крсте Велковскі (ще один суперник України – має шанс зіграти проти команди Шевченка на Євро-2020), схоже, звик до подібних труднощів. Хавбек збірної Північної Македонії, який ще у 2014 році програвав нашій збірній у кваліфікації на Чемпіонат Європи, нагадує: навіть тоді, коли "гіганти" вигравали золотий дубль, зарплату не платили 3-4 місяці. Однак Сараєво вистояло і домоглося виплат. А нинішні фізичні сутички Велковскі розцінює з філософським спокоєм, який поділяють не всі.

Інший цікавий момент – персона власника клубу. Донедавна головним був мільярдер Вінсент Тан, також власник бельгійського Кортрейка та валлійського Кардіффа, який вилетів з АПЛ пару років тому. Малайзієць став першим іноземцем, який придбав боснійський клуб. Причому зробив це в обхід закону, який забороняє подібні угоди. Інвестував 10 мільйонів євро, але по суті так і не отримав бажаного. Зокрема, команда завойовувала надто мало трофеїв, а її гравці не дуже пасували до британських висот, тоді як на початках задумували продавати їх у Кардіфф.

Відтак Тан досить швидко охолонув, запровадив жорстку економію, а згодом взагалі передав правління в'єтнамцю Хоаю Наму, який пообіцяв золоті гори, збільшив бюджет і наказав відмовитися від політики ставки на своїх вихованців. Як наслідок, Сараєво опинився біля розбитого корита, підписуючи гравців, які зовсім не по кишені та ще й не приносять успіхів. Так буває, коли популярні клуби купують не дуже обізнані у футболі багатії, які щиро дивуються, наприклад, чому ж це воротар не грає руками за межами штрафного майданчика.