УКР РУС

Шахтар здобув виїзну перемогу над Маккабі: звитяга на класі, проблеми з реалізацією та необережність оборони "гірників"

19 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Донецький Шахтар переграв ізраїльський Маккабі Тель-Авів у першому матчі 1/16 фіналу ЛЄ.

Ось українці й дочекалися євровесни. Динамо стартувало у ній не дуже вдало, розписавши домашню нічию з Брюгге, однак Шахтар міг скрасити вечір – "гірники" приїхали у Тель-Авів, щоб легко переграти Маккабі. Принаймні, в цьому були впевнені всі вітчизняні фанати (та і більшість ізраїльських, вірогідно, теж). Нікого не бентежило, що тель-авівців очолив екс-директор академії Шахтаря, а на груповому етапі команда в рідних стінах зупинила Вільяреал. Тим паче нікого не лякали дев'ять перемог Маккабі у десяти останніх турах чемпіонату Ізраїля.

Маккабі Тель-Авів – Шахтар: Матвієнко розповів про незвичне прохання родини Соломона перед матчем ЛЄ

Шахтар в офіційних поєдинках у новому році провів всього один матч, та і той не виграв. Втім, робити висновки по нічиїй з Колосом на морозі, де плюси бразильців нівелював крижаний газон – справа невдячна. Ніхто з цього приводу серйозно не переживав, і навіть Луїш Каштру вдався до мінімальних кадрових перестановок. Замість Коноплянки в основі на Маккабі вийшов Соломон.

Шахтар одразу зі стартовим свистком вирішив позначити свою перевагу, в перші 15 хвилин тримаючи м'яч 73% ігрового часу й створивши дебютний напівмомент вже на 2-й хвилині – це Тайсон знайшов Мораєса в штрафному, однак Жуніор зайшов у глухий кут, а голкіпер прочитав епізод. Втім, контроль "гірників" у цей період здебільшого був стерильним, а спроби загострити гру – пов'язані або з індивідуальним дриблінгом, або з довгими передачами від захисників. Всі вони були невдалими.

Маккабі в першій третині матчу був на порядок гострішим. Так, вже через хвилину після вривання Мораєса тель-авівці провели атаку, яку завершили заблокованим пострілом з меж штрафного майданчика, а на 7-й Жералдеш з правого флангу закинув м'яч прямо під поперечину. Трубін перевів на кутовий, після якого Ернандес пробив вище воріт!

Найкращий же шанс господарі мали на 12-й хвилині, коли Пешіч відгукнувся на закидання з глибини й вийшов віч-на-віч з Трубіним. Анатолій парирував його удар на Рікана, а той пробив з меж штрафного у порожні ворота – і не влучив! Лише після цього арбітри зафіксували офсайд.

Цей епізод змусив Шахтар прокинутись. В середині першого тайму "гірники" почали по-дорослому встановлювати контроль над центром поля завдяки купі переміщень та постійному руху м'яча між лініями. Гості перевантажували зони й користувалися шаленими шпаринами, в які вривались Тайсон, Марлос та інші виконавці. Чимось це нагадувало футбол Манчестер Сіті. Клас ізраїльтян дався взнаки – про такий простір в Україні донеччани навіть не мріють.

Така перевага "гірників" вилилась у момент на 23-й хвилині: Соломон з правого краю штрафного подав на дальню стійку, Алан Патрік прийняв м'яч і розвернувся, після чого прострілив під удар Мораєсу метрів з восьми – Жуніор пробив по центру, тож Даніель зумів парирувати! Після цього донеччани довго обмежувались контролем поля, однак на 32-й хвилині вони таки конвертували його у гол.

Вийшло красиво: Марлос виконав діагональ з правого напівфлангу на лівий край штрафного, Матвієнко увірвався туди й прострілив у дотик на Алана Патріка, а той пробив під ліву стійку – 1:0! Ще за дві хвилини Марлос міг подвоїти перевагу, але загрався з м'ячем вже у воротарському.

Маккабі поступово вирівнював гру, зімкнуши зони в центрі. Господарі навіть провели кілька непоганих контратак, одна з яких могла завершитись пенальті – Кривцов обійняв Пешіча у воротарському, а той впав, як мішок. Арбітри довго переглядали повтор і зрештою відмовились вказувати на "позначку".

Перший тайм завершився за мінімальної переваги Шахтаря, однак на старті другого ініціативу знову захопили ізраїльтяни. Так, вже на 48-й хвилині Перец скористався обрізкою Вітао й пробив з лівого краю штрафного майданчика – сильно, але дуже неточно. На 51-й хвилині невеличка паніка біля воріт Трубіна сталася після кутового, згодом небезпечно стріляли Рікан та Перец. Удар Аві став легкою здобиччю Трубіна, а Дор по воротах не влучив. Після цього гості провели ще кілька швидких контратак.

Шахтар міг покарати суперника за сміливий футбол ще на 52-й хвилині, коли Марлос опинився у повній самотності на правому краю штрафного й отримав діагональ від Патріка. Бразилець був готовий пробивати, але при замасі хавбек послизнувся! Цей момент виявився найкращим для "гірників" у першій половині другого тайму – в наступні 20 хвилин вони мали лишень заблокований постріл Соломона, удар Алана Патріка зі стандарту в стінку й замикання кутового у виконанні Степаненка (вище воріт).

Луїш Каштру зрозумів, що треба щось змінювати. На 72-й хвилині він зняв з гри Соломона, кинувши у бій Тете, однак цей хід не приніс бажаного ефекту одразу. Ще за п'ять хвилин замість Марлоса й Тайсона на полі з'явились Майкон і Коноплянка – а вже на 79-й Євген міг виправдати свій вихід проривом лівим флангом та ударом з меж штрафного. На жаль, партнера вінгер проігнорував, а сам Коно пробив низом по центру. Даніель парирував.

Маккабі одразу ж відповів пострілом Блекмена з лінії карного майданчика. Трубін без проблем впорався, однак тель-авівці не збавили обертів. Так, на 85-й хвилині вони вирвались у контратаку 2-в-1 – Пешіч опинився прямо перед голкіпером, але пробив кудись в бік від воріт (а потім зафіксували офсайд). На 88-й хвилині головою пробивав Ернандес – тут вже Трубін став героєм, витягнувши м'яч з лівої дев'ятки! Здавалося, господарі ось-ось дотиснуть Шахтар.

Втім, ближче до фінального свистка вони почали розкриватись, а свіжі "гірники" – ловили суперника на контратаках. Так, Фернандо, з'явившись на полі на 89-й хвилині, прорвався через двох захисників та вийшов віч-на-віч з Даніелем. Відважний голкіпер врятував Маккабі, але на 90+3-й Фернандо зібрав на собі останніх суперників перед штрафним і викотив пас під удар Тете. Бразилець спокійно переграв Даніеля, встановивши остаточний рахунок зустрічі – 2:0!

Таким чином, Шахтар відсвяткував впевнену перемогу. Матч-відповідь проведуть у Києві 25 лютого.

Шахтар переміг на класі

Матч проти Маккабі показав, чому більшість команд УПЛ на Шахтар сідають в низький блок і навіть не думають зіграти агресивніше – ізраїльтяни спробували, але при грі без м'яча в їхніх побудовах виникли величезні розриви. Ось так, наприклад, Степаненко однією передачею просунув м'яч на 50 метрів точною передачею. У центральній зоні Маккабі – гуляй-поле.

А ось Алан Патрік може віддати передачу між лініями. Одразу чотири гравці Шахтаря розташувались між захисниками та півзахисниками Маккабі. Вони готові до обіграшу.

Знову перевага Шахтаря на старті атаки завдяки величезній відкритій зоні у центрі. Знову відкриті канали для передач між лініями та варіанти для обіграшу.

Шахтар вміло користувався наданим простором. Показовою стала статистика обіграшів на дриблінгу та карта вдалих спроб: донеччани 39 разів йшли у обводку – 18 разів успішно. В УПЛ стільки ж Шахтар може зробити за три-чотири зустрічі. І це при тому, що Маккабі непогано оборонявся, зробивши аж 27 відбирань, 15 виносів та 14 перехоплень. Тобто, навіть такі зусилля не врятували від видатного перформансу "гірників".

Господарі намагалися грати агресивно, але донеччани легко формували трикутники у мікроепізодах, створювали ізоляції на флангах і відігрували опонентів у стилі Манчестер Сіті – таким чином Шахтар створив чотири гольові нагоди з 23-ї до 52-ї хвилини. Наприкінці ж поєдинку Луїш Каштру повністю освіжив атаку, а та доволі швидко довела справу до потрібних 2:0. Словом, матч пройшов за планом.

Маккабі – симпатичний колектив, який здорово вибігав у контратаки й створив кілька хороших моментів, однак навіть Зоря, Колос, Десна та Олександрія створювали кращі нагоди для взяття воріт – і робили це частіше. Про щільність українських схем та здатність нав'язати донеччанам свій сценарій гри тель-авівці теж можуть тільки мріяти. "Гірники" явно звикли до складніших поєдинків. Якби цей матч стався в УПЛ, ми б лише сумно констатували: "знову клас Шахтаря прибив симпатичного середнячка".

Гра в обороні теж виглядала непогано. По-перше, Маккабі при всій своїй симпатичності та активності тільки два рази спіймав українців на помилках – після обрізки Степаненка в центрі наприкінці першого тайму й після невдалого пасу Вітао на старті другого тайму. В усіх інших випадках тель-авівці могли загострювати тільки після ривків по флангу, стандартів та ударів з околиці та периметру штрафного.

Ось – всі незаблоковані удари ногами з гри у виконанні господарів. Лише два постріли пройшли у площину, але жоден не був небезпечим. Та і неточні удари летіли в молоко. Зони підбирань після відскоків також залишалися під контролем.

Словом, підопічні Луїша Каштру зуміли використати наданий жеребкуванням шанс, використавши Маккабі для якісної обкатки перед складнішими матчами й зумівши здобути комфортну й заслужену перевагу на виїзді. Втім, для продовження переможної ходи "гірникам" необхідно подолати кілька проблем.

Краплі дьогтю в бочку меду

Перед стартом Шахтаря в Лізі Європи існували деякі побоювання щодо форми команди Луїша Каштру. Деякі з них підтвердились. В першу чергу, це стосується ігрового тонусу – було помітно, що "гірники" тільки входять у весну й мають за спиною всього один офіційний матч. Донеччани не змогли провести поєдинок рівно, невдало розпочавши його і ледь не пропустивши наприкінці, а інтенсивного темпу вистачило хвилин на 30. Крім того, у гру явно не увійшов Соломон, який часто приймав необдумані рішення й діяв хаотично.

Втім, вплив цього фактору виявився незначним – пресинг, рух м'яча, правильність переміщень, розкриття зон і відчуття таймінгу у виконанні "гірників" залишились на рівні Ліги чемпіонів. Той же Соломон при всій неоднозначності став співавтором першого гольового моменту й був одним з лідерів за обіграшами на дриблінгу (4 успішних з 9-ти). Тобто, навіть на низькому для себе рівні Манор розривав суперників.

Дещо розчарував позиційний наступ Шахтаря після прориву Марлоса на 35-й хвилині. Маккабі після нього полишив спроби висмикуватись, граючи компактніше й обороняючись числом, що швидко залишило "гірників" без простору. Після цього жодна з позиційних атак донеччан не призвела до загострення, хоча в центрі поля м'яч рухався непогано. Вся гострота у другому таймі прилетіла виключно внаслідок контратак. Це – не дуже хороший сигнал.

Неоднозначне враження справили два виходи віч-на-віч у виконанні господарів. З одного боку, стрункість лінії та злагодженість руху донеччан потішила, але захисники, все ж, не встигали за ривками ізраїльтян за спину. Та і офсайди були сантиметровими. Більш якісні нападники могли зіграти в цих епізодах краще, а менш пильні лайнсмени – гірше.

Ще одни тривожний дзвіночок пролунав на стандартах Маккабі. Вже на 8-й хвилині після подачі з кутового головою міг забивати Ернандес, а на 88-й він нею ж влучив у дев'ятку. Крім того, після одного з корнерів на старті другого тайму у штрафному Шахтаря сталася неприємна метушня. У розрізі одного матчу це не дуже страшно – навіть найпотужніша команда один-два неприємних епізоди після стандартів створить, а більшого Маккабі не дозволили.

Проблема полягає в тому, що зі стандартів Шахтар в принципі дозволяє суперникам забагато. В попередньому сезоні "гірники" стабільно пропускали після будь-яких верхових передач (достатньо згадати хоча б два Класичних дербі) – у поточному з пропущеними голами стало покраще, але та ж Борусія М тричі забивала після стандартів. Замикання Ернандеса на 8-й хвилині у Тель-Авіві взагалі копіювало гол Ельведі у Ґладбаху.

Ще одна помарка, на яку варто звернути увагу – необережність. Її також було небагато, але всього одне необдумане рішення могло призвести до пенальті за рахунку 1:1. Кривцов у тому епізоді не фолив і, в принципі, не зробив нічого кримінального – у штрафному всі чіпляють і штовхають один одного.

Проблема полягає в тому, що Сергій обхопив Пешіча двома руками прямо біля власних воріт, давши привід призначити "11-метровий". Подібні дрібні помарки у карному майданчику тягнуться за Шахтарем ще з попереднього сезону, в якому команда привезла собі ледь не з десяток пенальті.

Арбітр виявився адекватним, але його рішення могло бути суворим у критичніший момент – наприклад, коли один гол вирішував би усе. В таких випадках рефері стараються діяти по букві закону, щоб зняти з себе відповідальність.

Крім того, можна згадати доволі необачний підкат Вітао на старті другого тайму, коли він дав пробити у площину. Бразильський центрбек лише дивом не зрізав суперника, а більш хитрий нападник цілком міг і підмалювати падіння. Тим паче, що він уже був у глухому куті.

Зрештою, варто відзначити продовження проблем з реалізацією. Їх, знову ж таки, не можна назвати критичними – команда правильно й вчасно атакує зони. Просто у вирішальний момент частенько виконавці втрачали концентрацію – Мораєс з 10 метрів бив по центру, Коноплянка у своїй улюбленій ситуації слабенько вистрілив у голкіпера, Фернандо не реалізував вихід віч-на-віч, а Марлос при рандеву з воротарем послизнувся там, де це було неможливо. Не забий Тете другий гол – і ми б отримали доволі неприємний післясмак мінімальної перемоги над відверто посереднім суперником. А якщо б ізраїльтяни ще й забили...

Загалом, недоліки Шахтаря у матчі проти Маккабі не виглядали кричущими. Їх можна швидко виправити, та і загалом не варто робити висновки після перших двох поєдинків навесні (кардинально різних за умовами, змістом і важливістю). З огляду на комфортну перемогу, вади донеччан у Тель-Авіві можна списати на вихід із зимової сплячки. Та і суперник, все ж, не такий і слабкий.

Як Шахтар втрачав топів: Маліновського визнали "неперспективним", Зінченко відкупився, Зубков не злякався Маріуполя