УКР РУС

Лютий: Переможе Голландія. В них є Роббен!

9 липня 2014 Читать на русском

Один з лідерів дніпропетровського "Дніпра" 80-х минулого сторіччя, а нині успішний український тренер Володимир Лютий, в інтерв'ю "Футболу 24" розповів про свою тренерську кар'єру і поділився майбутніми планами очолюваної ним команди "Саксан", що грає в чемпіонаті Молдови.

- Володимире Івановичу, у вас була досить тривала і успішна кар'єра футболіста. А як перейшли на тренерську роботу, точніше, що зумовило ваш вибір стати тренером?

- Я закінчував кар'єру футболіста в рідному "Дніпрі", але, як часто буває у футболі, через травму "ахіллу" не вийшло в кінці своєї кар'єри проявити себе на рідних полях. Зігравши 25 травня 1997 у фіналі Кубку країни проти донецьких "гірників", в якому ми поступилися - 0:1 (вийшов на поле замість В. Кіласонії на 60-й хв. - прим. В.Х.), я вирішив повернутися до Німеччини, де закінчував кар'єру в аматорських клубах. На початку 2000-х перейшов на тренерську роботу, бо за багато років своєї професіональної кар'єри побачив і відчув на собі, якими слабкими в професійному сенсі бувають футбольні фахівці, що тренують команди майстрів. Як буває у тренерів максималістів, я "завівся" і задався метою досягти на цьому терені максимуму.

- Але для того щоб стати тренером довелося вчитися?

- Не без цього. У Німеччині після закінчення навчання я отримав ліцензії "В", "С" і "А", а найвищу тренерську "PRO" - в Україні. Скажу чесно, що в освоєнні теоретичних знань мені дуже допоміг мій багатий ігровий досвід.

- Цікаво, а в клубах Бундесліги вам вдалося попрацювати?

- Ні. У Німеччині із сезону 2002/2003 став працювати з аматорськими командами. У тому ж сезоні мені вдалося вивести із зони вильоту "Блау-Вайсс" з Брюля (передмістя Кельна). У 2004-2006 роках працював з "Фортуною" з Бонну. За підсумками 2005 року року команда стала бронзовим призером у аматорській лізі. У 2008/2009 "СВ 09 Бергіш-Гладбах" (U-19 Бундесліга) останній клуб, це юнаки. Тому маю досвід роботи на всіх рівнях.

- Хто вас надихав на тренерську роботу?

- Мені пощастило грати і працювати з багатьма метрами тренерського цеху як вітчизняного, так і зарубіжного футболу. У кожного з них я намагався взяти щось найкраще для своєї подальшої тренерської практики, але і своє бачення обов'язково вношу як у тренувальний процес, так і в тактичні побудови та моделювання гри команди. Без своїх новацій складно розраховувати на успіхи в сучасному футболі.

- Російський етап вашої кар'єри можете назвати вдалим?

- Так. Цікавий період роботи був у мене в московському "Локомотиві", де я допомагав екс-нападникові київського "Динамо" і своєму колишньому тренерові в олімпійській збірній СРСР Анатолію Федоровичу Бишовцю. За підсумками 2007 року ми спромоглися завоювати Кубок Росії. А в Ростові-на-Дону в сезоні 2010/2011 із задоволенням попрацював з партнером по "Дніпру" Олегом Протасовим. У кожного з них свій індивідуальний погляд і підхід до футболу. Зараз з інтересом працюю головним тренером в молдовському "Саксані".

- Що можете сказати про російський футбол?

- Рівень російського чемпіонату високий, але в останні роки не прогресує. Яскравий показник цього - виступ збірної Росії на Чемпіонаті світу в Бразилії, де підопічні маститого італійця Капелло зуміли зайняти лише третє місце в групі.

- Вашу перемогу з ФК "Саксан" в першості Молдови, якось по-особливому відзначило керівництво і вболівальники?

- Вихід у вищий дивізіон відзначили спокійно, без фанатизму. Всі розуміли, що команда з таким набором гравців зобов'язана виконати поставлене завдання, ну а в новому сезоні нас очікує не простий час. За бюджетом ми не найсильніші, але за відношенням до роботи, як я думаю, ми одні з найкращих у Лізі.

- Плани і завдання команди на сезон?

- Завдання на новий сезон закріпитися в Лізі найсильніших і вибудовувати команду, здатну боротися за призові місця

- Не можу не поцікавитися вашою думкою щодо можливого чемпіона світу...

- Хто стане чемпіоном світу? Складно. Всі чотири команди, що залишися, однаково заслужили носити цей титул, але, думаю, переможе Голландія, оскільки має Ар'єна Роббена, що перебуває у відмінному стані.

З особової справи:

Володимир Іванович ЛЮТИЙ

Народився 20 квітня 1962 року в Дніпропетровську, Українська РСР. Амплуа - нападник.

Заслужений майстер спорту СРСР з футболу з 1988 року.

Виступав за "Дніпро" (Дніпропетровськ, 1979/1997 - з перервою).

Грав в Німеччині: "Шальке 04" (Гельзенкірхен, 1989/1991), "Дуйсбург" (1991/1992), "Бохум" (1992/1993), "Унтерхахінг" (1993/1994), "Зальмрор" (1994/1996 ), "Віттліх" (1996/1997), "Пройссен" (Кельн, 1997/1998), "Бад Хоннеф" (Кельн, 1998/1999), "Юнкерсдорф" (Кельн, 1999/2001).

Досягнення:

• Чемпіон XXIV Олімпійських ігор у Сеулі в складі збірної СРСР.

• Чемпіон СРСР 1983 і 1988 років.

• Срібний призер чемпіонатів СРСР 1987 і 1989 років.

• Бронзовий призер чемпіонатів СРСР 1984 і 1985 років.

• Володар Кубку СРСР 1989 року.


Як тренер став володарем Кубку Росії в 2007 році і переможцем першості Молдови 2014 року. Нині очолює ФК "Саксан" (Чадир-Лунга, Молдова).

Фотографії до даної публікації з особистого архіву Володимира Лютого.

Розмовляв Віктор Хохлюк