УКР РУС

Людина дня. Джердан Шакірі – автор найкращого голу Євро-2016

26 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" - про головного героя вчорашнього ігрового дня на полях Франції.

У низькорослого, проте добре "збитого" вінгера "Сток Сіті" - складна і заплутана доля. Шакірі народився у страшний час. Початок 90-х – це кінець соціалістичної Югославії і старт кровопролитних війн, від яких рятувалися усі, хто міг. Сім’я косовських албанців Шакірі також потрапила у мейнстрім і емігрувала у Швейцарію.

У Шакірі - три паспорти: швейцарський, албанський і косоварський.

З 8-річного віку Джердан розпочав займатися футболом і часто визнавався найкращим у різноманітних дитячих турнірах. Так хлопчина привернув увагу гранда – "Базеля", а у 2009-му нарешті доріс до повноцінного дебюту за головну команду клубу. За три роки, проведені у "Базелі", Шакірі став чемпіоном Швейцарії, зіграв у Лізі чемпіонів і проторував шлях у збірну Швейцарії, де, станом на сьогодні, відіграв 57 матчів і забив 18 голів. Один із них, вчорашній, має всі шанси стати особливим.

На фото: Епічні часи в "Баварії" - із Франком Рібері

Швейцарія поступалася Польщі в рахунку, проте володіла ініціативою, нагнітаючи атмосферу біля воріт Лукаша Фабіанскі. Ніяк не вдавалося забити, а часу – все менше. Фантастична бісіклета "Альпійського Мессі" з лінії штрафного майданчика нарешті досягнула цілі – м’яч, зачепивши на шляху до мети стійку, смачно зрикошетив у ворота. Здавалося б, ось він – цей емоційний перелом. Швейцарія була в міліметрах Ерена Дердійока від чвертьфіналу. Проте – серія пенальті.

Там Шакірі дуже впевнено і холоднокровно реалізував свій удар, але команда – програла. "Накосячили" інші, залишивши героя матчу (зокрема, за версією УЄФА, але хіба могли бути інші варіанти?) наодинці зі своїм шедевром і горем від передчасного вильоту.

Екс-хавбек "Базеля", який згодом пограв у "Баварії" та "Інтері", а зараз є одним з облич "Сток Сіті", заслужив стати героєм не тільки окремо взятого матчу, а й усього ігрового дня. У суботу не було нікого крутішого за Джердана Шакірі. Його бісіклету сміливо іменуємо найкращим голом Євро-2016. Ймовірно, заб’ють щось краще – до фінішу чемпіонату ще достатньо ігор. Спробуйте переплюнути "Альпійського Мессі", і ви зрозумієте, наскільки це важко.

Сторінка автора у Twitter

Людина дня. Арнор Інгві Траустасон – футболіст, що довів ісландського коментатора до божевілля