УКР РУС

"Люди хапалися за голову, бо вважали мене божевільним": гравець Реала, який змінив долю Агуеро, завершив з футболом у 20

12 травня 2020 Читать на русском

Іван Саес вважався майбутнім Реала та збірної Іспанії, але влітку 2015 з ним різко обірвався зв'язок. Marca знайшла його в спортзалі.

Молоді та перспективні вкрай важко переходять на дорослий рівень, особливо, коли йдеться про великі європейські клуби. Чимало з них поневіряються по нижчих дивізіонах або шукають щастя за кордоном. Нерідко трапляється, що вони взагалі зникають з футбольної мапи, а всезнаюча Вікіпедія банально втрачає слід. Іван Саес подавав величезні надії в академії Реала, але несподівано покинув все у 20. Його історія вразила Іспанію, не щодня відмовляються від найбільшої мрії мільйонів хлопчаків по всьому світу. “Я втратив пристрасть до гри. Хотів розпочати з чистого листа. Найперше – позбувся усіх футбольних контактів, перестав відвідувати соціальні мережі”, – розповідає колись багатообіцяючий центрбек, який зараз працює персональним тренером у власному фітнес-центрі Get it!

Реал хоче продати 11 гравців – Зідан розширив безжальний "чорний список" великими зірками за підтримки президента

Саес стрімко розвивався, суттєво випереджав однолітків та майже завжди грав зі старшими. У фіналі юнацького Кубка чемпіонів проти Барселони (2011) йому було 15, партнерам і суперникам – по 17-18 років. Хесе, Пачеко, Маскарель, Рафінья Алькантара та Деулофеу, майбутні зірочки “класичних” іспанських ворогів, зовсім не вирізнялись на фоні кремезного юнака. Він отримував найвищі оцінки з найкращими рекомендаціями фахівців знаменитої Ла Фабріки, вважався майбутнім “бланкос” та збірної Іспанії. “Інколи вас буквально змушують повірити у те, чого насправді немає. Я рухався за течією, хоча й показував при цьому високі результати”, – зізнається Іван.

Діставшись Хувеніля А, Саес перебував на одному рівні з Де Томасом, Маркосом Льоренте, Маріо Ермосо або колишнім партнером Романа Зозулі по Альбасете, Алейшем Фебасом. Вони вигравали усі можливі турніри у своїй категорії – від Кубка Короля, проти Атлетіка з Іньякі Вільямсом, до Кубка чемпіонів Іспанії, проти Сосьєдада з Одріосолою. Однак Саес так і не зробив останній крок до Кастільї, звідки відчиняються двері в основний склад. Переломним виявився сезон 2014/15.

Третя команда Реала була розформована через виліт дубля в Сегунду Б, а більшість гравців залишились у підвішеному стані: “Це було складне літо. Я не отримав пропозиції, яка б завела мене з новою силою. Звісно, зі мною контактували різні клуби, але колишній запал розчинився в один момент. Не можу назвати якоїсь конкретної причини, чому це сталось. Люди хапалися за голову, бо вважали мене божевільним, але через декілька місяців я вже не чув про більшість з них. Виявився непотрібним без футболу та грошей”.

Той, за ким нещодавно полювали скаути європейських топ-клубів, зник з радарів влітку 2015-го. Саес позбувся соціальних мереж, змінив номер телефону: “Я хотів залишитись наодинці з власними думками, але мав чіткий План Б – навчання, курси, саморозвиток. Покинути все таким чином – доволі брутально, визнаю. Зрештою я спакував валізи та повернувся в Мадрид, з тією різницею, що тренувань у Вальдебебас більше не було. До слова, справжні друзі мене відшукали – без мобільних і соцмереж. Ми досі товаришуємо з Фебасом (нині – хавбек Мальорки, прим.ред) та іншими хлопцями, які захищали кольори Реала. Є й такі, що приходить до мене на тренування в Get it!

Наша клієнтська база налічує 90-100 осіб, які прагнуть займатися індивідуально два або три рази на тиждень. Кожне тренування повністю адаптоване під окремого відвідувача. Фактично, вони можуть похвалитись власною, унікальною програмою. Крім персональних тренувань, ми працюємо невеликим групами з 3-5 осіб, пропонуємо онлайн-послуги для людей, які не можуть завітати до наших закладів. Маємо клієнтів в Мексиці, Аргентині, Чилі, Австралії, Швейцарії, Португалії… Вони займаються через спеціальний додаток”.

Цікаво, що саме Саес не дозволив Серхіо Агуеро перейти з Атлетіко в Реал. Юний захисник перебував у структурі “матрацників” (2007), але буквально через рік прийняв щедру пропозицію “королів”. Після цього між обома клубами спалахнула велика інституційна війна з жорсткими заявами та звинуваченнями. Атлетіко набридло, що “бланкос” регулярно переманюють найбільш обдарованих представників їхньої академії.

Принципові суперники уклали так званий джентльменський пакт про ненапад – майбутні угоди повинні були проходити лише через офіційні канали. Влітку 2011-го Реал прагнув підписати Агуеро, але наштовхнувся на категоричне “ні” Анхеля Хіля, головного акціонера “матрацників” (51%). Аргентинець зрештою обрав Манчестер Сіті та переписав історію АПЛ. Саесу зараз 25, і він – суперуспішний бізнесмен. Схоже, усі лише виграли.

Кінець епохи захмарних зарплат – Лунін, Мессі та інші зірки чемпіонату Іспанії отримали дуже погані новини