УКР РУС

Ліверпуль – Вест Хем: подвійний джокер Клоппа приніс перемогу, Ярмоленко значно перевершив конкурента

31 жовтня 2020 Читать на русском

Ліверпуль обіграв Вест Хем в рамках 7-го туру АПЛ. Звіт про матч Ліверпуль – Вест Хем читайте на "Футбол 24".

У нашого Андрія Ярмоленка з Ліверпулем пов'язані доволі суперечливі спогади. Річ навіть не втому, що він у 2014 році був дуже близьким, щоб стати гравцем мерсисайдської команди. Саме проти цього суперника наш земляк дебютував у АПЛ. Це сталося 12 серпня 2018 року. Андрій вийшов на заміну замість Марко Арнаутовіча, але це не врятувало "молотів" від нищівної поразки – 0:4. Той поєдинок став єдиним для Ярмоленка проти "червоних" в Англії. Інші три гри він пропустив через складні травми.

Ліверпуль – Вест Хем – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Зрештою, і сьогодні Ярмоленко з перших хвилин не вийшов, хоча деякі британські ЗМІ стверджували, що саме українець замінить у складі травмованого Майкла Антоніо. Девід Мойєс віддав перевагу Себастьяну Аллє. Своєю чергою Юрген Клопп несподівано вирішив проблему з центром захисту. За Ліверпуль в АПЛ дебютував гравець команди U-23 Натаніель Філліпс. Також відзначимо появу в старті Кертіса Джонса, тоді як Мілнер залишився в запасі.

Відразу зі стартовим свистком Ліверпуль прогнозовано взяв м'яч і гру під свій контроль. Вест Хем не намагався пресингувати високо, але вже поблизу власного штрафного діяв дуже злагоджено і компактно. Поки "червоні" шукали слабке місце в оборонних редутах, "молоти" шокували блискавичною контратакою. Буквальни за 2 паси гості дісталися до штрафного суперника. Масуаку виконав навіс, а Гомесь вибив прямо на ногу Форналсу. Пабло у гордій самотності обробив і потужно пробив у самісінький кут воріт. Аліссон намагався врятувати, але удар був занадто точним – 0:1.

Швидкий м'яч картину не змінив. Господарі поволі переводили м'яч із флангу на фланг, а гості відбивалися 9-ма футболістами – лише Аллє намагався заважати центральним захисникам починати атаки. Ліверпуль, вже навчений Форналсом, намагався не робити авантюрних передач, а простору для фірмових забігань Мане і Салаха банально не було. Девід Мойєс обрав варіант захисту з дуже низьким блоком.

В атаці Вест Хем не зрадив своїм принципам – мінімум передач на чужій половині поля і регулярні навіси у штрафний майданчик. Однак сьогодні там діяв Аллє, який зовсім не володіє вмінням Антоніо приймати м'яч спиною до воріт і розвертатися під щільним пресингом.

У Ліверпуля попереду теж не клеїлося. За перші 30 хвилин гри підопічні Юргена Клоппа жодного разу не вдарили навіть у бік воріт. В такій ситуації моглиб допомогти стандарти, але знані майстри у цьому компоненті – Робертсон та Александр-Арнольд – теж нічого не могли вдіяти із захистом Вест Хема.

Зрештою підмога прийшла звідти, звідки її ніхто не чекав. На 41-й Масуаку здійснив необдуманий і зовсім необов'язковий фол проти Салаха. Це відбулося у штрафному, тому арбітр був невблаганним – пенальті. Мохамед сам взявся виконувати покарання. Фабіанскі стрибнув у кут, а єгиптянин пробив по центру. На відпочинок команди пішли за нічийного рахунку.

Після перерви гра пішла жвавіше, але глобальних метаморфоз не відбулося. Форналс міг організувати дежавю, але як слід підлаштуватися під удар не зміг, і м'яч став легкою здобиччю Аліссона. Ліверпуль більше атакував через фланги, і це ледь не спрацювало. Александр-Арнольд розібрався зі своїм опонентом і прострілив у штрафний. Там м'яч пройшов прямісінько поміж позиціями Мане і Салаха – Мо вже пробіг траєкторію, а Садьйо ніяк не зміг би дістати.

Ближче до середини другого тайму монотонність у діях команд стала максимальною. Лише фоли порушували цей "штиль". Кадрові перестановки напрошувалися, але обидва тренери вперто берегли усі свої слоти. Лише на 70-й не витримав Юрген Клопп – Шакірі та Жота вийшли замість Джонса та Фірміно відповідно. Девід Мойєс продовжував чекати, хоча ще хвилин за 10 до цього режисери показали Ярмоленка, якому активно давав вказівки асистент.

Андрій з'явився на полі на 74-й, а через три хвилини його команда пропустила. Ліверпуль отримав рідкісну нагоди вибігти у контратаку, яку ударом завершував Мане. Фабіанскі впорався і з першим пострілом і з добиванням, але проти Жоти вже був безсилим. Арбітри взяли паузу для перегляду повтору. Навіть Кевін Френд особисто пішов дивитися відео і не зарахував взяття воріт, зафіксувавши порушення Мане проти голкіпера Вест Хема.

Хоча Ярмоленко вийшов на позицію центрфорварда, на 81-й розігнав атаку у більш традиційному для себе стилі. Українець відібрав м'яч поблизу власного штрафного на дриблінгу протягнув його до протилежних воріт. На цьому атака завершилася – простір, залишений Андрієм, ніхто не заповнив.

У відповідь Ліверпуль знову забив. "Червоні" провели розкішну позиційну атаку. В її завершенні Шакірі класно віддав на Жоту, а цього разу Діогу уникнув жодних порушень правил і прошив Фабіанскі.

Пізня подвійна заміна Девіда Мойєса жодним чином не допомогла врятувати поєдинок. У компенсований час Ярмоленко заробив штрафний, після розіграшу якого намагався пробити Соучек – слабко і неточно. Завершальні хвилини Вест Хем все ж провів у атаці, але господарі не дозволили відібрати у себе очки.

Завдяки цій перемозі Ліверпуль набрав 16 очок та одноосібно очолив турнірну таблицю АПЛ. У Вест Хема залишилося 8 залікових пунктів і 13-та позиція.

Ярмоленко був кориснішим за конкурента

Андрію ніяк не вдається переконати тренерський штаб у своїй спроможності грати з перших хвилин. Востаннє він з'являвся у старті на матч АПЛ ще 8-го липня – поразка від Бернлі (0:1). Щоправда, тричі хавбек відіграв повні матчі у кубкових турнірах – "молотки" їх всі розгромно виграли. Однак у чемпіонаті справи кепські. Навіть вже згадана травма Антоніо не відкрила Ярмоленку шлях у стартовий протокол.

Девід Мойєс зробив ставку на Себастьяна Аллє. Логіку простежити не важко – француз все ж центрфорвард, а для Ярмоли цю позицію назвати рідною не можна. Далі починаються "але". Манера гри Вест Хема вкрай не підходить Себастьяну. Гра спиною до воріт – не його козир. Він значно комфортніше почувається, коли комбінує з партнерами, шукає і створює вільні зони. Проти Ліверпуля Аллє виявився відрізаним від команди. Єдину небезпеку створив на початку другого тайму, коли зіграв у стилі Антоніо – поборовся за верховий м'яч і скинув під удар Форналсу.

Навіть у такій ситуації наставник Вест Хема виділив Ярмоленку лише 20 хвилин з урахуванням компенсованого часу. Андрій зумів наочно продемонструвати якісну різницю. Якщо порівняти статистичні показники футболістів, то вони можуть видатися підозріло ідентичними. А потім звертаємо увагу на те, що українець провів на полі майже в чотири рази менше часу. Може, заміну потрібно було провести раніше?

Андрій вирішив не стовбичити поблизу центральних захисників Ліверпуля. Грати з глибини він любить та уміє. Але й партнери, здавалося, краще розуміють українця, ніж Аллє. Після заміни Вест Хем провів кілька цікавих, нестандартних атак. Заслуга в цьому Ярмоленка очевидна. Можна, звісно, сказати, що суперник розкрився, бажаючи вирвати перемогу, але хіба господарі поля і до цього грали глибоко? Словом, лідер збірної України заслуговує грати більше і головне – може це робити на належному рівні. Якщо іспит таким суперником для тренерів нічого не значитиме, тоді футболісту вже варто б задуматися...

Джокери Клоппа приносять результат

Пізній переможний гол може ввести в оману. Ліверпуль справді був кращою командою на полі і переміг цілком заслужено. Навпаки, будь який інший результат був би нелогічним. Зауваження, що Вест Хем, отримавши перевагу вже на 10-й хвилині, далі діяв, озираючись на рахунок, не приймаються. По-перше, "молоти" і до гола Форналса вже сиділи поблизу штрафного. По-друге, нічого не змінилося ні після першого пропущеного м'яча, ні після другого. Пожвавлення у компенсований час сприймати серйозно якось несолідно – це вже ситуація зі сценарієм "або пан, або пропав".

Статистика лише доводить справедливість камбеку "червоних". Мойєс ризикнув, спробувавши нівелювати сильні сторони суперника. Низький блок при захисті мав і таки позбавив Ліверпуль навіть крихт простору біля воріт Фабіанскі. Трикутнику Мане-Фірміно-Салах ніяк не вдавалося розхитати захист. Але така тактика позбавила Вест Хем шансів попереду. Можна було б бодай спробувати скористатися проблемами суперника в захисті, але цілковита відмова від пресингу (35.38PPDA – це катастрофа) лише допомогла зв'язці Гомес-Філліпс.

Але хочеться відзначити, як Клопп вгадав із замінами. Бачачи, що пошук вільних зон Фірміно не приносить результату (ще одна згадка про щільність захисту Вест Хема), німецький фахівець зробив ставку на різкість. І Шакірі, і Жота – швидкі і технічні гравці, яким не звикати творити в умовах обмеженого простору, а португалець ще й класний фінішер.

Після появи на полі цієї парочки (70-та хвилина) графік xG у Ліверпуля здійснив помітний стрибок вверх. Клопп зробив ставку на авантюризм, і вона спрацювала. Перший гол Жоти скасували справедливо, але він дав зрозуміти – Вест Хем уже не готовий реагувати на такі блискавичні атаки. Інтенсивна робота в обороні впродовж усього матчу далася взнаки. А переможний гол – це розкіш. Практично все в один дотик, і кожен гравець знає, куди бігти і що робити. Мойєс запропонував своєму візаві гідну партію, але козир у рукаві виявився саме у німця.