УКР РУС

Челсі втримав перемогу над Брентфордом і очолив АПЛ, Лестер перестріляв МЮ у матчі з 6 голами, Ліверпуль знищив Уотфорд

16 жовтня 2021 Читать на русском

В рамках суботньої програми 8-го туру АПЛ було проведено сім матчів. Звіт читайте на "Футбол 24".

Чемпіонат Англії 2020/21, 8-й тур

Уотфорд – Ліверпуль – 0:5

Голи: Мане, 9, Фірміно, 37, 52, 90+1, Салах, 54

Астон Вілла – Вулверхемптон – 2:3

Голи: Інгз, 48, Макгінн, 68 – Саїсс, 80, Коуді, 85, Невеш, 90+5

Лестер Сіті – Манчестер Юнайтед – 4:2

Голи: Тілеманс, 31, Сьоюнджю, 78, Варді, 83, Дака, 90+1 – Грінвуд, 19, Рашфорд, 82

Манчестер Сіті – Бернлі – 2:0

Голи: Б. Сілва, 12, Де Брюйне, 70

Норвіч – Брайтон – 0:0

Саутгемптон – Лідс – 1:0

Гол: Броя, 53

Брентфорд – Челсі – 0:1

Гол: Чілвелл, 45

Програму 8-го туру АПЛ відкривав поєдинок на "Вікерідж Роуд", де Уотфорд приймав Ліверпуль. Мерсисайдці у випадку перемоги піднялися б на першу позицію, але і без турнірної мотивації "червоним" були потрібні три очки – в останніх двох турах підопічні Юргена Клоппа зіграли внічию. Внаслідок такого налаштування гості забили вже на 9-й хвилині внаслідок передачі Салаха під вихід Мане віч-на-віч – Садьйо відкрив рахунок ударом у дотик, вколотивши свій 100-й гол в АПЛ! Він став лишень третім африканцем, якому вдалося це зробити (після Дрогба й Салаха), причому жодного разу сенегалець не відзначався з пенальті.

Перед перервою Фірміно подвоїв перевагу, замкнувши простріл Мілнера з лівого краю штрафного. На початку ж другого тайму Ліверпуль зняв усі питання щодо переможця: на 52-й хвилині Фірміно скористався вдалим відскоком і довів справу до розгрому, а на 54-й Салах, обігравши двох захисників, провів четвертий гол у ворота Уотфорда – таким чином, Мо вперше у клубній кар'єрі відзначився у 8-ми матчах поспіль.

Крапку ж у зустрічі поставив гол Фірміно у компенсований час. Боббі оформив свій перший за 3 роки хет-трик, а Ліверпуль став першим клубом в історії елітних дивізіонів Англії, якому вдалося забити 3+ голів у семи виїзних поєдинках поспіль у всіх турнірах.

Лестер у домашньому поєдиноку проти Манчестер Юнайтед намагався перервати 4-матчеву безвиграшну серію й піднятись з 13-ї позиції в АПЛ. "Дияволи", однак, теж були налаштовані взяти три очки, адже за попередні два тури вони набрали тільки одне. Висока мотивація команд вилилась у два фантастичних голи в першому таймі: на 19-й хвилині Грінвуд з дальньої дистанції потужно пробив у дальню дев'ятку, а на 31-й Тілеманс відповів ефектним черпачком з лінії штрафного за комірець Де Хеа – словами красу цієї "банки" не описати.

Відпочивати футболісти відправились за нічийного рахунку. У першій половині другого тайму команди почали грати веселіше, обмінюючись класними пострілами з дистанції та сейвами голкіперів, а Тілеманс і Роналду ще й у стійку примудрилися влучити. Брендан Роджерс так хотів перемогти, що випустив на 70-х хвилинах Дака й Переса – і саме це рішення принесло успіх! На 78-й хвилині Сьоюнджю вивів Лестер уперед, розстрілявши ворота після удару Дака й відскоку від Переса.

Уле-Гуннар Сульшер кинув у бій Рашфорда й Лінгарда. Його заміни одразу принесли результат – вже на 81-й хвилині Рашфорд отримав закидання від Ліндельофа й реалізував вихід віч-на-віч. 2:2! Втім, всього через 54 секунди Варді з передачі Переса провів провів третій гол у ворота Де Хеа – 3:2! На 90+1-й же Дака забив четвертий гол, встановивши остаточний рахунок зустрічі. 4:2!

Манчестер Сіті у паралельній зустрічі приймав Бернлі. Пеп Гвардіола прогнозовано провів невеличку ротацію, залишивши у запасі Діаша, Гріліша й Гюндогана, а також нашого Зінченка – Олександр вперше потрапив у заявку після відновлення від травми. Від "містян" очікувалась перемога в лайт-режимі, а гол Бернарду Сілви на 12-й хвилині лишень підтвердив прогнози. Втім, господарі ледь не пропустили одразу два голи до перерви – на 23-й хвилині Корне вийшов віч-на-віч (Стеффен врятував), а Браунхіл на 34-й пробивав з відскоку трішечки неточно.

Перший тайм завершився за мінімальної переваги Сіті. В другому підопічні Пепа Гвардіоли продовжили тиснути, організувавши купу атак і навіть влучивши у поперечину, однак Бернлі пручався. Заспокоїти гру вдалося лишень на 70-й хвилині, коли Де Брюйне вистрілив з відскоку у дальній кут – 2:0! Гості навіть після цього могли забити, але гол Кевіна став останнім у зустрічі. Олександр Зінченко на поле так і не вийшов.

Саутгемптон вдома зустрічався з Лідсом, намагаючись здобути дебютну перемогу в новому розіграші АПЛ. Йоркширці, своєю чергою, вперше виграли лишень у попередньому турі, тож починати нову безвиграшну серію підопічні Марсело Б'єлси не бажали. Втім, їх ніхто і не питав: "святі" влаштували справжнє бомбардування воріт гостей, завершивши перший тайм з рахунком 12:1 за ударами, а на початку другого тайму вони відкрили рахунок – відзначився Броя. У віці 20 років і 36 днів Армандо став наймолодшим футболістом Саутгемптона в історії, якому вдалося забити дебютний гол в АПЛ.

Лідс так і не прийшов до тями, завершивши поєдинок з трьома ударами по воротах і жодного разу не влучивши у площину. Саутгемптон продовжував тиснути, але забити бодай ще один гол не вдалося. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу господарів.

Вулверхемптон останнім часом набрав хід, здобувши дві поспіль перемоги, однак у 8-му турі на "вовків" очікував важкий виїзд у Бірмінгем, на матч проти Астон Вілли. Перший тайм поєдинку гості витримали гідно, хоча ініціатива залишалась за господарями. Втім, за дві хвилини по перерві команда пропустила внаслідок точного удару Інгза з передачі Макгінна – цей гол став 58-м для Дені з моменту дебюту в АПЛ у серпні 2014-го. З того часу більше забивали тільки Кейн, Варді та Стерлінг.

Астон Вілла після цього продовжила тиск. Змарнувавши кілька хороших атак, господарі таки добилися свого на 68-й хвилині – це Макгінн подвоїв перевагу бірмінгемців. 2:0. До 79-ї хвилини цифри на табло не змінювались, однак "віллани" занадто рано повірили у свій успіх, пропустивши на 81-й – це Саїсс відродив інтригу. На 85-й Коуді зрівнявши рахунок, а на останніх же секундах Невеш завдяки удару зі штрафного з рикошетом взагалі вирвав перемогу для "вулвз"! 2:3. Бірмінгем у шоці.

Найменш цікавий поєдинок провели Норвіч і Брайтон. Обидві команди не створили великої кількості гострих моментів, а реально гольовий епізод був всього один – та й той не вигорів, адже "чайкам" після втручання VAR відмовили у пенальті. Голів футболісти так і не забили, однак Брайтону вистачило і нульової нічиї – підопічні Грема Поттера піднялись у зону ЛЧ.

Програму дня закривав домашній матч Брентфорда проти Челсі. В разі перемоги лондонці вийшли б на першу позицію, але й господарі мали шанс зачепитись за топ-4. На легку прогулянку "аристократи" не мали розраховувати – і господарі підтвердили очікування, граючи на рівних проти чемпіона Європи. На 22-й хвилині вони навіть могли вийти вперед у рахунку, однак Мбеумо з близької дистанції влучив у стійку. Підопічні Томаса Тухеля одразу відповіли голом Лукаку, який не зарахували через офсайд, і запороли ще кілька перспективних атак.

Здавалося, що на перерву команди відправляться за нічийного рахунку, однак на 45-й хвилині гості вийшли вперед внаслідок подачі Аспілікуети на голову Лукаку й вдалого відскоку на ногу Чілвеллу. Бен пробив у дев'ятку – 1:0! Здавалося, що тепер "сині" заспокоять гру й доведуть її до перемоги.

Втім, другий тайм перетворився на суцільний жах лондонців. Брентфорд перехопив ініціативу й притиснув гранда до його воріт, а в останні півгодини "джмелі" почали створювати момент за моментом. Тоні з лету стріляв у правий нижній (Менді врятував), Мбеумо вдруге влучив у стійку, Годдос виходив віч-на-віч (Менді знову виручив), а Ньоргор добивав у порожні ворота – Чалоба зупинив м'яч на лінії! На 86-й хвилині Янссон бив з мінімальної відстані, однак і тут Менді парирував. На 90+3-й хвилині Янссон у відчайдушній спробі вирвати нічию завдав удар "бісіклетою" під поперечину метрів з 10-ти, але Менді у карколомному стрибку врятував Челсі.

Зрівняти рахунок Брентфорду так і не вдалося. Фінальний свисток зафіксував надзвичайно важку перемогу Менді Челсі. Підопічні Томаса Тухеля повертають лідерство у таблиці.

Золотий м'яч-2021: авторитетне видання привідкрило ширму з 5-ма фіналістами, а букмекери вже "визначили" переможця