УКР РУС

Ліверпуль – Вест Хем: "пристойний Ярмоленко", вчинок Салаха, суддівський прокол і заявка на чемпіонство

12 серпня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Андрій Ярмоленко з лави запасних дебютував за Вест Хем. Команда Мануеля Пеллегріні розгромно поступилась Ліверпулю на Енфілді в 1-му турі чемпіонату Англії.

Матч Вест Хем – Ліверпуль відкрив стартову Супер Неділю сезону в АПЛ. Зірка збірної України залишився в запасі з перших хвилин, позаяк через травму пропустив значну частину передсезонної підготовки. Ярмоленко вийшов лише на 67-й хвилині, оновивши разом з Чічаріто атакувальну лінію "молотів". Цікаво, що замінив Андрій єдиного центрфорварда гостей Арнаутовіча.

Ярмоленко: Я був дуже близьким до переходу в Ліверпуль

Перша загроза у грі прийшла від Салаха. Мохамед мав перед собою вибір між Мане та Фірміно, віддав на останнього, але конкурент Ярмоленка Антоніо в останню мить відпрацював у відборі та не дозволив пробити. У схожому епізоді на 15-й хвилині інший вінгер Вест Хема Андерсон виграв силову боротьбу в Мане. Майже відразу сенегалець вискочив на Фабіанскі після подачі, однак не зміг акцентовано кивнути м'яч. Фірміно не зміг розстріляти ворота з кількох метрів, а спроба Салаха нарешті стала результативною. Правий фланг захисту "молотів" дав слабину, а єгиптянин бив у порожні ворота.

Ліверпуль продовжив тиснути, і ось уже Фабіанскі потягнув удар зі штрафного. Арнаутовіч вибігав на побачення з Аліссоном – з рикошетом пробив повз ворота. У цій же атаці Вест Хем вперше пробив і у площину воріт. Бальбуена розім'яв Аліссона. Йшла 27-а хвилина.

Курйозний момент трапився на 30-й. Суддя Ентоні Тейлор зіграв у відборі за лондонців, далі пішло закидання на зовсім вільного Арнаутовіча, але в Марко не вдався удар. Ще один крутий сейв видав Фабіанскі, коли Салах з меж воротарського замикав простріл Фірміно – обох гравців Ліверпуля ніхто вже не накривав. Команди переграли десяток компенсованих секунд – Ліверпулю вистачило для гола. Комбінація у дотик: Мілнер у падінні переводив на Мане, якому залишилось розстріляти Фабіанскі.

Другий тайм Вест Хем почав з добротного моменту. Андерсон у боротьбі на ближній стійці перевів на Антоніо, але конкурент Ярмоленка не зумів скластись так, щоб влучити у ворота. А ось Ліверпуль довів рахунок до непристойного... з чистого офсайду. Фірміно віддав на Мане у положення поза грою, і сенегалець міг би сам здивуватись, що такий гол зарахували.

Ярмоленко за відведений час не змінив розстановку сил. Кілька перспективних передач українця, якого так вимагали фанати Вест Хема, не привели до моментів. А ось Даніель Старрідж, про якого ми вже почали забувати, вийшов на 87-й, а на 88-й забив гол у боротьбі з захисником.

Ярмоленко зумів вразити фанатів Вест Хема

На перший погляд, Андрій нічого особливого не показав за 25 з лишком хвилин на полі. Від Whoscored отримав низьку оцінку 6,0 з точністю пасів 78% та 12-ма дотиками до м'яча. З іншого боку ще гірше оцінено 5-х лондонців, серед яких лідер атаки Арнаутовіч та інший джокер Чічаріто. Однак більшість фанів "молотів" на боці українця. "Ярмоленко дивився живо і буде яскравий", коли набере форму. Вболівальники вірять, що це лише справа часу. Відзначають, що екс-динамівець добре тримає м'яч, і чекають його в основі на Борнмут. Найпоширеніша оцінка його гри: пристойно і добре.

Весь Вест Хем не показав у стартовій грі, що здатен боротись за Лігу чемпіонів чи навіть просто єврокубки. А вимагати від одного Ярмоленка див було б неправильно. Андрій, звісно, міг би бути сміливішим попереду, але в цієї команди значно більше проблем, ніж його вихід. Лише воротар Фабіанскі, завдяки якому рахунок не став десь так 0:8, міг би занести собі гру в актив. Загалом же так розчарували усі. Просто дехто настільки погано зіграв (Нобл, Райс, Антоніо, захисники, Арнаутовіч), що інші на їхньому фоні ще позитивно сприймаються.

Ліверпуль дуже і дуже могутній

Тут потрібна ремарка. Поки оцінюємо лише на фоні сируватого Вест Хема, в якого у старті вийшли аж 5 новачків з них ТРИ у захисній лінії, якщо рахувати воротаря), на заміну 6-й. Той же Клопп до основи підвів лише воротаря Аліссона та класного опорника Кейта. Шакірі вийшов на заміну, а Фабінью так і залишився сидіти на лаві. Та все ж заявка на титул чемпіонів Англії прозвучала досить і досить гучно.

Нинішній Ліверпуль виглядає дуже солідно. Привиди дивних камбеків із середняками ще літають Енфілдом, але ризикують остаточно перетворитись на фантом. Кейта зміцнив гру в центрі поля. Салах, Мане та Фірміно настільки хороші, що важко вибрати з них найкращого. Ван Дейк виглядає навіть не генералом, а міністром оборони. Від Аліссона віє шаленим спокоєм, однак дорогого бразильського воротаря жодного разу за матч по-справжньому не потурбували.

Ентоні Тейлор не працював в УПЛ?

Цей дивовижний суддя спочатку ледь не асистував Вест Хему при забитому м'ячі (добре, що Арнаутовіч має проблеми з прицілом), коли зіграв на перехопленні поблизу штрафного господарів. По перерві ж арбітр Тейлор зарахував гол з кілометрового офсайду, який, за визначенням Пеллегріні, вбив його команду.

Салах знову відзначився

І не лише першим голом Ліверпуля в сезоні, хоча було це символічно, погодьтесь. Салах ще й знову показав себе людиною з великим серцем, коли обійняв хлопчика, який вискочив на поле до свого кумира. Браво, Мо.

Англія. АПЛ 2018/19, 1 тур

Ліверпуль – Вест Хем – 4:0

Голи: Салах, 19, Мане, 45+2, 53, Старрідж, 88