УКР РУС

Ліверпуль напіврезервним складом переміг Саутгемптон – мерсисайдці відродили реальний шанс на чемпіонство

17 травня 2022 Читать на русском

Саутгемптон не зміг закрити інтригу в чемпіонських перегонах у Англії, зазнавши домашньої поразки від Ліверпуля (1:2) в рамках 37-го туру АПЛ. Звіт читайте на "Футбол 24".

Ліверпуль після осічки Манчестер Сіті в матчі проти Вест Хема отримав шанс скоротити відставання від "містян" до одного залікового балу. Для цього необхідно було переграти Саутгемптон – і це завдання виглядало не таким вже й простим. "Святі" в останній домашці сезону точно бажали влаштувати апсет, а Юрген Клопп після важкого фіналу Кубка змушений був виставити напіврезервний склад. Із безумовних гравців основи на Саутгемптон вийшли тільки Аліссон, Матіп та Жота, а також суперсаб Фірміно.

Клопп: Звісно, Ліверпуль зацікавлений у Мбаппе, адже ми не сліпі

Ослаблення оборони досить швидко вилилось у момент біля воріт Ліверпуля. Вже на 7-й хвилині забивати міг Броя, який отримав проникну передачу від Вокера-Пітерса й бахнув з гострого кута. Аліссон виручив гостей, але всього через 6 хвилин йому таки довелося виймати м'яч із сітки. Саутгемптон забив красиво: Редмонд промчався лівим флангом, змістився в центр, обійшов Гомеса та Мілнера й пробив у дальню дев'ятку – 1:0! Щоправда, на початку гольової атаки арбітри проігнорували досить жорстку гру Лянко проти Жоти, що неабияк розгнівало Юргена Клоппа.

Мерсисайдці відповіли скасованим через офсайд голом Фірміно та непоганим ударом Мінаміно з кута штрафного, який не став проблемою для Маккарті. В цілому, у першому таймі "червоним" дуже бракувало зіграності та якості в діях, тож оборона Саутгемптона трималася без особливих труднощів. У повітрі запахло сенсацією, однак на 27-й хвилині Ліверпуль продемонстрував клас, зрівнявши рахунок – Гомес запустив довгу передачу на лінію карного майданчика, Жота в дотик скинув її на правий край, а Мінаміно, відірвавшись від Лянко, пробив у ближню дев'ятку. 1:1!

Втім, особливо зміст гри не змінився. Підопічні Юргена Клоппа все так же рідко тривожили ворота суперника. За останні 20 хвилин першого тайму можна пригадати хіба що удар Фірміно з лінії півкола над поперечкою та його ж простріл після вдалого рикошету від Ворд-Проуза – від замикання врятував Лянко. От і вся гострота. "Святі" трималися впевнено, відправишись на перерву за нічийного рахунку.

У роздягальні Юрген Клопп провів перестановки, знявши з гри Джо Гомеса й випустивши на поле Хендерсона. Відповідно, Мілнер опустився в оборону, якій і так було несолодко без Ван Дейка та основних фулбеків. Джеймс позаду допустив кілька неприємних помилок, однак партнери підстраховували ветерана-універсала.

Ще більше його страхувала активність Ліверпуля в атаці. Мерсисайдці захопили контроль над грою й вже не відпускали, а вже через три хвилини після старту другого тайму вони могли вийти вперед – це Жота прийняв передачу низом від Цімікаса у штрафний і потужно пробив у дальній кут. М'яч пройшов поруч зі стійкою! На 56-й же хвилині непогано увімкнувся Елліот, який з правого краю карного майданчика вистрілив у зовнішній бік сітки. Після цього пройшло кілька заблокованих та неточних ударів.

Стривожений відсутністю голів Клопп на 65-й хвилині наважився випустити свого джокера Оріджі. Він замінив Елліота, а Ліверпуль через дві хвилини таки забив другий гол. Обійшлися без допомоги бельгійця: гості заробили кутовий, Цімікас виконав подачу, а Ельюнуссі підрізав її у центр штрафного – м'яч влучив у голови Вокера-Пітерса та Матіпа, продовживши політ точнісінько під дальню стійку. 1:2!

Здавалося, що тепер піде екшн, однак нічого подібного не сталося. Саутгемптон все так працював без м'яча й практично не пресингував, а Ліверпуль розкатував перпасовки у повільному темпі з дуже невиразними спробами загострення. Здебільшого, вони були пов'язані з індивідуальними діями Фірміно. Мерсисайдцям сильно не вистачало командності й динаміки.

Ральф Хаззенхюттль намагався освіжити гру, випустивши Ромеу, Стюарта Армстронга та Адамса. Юрген Клопп же на 82-й хвилині відповів заміною нападника на центрхава – Кейта вийшов замість Фірміно. Всі ці ходи ніяк не допомогли прикрасити поєдинок. Жодного моменту за 25 хвилин після голу Матіпа вболівальники не побачили. Поступово трибуни почали порожніти. Зрештою, фінальний свисток зафіксував вольову перемогу Ліверпуля.

Таким чином, мерсисайдці відродили інтригу в боротьбі за чемпіонство, набравши 89 очок і наблизившись до Ман Сіті на дистанцію в 1 заліковий бал. Попереду останній, 38-й тур – задля тріумфу в АПЛ підопічним Юргена Клоппа необхідно бити Вулверхемптон і сподіватись на осічку "містян" в паралельній зустрічі проти Астон Вілли.

Арсенал бездарно програв Ньюкаслу, майже втративши шанси на ЛЧ – "сороки" переграли "канонірів" вперше за чотири роки