УКР РУС

Ліверпуль у шаленому матчі із 7 голами завдав Манчестер Сіті першої поразки в сезоні АПЛ

14 січня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

У центральному матчі 23 туру АПЛ мерсисайдці обіграли лідерів чемпіонату (4:3).

Попри вражаючу перевагу Ліверпуля, перший тайм закінчився нічиєю: на швидкий гол Чемберлена гості відповіли м'ячем Сане перед перервою. Зате у другому таймі упродовж 9 хвилин команда Клоппа забила тричі, вирішивши долю поєдинку. Гол Бернарду Сілви наприкінці матчу дозволив Сіті не лише уникнути розгромної поразки, а й зберегти інтригу. Вже у компенсований час Гюндоган оформив третє взяття воріт Каріуса.

Ліверпуль – Манчестер Сіті – 4:3 – відео голів та огляд матчу

Попри першу поразку в сезоні, лідерству Ман Сіті поки що нічого не загрожує. В активі – 62 очки, що на 15 пунктів більше, ніж у тріо найближчих переслідувачів. Натомість Ліверпуль наздоганяє МЮ та Челсі – у трьох команд по 47 очок, щоправда, у Юнайтед ще гра в запасі.

Кадрові фішки і сподівання на появу Зінченка

Ліверпуль у цьому надважливому матчі змушений був обходитися без свого дорогого новачка – Вірджила ван Дейка, який опинився у лазареті через травму підколінного сухожилля. Зате після мікротравми у стрій повернувся Салах – і це зіграло величезну роль у сьогоднішній перемозі. При цьому німецький тренер здивував вибором голкіпера – місце у рамці зайняв Лоріс Каріус, який провів лише чотири матчі у чинному сезоні АПЛ.

Своєю чергою Гвардіола залишив у запасі Давіда Сілву, зробивши ставку на Гюндогана. Також варто відзначити, що у заявку на матч потрапив Олександр Зінченко. На 25-ій хвилині поєдинку зажевріла надія, що українець може вийти на лівий фланг оборони, позаяк Фабіан Делф відчув дискомфорт після виконання підкату. Однак наставник Сіті замінив травмованого гравця на Даніло. Зінченко на полі "Енфілда" так і не з’явився.

Нічийний перший тайм і помилки голкіперів

Застосовуючи високий пресинг, господарі нав'язували команді Гвардіоли свою волю її ж зброєю. Перший удар по воротах Едерсона закінчився голом. Постріл Окслейда-Чемберлена видався якісним, але аж ніяк не безнадійним для голкіпера. Тим не менше – 1:0.

Візаві Едерсона до кінця першого тайму діяв спокійно великою мірою завдяки тому, що гості практично не навантажували його ударами. Дебютний серйозний іспит дублер Сімона Міньоле провалив. Сане пробив у ближній кут – і від рукавичок Каріуса м'яч влетів у сітку.

Ударні 9 хвилин

Усе для лідера чемпіонату могло б скластися зовсім по-іншому, якби Отаменді після подачі кутового пробив не в поперечку, а трохи нижче. Інфарктний момент оживив Ліверпуль, і з 59 по 68 хвилину господарі нокаутували Сіті трьома голами. Відзначилася уся неймовірна атакувальна трійця команди – Фірміно, Мане, Салах – кожен гол став маленьким витвором мистецтва. Цікаво, що рахунку 4:1 мерсисайдці досягнули, володіючи м'ячем лише 37,4% ігрового часу.

Типовий Ліверпуль

Продемонструвавши свою найбільшу чесноту – нестримну гру в нападі (друга за результативністю атака чемпіонату), Ліверпуль згодом оголив свою іншу фірмову рису – віддавати вже виграний матч. Так, як це було в матчі ЛЧ проти Севільї, наприклад.

Провальна гра оборони і невпевнені дії голкіпера ледь не призвели до нового епічного камбеку. А все через те, що команда Клоппа сіла ближче до своїх воріт, на високий пресинг не залишалося сил. Гол Бернарду Сілви на 84-ій хвилині став тривожним дзвінком, а от м'яч Гюндогана вже у компенсований час змусив Клоппа стрибати від люті. До фінального свистка залишалося 3-4 хвилини і гості таки мали вбивчий шанс, щоб звести усе до нічиєї 4:4. Цього разу Ліверпулю пощастило, але симптоми задавненої болячки – очевидні.

Кінець неймовірної серії і винятковість Клоппа

Отож, безпрограшна серія Ман Сіті у цьому чемпіонаті склала 22 матчі. Команді Гвардіоли не вдасться повторити досягнення чемпіонського Арсенала, який у сезоні 2003/04 не зазнав жодної поразки. Наразі ця локальна невдача не становить жодної загрози для манкуніанців у глобальному плані – переслідувачі надто далеко. Але можна констатувати, що лідер чемпіонату зараз перебуває у не найкращій формі – втома рано чи пізно повинна була настати. Нещодавні матчі проти Ньюкасла, Крістал Пелас і Брістоля (у Кубку ліги) далися гранду "на жилах". А попереду – плей-офф Ліги чемпіонів, тож сили потрібно грамотно розподілити ще й на цей фронт.

Натомість Юрген Клопп утвердився в статусі персонального злого генія Хосепа Гвардіоли. Вже вдруге у кар'єрі каталонця його команда (першого разу це була Баварія) пропускає від колективу німця (першого разу це була Борусія Д) по 4 голи. Гер Юрген виходить вперед в особистому протистоянні із Гвардіолою: 6 перемог при 5 поразках та одній нічиїй.

Англійська Прем'єр-ліга. 23 тур

Ліверпуль – Манчестер Сіті – 4:3 (1:1)

Голи: Окслейд-Чемберлен, 9, Фірміно, 59, Мане, 62, Салах, 68 – Сане, 41, Б. Сілва, 84, Гюндоган, 90+1