УКР РУС

Ліверпуль переміг Челсі у матчі з вісьмома голами: клас робить результат, Робертсон – найкращий, а Трент творить історію

23 липня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний матч 37-го туру АПЛ між Ліверпулем і Челсі завершився драматичною перемогою мерсисайдців.

Ліверпуль не має турнірних завдань, однак мотивація у підопічних Юргена Клоппа була – мерсисайдці не виграли два останніх поєдинки, причому в останньому Арсенал здобув над ними перемогу. Це вимагало реабілітації. У Челсі ж ситуація цікавіша: лондонці, Лестер та МЮ прямо зараз претендують на два останніх місця в зоні ЛЧ – "лиси" відставали на очко, а от манкуніанці перед стартовим свистком на "Енфілді" розписали нічию з Вест Хемом, піднявшись на третю позицію. При цьому в наступному турі Лестер гратиме з МЮ, тож в разі перемоги або нічиї з Ліверпулем команда Френка Лемпарда за тур до завершення чемпіонату потрапила б у ЛЧ, а от поразка залишила б "аристократів" з мінімальною перевагою над п'ятим Лестером та матчем проти Вулверхемптона попереду. Словом, втрачати очки сьогодні було вкрай небажано.

Ліверпуль – Челсі: онлайн-відеотрансляція матчу АПЛ – як це було

Перша третина першого тайму була динамічною, але не дуже гострою. Обидві команди добре підготувалися один до одного, якісно пресингуючи й тримаючи компактність, але Челсі виглядав трішечки цікавіше. Вже на 8-й хвилині відкривати рахунок ударом головою з подачі Вілліана міг Маунт, але вийшло занадто високо. Ліверпуль огризнувся кількома вриваннями у штрафний, одне з яких завершилось зіткненням Салаха із Рюдігером та вимогами пенальті – втім, арбітр Андре Маррінер був незворушний. Лондонці ж відповіли контрвипадом з класним пострілом Джеймса метрів з 20-ти – м'яч просвистів над правою дев'яткою. Після цього гра остаточно звалилася у тягучу позиційну боротьбу без підходів до воріт.

Тиша була порушена на 23-й хвилині, коли Ліверпуль несподівано відкрив рахунок. Він став наслідком високого пресингу та помилки Вілліана: ван Дейк перехопив винос Аспілікуети, Вілліан на власній половині вступив у боротьбу проти нього, потім проти Кейта і, зрештою, вирішив відкинути м'яч на захисників – вийшов ідеальний пас на ногу Набі. Той одразу ж завдав потужного удару з-за меж штрафного точно в праву дев'ятку. 1:0.

Мерсисайдці доволі швидко могли й подвоїти перевагу, але низка атак з небезпечними проходами нічим небезпечним не завершилась. Можна згадати тільки прохід Салаха повз трьох захисників та неточний удар з гострого кута з рикошетом, після якого Вейналдум головою пробивав з кутового. Без проблем для Кепи.

Челсі почав оживати на 30-х хвилинах, навіть забивши гол внаслідок виходу Маунта сам на сам – втім, його не зарахували через положення поза грою. Коли здалося, що все налагоджується, Ліверпуль забив другий гол: Мане на 37-й хвилині протягнув м'яч повз трьох футболістів і заробив штрафний, а Трент обвідним ударом з нього поцілив у правий кут – 2:0. Ще за дві хвилини "червоні" забили втретє внаслідок подачі з кутового на ближню стійку та низки рикошетів від Жиру, Жоржінью та Салаха. Вейналдум отримав відскок і потужно пробив під поперечку метрів з п'яти – 3:0.

Втім, Челсі не здався, відігравши один м'яч у компенсований час. Гол виявився вкрай натужним: Маунт прострілив з лівого флангу з рикошетом від захисника, Алонсо переправив відскок у дотик під удар Вілліану метрів із семи, Аліссон парирував, однак на добиванні опинився Жиру – 3:1. Саме з цим рахунком команди й пішли на відпочинок.

В другому таймі Ліверпуль одразу захопив ініціативу, що вилилось у два моменти Салаха: на 50-й хвилині Мо пробив з носка з лінії штрафного (неточно), а на 53-й після розіграшу з кутового вистрілив по центру – слабенько, точно в руки Кепі. Втім, вже на 55-й мерсисайдці добилися свого: Трент пройшов правим флангом і виконав подачу, а Боббі замкнув ударом головою – 4:1. Здавалося, що це кінець, однак Челсі не збирався так просто складати зброю.

На 59-й хвилині Френк Лемпард кинув у бій Хадсона-Одоя, Пулішича та Абрахама, а рівно через дві хвилини останні два організували другий гол гостей – Пулішич пройшов крізь двох захисників на лівий край штрафного та покотив вздовж лінії воротарського, а Таммі замкнув у дотик. 4:2.

Ще через три хвилини лондонці могли закрутити інтригу максимально: Джеймс класно закинув з правого флангу в карний майданчик на Пулішича, а той, уникнувши офсайду й опинившись перед воротами, пробив у лівий нижній кут – м'яч промайнув поруч зі стійкою! Тим часом, фанати Ліверпуля за стадіоном почали святкувати, запускаючи салюти.

Втім, Челсі не збирався бути декорацією для чемпіонської вечірки. Після деякої паузи у грі, спричиненою водопоєм, лондонці доволі кумедно забити третій м'яч. Все почалося з вкидання аута на 73-й хвилині: м'яч пролетів повз усіх футболістів Ліверпуля, ван Дейк і Гомес ще й зіштовхнулися, а Хадсон Одой тут же розігнав контратаку правим флангом з подачею на Пулішича – Крістіан прийняв м'яч, довго розвертався, після чого пробив у правий кут. 4:3!

Потім лондонці провели ще кілька непоганих атак, але зовсім скоро моменти перестали з'являтися біля воріт Аліссона. Юрген Клопп же на 79-й хвилині вирішив освіжити атаку, кинувши у бій Окслейда-Чемберлейна, а ще до того на полі з'явилися Джонс та Мілнер.

Футбол в ендшпілі зустрічі був відкритим, однак атаки Челсі не приносили гостроти. Ліверпуль також не вражав, але виглядав акуратнішим у своїх діях; зрештою, саме це разом із замінами і вирішило долю зустрічі. На 84-й хвилині Робертсон прорвався лівим флангом і прострілив у штрафний, а Джонс пропустив передачу на Окслейда-Чемберлейна – Алекс замикав у дотик. 5:2! Це був останній гол у зустрічі. Ліверпуль відсвяткував непросту перемогу.

Таким чином, Ліверпуль набрав 96 очок у турнірній таблиці. Челсі, маючи в активі лише 63, залишається четвертим – стільки ж залікових балів у МЮ, але манкуніанці мають кращу різницю голів (+12 проти +28). "Лиси" також переважають лондонців за цим показником (+12 проти +28), але у них на одне очко менше.

Клас робить результат

Ліверпулю в останніх матчах дуже не вистачало емоцій, але після двох невдач поспіль, та ще й перед чемпіонською вечіркою, мерсисайдці отримали потрібний заряд. Їм була потрібна тільки переконлива перемога. Більше того: "червоні" не мали права завершити матч з гірким відчуттям, що Челсі зовсім трішки не вистачало до нічиєї – але лондонці дали такий бій, що статистичні портали нарахували їм 2,11 очікуваних очок. Попри це, перемога господарів виглядала заслуженою. Їх витягнув клас.

Статистично поєдинок виглядав дуже рівно. В деяких аспектах трішки рівнішим здавався Челсі: так, за ударами було 10:10, причому п'ять пострілів Ліверпуля були проведені після стандартних положень – "сині" ж усі свої моменти організували з гри. За очікуваними голами гості сильно вирвались уперед (1,45 проти 2,38), однак мерсисайдці били по воротах значно точніше, що підтверджується як власне голами (5:3), так і статистикою ударів (7:5). За проникними пасами у них також була невеличка перевага (5:3).

Обидві команди дуже якісно володіли м'ячем на чужій половині поля – Челсі до втрати робив там по 12 передач, в той час як Ліверпуль виконував 14. По суті, рівні показники, але варто зазначити, що загалом підопічні Френка Лемпарда стримали шалений контрпресинг Юргена Клоппа. Якби гра пішла за сценарієм німця, то "сині" на чужій половині не віддали б більше чотирьох точних пасів поспіль.

Словом, статистика приблизно однакова, однак Ліверпуль перестріляв Челсі. Чому так? Вірогідно, перемогу можна списати на клас. Перший його вияв полягав у шикарній реалізації – у гостей були високі 30%, однак господарі перетворювали у гол кожен другий удар. Причому тут особливих питань до Кепи, який в цьому сезоні пропускає кожен другий постріл у площину, не може виникати – шанси врятувати у нього були мізерними. Кейта шмальнув точно в дев'ятку, Трент зарядив під саму стійку, Вейналдум бив з п'яти метрів, Окслейд-Чемберлейн також замикав зблизька – баск міг хіба що вийти на перехоплення навісу на Фірміно, але і там все було сумнівно. ТАА подав дуже сильно й точно.

Водночас, Челсі навіть свій перший гол провів після двох поспіль блокувань (прострілу та сейву Аліссона), а третій став наслідком нещасного випадку – натомість, ряд куди кращих моментів лондонці не реалізували. І це при тому, що 9 з 10 ударів по воротах були проведені з меж штрафного. У Ліверпуля, до речі, вісім пострілів звідти – ефективність же можна побачити на табло.

Ще одним показником переваги нинішнього Ліверпуля в класі була кількість обіграшів на дриблінгу. Челсі в цьому аспекті був значно активніший, зробивши 19 спроб проти 14 у суперника, однак за ефективністю "червоні" залишили "синіх" за спиною – 14:11. Щоправда, користувалися цими епізодами команди однаково – господарі суто на них заробили гольовий штрафний, а гості забили один гол з гри. Більш репрезентативною є статистика відбирань: 30:23 за спробами і 19:9 за успішними – причому "аристократи" лише тричі відбирали м'яч на чужій половині, а от мерсисайдці за центральним колом робили це втричі частіше (одного разу це сталося навіть у штрафному).

Також показовою є карта перехоплень – 5:7 на користь Челсі, однак 11 з 12 епізодів сталися на половині поля гостей.

Зрештою, треба зазначити, що Челсі після третього голу банально втратив сили, хоча на полі було три свіжих атакувальних гравця. Ліверпуль же грамотно розподілив сили, почавши нагнітати темп у завершенні поєдинку, що і вилилось у п'ятий гол.

Челсі ледь не зробив фантастичний камбек і мав навіть дещо кращу статистику, однак Ліверпуль виглядав краще в дрібних епізодах, здобувши на них переконливу перемогу з п'ятьма забитими голами. Так грають чемпіони. Лондонці були дуже хорошими, але до такого класу їм потрібно ще рости й рости.

Робертсон – найкращий у матчі

Важко сказати, де Ліверпуль не виглядає блискуче, але одне з найяскравіших вражень як у поточному матчі, так і протягом сезону загалом, справили Александер-Арнольд та Робертсон. Вони давно є суперзброєю мерсисайдців (Барселона не дасть збрехати), і з Челсі фулбеки знову вистрілили – в активі Трента шикарний гол зі штрафного та асист на Фірміно, а Енді розігнав контратаку й викотив гольовий пас на Окслейда-Чемберлейна. Крім асистів, обидва сумарно віддали ще три передачі під удар – щоправда, у ТАА це були подачі з кутових, а от Робертсон з гри класно навісив у воротарський майданчик (ван Дейк пробив вище воріт).

Активніше на полі виглядав саме Робертсон, який і асистував партнерам виключно з гри, і загалом має кращу статистку. Шотландець став лідером Ліверпуля за кількістю передач (85), очікуваними асистами (0,72) та залученістю до атак – у нього 0,66 xGChain (гострота дій включно з ударами та передачами під них) та 0,66 xGBuildUp (те ж саме, але без ударів та пасів під них). Крім того, він тричі пройшов суперника на дриблінгу (з трьох спроб). Не дивно, що 39% своїх атак Ліверпуль провів саме через лівий фланг, в той час як в центрі та справа було 32% та 29% відповідно.

Челсі провів через цей же край 36% атак, користуючись карманами за Енді, тож значної кількості дій в обороні у лівого фулбека не було. Попри це, в його активі шість виграних єдиноборств із семи загалом. Також у Робертсона було по одному відбиранню та перехопленню, однак вони були проведені на чужій половині поля – а от один знятий верховий м'яч пройшов у власному штрафному (та і взагалі шотландець зняв усе повітря). Словом, у матчі проти Челсі лівий фулбек Ліверпуля був неймовірно крутим.

Трент робить історію

Александер-Арнольд у матчі проти Челсі має дещо гіршу статистику, однак він був надійнішим у обороні (2 відбирання, 2 блокування). Втім, найважливіші дії правий фулбек зробив у атаці, забивши гол та віддавши асист. Своїм шикарним штрафним Трент увійшов до історії – до 22 років в АПЛ лише Джеймі Реднапп частіше забивав зі стандартів (чотири рази проти трьох у ТАА). Асист так і зовсім став для Александера-Арнольда 13-м у поточному сезоні – англієць побив рекорд гольових передач для захисників, встановлений ним же у минулому чемпіонаті.

Загалом же, Трент разом з Робертсоном є найкращим захисником у історії Ліверпуля за кількістю асистів – у них 27 і 26 гольових передач відповідно. Попередній рекорд належав Стігу Інгу Бйорнебю. Браво!

"Золотий м'яч-2020" скасовано: 6 гравців, які найбільше постраждали від рішення France Football