УКР РУС

Ліверпуль – Барселона: "піжони лежать", ідеальний матч мерсисайдців та фантастичний Александер-Арнольд

8 травня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ліверпуль забив у матчі-відповіді півфіналу Ліги чемпіонів чотири голи у ворота Барселони, прорвавшись до фіналу Ліги чемпіонів.

Ліверпуль починав матч без травмованих Салаха, Фірміно та Кейта, однак результат першого поєдинку (3:0) не залишав господарям ніякого вибору – треба було летіти уперед з тими силами, які залишились. Стартовий натиск Ліверпуля міг принести гол вже на 2-й хвилині, коли Шакірі неоковирно прострілив, а Хендерсон ледь не підправив м'яч у ворота "блаугранас". Кілька проникаючих передач не змусили оборонців Барси прийти до тями, тому на 7-й хвилині мерсисайдці заслужено відкрили рахунок: Хендерсон увірвався до штрафного та потужно пробив, а тер Штеген парирував прямо на Оріджі – 1:0.

Ліверпуль – Барселона – 4:0 – відео голів та огляд матчу

Ліверпуль – Барселона: онлайн-трансляція матчу-відповіді півфіналу Ліги чемпіонів – як це було

Це був прекрасний початок, але не вистачало ще двох голів. На 9-й та 11-й хвилинах виходи тер Штегена ледь не призвели до небезпечних перехоплень та випадів на ворота Барси, однак вже на 14-й для Ліверпуля все могло завершитись: Лео Мессі не витримав та пальнув з-за меж карного майданчика – Аліссон парирував. На 18-й він врятував після пострілу Коутінью з лінії штрафного, а вже за хвилину у правий кут низом знову вдарив Мессі – м'яч пройшов поруч зі стійкою.

Після цього Барселона дещо призупинила свою навалу, чим одразу спробував скористатися Ліверпуль. Господарі впевнено пресингували каталонців, а самі легко виходили з-під тиску, однак кількість і якість моментів залишалася невисокою. Найбільш гострими епізодами стали удари Хендерсона та Робертсона з дистанції на 22-23-й хвилинах – перший прийшовся у голову Піке, а другий парирував тер Штеген. Подальша половина тайму перейшла у позиційну фазу з розірваним темпом, чому неабияк сприяли пошкодження все того ж Робертсона та Хендо – втім, вони знайшли в собі сили продовжити зустріч.

Лише наприкінці даної половини гри команди вдалися до гостроти: удар Робертсона на 43-й влетів у не зовсім притиснуту руку (втім, це було до штрафного), Александр-Арнольд у наступній атаці з відскоку пробив неточно, а вже у компенсований час Альба після розрізної передачі вийшов віч-на-віч з Аліссоном – бразилець відбив удар Хорді впритул. Загалом Ліверпуль здавався активнішим, але ситуація для Барселони виглядала контрольованою.

Ліверпуль – Барселона: фанати "червоних" освистали Суареса за ганебну симуляцію і брудний фол проти Робертсона

Одразу по перерві Юрген Клопп випустив на поле Вейналдума, який вже на 48-й міг забити після навісу Шакірі – в останній момент м'яч встиг вибити Роберто. На 50-й він же вибив його з-під ніг Мане на кутовий, після якого ван Дейк з трьох метрів п'яткою влучив у тер Штегена. Барса одразу відповіла виходом Суареса на ударну позицію та пострілом з району точки пенальті, але тут вже Аліссон зіграв блискуче. На полі явно щось назрівало – і дуже швидко визрів камбек Ліверпуля.

Все почалося на 54-й хвилині з відбирання на правому фланзі, після якого Александер-Арнольд прострілив у штрафний на Вейналдума; Джині ж випередив Відаля та пробив прямо під руку тер Штегену – 2:0. Каталонців колихнуло, а Ліверпуль одразу пішов добивати спантеличеного суперника; на 56-й хвилині це вилилось у подачу з лівого флангу точно на голову Вейналдуму, який вколотив м'яч у ближню дев'ятку – 3:0. "Блаугранас" втратили фантастичну перевагу. Все починалося з чистого листа.

Ліверпуль – Барселона: Вейналдум встановив унікальне досягнення в Лізі чемпіонів

Ернесто Вальверде вирішив повторити свій трюк з першого матчу, змінивши Коутінью на Семеду. Поступово гості вирівняли гру, а на 68-й хвилині вони ледь не забили – Мессі пробив з близької дистанції, однак Аліссон у красивому стрибку парирував. Барселона забрала м'яч під власний контроль, проводила атаки, подавала, але ніякої гостроти з цього не виходило. Ліверпуль доволі впевнено відбивався й раз за разом загрожував виходом в контратаку.

Зрештою, гості поплатилися за свою інертність на 79-й хвилині, коли Ліверпуль заробив і швидко розіграв кутовий. Александер-Арнольд виконав хитрючу передачу точно на Оріджі, а той відправив м'яч у дев'ятку – 4:0!

Ліверпуль – Барселона: Оріджі став 50-м гравцем мерсисайдців, які забивали в Лізі чемпіонів

Тепер Барселона повинна була відігруватись, але на 86-й хвилині вона ще й ледь п'ятий гол не пропустила – це мініатюрний Шакірі пробив головою з подачі Мілнера над поперечкою. Гості відповіли лише серією подач та прострілів у штрафний, однак всі вони виявились невдалими. Вже у компенсований час добити "блаугранас" міг Мане, але їх врятував офсайд сенегальця. Зрештою, фінальний свисток Джюнейта Чакира зафіксував фантастичну перемогу Ліверпуля, який за сумою двох матчів став першим фіналістом Ліги чемпіонів УЄФА 2018/2019!

Футболісти Ліверпуля зіграли ідеально

Мерсисайдці провели настільки видатний поєдинок, що назвати творцем перемоги когось одного важко. У кожного футболіста Ліверпуля можна знайти вражаючі цифри чи дії, які безпосередньо вплинули на хід поєдинку – ну а про характер підопічних Клоппа говорить хоча б той факт, що Хендерсон і Робертсон догравали перший тайм через біль і при цьому встигали загострити ситуацію на полі.

Прекрасний матч провів Аліссон, який вже другий рік поспіль приймає участь у виносі Барселони з Ліги чемпіонів після розгрому у першій зустрічі. Характерно, що на Whoscored у нього найвища оцінка після Оріджі (8.4), а Sofascore вважає обох найкращими (теж 8.4 бали). Воно й не дивно, адже без Аліссона "червоним" не світив би камбек: бразилець виконав цілих 5 сейвів – причому всі удари суперника у площину пройшли з меж штрафного. Особливо ефектними були порятунки Беккера при виходах Альби та Суареса віч-на-віч за рахунку 1:0, а також сейв після пострілу Мессі з близької дистанції на 68-й хвилині.

Хендерсон: Ліверпуль знав, що зможе зробити щось особливе на Енфілді

Варто відзначити і Робертсона. Енді за перший тайм встиг виконати 2 удари (1 в площину) та 1 ключовий пас, а також виграти по відбиранню, верховому м'ячу та перехопленню – ніби й не густо, але при цьому він практично не помилявся. Крім того, захисник тричі виносив м'яч і загалом виглядав одним з найбільш активних футболістів Ліверпуля до перерви. Травма не дала йому розвинути непоганий матч, але заміна на Вейналдума в результаті принесла його команді фінал Ліги чемпіонів.

Вейналдум оформив дубль за дві хвилини, а також віддав розрізну передачу та виконав ось це:

Це була суперзаміна, однак навряд чи у Джині вийшло б врятувати Ліверпуль, якби суперфутбол не продемонстрували центрхави. Особливо вразив Фабінью, який на "Камп Ноу" став одним з найгірших – він дав обіграти себе 6 разів та дозволив Мессі заробити гольовий штрафний. На "Енфілді" Фабінью спалив і зжер увесь центр поля, виконавши 4 відбирання (з 6-ти епізодів), 10 повернень м'яча та 3 виноси, а крім того він провів по блокуванню та перехопленню. Все, за чим не встигав Фабінью, добивав Хендерсон – у капітана 4 відбирання з 5-ти спроб, 3 блокування та 9 повернень. Лише в єдиноборствах цій парочці було важко: бразилець виграв лише 7 з 12 епізодів, а англієць – 5 з 10-ти.

Зрештою, ідеально відпрацювала атакувальна трійка Ліверпуля. На рахунку Оріджі дубль та 3 обіграші один-в-один, у Шакірі асист та 2 удари, у Мане – 4 успішні проходи на дриблінгу при 8 спробах і 2 ключові передачі. Крім того, форварди прекрасно пресингували, заганяючи Барселону у флангові пастки вже на початковій стадії організації атаки. Також вони ефективно перевантажували зони – каталонці практично ніде не мали кількісної переваги у футболістах.

Клопп: У моєму житті було багато матчів, але подібних не пригадаю

Це далеко не повний список героїв, без яких не сталося б камбеку. Лише у центрбеків доволі посередня статистика, про що також свідчить ряд непоганих моментів Барселони – всього один реалізований поставив би на перемозі хрест. Тим не менш, ван Дейк і Матіп добре тримали мінімальні відстані між лініями та уважно стежили за ривками Лео та Суареса. Зрештою, вони відстояли на нуль та пройшли у фінал. Які ще питання?

Александер-Арнольд – найкращий, Оріджі – янгол-охоронець Ліверпуля

Футболісти Ліверпуля провели, можливо, свій найкращий матч у житті, але один з них виділився особливо. Трент Александер-Арнольд, який через травму пропускав поєдинок на "Камп Ноу", вийшов на поле "Енфілда" та зробив найбільший вклад у перемогу своєї команди. 20-річний фулбек зробив два асисти, виконав 4 перехоплення, 8 кросів, 56 передач та 81 дотик – за цими показниками він став абсолютним лідером. Крім того, у нього 11 повернень м'яча (більше тільки у Мілнера) та 3 створені шанси для взяття воріт. Та й загалом у цьогорічній Лізі чемпіонів його статистика виглядає просто монструозно.

При виконанні асистів Трент не просто отримував м'яч та подавав, а сам організовував можливості для створення загострюючих пасів. Саме Александер-Арнольд вигриз м'яч на правому фланзі перед прострілом на Вейналдума і саме він заробив гольовий кутовий – ну а те, як хлопчина його розіграв, увійде до історії Ліги чемпіонів. Це просто вищий пілотаж.

Втім, слід відзначити і Дівока Оріджі. Він прекрасно рухався у штрафному та знаходив вільні зони, що підтвердили і його голи – на 9-й хвилині він першим опинився у правильній зоні на добиванні, а на 79-й просто зайняв вдалу позицію й не розгубився. Цікаво, що це був лише шостий гол бельгійського резервіста, але половина з них врятувала Ліверпулю весь сезон.

Саме Оріджі на 90+7-й хвилині грудневого ліверпульського дербі опинився у потрібному місці в потрібний час, забивши єдиний гол, і саме він у поєдинку проти Ньюкасла в минулому турі АПЛ вколотив переможний м'яч на 86-й хвилині – до того команди грали внічию 2:2. Сьогодні ж Дівок врятував Ліверпулю фінал Ліги чемпіонів та увійшов разом з ним в історію. Юрген Клопп може бути задоволеним – у нього надійний резерв.

Барселона: піжони лежать, Коутінью та Вальверде – на вихід

У поточному сезоні легендарна фраза коментатора Володимира Маслаченка стала трендом – так говорили і про виліт ПСЖ, і про виніс Реала, а тепер і про розгром Барселони. Її фіаско здається найбільш масштабним, адже фейли невдах з Парижу та кризових мадридців ще можна було очікувати. Суперклуб з Мессі, Суаресом та Альбою, який вдома виніс потужний Ліверпуль з рахунком 3:0, просто не мав права програвати матч-відповідь та вилітати з Ліги чемпіонів – тим паче, після аналогічного фейлу в минулому сезоні.

Бускетс – про епічний виліт Барселони з Ліги чемпіонів: Після Риму це знову повторилося

У столиці Каталонії нині одне питання – хто винен? Першим на думку спадає Ернесто Вальверде, який не змінив тактику після першого поєдинку й відреагував на тиск Ліверпуля так само, як і на "Камп Ноу", знову випустивши Семеду – хоча навіть після третього голу "блаугранас" мерсисайдці могли забити один або два у відповідь. Наставник "синьо-гранатових" знову віддав Ліверпулю територію, дозволивши супернику проводити на чужій половині поля 31% ігрового часу – аномальний показник для Барси. Вальверде також не знайшов відповідь на питання залежності від Мессі, за що й розплатився.

По-хорошому, другий поспіль виліт з Ліги чемпіонів після розгромної перемоги в першому матчі повинен знайти продовження у вигляді ранкового подання тренера у відставку. Чи погодиться на це керівництво, чи стане воно тягнути до кінця сезону, чи взагалі залишиться задоволеним та попросить залишитись – те ще питаннячко, але скоро на нього має бути дана відповідь.

Втім, вішати усіх собак на прагматика Ернесто не слід, адже футбол у першому таймі він поставив непоганий. Підвели найкращі виконавці – лише Мессі був стабільно гострим, хоча й він після моменту на 68-й хвилині принишк, не створивши нічого, крім одного обіграшу. Суарес перший і останній удар завдав аж на 50-й хвилині, а всі інші статистичні показники у нього слабкі. Це вже навіть не дивує, адже у 18 останніх виїзних матчах в Лізі чемпіонів Луїс жодного разу не забив

Втім, про цих футболістів хоча б можна сказати – не їх день. Феліпе Коутінью можна сказати лише "до побачення", адже за два поєдинки проти Ліверпуля бразилець завдав лише три удари по воротах та створив один шанс. Характерно, що в обох зустрічах Вальверде знімав бразильця з гри вже на 60-й хвилині, випускаючи Семеду. Філіпе просто розчинявся на полі, хоча матчі проти Ліверпуля на фоні провального сезону вважалися для кар'єри нападника в Барселоні вирішальними. Свій іспит Коутінью провалив.

Зрештою, одією з причин фіаско дійсно можна назвати піжонство "блаугранас". Мессі не просто так скаржився на слабенький удар Дембеле з кількох метрів в руки Аліссону на 90+4-й хвилині домашнього поєдинку. Пробий він нормально – і Ліверпуль, можливо, взагалі б випустив резерв на матч-відповідь. На "Енфілді" каталонці вели себе навіть більш розхлябано.

Ліверпуль – Барселона: реакція "червоних" на фінальний свисток Чакира

Зокрема, гості провалили обидва старти таймів, коли від мерсисайдців очікувалась навала. Альба та Роберто відвернулися при гольовому кутовому, втрачали м'яч на рівному місці та втрачали своїх гравців, Піке не стрибав проти Вейналдума, Відаль постійно висмикувався не туди, а нападники не змогли організувати нормальний фінальний штурм. Барселона вміє грати у футбол набагато краще, так що її гравцям потрібно серйозно задуматись над своєю поведінкою – інакше піжонам знову доведеться лежати.

Ліверпуль увійшов у історію

У соцмережах та ЗМІ вже починають порівнювати камбек Ліверпуля з великим стамбульським фіналом. Деякі вболівальники навіть вважають це найкращим матчем в історіi клубу – втім, це було б занадто пафосно. Тим не менш, для сучасного мерсисайдського колективу даний поєдинок дійсно став легендарним.

Для "червоних" мадридський фінал Ліги чемпіонів стане вже дев'ятим в історії – більше тільки у Баварії, Мілана та Реала. Крім того, Ліверпуль став першим за останні 10 років англійським клубом, якому вдалося двічі поспіль пробитися до фіналу єврокубків, а за часів Юргена Клоппа це буде вже третій фінал міжнародного турніру за три останні роки. Ліверпулю підкорилося таке звершення у матчі без травмованих лідерів – Мохамеда Салаха, Набі Кейта та Роберто Фірміно.

Після поразки 3:0 у матчі проти Барселони створити такий камбек – справжнє геройство. Саме такі поєдинки популяризують футбол і змушують плакати від щастя навіть таких досвідчених мужиків, як Джеймс Мілнер. Ліверпуль заслужив на свій фінал. Браво.

Ліверпуль став третьою командою в історії Ліги чемпіонів, яка відіграла відставання у 3 голи після першого півфіналу