УКР РУС

Ліверпуль – Реал Мадрид: анонс фіналу Ліги чемпіонів

28 травня 2022 Читать на русском

Ліверпуль побореться з мадридським Реалом за перемогу в Лізі чемпіонів 2021/22. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Фінал Ліги чемпіонів між Ліверпулем та мадридським Реалом – найкраще, що могло статися у сезоні 2021/22. Вже хоча б тому, що фанам вдалося уникнути суто англійського чи іспанського фіналу. Крім того, в цьому фіналі надзвичайно багато глибинних історій, які створюють інтригу й просто роблять протистояння красивим. Салах відкрито бажає помсти Мадриду за 2018-й рік, Анчелотті повертається в улюблений Париж (де він є богом), а журналісти пригадують його легендарний матч проти Ліверпуля у 2005 році. І це – лишень найбільш очевидні сюжети.

Ліверпуль – Реал Мадрид: де дивитись фінал Ліги чемпіонів

"Найгірше, що може статися з футболістом": Салах досі не може забути свої сльози у фіналі ЛЧ в Києві

А ще можна пригадати, як Анчелотті не зіграв у фіналі КЕЧ-1984 за Рому через травму коліна. Суперником і тріумфатором тоді став Ліверпуль. З іншого боку, англійці пам'ятають про Афіни-2007, де Мілан разом з Карло взяв реванш за Стамбул. Словом, цьогорічний фінал сповнений романтики. А інакше в Парижі й бути не може.

Битва світоглядів

Щонайбільш важливо, Ліверпуль і Реал надзвичайно яскраво символізують протилежні тренерські філософії. Юрген Клопп – ікона системних коучів, які роками відшліфовують складну структуру гри відповідно до власних тактичних принципів. Під цю структуру формується склад, а футболісти, нездатні адаптуватись до цих вимог, покидають клуб. Довгий час аналітики вважали, що тільки такі команди здатні добиватись найвищих цілей. Поразка несистемного ПСЖ від Баварії у фіналі ЛЧ-2020 тільки закріпила цю думку.

Ліверпуль – Реал: презентовано офіційний м'яч фіналу Ліги чемпіонів з українським словом

Ще більше підтвердила цю тезу фантастична гра Ліверпуля. Фактично, Юрген Клопп створив одну з двох найкращих команд в історії АПЛ – мерсисайдці на пару з таким же системним Ман Сіті 6 разів набирали 90+ очок за сезон, а за 30-річну історію турніру таких випадків було тільки 12. У сезоні 2021/22 "червоні" домінували серед усіх клубів топ-5 ліг за більшістю ключових статистичних показників. Протистояння з Вільяреалом у півфіналі показало, що цей колектив практично непереможний, навіть якщо в першому таймі його відверто знищують.

Карло Анчелотті, своєю чергою, є апологетом адаптивності. Італієць не визнає божественного статусу тренера та його особистих тактичних забаганок. Він вважає, що гравці все вміють самі, їм на полі все видно краще і не треба їх заново вчити футболу. Завдання хорошого тренера – допомогти своїм підопічним розкрити найкращі якості та самому адаптуватись під їхні можливості. Цим він відрізняється від коучів ПСЖ, які при ставці на майстерність зірок лишень експлуатують їхній талант, не контролюючи їх і все одно намагаючись ставити якусь систему.

Анчелотті не цікавлять особисті рекорди – наставник Реала знайшов несподівану мотивацію обіграти Ліверпуль

Підхід Карло Анчелотті не є оригінальним, однак лишень у сезоні 2021/22 ця філософія отримала достатній пієтет. Реал ефектно тріумфував у Ла Лізі, набравши 80 очок і перегравши кожного з топ-конкурентів, а у Лізі чемпіонів мадридці послідовно винесли найбільш системні колективи – ПСЖ з новомодною тактикою Почеттіно, Челсі з гвардіолізмом Тухеля та Манчестер Сіті із самим Гвардіолою. У ворота кожного з цих суперників влетіло від трьох до семи голів за сумою двох матчів. При цьому всі футболісти "вершкових" зробили колосальний прогрес, а Бензема взагалі пішов на Золотий м'яч.

Після такого перформансу всі зрозуміли, що адаптивність – це точно такий же ефективний підхід у тренерстві, як і системність. Просто комусь зручніше чи вигідніше працювати в структурному руслі, а комусь краще вдається підлаштовуватись. Довести цю теорію зміг лишень Карло Анчелотті.

Ліверпуль: монстр з ахілесовою п'ятою

Букмекери вважають Ліверпуль фаворитом паризького фіналу. Якби суперником "червоних" став Манчестер Сіті, Баварія чи будь-який інший топ-клуб, розклад би не змінився – мерсисайдці видали надзвичайно потужний сезон, увірвавшись в топ-3 команд Європи за забитими м'ячами (94) й ставши лідером за очікуваними голами (89,2 xG). Серед усіх представників топ-5 ліг вони пропустили найменшу кількість голів (26). За інтенсивністю пресингу (8,08 PPDA) підопічні Юргена Клоппа лишень трішечки поступаються Барсі й Баварії, а за ефективністю (32,3%) вони є другими після мюнхенців.

За кількістю передач у штрафний Ліверпуль програє тільки Манчестер Сіті – і лише їм та Баварії вдалося перетнути межу в 500 проникних пасів. За передачами на останній третині ситуація аналогічна, тільки перевага над іншими командами ще більша. За пасами з просуванням мерсисайдці з величезним відривом є найкращими у світі. Подібних важливих показників, за якими Ліверпуль найсильніший або в топ-3 найсильніших, ще цілий вагон.

Мане оцінив шанси Ліверпуля перемогти Реал у фіналі ЛЧ, пригадавши матч у Києві

Ліверпуль – Реал: Джеррард зробив прогноз на фінал Ліги чемпіонів

Висока статистична ефективність пов'язана не тільки з класом виконавців, а і з тактичною гнучкістю. Так, загалом підопічні Юргена Клоппа діють відповідно до загальновідомих принципів, однак ігрова модель в кожному матчі не дуже статична. Німець постійно щось вигадує. Одним із найкращих його рішень у цьогорічній Лізі чемпіонів стала зміна гри опорників. Їм дозволили підійматись вище й брати участь у комбінаціях на флангах.

Інший прийом – блукаючі нападники (можуть опинитись на протилежному фланзі, в центрі або в глибині). Мане використовували для пресингу центрхавів, а на флангах відбувається постійна ротація позицій між фулбеком, вінгером і центрхавом. Все це неабияк заплутує суперників. Крім того, Ліверпуль найчастіше серед усіх грандів забиває після стандартів та аутів.

Словом, Юрген Клопп створив майже невразливого монстра. Втім, у нього є ахілесова п'ята, а розкрив її Вільяреал. У другому півфіналі "жовта субмарина" змушена була ризикувати, тож Унаї Емері наважився на відчайдушний крок – він дуже високо підняв лінію оборони й агресивно пресингував Ліверпуль по всьому полю. Так, левантійці при цьому ковтнули кілька виходів гостей віч-на-віч, однак загалом тактика працювала шикарно. Настільки шикарно, що перед перервою німець попросив асистентів знайти бодай якийсь хороший аспект у грі ЛІверпуля, аби відштовнутись від нього – і вони не знайшли жодного.

Вільяреал не осилив такого ритму протягом усього матчу, однак у Реала сил явно побільше. Крім того, у Ліверпуля є певні проблеми з обороною на флангах, та і Конате при всіх плюсах поки що не став залізобетонним центрбеком – від нього завжди очікують на помилку. Зрештою, пригадується матч проти Ман Сіті за чемпіонство, в якому мерсисайдці сильно здали по всіх показниках, не впоравшись з інтенсивністю "містян". Словом, мадридцям буде за що вкусити Ліверпуль.

"Нічого не вийде": Клопп не хоче, щоб Ліверпуль мстився Реалу у фіналі Ліги чемпіонів

Реал: геніальне розкриття простору з фантастичним нападом – і з купою проблем у інших аспектах

Мадридців останніми роками сильно недооцінювали в аспекті роботи на м'ячі. Мовляв, для якісного білд-апу та розвитку позиційної атаки необхідна відшліфована ігрова структура, а не передача м'яча на Модріча, Бензема та Вінісіуса. На цьому, зокрема, погорів Томас Тухель, пресинг якого в першому чвертьфіналі розірвали на шматки завдяки постійній зміні позицій. Фулбеки Реала відкривались у центрі, Каземіро створював чисельну більшість в першій фазі, Вальверде ефективно стримував Аспілікуету, а Бензема руйнував щільність ліній зміщеннями в глибину й короткими обіграшами. І все це працювало в один дотик, на швидкості, з виходом на простір.

Між тим, на просторі Реал перетворюється у швидкісну машину для знищення грандів. У матчі з ПСЖ мадридці забили тричі за 16 хвилин, у Лондоні іспанці оформили 0:2 в першому таймі всього за три хвилини, а перестрілка з Манчестер Сіті на Етіхаді навічно увійде в історію. І справа не тільки і не стільки у високому класі лідерів "вершкових", скільки у їхній феноменальній зіграності – команда обігрується на автоматизмі.

Так, в другому матчі Челсі виправився, але Мадрид все одно пройшов далі, реалізувавши своє магічне вміння маніпулювати захисниками, відкриватись у неочевидних зонах і зводити матч до індивідуальних протистоянь. Останній факт особливо небезпечний для Ліверпуля – у ситуації, де захисник протистоїть нападнику Реала з шансами 50/50 на успіх, форвард вийде переможцем у більшості випадків. Показовим став гол Бензема з-під Зінченка – українця критикували, але взагалі-то він встиг накрити Каріма й зіграв правильно. Просто Карім якимось дивом викрутив корпус краще і влучив у дальній кут з-за меж штрафного.

Ліверпуль – Реал: Бензема переконаний, що мадридцям не потрібна особлива підготовка до фіналу Ліги чемпіонів

"Містяни", до речі, не змогли опанувати здатність "вершкових" до зміни сценарію матчу. Після двох швидких пропущених голів у першому півфіналі Реал оперативно перебудувався й увімкнув режим майже суїцидального пресингу – в ньому мадридці ковтнули декілька моментів, однак підопічні Карло Анчелотті зірвали план Гвардіоли, змусили Сіті нервувати й почали забивати після помилок англійців та ситуацій 1-в-1.

Проблем у Реала дві. Перша – критична залежність від Бензема. Якщо у Каріма не піде гра (а таке іноді трапляється, хоча він все одно знаходить свої моменти), то тьмяніє увесь напад, руйнується пресинг і сильно збільшується тиск на центральну вісь. Карім взяв участь у 39 із 80-ти голів "вершкових" в Ла Лізі й забив 15 м'ячів у Лізі чемпіонів. Ми говоримо Реал – маємо на увазі Бензема. І навпаки.

Ліверпуль – Реал: легенда Арсенала пояснив, як фінал ЛЧ вплине на "Золотий м'яч"

Друга – всі інші фази, крім позиційного наступу та контратак, працюють доволі посередньо. Проблем дуже багато. Зокрема, мадридці йдуть у середині таблиці Ла Ліги за інтенсивнію та ефективністю пресингу – він занадто хаотичний. Іноді це приносить успіх, але на пресинг Реал не ставить.

Крім того, .у Реала не дуже сильна оборона. За кількістю пропущених голів мадридці тримаються на шостій позиції в чемпіонаті Іспанії, та і перестрілки в ЛЧ яскраво натякують про слабкість в задній лінії. Проблема тут полягає не у класі футболістів, а у розбалансованості.

Карвахаль діє занадто високо й почасти не встигає, та і при грі 1-в-1 у захисті він не найкращий. Алаба слабший за Мілітао в оборонних навичках центрбеків, тож він звик читати гру наперед – однак коли Девід помиляється, Едер просто не встигає покрити весь простір. Начо – хороший варіант для лавки запасних, але він надійний лишень за умов гри разом з Едером.

"Манчестер Сіті мав їх виносити": Каррагер обрав фаворита фіналу ЛЧ між Ліверпулем та Реалом

Часто Реал йде вперед усіма силами, залишаючи позаду всього двох захисників. Вони це навантаження не вивозять. Якщо ж якісь проблеми виникнуть у Каземіро, то оборона ризикує зазнати колапсу. Карло Анчелотті намагався нівелювати недоліки, опускаючи Вальверде назад і граючи в 5 захисників, однак матч-відповідь з Челсі та перша битва проти Сіті показали, що дане рішення не є проблемою для топ-клубів.

Зрештою, Карло Анчелотті гірше контролює гру по ходу зустрічі. Показовим стало Ель Класіко – в перерві він довго щось пояснював футболістам. Після розгрому вони зізналися, що нічого не зрозуміли. Втім, ця проблема дещо компенсується унікальним досвідом лідерів Реала. Зокрема, в матчі проти Сіті після двох пропущених голів мадридці пішли в розмін суто інтуїтивно, а Карло Анчелотті згодом лишень підлаштувався під вибір зірок. В цьому його слабкість і його перевага.

Кадрова ситуація

Обидві команди підходять до фінального матчу без кадрових втрат, тож можна лишень пофантазувати щодо їхніх стартових складів. У Ліверпуля інтриг більше, а головна з них – хто буде партнером Ван Дейка у центрі захисту? Юрген Клопп у Лізі чемпіонів робив ставку на Конате, однак в АПЛ довіряли Матіпу. Жоель досвідченіший за новачка. Поставимо саме на його появу.

Ліверпуль – Реал: Салах перед фіналом Ліги чемпіонів зробив чітку заяву щодо свого майбутнього

Луїс Діас остаточно довів свій високий клас і точно повинен розташуватись у трійці атаки поруч з Мане та Салахом. На інших позиціях все очікувано.

Основа Реала вгадується без проблем. Як і завжди. Жодних інтриг. Лунін у фіналі точно не вийде.

Стартові склади на матч Ліверпуль – Реал Мадрид

Ліверпуль: Аліссон – Александер-Арнольд, Матіп, Ван Дейк, Робертсон – Хендерсон, Фабінью, Алькантара – Мане, Діас, Салах

Реал Мадрид: Куртуа – Карвахаль, Мілітао, Алаба, Менді – Кроос, Каземіро, Модріч – Вальверде, Бензема, Вінісіус

Прогноз "Футбол 24" – 2:2, перемога Реала в овертаймах

Букмекери вважають Ліверпуль фаворитом. Занадто вже потужна в них система гри у всіх фазах. Атаки, пресинг, захист, стандарти – за цими показниками мерсисайдці найкращі або одні з найкращих у світі. Крім того, Юрген Клопп потужніший за Карло Анчелотті в гейм-менеджменті. Реал же розбалансований, залежний від Бензема і занадто нелогічний. Вочевидь, контори при виставлянні коефіцієнтів опиралися саме на ці факти.

"Ліверпуль зіграє цей фінал для всіх жителів України": Клопп радий, що вирішальний матч ЛЧ пройде не в Росії

Багатьом вболівальникам важко повірити, що Реал не вичерпав запас фарту. Втім, ми б не радили поспішно коронувати Ліверпуль. По-перше, Мадрид банально сильніший за усіх суперників, яких пройшли "червоні" у цій ЛЧ – з жеребом англійцям відверто щастило. По-друге, попри хорошу статистику й прекрасні результати, мерсисайдцям навіть з Бенфікою було непросто, а Вільяреал взагалі розкрив їхні головні слабкості.

По-третє, футбол Юргена Клоппа дуже сильно заточений на флангові взаємодії, в яких центральну роль відіграють фулбеки – особливо це стосується Трента. Його гра впливає на усю стійкість системи Ліверпуля, однак Манчестер Сіті в битві за чемпіонство та Вільяреал у Іспанії зуміли задушити фланги. Ліверпуль одразу ж потух. Сьогодні ж Тренту доведеться витримати тиск Вінісіуса та Бензема (він любить звалюватись вліво), а значить можливі два варіанти – або на фланзі буде двосторонній рух з купою моментів, або ж бразилець з англійцем з'їдять один одного.

Хавбек Реала заявив, що готовий пожертвувати дружиною заради перемоги у Лізі чемпіонів – вона оригінально відповіла

В будь-якому випадку, у матчі дуже багато залежатиме від індивідуальних протистоянь. Вінісіус vs Трент, Каземіро vs Фабінью, Модріч vs Тьяго, Едер проти Мане, Менді проти Салаха, Бензема проти всіх, тощо. І Реал точно буде зводити матч до таких окремих дуелей, розвалюючи структуру гри суперника й користуючись неймовірною зіграністю зірок. Щоправда, Ліверпулю зіграності теж вистачає, але досвід показує, що для "вершкових" це не є проблемою.

Загалом, фіналісти рівні. Ми очікуємо на яскраве протистояння з бойовим рахунком та переходом гри в овертайм. Ліверпуль у ньому матиме перевагу в молодості, але знову ж таки – Реал вже неодноразово доводив, що вік не є проблемою для мадридців (завжди можна випустити свіжого Родріго, універсала Васкеса, суперсаба Камавінгу, тощо). Натомість, мадридцям вистачає індивідуальної майстерності – і саме вона має найбільше значення.

Ліверпуль – Реал: Анчелотті не виключив невдачі у своєму 5-му фіналі ЛЧ і чекає підтримки від Евертона

Тут у "вершкових" є невеличка перевага. Бензема, Вінісіус, Модріч, Родріго, Каземіро проводять феноменальний сезон і виконують фантастичні речі просто на автоматизмі. Втім, у Реала є ще й такий бонус, як дуже агресивні центрбеки – Мілітао є одним із лідерів Ла Ліги за кількістю просувань м'яча і є найкращим в Іспанії за кількістю залучень до атак з ударами (96). Алаба в принципі любить ходити вперед.

У Ліверпуля такого бонуса немає, та і Салах з Мане нині не настільки круті, як восени чи взимку. Саме тому ми ризикнемо поставити на тріумф Карло Анчелотті.