УКР РУС

Ліга націй: максимум Шевченка, повернення Іспанії, стабільність Франції та провал Італії – все важливе про старт

12 вересня 2018 Читать на русском

Підсумки та головні тенденції двох стартових турів Ліги націй УЄФА підбиває "Футбол 24".

Ліга націй відбулася! Про це можна з впевненістю стверджувати вже після двох турів нового турніру, який УЄФА придумав для європейських збірних замість нудних і часто зайвих товариських поєдинків без жодної мотивації. 55 збірних, 4 дивізіони, 16 груп – це, вочевидь, ідеальна модель для нового змагання, й багато вболівальників на континенті вже задоволено потирають руки в очікуванні жовтневих поєдинків.

Зінченко – перший після Шевченка, або Збірна України встановлює досягнення, якого ще не знала

Однак, і вересневі матчі принесли чимало поживи для роздумів. Уже відбулися й перші сенсації Ліги націй, і відверті несподіванки, а також дебютна відставка. За одними збірними цікаво поспостерігати через зміну поколінь та перебудову (наприклад, фіналістом ЧС-2018 Хорватією чи невдахою Мундіалю збірною Німеччини), за іншими – через призначення іменитих тренерів (збірна Іспанії на чолі з Луїсом Енріке та Італія під керівництвом Роберто Манчіні).

Успіх чи фарт України?

Волею жеребу "синьо-жовті" потрапили до рівної за силою учасників групи. Чехія та Словаччина перед стартом Ліги націй виглядали "міцними горішками", з якими буде важко грати на виїзді, а вдома можна перемагати, зубами вигризаючи 3 очки.

Проте, збірна України зуміла здивувати вже з першого матчу. Команда Андрія Шевченка повністю переграла збірну Чехії на виїзді. Вивірений контроль м'яча, комбінаційна гра попереду, надійність і простота в оборонних діях ще в ході поєдинку змушували постійно запитувати себе "Україно, чи ти це?". Усе те, що розповідав під час минулого відбіркового циклу керманич збірної (і що відверто дратувало своєю відсутністю), гравці головної команди країни почали втілювати на полі тепер.

Ярмоленко в кризі? Новий футбол збірної його затінює, але допомагає розв'язати клубні проблеми

Більше того, збірна України "вирівнялась": Ярмоленко та Коноплянка – більше не "священні корови", а з лави для запасних їх вже підпирають молодші колеги. Двічі вихід на поле Зінченка та Циганкова не тільки додавав українській збірній гостроти в атаці, а й давав потрібний і конкретний результат: перший забив переможний гол чехам, а другий заробив на собі пенальті у ворота словаків. Можна припустити, що ще один сезон на кшталт попереднього для загальновизнаних лідерів "синьо-жовтих" може закінчитися втратою місця в основі збірної.

Наразі ж максимум набраних очок зробив національну команду України головним фаворитом групи B1. Втратити першу позицію у "трійці" тепер буде складніше, ніж зберегти її. Це не може не радувати.

Іспанія – команда вже не Лопетегі, але ще не Луїса Енріке

Іспанська збірна, яка провалила чемпіонат світу в Росії, змушена була почати пошуки нової ідентичності. Тому вибір головного тренера на заміну Хулену Лопетегі був ключовим моментом, що може визначити долю "Фурії рохи" на новий 5-6-річний цикл. Луїс Енріке став водночас несподіваним і оптимальним вибором для Королівської іспанської футбольної федерації. Саме цей фахівець повернув Барселону на чемпіонські рейки, закладені Гвардіолою, після періоду відносного затишшя під керівництвом Віланови та Мартіно.

Уродженцю Астурії, який в період ігрової кар'єри встиг пограти на Бернабеу та Камп Ноу, дісталися в спадок чимало проблем. Іньєста та Піке вирішили завершити виступи за збірну, Де Хеа, схоже, втратив топ-форму, а команда загалом стала блідою тінню тієї збірної, на матчі проти якої ще 5-6 років тому суперники виходили приреченими.

Революція Луїса Енріке у збірній Іспанії: кінець "Тіки-таки", ставка на Реал та лише два гравці Барселони

Луїс Енріке здивував вже на старті турніру, коли фактично зробив Реал (привіт, Каталоніє!) базовим клубом збірної. Щоправда, сам тренер заявив відверто, що йому байдуже, за які клуби виступають його підопічні – він, мовляв, бачить перед собою іспанців. Перший поєдинок у Лізі націй проти збірної Англії був складним. Іспанці пропустили першими та, на щастя, зуміли швидко відігратися, а фарт у завершальній стадії атаки допоміг Родріго вивести піренейців уперед.

Логічнішим завершенням абсолютно рівної гри була б нічия, але такої перемоги – вистражданої потом і кров'ю – Іспанія якраз і потребувала. Вона повернула віру досвідченим гравцям, а дебютантам додала сил у битві за нову модель. Тому матч із хорватами перетворився в яскраву феєрію. Іспанці не зупинилися навіть тоді, коли довели рахунок до геть непристойного, але це не була банальна жага забити якомога більше та встановити якісь рекорди. Було помітно, що Сауль, Асенсіо, Родріго та інші відверто кайфували від Гри. А тепер ще раз погляньмо на прізвища: Сауль, Асенсіо, Родріго, які на трьох на ЧС-2018 зіграли лише 158 хвилин (Сауль, до того ж, усі матчі Мундіалю провів на лаві запасних).

Ейфорії, однак, поки варто уникати. 6:0 – не той результат, що реально відображає хід поєдинку. Хорватія зобов'язана була забивати ще за нічийного рахунку, але Перішічу та Сантіні бракувало влучності. Щастить сильнішому? Цілком імовірно, але варто пригадати, що в старті хорватів теж вийшли гравці, які на ЧС-2018 на провідних ролях не перебували.

"Нудна" Франція

Чемпіон світу збірна Франції, яку однаково боготворять та ненавидять за прагматизм на полі, теж встигла провести 2 поєдинки у своїй групі A1. Для початку підопічні Дідьє Дешама вивезли 1 пункт із мюнхенської Альянц-Арени, де витримали темп спраглих до нових успіхів німців. Команди провели типовий для грандів поєдинок: високі показники точності передач, майже паритет у володінні м'ячем, обмаль моментів. Натомість уболівальники отримають зайву інтригу, якщо "півні" та Бундестім підійдуть до повторного очного матчу без втрат.

Другий матч Ліги націй проти Нідерландів французи провели в звичному для себе стилі. Ювелірна точність у пасах, витіснений максимум із мінімуму моментів, впевнена гра, незважаючи на суперника. Навіть Олів'є Жиру зумів відзначитися, що зайвий раз підкреслило його важливість для тактичних побудов Дешама. Можливо, перемога Франції над "помаранчевими" не стала такою ж яскравою, як звитяга іспанців над хорватами, проте за неї галли отримали такі ж 3 очки.

Італійська криза

Збірна Італії на чолі з новим головним тренером Роберто Манчіні невдало розпочала Лігу націй і вже перебуває перед загрозою вильоту до дивізіону B. "Адзуррі" заледве врятувалися в домашньому матчі з Польщею, а в 2-му турі без шансів програли Португалії в гостях. Розпачу фанам і фахівцям додає те, що піренейці грали без свого лідера Кріштіану Роналду, який вирішив присвятити вересень адаптації у Ювентусі.

Без світла в кінці тунелю: старт Ліги націй – найгірший період в історії збірної Італії

Манчіні отримав чималу порцію критики за все – невміння вносити корективи в ході матчу, помилки при формуванні списку гравців збірної, безмежну віру в Балотеллі та багато іншого. На матч проти Португалії екс-керманич Інтера, Манчестер Сіті та Зеніта обрав консервативну схему 4-4-2, через що італійці програли центр поля. Не було блиску і в атаці: Балотеллі приїхав до збірної із зайвою вагою, Іммобіле має проблеми в клубі, а Дзадза вражав стабільністю хіба ще в Сассуоло.

Найгірше те, що наразі не помітно причин, за яких "Скуадра Адзурра" могла б відштовхнутися від дна, на якому отаборилася за останні 10 років. Коли італійська федерація довго вирішувала, кого обрати головним тренером національної команди після поразки від шведів у плей-офф кваліфікації, то правильні меседжі "відправляли" двоє – Карло Анчелотті та Антоніо Конте. Вони дивляться у корінь проблем і відверто говорять, що криза збірної дорівнює кризі всього футбольного господарства Італії. Це ДЮСШ і стадіони, тренувальні поля, регламент і кількість команд у Серії А та багато інших нюансів. Натомість тренером збірної став егоцентричний фахівець, який має генеральські нахили, а насправді не зміг би командувати й чотою. Куди ж йому розчищати Авгієві стайні італійського футболу?..

Одним рядком:

Збірні Бельгії та Швейцарії підтвердили свій високий клас, почергово розгромивши збірну Ісландії.

Боснії і Герцеговині найбільше пощастило з жеребом, коли до групи потрапили збірні Північної Ірландії та Австрії, що переживають спад.

Збірна Фінляндії може набрати неймовірні 9 очок у складній групі С2 та стати головним претендентом на підвищення в класі ще до протистояння з греками.

Антон Федорців, "Футбол 24"