УКР РУС

Ліга чемпіонів: "беббі", "умивальники" та інші прізвиська клубів-учасників плей-офф

9 лютого 2018 Читать на русском

Вже наступного тижня повертається Ліга чемпіонів. У зв'язку з цією подією офіційний сайт УЄФА вирішив розповісти про прізвиська усіх команд, які візьмуть участь у матчах 1/8 фіналу.

Барселона – "Барса", "синьо–гранатові" (Blaugrana), "дупи" (Culés)

"Барса" – найпоширеніше прізвисько клубу, "синьо-гранатові" – найбільш зрозуміле, а "кулес" – найбільш інтригуюче. Останнє використовують по відношенню до відвідувачів "Камп Ноу", хоч спочатку так називали, вболівальників, які не могли знайти місця на старому стадіоні клубу "Ліс Кортс".

Базель "Беббі" (Bebbi)

У XVIII і XIХ століттях в Базелі жило багато людей на ім'я Йоханн Якоб, яких місцеві звали просто Беббі. Ця коротка форма імені виявилася настільки популярна, що з часом всіх базельських хлопчаків стали називати Беббі.

Баварія – "червоні" (Die Roten)

Через шість років після заснування клубу в 1900-му Баварія долучилася до спортивного клубу Мюнхен, щоб користуватися його полем і тренувальною інфраструктурою. Для цього мюнхенцям довелось виконати одну умову – поміняти в своїй формі чорні футбольні труси на червоні. Так у Баварії і з'явилося нинішнє прізвисько.

Бешикташ – "чорні орли" (Kara Kartallar)

Вперше так назвали команду, яка пройшла сезон 1940/41 без жодної поразки.

Ліверпуль – "червоні" (The Reds)

У це складно повірити, але червоні колись були синіми. Ліверпуль запозичив клубні кольори у Евертона, коли в 1892 році переїхав замість нього на нині рідний "Енфілд". Два роки по тому футболісти мерсисайдського клубу одягалися в червоні футболки, а з 1960 року грають в червоному з голови до п'ят.

Манчестер Сіті – "містяни" (Citizens), "небесно-блакитні" (The Sky Blues)

Сіті – місто в перекладі з англійської, тому футболістів команди називають "містяни".

Манчестер Юнайтед – "червоні дияволи"

Гравці МЮ раніше були відомі як "язичники" (The Heathens), оскільки грали по неділях і представляли район Newton Heath. Але в 60-х команда стала "червоними дияволами" за аналогією з сусіднім регбійний клубом з Солфорда, який під час туру по Франції в 1934 році отримав прізвисько "Les Diables Rouges".

Парі Сен-Жермен – ПСЖ (PSG)

Щоб уникнути повторів, преса називає команду "червоно-синіми" або парижанами, але, мабуть, найбільш відома в світі вона саме як ПСЖ.

Порту – "дракони" (Dragões)

Дракон є символом Порту з XIX століття, уособлюючи бійцівський дух і непереможність.

Реал – "меренги" (Merengues)

Прізвисько прив'язалося до команди після того, як коментатор на іспанському радіо порівняв білі футболки клубу з меренгами (або безе). У нас Merengues прийнято переводити як "вершкові", хоча це не повністю відповідає оригінальному змісту.

Рома – "вовки" (I Lupi)

Вовк – символ італійської столиці.

Севілья – "умивальники" (Palanganas)

Одні кажуть, що воно виникло тому, що домашній стадіон клубу "Рамон Санчес Пісхуан" за формою нагадує раковину. Інші стверджують, що справа в традиційних кольорах клубу, які нагадують про популярні на початку ХХ століття білі умивальники з червоними окантовками.

Тоттенхем – "шпори" (Spurs)

Своє ім'я "шпори" отримали на честь середньовічного лицаря сера Генрі Персі, якого через запальний характер називали Гаррі Гаряча шпора (Hotspur) і згодом став головним героєм п'єси Шекспіра "Генріх V".

Челсі – "сині/голубі" (The Blues)

Челсі завжди грав в синьому. Спочатку це був більш блідий відтінок форми Ітонського коледжу, який відвідував перший президент клубу. У яскраво-синю футболісти Челсі переодяглися в 1912 році.

Шахтар – "гірники"

Звичайне прізвисько для команди з багатого вугільними шахтами регіону. На емблемі клубу зображені молоток і кирка.

Ювентус - "Стара синьйора" (Vecchia Signora)

Про походження цього прізвиська прийнято сперечатися, але більшість вірить, що воно йде корінням в 20-і роки минулого століття, коли клуб був куплений сім'єю Аньєллі. Нові власники нібито хотіли, щоб клуб асоціювався з чимось витонченим.

"Агресія в атаці – це добре, але не завжди". Ейсебіо Ді Франческо запрягає з Ромою, приваблює грандів АПЛ і поважає Шахтар