УКР РУС

Ліга чемпіонів 2021/22: Шахтар дізнався потенційних суперників у кваліфікації – найгрізнішого опонента вдалося уникнути

25 травня 2021 Читать на русском

Донецький Шахтар вперше за останні роки не став чемпіоном України – відповідно, у груповий турнір ЛЧ доведеться пробиватися через кваліфікацію. "Футбол 24" з'ясував, з ким можуть зустрітися "гірники" на шляху до основної сітки Ліги чемпіонів.

"Помаранчево-чорні" програли чемпіонські перегони київському Динамо вперше з сезону 2015/16. Кияни не лише стали найсильнішою командою Української Прем'єр-ліги, а й гарантували собі участь у груповому турнірі Ліги чемпіонів 2021/22. Те, від чого за останні 4 роки відвик Шахтар, доведеться проходити знову. Востаннє "гірники" грали у кваліфікації ЛЧ ще у дебютному для Паулу Фонсеки сезоні 2015/16, вилетівши від Янг Бойз у третьому раунді.

Шахтар звільнив не всіх винуватців: чому прихід Де Дзербі наближає ще одну гучну відставку

І от тепер "гірники" під керівництвом, вочевидь, Роберто Де Дзербі, знову змушені долати сито кваліфікації на шляху до престижної та фінансово привабливої Ліги чемпіонів. Після завершення національних чемпіонатів у Європі стали відомі потенційні опоненти Шахтаря у кваліфікації найпрестижнішого євротурніру.

Третій раунд кваліфікації

Україна завершила сезон 2020/21 на 12-й сходинці таблиці коефіцієнтів УЄФА. Наш віце-чемпіон стартує у третьому раунді кваліфікації Шляху представників ліг, де буде сіяним. "Помаранчево-чорні" мають найвищий клубний рейтинг серед усіх команд кваліфікації – 79.000 (18 позиція рейтингу УЄФА).

Жеребкування третього раунду кваліфікації ЛЧ (Шлях представників ліг) – 19 липня

Матчі третього раунду кваліфікації ЛЧ (Шлях представників ліг) – 3/4, 10 серпня.

Окрім "гірників", серед сіяних команд опинилися і Бенфіка з Монако – з ними Шахтар у третьому раунді точно не зустрінеться. Сіяним стане і Селтік, але для цього віце-чемпіону Шотландії ще потрібно подолати другий кваліфікаційний раунд. Несіяними будуть Генк та московський Спартак – віце-чемпіони Бельгії та Росії відповідно. Але з московською командою шансів зіграти немає, адже УЄФА продовжує розводити українські та російські клуби при жеребкуванні.

Окрім Генка, суперником Шахтаря може стати ще одна з п'яти команд, які гратимуть у другому раунді кваліфікації Шляху представників ліг – ПСВ (Нідерланди), Спарта Прага (Чехія), Рапід Відень (Австрія), Галатасарай (Туреччина) та Мітьюлланд (Данія).

Ти – справжній футбольний фанат та обожнюєш Лігу Чемпіонів? Тоді доповни перегляд топових матчів боксом від Pepsi та Lay’s. Освіжаючий напій та смачні чипси – ідеальний вибір вболівальника!

Відповідно, список усіх можливих опонентів Шахтаря у третьому раунді кваліфікації ЛЧ станом на 25 травня виглядає так: Генк, ПСВ, Спарта Прага, Рапід Відень, Галатасарай, Мітьюлланд. Перелік може скоротитися, якщо Селтік вилетить у другому раунді кваліфікації, а також у випадку перемоги Манчестер Юнайтед над Вільяреалом у фіналі Ліги Європи. Тоді Монако, який теоретично може випасти "гірникам" у раунді плей-офф, напряму потрапить у груповий турнір ЛЧ, оминувши кваліфікацію. Їхнє місце у кошику сіяних посяде наступна команда з найкращим рейтингом (Генк – 30.000, ПСВ – 29.000, Спартак Москва – 18.500, Спарта Прага – 17.500).

Раунд плей-офф кваліфікації

Якщо Шахтар подолає третій раунд, то теж буде сіяним. Там же опиниться і лісабонська Бенфіка, якщо пройде першого суперника. Дві команди з нижчим рейтингом, які подолають третій раунд, будуть несіяними – одна з них і стане суперником "помаранчево-чорних". Список "кандидатів" той самий, що і в попередньому раунді – нових імен вже не з'явиться. Ну, хіба що може випасти ще й доволі грізний Монако (третя команда Франції), але для цього необхідний збіг обставин. Перша – поразка МЮ у фіналі ЛЄ. Друга – прохід команди Ковача у третьому раунді кваліфікації.

Жеребкування раунду плей-офф кваліфікації ЛЧ (Шлях представників ліг) – 2 серпня

Матчі раунду плей-офф кваліфікації ЛЧ (Шлях представників ліг) – 17/18, 24/25 серпня.

Нагадаємо, якщо Шахтар не зможе подолати кваліфікацію Ліги чемпіонів, то зіграє у груповому турнірі Ліги Європи. У сезоні 2020/21 "гірники" під керівництвом Луїша Каштру посіли 3 місце в груповому турнірі ЛЧ, а у Лізі Європи припинили боротьбу за трофей в 1/8 фіналу, поступившись Ромі (1:5 за сумою двох матчів).

Якою буде оновлена Ліга чемпіонів – збільшення кількості учасників, незвичний формат, ліквідація групового етапу