УКР РУС

Реал скандально переміг Леванте: методичка для Барси, топ-рівень Вінісіуса та гра арбітрів на боці "вершкових"

25 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Мадрид в рамках 25-го туру чемпіонату Іспанії здобув дуже важку перемогу над Леванте.

Чемпіонат Іспанії 2018/2019, 25-й тур

Леванте – Реал – 1:2

Голи: Рохер, 61 – Бензема, 43 (пен), Бейл, 78 (пен)

Вилучення: Лопес (2-га жовта на лавці), Рочіна (2-га жовта на лавці) – Начо (2-га жовта)

Реал приїхав на "Сюїдад де Валенсія" вирішувати кілька важливих задач. По-перше, треба було перемагати та набирати очки, не давши Атлетіко піти у відрив. По-друге, мадридці мали реабілітуватися за сенсаційну домашню поразку Жироні у минулом турі, яка не тільки була заслуженою, а ще й відкинула "бланкос" на третє місце. Зрештою, важливо було уникнути дискваліфікацій і травм, адже попереду Ель Класіко.

Леванте, не дивлячись на скромну назву, є грозою авторитетів. В кубковому поєдинку підопічні Пако Лопеса недавно розбили напіврезервний склад Барселони, а в матчі першого кола проти "королівського" клубу валенсійці взагалі святкували виїзну перемогу. Словом, легко бути не могло.

ХРОНОЛОГІЯ МАТЧУ

  • 4' Перший момент у зустрічі створив Леванте. Рочіна перехопив м'яч, змістився з флангу та пробив метрів з 23-х у притірку зі штангою!
    20' Варан та особливо Карвахаль ледь не привезли пенальті, взявши Моралеса у коробочку на краю штрафного. Арбітр промовчав.
    23' Штанга рятує Реал! Після подачі з кутового м'яч скинули на дальній кут, а там Рохер з мінімальної відстані влучив у каркас воріт.
    30' Реалу неймовірно пощастило. Лукас Васкес ненароком скинув подачу Леванте в штрафний на лінію воротарського, звідки Робер пробив над поперечиною!
    31' Реал гостро огризнувся. Вінісіус увірвався на лівий край штрафного та з гострого кута пробив під ближню штангу, але Айтор парирував.
    28' Начо отримав жовту картку за грубу гру в центрі поля, отримавши автоматичну дискваліфікацію на Ель Класіко.
    40' Вінісіус обійшов Рочіну, який впав і дивом не звалив у штрафному Жуніора. Переграти Айтора в ближньому бою бразилець не зміг!
    43' Карім Бензема вивів свою команду вперед ударом зі скандального пенальті. Ще на 40-й хвилині Барді руками у власному штрафному заблокував простріл Модріча, але арбітр проігнорував епізод. Лише через хвилину активної гри він пішов дивитися повтор, призначивши "одинадцятиметровий".
    45' Штанга вдруге рятує Реал! Рохер отримав розрізну передачу, вийшов віч-на-віч з Куртуа та пробив у ліву стійку воріт.
    46' Перший момент другого тайму знову за Леванте. Рохер увірвався на швидкості на правий край штрафного та потужно пробив низом, але Куртуа врятував Реал.
    56' Карім Бензема ударом головою замкнув подачу Тоні Крооса зі штрафного - м'яч пролетів над поперечиною!
    61' Леванте зрівняв рахунок! Рохер відгукнувся на простріл Хосе Моралеса з лівого флангу в штрафний, з-під Начо пробивши під дальню штангу – 1:1.
    71' Вінісіус відірвався від Везу, опинившись перед Айтором, але голкіпер дотягнувся до м'яча та врятував Леванте!
    78' Реал заробив пенальті після того, як Дукуре у власному штрафному відверто вдарив Каземіро по нозі. Арбітр для перестраховки порадився з помічниками, не змінивши свого рішення, а Гарет Бейл впевнено реалізував "одинадцятиметровий". 1:1!
    86' Начо грубо зіграв у центрі поля та отримав другу жовту. Реал залишився у меншості на вирішальні хвилини зустрічі.
    88' Регілон вибив м'яч з порожніх воріт після паніки у штрафному та удару Дукуре. Втім, в цьому моменті була купа порушень правил з боку господарів.
    89' Педро Лопес отримав другу жовту карту, залишаючись на лавці запасних весь матч.
    90' Рубен Рочіна, вже покинувши поле, отримав червону картку!

Таким чином, Реал набрав 48 очок та скоротив розрив із Атлетіко до двох пунктів. Леванте з 30 заліковими балами залишився на тринадцятій позиції.

Гра Леванте як методичка для Барселони

"Жаби" знову дали бій фавориту, змусивши титулованого суперника грати на відбій. Особливо потужним видався перший тайм, в якому вдалося двічі обстріляти штанги, в той час як Реал не створив нічого, крім пенальті. Леванте старався пресингувати по всьому полю та тиснути на фланг Крооса, який має властивість недопрацьовувати та залишати на розтерзання Регілона. Як наслідок, Тоні до перерви тричі обіграли один в один, а Серхіо – двічі; крім того, вони по разу помилилися біля власного штрафного. Відповідно, попереду дане крило не змогло діяти ефективно – Реал атакував через лівий фланг вдвічі рідше, ніж через правий.

Інша слабкість "вершкових" полягала в Начо, який провів черговий непереконливий матч. У такій важкій зустрічі 6-й номер лише чотири рази вступав у єдиноборства, не вигравши жодного, а також не робив блокувань і не приймав участь у верховій боротьбі. Характерною цифрою є статистика виносів: У Варана їх 9, у Регілона 6, а у Начо – 2. В обороні він був слабкою ланкою, тому не дивно, що гол Леванте прилетів саме з-під нього. Вилучення підсумувало фіаско, але для Реала дана втрата перед Класіко не є критичною – проти Барси гратиме Рамос.

Попереду "королівський клуб" провів складний матч, довго адаптуючись до пресингу суперника. До перерви Леванте вів 9:6 за кількістю ударів, двічі обстрілявши каркас воріт, хоча Реал 50% своїх пострілів провів у площину (з урахуванням пенальті). В другому таймі латералі "бланкос" заграли більш агресивно, а Вінісіус з Модрічем розширили діапазон дій, перевантажуючи центр – і це швидко призвело до перелому. Реал в цій частині зустрічі вів за ударами 13:2, хоча в площину пішло всього два м'ячі.

Матч підтвердив стрункість системи атаки "вершкових", яка не розвалилася під пресингом та додала протягом гри. Втім, були виявлені великі проблеми з реалізацію – при всіх чеснотах, Реал переміг лише завдяки двом пенальті.

Вінісіус – гравець матчу

Вінісіус не вніс результативного вкладу в перемогу Реала, адже пенальті заробили Модріч і Каземіро; Жуніор же віддав всього одну передачу під удар. Втім, найкращі моменти створив саме він – і саме від нього залежала вся атакувальна гра мадридців на багатостраждальному лівому фланзі. Дриблінг бразильця допоміг "бланкос" впоратись з персонально-орієнтованим пресингом Леванте – "жабам" було важко сподіватись виключно на цей прийом за наявності на полі виконавця, який може втекти на ривку, обігравши весь фланг із заплющеними очима.

У Вінісіуса найбільша кількість обіграшів (6 спроб, 4 успішних) – причому вони відбулися в ключових зонах на чужій половині поля. Бразилець частіше за інших бив по воротах (5 ударів, 2 в площину), а також вдало працював під час пресингу – так, він двічі відібрав м'яч в останній третині поля. Активні переміщення Жуніора створювали варіанти для передач і зони, в які, наприклад, часто заходив Регілон.

Вінісіус прямо зараз є найбільш яскравим гравцем Реала. Сантьяго Соларі зміг вписати його видатні індивідуальні вміння в загальну систему гри, зробивши ефективним не тільки 19-річного вундеркінда, а й футболістів навколо нього – зокрема Бензема. Жуніору залишилось тільки навчитись перетворювати всю свою гостроту на голи, яких у бразильця поки що мало.

Судді подарували перемогу Реалу

Поняття "іспанський рефері" скоро стане збірним образом судді, який будь-який свій матч перетворить на цирк. Особливо ніжні відносини піренейці мають з VAR, який то використовують, то не використовують, то знову використовують, приймаючи абсурдні рішення. Найбільше арбітрів люблять критикувати у матчах Реала, хоча наприкінці 2018 року мадридці самі регулярно страждали від суддівських помилок.

Одним з найбільш яскравих представників судівського корпусу піренейського королівства є Іглесіас Віллануева, який любить хмурити брови на камеру та виписувати жовті картки, витягуючи їх разом з червоною для створення інтриги. В простих ситуаціях він свистів по ділу, але у моментах, які реально впливали на результат, він поплив, зігравши на стороні "бланкос".

На 20-й хвилині Віллануева мав привід призначати пенальті у ворота Реала, адже Карвахаль занадто активно боровся з Моралесом у власному штрафному, що призвело до падіння. Бригада арбітрів проігнорувала цей момент. Крім того, на 58-й була підозра щодо гри Варана рукою:

Претензій щодо призначення першого пенальті після хвилини активної гри бути не може – це виглядає дивно, але Регламент дозволяє приймати подібні рішення. Втім, без скандалу цей епізод все одно б не обійшовся, адже одразу відреагувати на руки Барді на рівні голови і влучання м'яча в них ні Віллануева, ні лайнсмен, ні кімната VAR не змогли. Відвертий гандбол банально проспали.

Другий пенальті виглядає жахливою помилкою, адже Дукуре (майже) не бив Каземіро по нозі – це прекрасно видно на повторі, який чомусь не взяли до уваги відеоасистенти. На агресивну гру даний епізод також не тягнув, адже Шейк просто намагався винести нижній м'яч. Каземіро, схоже, симулював у кращих традиціях Артема Мілевського.

Авторитетний рефері Іттауральде Гонсалес вважає даний "одинадцятиметровий" помилковим: "Для мене це не пенальті. Каземіро сам підставляв ногу под виніс Дукуре". В палаючих іспанських соцмережах даний епізод не всі бачать так однозначно:

Після другого пенальті гравці Леванте втратили емоційну рівновагу, збиваючись на фоли та довгі суперечки з арбітром. Атаки господарів стали сумбурними, що дозволило досвідченим футболістам Реала контролювати ситуацію навіть у меншості. Хоча, з огляду на таке лояльне судівство, не всі вболівальники погодяться з останнім твердженням.