УКР РУС

Лестер – Зоря: Скрипник тупцює на місці – навіть МЮ так не бив, історичний погром в ЛЄ, жах екс-гравців збірної України

23 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Лестер розбив Зорю (3:0) у 1 турі Ліги Європи 2020/21.Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Команда Скрипника проти недавнього лідера АПЛ, сенсаційних "лисиць" Роджерса. Матч, як і онлайн-трансляція Лестер – Зоря на "Футбол 24", стартував о 22:00. Луганський клуб не програвав 4 матчі поспіль, але й виграв за цей місяць лише раз. Команда Роджерса дещо забуксувала в Англії (3 поразки за 4 останні поєдинки). Цікаво, що Зоря номінально досвідченіша в єврокубках. Для бронзового призера чемпіонату України це 8 старт (12 перемог загалом), а для суперника – 5 (7 звитяг).

Лестер – Зоря: онлайн-трансляція матчу ЛЄ

Господарі залишилися без головного бомбардира Варді, який останнім часом відчував проблеми з литковим м'язом. Українці розпочали дуже впевнено. Єдиний удар у перші хвилин 15 виконав Юрченко. Після пасу Кочергіна Владлен досить непогано пробив метрів з 25, зарахуємо за пристрілку. Лестер ніяк не міг підібратися на ударну позицію, але 2 напівмоменти створив. Іхеаначо розіграв стіночку з Барнсом, але прострілив у руки голкіперу. Далі Шевченко простенький пас з флангу ледь не перевів у власні ворота, і Зоря знову вибухнула на краях.

Лестер – Зоря – відео голів і огляд матчу

Спочатку Кочергін красиво п'ятою вивів Хомченовського ліворуч – "лисиці" відбилися. Майже відразу Луньов продерся правим флангом і віддав поміж ніг суперника на Кабаєва – як можна було з кількох метрів пробити в Шмейхеля?! Меддісон перекинув кіпера гостей після пасу за спини, але там Вернидуб встиг зловити десятку Лестера в офсайдну пастку. Станом на 28 хвилину Зоря повністю захопила інціативу (57% володіння), однак єдиний реальний момент не реалізувала, а все решта це традиційні дальні удари.

І тут команда Роджерса показала, що для перемоги можна геть нічого не робити – просто віддати м'яч супернику. Хомченовський, якого чомусь весь матч тягне розвернутися назад, у простій ситуації подарував круглого, обрізавши весь свій фланг. Удар Барнса у стійку отримав курйозне продовження – 5 гравців Зорі разом з голкіпером, мов зачаровані, дивилися, як Іхеаначо (лежачи!) проштовхує на партнера, а Меддісон легенько розстріляв порожні ворота. Барнс просто розриває Фаворова з Вернидубом. Черговий ривок у штрафний, удар – Шевченко на місці.

У цьому моменті вся Зоря. Непоганий високий пресинг змушує капітана Лестера помилитися. Однак на підбиранні Іванісеня і замість того, щоб відіграти на вільних партнерів чи поцілити у порожні ворота, незграбно пробив кудись у далекому напрямку від правої стійки. Гострий навіс з правого флангу – Луньову не вистачає сантиметра зросту. Вернидуб самовіддано заблокував удар Прата з 10 метрів, але потім Іхеаначо викотив на Барнса, Шевченко цілу вічність не наважувався підійти до вінгера, і другий легенький, навіть знущальний гол у роздягальню фактично завершує матч.

Лестер дає грати, зовсім не душить у пресингу на своїй половині,підтискає тільки поближче до українських воріт. Ось лише величезна проблема в тому, що більшість гравців Зорі бояться дивитися і грати вперед, з постійним острахом і без гостроти. Через цю слабку командну ментальність і 100-відсоткові моменти не реалізували, і перший гол привезли, коли ситуація на полі не віщувала жодних проблем. Луньов випередив суперника і впав у силовій боротьбі. Довго та емоційно вимагали луганці пенальті, але надто радісно завалювався Максим на газон, та й порушення таке, не стовідсоткове: фаворитам ще, може, свиснуть, аутсайдерам же нізащо – скажуть грати далі.

На 65 хвилині Скрипник з відчаю міняє пару форвардів – силові Перовіч і Гладкий замість швидких легких Кабаєва і Луньова. Черговий жалюгідний гол пропускає Зоря. На підтвердження попередньої тези Іванісеня перед власним штрафним віддав жахливий пас назад, а Іхеаначо спокійно відтіснив Цвека і розстріляв Шевченка. Оновив тренер гостей і фланги захисту за один слот. Циганікс та Руфаті замість Хомченовського і Фаворова. Лестер кілька разів відверто пробачив українців, легко і сміливо створюють моменти "лисиці". Циганікс теж "потішив" пасом у поліклініку. Ундер, який вийшов на заміну, спокійно перехопив і намагався випросити пенальті – мадам рефері тут також не вразилася акторськими задатками гравця атаки.

Тактика, яка не мала шансів на успіх, провали досвідчених лідерів

Гринь замість Кочергіна, якого відверто шкода – чи не єдиний в Зорі, хто грає вільно і цікаво попереду. Ось відкривався Владислав у штрафний, а Юрченко традиційно вирішив бахнути здалеку. Неможливо зрозуміти цю дивну тактику команди Скрипника. Жахливий матч Іванісені, який встиг дебютувати за збірну України не так давно. Дмитро був зобов'язаний доводити рахунок до 1:1, а замість цього привіз третій гол. Аналогічний подарунок у захисті на совісті Хомченовського, який встиг відразу 4 матчі за національну команду провести! Як наслідок, заслужений розгром від суперника, який аж ніяк не виглядав машиною для вбивства.

Іванісеня ще й при першому голі пасивно супроводжував ривок суперника і у був одним з тих, хто без перешкод дозволив у своєму воротарському розіграти опонентам двієчку. З таким футболом про збірну України можна надовго забути. Зоря спокійно контролювала гру хвилин 30, а потім сама зробила всю роботу за Лестер, і в цьому головна прикрість. Можна було зачепитися за очки, якби хоч трошки проявилася майстерність у реалізації моментів і не вручили дивакуватий святковий букет подарунків від захисників і представників середньої лінії.

Команда Роджерса, ледь не стоячи, награла на 3,36 очікуваного гола. Не залишилося у смертельній зоні від воріт сухого місця, необстріляного "лисицями". У луганської команди 1 вбивчий момент Кабаєва (єдиний удар з меж штрафного!) і змарнований Іванісенею подарунок від Шмейхеля. Моменти, які не дотягнули і до одного м'яча (0,68 xG). Програвати Манчестер Юнайтед з рахунком 0:1 та 0:2? Без питань, це можна було зрозуміти. Зрештою, тоді команда Моурінью взагалі виграла Лігу Європи.

Перший розгром у єврокубковій історії Зорі до болю закономірний

Навіть минулорічні 1:3 від Еспаньйола сприймалися як позитив, адже за грою луганська команда дуже сподобалася. Лейпциг, Герта, Атлетік, Фенербахче, Фейєнорд – всі ці фірмові марки зазнавали проблем з нею. А ось так безвольно проти легковажного Лестера, який забив на пресинг і вмикав його тільки в особливих випадках? Це свідчить про стан команди. Зоря, як би не переконували гравці і тренери у післяматчевих інтерв'ю у тому, що все просто чудово, регресує. Команда Скрипника виглядала, як клуб навіть не другої, а 3 за класом ліги Англії.

На таких суперників виходиш у кубкових турнірах напіврезервним складом і отримуєш єдине завдання – якнайшвидше закрити матч, щоб малою кров'ю, без травм і фізичних витрат, з думками про справді важливий матч АПЛ на вихідних. Іноді вони, звісно, проявляють характер і не дають себе принизити, чіпляються за перегравання чи навіть перемогу. Та все це не про нинішню Зорю. Так прекрасно провести половину першого тайму і так бездарно здатися в наступну годину.

Середини поля просто не існувало в цей вечір. Іванісеня і Юрченко запам'яталися лише невиправданим егоїзмом попереду, слабкою грою у відборі. Дмитро ще й чудив у всіх гольових епізодах. Флангові захисники (особливо "відзначився" Хомченовський) били рекорди з втрат м'яча, з якими міг позмагатися ще Юрченко. А це ж 3 гравці з досвідом виступів і викликів до головної збірної України, такі нечисленні в команді!

Шокуючі цифри і залишки мужності – місію "полегшити життя супернику" виконано

Відверто ніякий в матчах АПЛ Іхеаначо виглядав на фоні захисників гостей форвардом топ-класу, Моратою щонайменше, якщо не Лєвандовскі чи Лукаку. Людина віддала 6 разів під удар, зокрема, створила 2 вбивчі моменти. Барнс просто декласував фланг Фаворова. Але й заміни основі фактично немає жодної. Підтягнуться після своїх проблем Абу Ханна та Громов, може, й з'явиться певна крихка альтернатива. З тих, кого фанати називали "мужиками", залишився хіба що Вернидуб (лідер команди в цьому поєдинку за підбираннями, виносами, перехопленнями, верховими дуелями, якістю гри у відборі) який просто фізично не міг закрити дірки за всіма. Моментами, можливо, ще Кочергін, Луньов і Фаворов. Решта – дуже сумно.

Вдумайтеся, 14 разів Зоря дозволяла пробити з меж свого штрафного – 11 дотиків зробив там Барнс, ще 7 і 5 Іхеаначо та Прат! Один-єдиний раз дала маху оборона Лестера. Вони гуляли, як хотіли. Топ-5 найкращих у матчі за спробами дриблінгу зібрав Лестер. Наші ж переважно застрягали у зонах, з яких ставали ідеально вразливими для контратак. Український лідер за контактами з м'ячем у периметрі Кабаєв (3) ділить лише 5-6 місця серед усіх гравців. Відтак не дивно, що знову повалили постріли ледь не з центра поля на удачу, яка все ніяк не приходить. Звідси питання, а чому Скрипник вже 2 роки продовжує наївно вірити, що у футболі можна вигравати виключно дальніми ударами?

Принаймні тренер, який загалом викликає симпатію, ніяк не реагує на відверте небажання своїх півзахисників покращувати позиції і моменти для ударів. Очевидно, що тут тренерське бачення. Доволі архаїчне. Що з того, що Зоря на 10% перевершила суперника за володінням м'ячем? Якщо за залізними 100-відсотковими нагодами повний погром (4:1). Якщо суперник робить все, що хоче, навіть не напружуючись. Лестер ж зараз далеко не у формі. Команда Роджерса розгромно програла вдома Вест Хему, виглядала безпомічною тут же проти Астон Вілли.

Також на стадіоні Кінг Пауер господарі програли кубкову битву резервів Арсеналу. Тобто 3 домашні фіаско поспіль 0:6 за сумою до сьогодні. Що більший відсоток володіння м'ячем у Лестера, то більші в нього проблеми, особливо за відсутності Варді та з чіткою жорсткою побудовою оборони опонента. Коли в підопічних Роджерса було 29%, вони розтрощили Ман Сіті. Давайте подякуємо тим тренерським штабам, які ніколи не відходять від своєї "філософії", аби їхні вболівальники на собі вкотре і вкотре відчували, як печуть ось такі погроми з нічого.

Зіграй Зоря у старий, простіший і строгіший, "вернидубівський" футбол на контратаках, могла б і за перемогу поборотися. Як мінімум ті шанси, які українці дарували господарям, розподілилися б значно рівніше. Навіть у сусідньому матчі цієї групи АЕК, хоч також програв 0:3, був ближчим до 1:2 чи навіть 2:2, а тут все значно сумніше. Далі луганський клуб чекає приїзд Браги, яка також показала вміння ідеально розривати на контрах. Навіть нічия буде позитивним результатом, але ж Зоря знову полегшить завдання супернику і зіграє з сумнівної позиції сили, чи не так?