УКР РУС

АПЛ: Арсенал здолав Лестер – Зінченко у новій статусній ролі був одним з найкращих, заміна Мудрику крута і вирішальна

25 лютого 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Лестер програв Арсеналу (0:1) у 25 турі англійської Прем'єр-ліги 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Олександр Зінченко вийшов з перших хвилин. Матч, як і онлайн-трансляція Лестер – Арсенал на "Футбол 24", стартував о 17:00. Команда Роджерса прагнула взяти реванш за лондонське фіаско (4:2). "Лисиці", до того ж, програли останні 4 поєдинки проти "канонірів" з різницею у 2 голи. Підопічні Артети повернули собі 1 місце в АПЛ, і виїзд до другої найгіршої домашньої команди сезону теоретично віщував продовження позитивної серії.

Лестер – Арсенал: онлайн-трансляція матчу АПЛ

Джака вивів Едегора на ударну позицію вже на 1 хвилині. Згодом норвежець і швейцарець помінялися місцями. Дуже легко Арсенал проходить захисні лінії господарів. Все-таки Мартінеллі, а не Троссар, частіше грає на місці Нкетії в нападі. Едді відчував дискомфорт ще у попередніх матчах, тому сьогодні почав у запасі. Тете з Іхеаначо намагаються тиснути на фланг Зінченка в обороні. В українця, якому сьогодні доручили капітанську пов'язку "канонірів", важкий початок – 3 втрати, одна програна дуель у повітрі за 10 хвилин. А ось на 12-й Олекс класним знайшов Троссара у штрафному – черговий заблокований удар.

І знову лідер збірної України розганяє елегантний розіграш перед штрафним. Троссар ефектно п'ятою продовжив, Мартінеллі задумував не менш яскраво, але накинув занадто сильно на Саку. Масований захист Лестера дає раду спокійно і надійно захищатися в низькому блоці, а ось на переходах з атаки лондонці майже ловлять, не вистачає лише якісного удару. На 27 хвилині Троссар геніально поклав після кутового і скидання Джаки, але Поусон з допомогою VAR скасував взяття воріт, адже Вайт притримав голкіпера у воротарському.

Зінченко невдало скинув у центрі поля. Іхеаначо миттєво вивели сам на сам, Келечі спокійно обвів Ремсдейла, але центрбеки спритно підловили екс-форварда Ман Сіті в офсайд. Вибігав Лестер у контру після того, як Жоржінью накрили на дузі перед карним. В якийсь момент була чисельна перевага, але гості дуже швидко погасили пожежу. Тете сьогодні значно менш помітний, ніж проти МЮ чи Астон Вілли, однак на жовту Мартінеллі підсадив. Помітно не вистачає "лисицям" Меддісона, який традиційно виступає мозком атакувальних операцій. Повний 0 ударів виступає разючим контрастом з попередніми іграми.

Зіна остаточно освоївся, почав накручувати суперників навіть дриблінгом і стабільно формувати атаки першим пасом. Звісно, без прикрих втрат не обходиться, але як для ролі глибинного плеймейкера з постійним пошуком загострень проти щільної оборони це нормально. Українець за класикою видав найбільше пасів у фінальну третину поля (10). Голом імені двох Габріелів стартувала друга половина. Таки підловив Арсенал на переході. Захисник гостей не мудрував, а простенько закинув зі своєї половини на хід Троссару, той кинув поміж ніг супернику і віддав на Мартінеллі, який ідеально обвів Ворда, не відразу помітивши, що захисник наступив йому на ногу.

Констатуємо, що спрацювала зв'язочка двох лівих вінгерів Арсенала, які по черзі опиняються на вістрі атак. Це був перший удар у площину воріт за 50 хвилин на обидві команди. Змушений серйозніше вмикатися і Лестер. Тете по суті вже виграв боротьбу в Зінченком, але не замкнув гострий простріл Барнса на дальню праву стійку. Мартінеллі ще й асист викотив на порожні ворота для Саки, але сам же й заліз у крихітний офсайд. Зінченко ефектно крутив у дальній, Ворд парирував. Цікаво, що в тій ситуації Олекс опинився поруч із Сакою праворуч у штрафному.

Лестер вперше приклався по воротах гостей на 72 хвилині. Зінченко перехопив, але тут же втратив. Ндіді розігнав атаку, Дюсбері-Голл не влучив у лівий нижній кут. Нкетія замінив Троссара. Як і в матчі з Брентфордом, бельгієць зробив свій ключовий внесок у результат. Ось вам і значно дешевша та ефективніша на цей момент заміна Мудрику, якого Артета хотів спочатку. Після 72 хвилини команди так і не спромоглися бодай на 1 удар. Арсенал після заміни Троссара та Едегора більше думав про те, як засушити гру. Зінченка в компенсований час замінив Томіясу. Трудова перемога завдяки максимальній реалізації з очікуваними голами, які на двох не дотягнули і до 0,7. Арсенал на вершині відривається на 5 очок, але в Манчестер Сіті гра в запасі.

Зінченко – гравець матчу за версією FotMob (7,9). WhoScored (7,4) і SofaScore (7,4) помістили його вслід за Троссаром (7,5) на другу сходинку персонального статистичного рейтингу. Десь поруч захисний та атакувальні Габріели. Уся вісь лівого флангу сьогодні зіграла продуктивно та заслужила на найвищі оцінки. Туди ж зміщувався і Джака. Лестер з цим перевантаженням не впорався. До того ж, Арсенал засушив гру так, що суперник витиснув жалюгідний xG орієнтовно 0,1-0,2, найгірший показник в усій АПЛ щонайменше за 6 років. І це команда, яка пропускала 5 турів поспіль.

Статистично Арсенал більшість часу проводив на правому фланзі, де оперував Жоржінью. Та контроль там був доволі стерильним (Сака сьогодні перебував у тіні інших гравців атакувального тріо) і головним чином вивільняв простір ліворуч. Це дещо нагадувало деякі зразки сухих перемог Челсі, де той же італійський хавбек так само набивав найбільшу кількість пасів і дотиків за схемою "поки м'яч у нас, ви не заб'єте". Арсенал взагалі видав понад 600 передач, а це значно вище за їхній середній показник сезону (524). Жоржінью ще й найчастіше повертав володіння "канонірам" (10). При цьому чемпіон Європи знову програв багатенько єдиноборств.


А ось Зінченко показав тут клас. Програвши першу дуель, згодом не залишив суперникам ні шансу, знявши весь верх (4 повітряні єдиноборства) і видавши 2 перехоплення. Крім цього, українця у просуванні м'яча ривками перевершив лише Саліба. За гостротою передач Олекс став третім в обох командах (0,16 xThreat). А в просуванні через пас Зіна поступився Жоржінью, Вайту, Габріелу і тому ж французькому центрбекові. Гостротою віяло і від його відкривань. Як отримувач пасів, який збільшує імовірність забити, український універсал замкнув топ-7.

Відзначимо, що після перерви Сашко видав лише 1 пас у фінальну третину поля, зосередившись на більшій оборонній роботі, адже суперник бодай трохи зацікавився контролем м'яча. Зате видав удар з великим xG влучання у площину воріт (історично забивають такі 41 зі 100). Цей постріл був навіть кращим, ніж той єдиний результативний за весь час виступів у Прем'єр-лізі. Гострота цих підходів потроху росте, прийде більше голів?

Астон Вілла опустила Евертон у зону вильоту – "вкрадений" асист Миколенка й історичне досягнення Воткінса