УКР РУС

Курченку оголошено підозру по звинуваченню в нанесенні збитків Україні на понад 7 млрд гривень

30 травня 2017 Читать на русском

Власник Металіста Сергій Курченко підозрюється прокуратурою у створенні злочинної організації та легалізації незаконних доходів.

Прокуратура Одеської області 30 травня погодила та направила повідомлення про підозру колишньому голові спостережної ради групи компаній "СЄПЕК" («ВЕТЭК»), власнику ФК Металіст Сергію Курченку у створенні злочинної організації, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживанні службовим становищем, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом та вчиненні інших злочинів.

Як відомо, слідче управління Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом створення злочинної організації та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах при реалізації 800 тис. тонн нафтопродуктів у так званій "злочинній схемі Курченка".

Слідство вважає, що діяльність вказаної злочинної організації спричинила збитки державі на понад 7 млрд грн. Санкція найтяжчої з інкримінованих підозрюваному статей передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Загалом у кримінальному провадженні наразі статус підозрюваних та обвинувачених мають 19 осіб. Серед них колишні керівники ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" (який компанія Курченка придбала у червні 2013 року), державні інспектори Одеської митниці, капітани, які здійснювали судозаходи до морських портів з метою маскування фіктивного вивезення нафтопродуктів, колишній керівник підконтрольної компанії та диспетчер цього підприємства.

З березня 2014 року Курченко перебуває у міжнародному розшуку.

3 січня 2017 року Печерський районний суд Києва задовольнив повторне клопотання Генеральної прокуратури України про обрання Курченку, який виїхав у Росію, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Аналогічне рішення раніше було винесено Печерським судом 10 травня 2016 року, але 28 грудня Апеляційний суд Києва скасував його.

Нагадаємо, раніше суд заарештував майно президента Металіста Курченка, а Краснопьоров, Пшеничних та Березовчук відсудили у команди більше 13 млн гривень.