УКР РУС

Крістал Пелас – Ман Сіті: Гвардіола з шаленим показником, Зінченко і Менді міняються місцями, поганий знак для Ліверпуля

14 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Крістал Пелас програв Манчестер Сіті з рахунком 1:3 у 34-му турі чемпіонату Англії. Рахунок і огляд матчу АПЛ читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Крістал Пелас – Манчестер Сіті на "Футбол 24", стартував о 16:05 за київським часом. Олександр Зінченко не міг зіграти через травму, від якої ще не повністю відновився. Команда українця приїхала в гості до суперника, який сенсаційного обіграв чинного чемпіона Англії в Манчестері. Реванш вдався. Ман Сіті набрав 83 очки, обійшов на 1 пункт Ліверпуль, зрівнявшись за кількістю матчів з "червоними" та очоливши АПЛ. Лондонці ж залишились на 13-му місці без ризику вилетіти.

Перемога Манчестер Сіті на класі у відеоогляді матчу з Крістал Пелас

Гості змарнували фантастичний момент на старті. Давід Сілва протягнув м'яч на тонкій стрічці поля і викотив під удар Стерлінгу. Рахім був без будь-якої опіки, але пробив повз ворота. Другий найкращий бомбардир Ман Сіті виправився у наступній гольовій ситуації. Де Брюйне прошив увесь захист одним пасом глибини, а Стерлінг увірвався у штрафний і пробив з гострого кута у ближній кут. Сане на 32-й класно пройшов трьох захисників і пробив у стійку. Де Брюйне з близької відстані декілька разів намагався проштрикнути круглого у ворота, але захисники Пелас дивом відбились.

Друга половина стартувала з чергового моменту манчестерців у воротарському Гуайти – прості голи гості до певного моменту відмовлялися забивати. Розкішна комбінація, в якій взяли участь Агуеро, Давід Сілва та Сане, завершилась ударом Стерлінга в дотик – дубль вінгера збірної Англії. Гості занадто заспокоїлись і дозволили супернику повернутись у гру. Півзахисник збірної Сербії Лука Мілівоєвіч класно поклав зі штрафного. Утім господарі так і не змогли більше серйозно навантажити гостей, а наприкінці пропустили контру. Де Брюйне віддав на Жезуса, який опинився в офсайді, але судді цього не помітили. Бразилець і поставив крапку.

Стерлінг ставить рекорди, конкурент Зінченка грає у старті вперше за 154 дні

Рахім уперше в кар'єрі забив мінімум 20 голів у двох поспіль сезонах (у минулому було 23, тепер уже 21), якщо рахувати всі турніри. Стерлінг також став лише третім гравцем у нинішньому сезоні АПЛ, який організував 26 голів (17 забив сам, ще 9 разів асистував партнерам). Манчестер Сіті – перша команда чемпіонату Англії 2018/19, двом гравцям якої далось це досягнення. Крім Стерлінга, це ще його партнер Серхіо Агуеро (26) та Еден Азар з Челсі (28). Зірка збірної Англії також організував уже 54 голи за 62 матчі в АПЛ в рамках останніх двох сезонів. Це більше, ніж за 6 попередніх або 159 матчів.

Конкурент українця Зінченка Бенджамін Менді вийшов на поле в матчі АПЛ з перших хвилин вперше за 154 дні. Французький лівий захисник скористався травмою Олександра. Цікаво, що один Менді за перший тайм віддав більше пасів у фінальну третину поля (21), ніж весь Крістал Пелас (17).

Гвардіола на космічній відстані від інших, або пригадуючи фіаско Ліверпуля

Манчестер Сіті став першим клубом Європи, який забив 150 голів у всіх турнірах. ПСЖ, Барселона, Баварія, Ліверпуль, Ювентус, де ви, де? Команда Гвардіоли, граючи в АПЛ, в рази переважає клуби, де грають Мессі, Роналду, Неймар і Мбаппе. Атакувальний футбол Сіті, в якому блискуче все і всі, не дає жодних шансів таким клубам, як Крістал Пелас. Сане, Стелінг, Сілва, Агуеро, Де Брюйне набрали якусь божевільну ходу з перших же хвилин. І навіть те, що суперник виграв боротьбу і переважав у повітрі, не допомогло лондонцям анітрохи.

Між іншим, чинні чемпіони Англії 5-й раз в АПЛ 2018/19 взяли Лондон. Це найкраща переможна серія Манчестер Сіті за 1 сезон у столиці за всю їхню історію в елітному дивізіоні. Просто вау. Команда Гвардіоли лише вдруге в історії забила 150 за сезон. Показник сезону 2013/14, коли підопічні Пеллегріні наколотили 156 м'ячів, можна з легкістю перевершити за мінімум 7 матчів до завершення поточного. Тоді ж, до слова, 5 років тому Ліверпуль відстав у чемпіонських перегонах на якісь 2 очки. Чи працює погана прикмета знову?

Менді дає шанс Зінченку?

Француз не вразив. Усі його 4 подачі – в нікуди. Усі 3 спроби відбору безуспішні. Програвав і єдиноборства (5 з 10), двічі втрачав м'яч. Менді, схоже, не зміг переконати Гвардіолу, що варто ставити на нього навіть тоді, коли Зінченко відновиться від травми. Цікаві в українця та француза хитросплетіння долі. То один "підсидить" іншого, скориставшись травмою конкурента, то тепер інший. Минулого разу, коли Менді відновлювався, він автоматом ставав гравцем основи. Тепер те саме може зробити Зінченко, який значно додав і переконав Гвардіолу поставити на себе навіть у топових матчах. Фанати Сіті сподіваються, що Олександр як мінімум відновиться і зіграє проти Тоттенхема в матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів.

Неймовірний Жезус і Де Брюйне, якого не бачили майже рік

Лише Серхіо Агуеро забиває швидше, ніж його бразильський конкурент за місце єдиного центрфорварда. Аргентинець витрачає на взяття воріт 99 хвилин, Габріель Жезус – 112. Ось такий він резервіст Гвардіоли! Його 19-й гол за Ман Сіті в сезоні викликав справедливі претензії до арбітра, адже офсайд був досить помітний. Однак свій епізод Жезус вирішив дуже майстерно.

Неймовірно, але факт. Кевін Де Брюйне віддав перший гольовий пас в АПЛ за 336 днів. Востаннє бельгійський креативний півзахисник робив це ще в останній день попереднього сезону чемпіонату Англії, а тут відразу 2. КДБ повертається якраз вчасно, на вирішальний відрізок чемпіонської гонитви? А то після ЧС-2018 він довго лікувався і приходив до тями.

І на завершення про унікальне досягнення. Потенційний суперник збірної України, 28-річний сербський хавбек Лука Мілівоєвіч – єдиний серед усіх гравців Прем'єр-ліги, хто забив Манчестер Сіті вдома та на виїзді в матчах АПЛ цього сезону.