УКР РУС

Кравець: "З сім'єю вирішили, що потрібно виходити з зони комфорту, тому що в майбутньому шансу може вже не бути"

5 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

Артем Кравець, форвард київського "Динамо" і збірної України, який виступає на правах оренди в іспанській "Гранаді", дав ексклюзивне інтерв'ю "Футбол 24".

З Артемом Кравцем "Футбол 24" хотів записати інтерв'ю досить давно. Перед Євро-2016 був не те що б прекрасний, але привід поговорити. Однак Артем, залишившись поза заявкою на Євро у Франції, не захотів спілкуватися на тему обстановки в розташуванні національної команди. Ще й травма... Кравець повернувся до клубу ("Динамо") і теж не сильно був налаштований на спілкування: мовляв, про що говорити, якщо ти в лазареті?

І ось Артем Кравець вже виступає в одному з найсильніших чемпіонатів континенту, забив два м'ячі в Прімері і повернувся в збірну України. Цього разу Артем був більше налаштований на спілкування і призначив зустріч в готелі збірної України під Києвом, в Козині – готелі Platium Spa & Resort. Розмова вийшла і про футбол, і про життя.

"Слава Богу, що я не поїхав на Євро"

– Артеме, останній матч за збірну України ви провели в березні 2016-го, це була товариська гра проти Кіпру. Потім ви були в розширеному списку на Євро-2016, але не потрапили в заявку 23-х через травму. Щоправда, в одному з інтерв'ю ви сказали, що травма була не дуже значна, і по стану здоров'ю ви були готові поїхати на Євро. Що це була за історія?

– Дійсно у мене було пошкодження, я отримав його на тренуванні. Травма коліна. Спочатку лікарі казали, що травма не повинна була мені перешкодити, мені було потрібно кілька днів, і все. Але після того, як я приїхав в клуб після відпустки, я зробив МРТ, і у мене виявилось досить серйозне пошкодження. Тому при будь-якому розкладі на чемпіонаті Європи я б не брав участі через травму. Потім з часом вилікував, зараз все нормально.

На той момент, коли ви не потрапили в список 23-х, відчувалася ваша образа в словах. Можливо, ви відчували, що по формі і грі готові бути в остаточному списку і виступити на Євро-2016?

Образа образою, це таке. З плином часу, з холодною головою, коли зараз це вже минуло, я можу сказати, слава Богу, що я не поїхав на Євро. Якби я поїхав, отримав серйозну травму, то це закінчилося б більш глобальними наслідками. Зараз, слава Богу, я нормально себе почуваю. У нашій професії головне – здоров'я.

Перед Євро-2016 були чутки щодо конфлікту гравців "Динамо" і "Шахтаря". Розкажіть, що насправді відбувалося тоді в збірній? Чи був конфлікт?

Мені здається, що конфлікту як такого не було. Зрозуміло, що в збірній кожен з кожним не дружить, в будь-якому колективі так. Якщо взагалі говорити про взаємини, то всі між собою спілкуються. Один з одним в нормальних людських відносинах. Хтось з кимось більше дружить, хтось менше. Це нормальні справи колективу, і не думаю, що проблема була в цьому.

"Отримую задоволення від футболу, отримую задоволення від життя"

У неділю, перед початком зборів в збірній України, ви відвідали матч "Динамо" проти "Зірки". Як вам гра команди?

Я стежив за іграми "Динамо". Звичайно, це моя рідна команда, я переживаю за них. Я думаю, що остання гра (з "Зіркою") була хорошої якості. Виграли, не забили купу моментів.

Чи відчуваєте ностальгію за "Динамо", з якого довелося піти?

Ні. Це футбольне життя. Я переговорив і з близькими людьми, і з людьми з клубу. Я нормально до цього ставлюся, ні на кого і ні на що не ображаюся. Зараз я на найближчий рік гравець "Гранади", отримую задоволення від футболу, отримую задоволення від життя. А що буде потім, то буде потім.

Є бажання повернутися в "Динамо", адже це рідний клуб, чи це пройдений етап і хочеться себе спробувати в іншому клубі і іншому чемпіонаті?

Я завжди говорив і буду говорити, що "Динамо" для мене рідний клуб. В "Динамо" я грав з 14-ти років, і душа лежить до цього клубу як ні до якого іншого. Те, що буде після оренди, зараз складно передбачити. Як все складеться, напевно, стане відомо в травні. Зараз я перебуваю в оренді, і всі думки про новий клуб.

Для футболістів київське "Динамо" стало своєрідною "золотою кліткою", з якої складно вирватися. Вам це вдалося. Але є гравці, наприклад, Андрій Ярмоленко, у яких не вийшло це зробити. Як ви вважаєте, чому так відбувається?

Думаю, тут багато факторів. Має збігтися багато чинників: повинні запропонувати хороші гроші, має бути бажання футболіста перейти в клуб і так далі. У цьому найбільша проблема. Андрій дуже цінується в "Динамо" (Київ), він лідер команди, тому його ніхто особливо не хоче відпускати. На даний момент він не поїхав, але якщо у нього є бажання, думаю, з часом все складеться.

Є в "Динамо" криза? Чи невдалі результати це просто збіг? Багато хто говорить про те, що "Динамо" змінилося після відходу Рауля Ріанчо.

Зараз виникла така ситуація, що після двох вдалих сезонів дійсно настав якийсь переломний момент і спад. Але моя думка, що великих проблем в грі "Динамо" немає.

Дійсно бувають ігри, які не вдаються командам. Але останні матчі показали, що "Динамо" знаходиться в хорошому тонусі. Якщо і далі підуть хороші результати, думаю, всі забудуть про те, що було до цього.

"Про нового тренера "Гранади" трохи розповів Рауль Ріанчо"

Перейдемо до "Гранади". Після того, як ви забили другий м'яч за іспанську команду, ви, напевно, вже знаєте, що за показником середньої результативності по проведенному на полі часу ви лідер Прімери і обійшли Мессі і Грізманна. Ось така кумедна статистика. Що вона для вас означає? Ви пишаєтесь цим чи це так, лише початок шляху?

Звичайно, це лише початок. Я провів не так багато часу на полі. Сподіваюся, в майбутньому буду проводити більше. Така статистика це приємно (посміхається). Але це дійсно більше кумедно.

Порівняння з великими футболістами завжди приємне, але далі потрібно працювати ще більше, тим більше є проблеми з результатами команди. Прийшов новий головний тренер. Дай Бог, він налагодить гру, і налагодиться результат. Зараз це найважливіше.

Про зміну тренера ви дізналися від когось з "Гранади" чи з інтернету?

Про звільнення Пако Хемеса я знав ще перебуваючи в клубі, тоді прийшов виконуючий обов'язки наставника. А на даний момент призначили постійного тренера. У нас є в команді група в WhatsApp`і, де спілкуються футболісти, і там написали, що у нас новий головний тренер, Лукас Алькарас.

Що не вийшло у колишнього наставника, Пако Хемеса?

Я думаю, що проблема була в тому, що прийшло багато нових футболістів, і вони прийшли за кілька днів до закриття трансферного вікна. Думаю, зібрати все в єдине ціле не вистачило трохи часу. При тих вимогах тренера, які були, якщо випадає одна-дві людини, то починаються великі проблеми. Як до тренера і як до людини питань до Пако Хемеса ніяких немає. Мені було дуже приємно з ним працювати, і думаю, 100% у нього будуть надалі пропозиції про роботу. Він дуже хороший фахівець.

Наскільки добре знаєте нового тренера Лукаса Алькараса? Чи тільки маєте познайомитися?

Тільки маю. Щось прочитав про нього в інтернеті, щось розповів Рауль Ріанчо. Більш детальне знайомство буде на місці.

Якщо не секрет, що розповідав Рауль Ріанчо?

Сказав, що вимогливий тренер.

Деякий час ви провели в новому для себе місті. Що для вас ближче: мегаполіс Київ чи маленька Гранада з 200 тисячами жителів?

Київ. Це рідне місто, а Україна рідна країна. Думаю, кожен відповів би так само. У Гранаді, в місті, я практично і не був. В основному база, тренування, займався побутовими питаннями. Після збірної, може, вийде більше познайомитися з Гранадою.

"Іспанці весь час трохи в "релаксі"

– Якого роду побутові питання ви вирішували? Ви знімаєте чи купили квартиру/будинок?

У кожній країні є своя специфіка. У Німеччині, наприклад, всі були більш відповідальними. В Іспанії я зіткнувся з тим, що вони весь час трохи в "релаксі" (посміхається). Напевно, такі люди, такий менталітет. Тому виникали невеликі проблеми з поселенням в будинок спочатку в один, потім у інший. Плюс з пересуванням по місту теж було все складно. Зараз, в принципі, все вирішилося. Залишилися буквально якісь візові питання, і я вже можу спокійно переїхати разом з дружиною.

Будинок вам знімає клуб?

Я знімаю будинок сам, шукав його сам, а клуб виділяє деякі фінанси.

З ким із українців ви перетиналися в Іспанії?

Був досить напружений графік. Кожні 4 дні гра, не було можливості нікуди виїхати. Тільки поспілкувалися з Ромою (Зозулею) під час нашого матчу перед грою і трохи після гри.

Є речі, які вас здивували в Іспанії?

Мене здивувало те, що вони невідповідальні люди (посміхається). Не кажу, що це погано, це напевно, такий у них менталітет. Вони можуть сказати, що все добре, все вирішено, а ти дізнаєшся на наступний день, що воно навіть і не починало виконуватися! Такі нюанси, до яких треба, напевно, звикнути.

Мова про будинок?

І про будинок, і про машину, і навіть про візу. Коли приїхав, думав, що все готово в побутовому плані, а виявилося, що свої питання я вирішив тільки днів за 5 до від'їзду до збірної.

У "Гранаді" вірять, що зможуть залишитися в Прімері?

Потрібно вірити в це. Я в це вірю. У нас хороша команда, просто потрібно організувати гру. Багато нових футболістів, багато молодих гравців. По грі, яку ми демонстрували, думаю, ми достойні залишитися в Прімері. Просто потрібно організованіше діяти на полі. При минулому тренеру, при його тактиці, якщо випадали якісь гравці, то були великі проблеми.

Скільки слів іспанською мовою є вже в вашому лексиконі? Як просувається питання з вивченням мови?

Поки, чесно кажучи, займався вивченням тільки в клубі. Є викладач, кілька уроків на тиждень. Чесно кажучи, голова була забита трохи іншим. У клубі є людина, яка трохи перекладає на англійську, допомагає.

Поки що більше займався побутовими питаннями, після повернення буду детально займатися іспанською мовою. Наразі словникового запасу вистачає. Те, що говорить тренер, в принципі, я розумію, слова в основному однакові: вліво, вправо, вперед, назад, пресинг.

Женя Коноплянка не допомагає у вивченні мови? Чи він сам так і не вивчив?

Не допомагає. Не знаю, це ви краще у нього запитаєте (сміється).

Не дуже приємне спостереження українцям важко заграти в чемпіонаті Іспанії, це підтверджує і Коноплянка. Чи турбує вас така деталь? Чи є причина тому, чому українцям так складно в іспанському футболі?

Чемпіонат Іспанії дуже хороший чемпіонат, досить технічний. Може, тому що українці не такі технічні (посміхається). Не думаю, що проблема в цьому, думаю, це збіг обставин. Наші футболісти віддають перевагу іншим країнам.

Ваша кар'єра розпочалася, можна сказати, після дублю у ворота "Валенсії" в Кубку УЄФА. В Іспанії пам'ятають про ці м'ячі?

Ні, це дуже давно було. Ні я цього вже не пам'ятаю, ні в Іспанії щодо цього не заморочуються.

Це було давно, але ті голи це був поворотний момент на початку кар'єри. Наскільки цей момент вплинув на старт кар'єри молодого футболіста? Позитивно це вплинуло чи негативно?

Звичайно, позитивно. Після таких успіхів у молодих футболістів з'являється впевненість у собі, віра в свої сили. А те, що виникли проблеми потім на це в більшій мірі вплинули травми.

Ми зараз стежимо за багатьма молодими українськими футболістам. Якщо у них виходить, йде гра, це додає їм упевненості в своїх силах, в тому, що вони можу досягти більшого.

"Не уявляю, що б зі мною було, якби дружини не було поруч"

Наскільки серйозно травми вплинули на кар'єру?

Було досить багато неприємних ушкоджень. Звичайно, вони впливають, тому що молодому гравцеві щоразу відновлюватися після травм і входити в сезон важче, ніж більш досвідченому. Але кожна людина, озираючись назад, може, думає, що могло б скластися інакше.

Проте в моїй ситуації я вважаю, що це правильніше за все, що так склалося. Неприємні моменти футболу дали мені усвідомити, хто для мене близька людина, з якою я готовий йти до кінця своїх днів. Це одне з найважливіших питань в моєму житті. Завдяки негативу так вийшло, що ти визначаєшся в життєвих принципах, питаннях.

Кого ви маєте на увазі? Друзів? Дружину?

В першу чергу, дружину. Вона зі мною від юнацтва, з самого початку. Я не уявляю, що б було, якби її не було зі мною поруч.

Досить давно ходять чутки, що ваша дружина дочка віце-президента "Динамо" Леоніда Ашкеназі. Чи так це?

(Зітхає) Вже набридло відповідати на це питання. Сподіваюся, ніхто давно в це не вірить, це чутки. Я постійно запитую про те, чому не ставлять це питання віце-президенту "Динамо" (сміється). Він би один раз відповів, і все б закінчилося.

Часто ви викладаєте в соцмережах фотографії разом з дружиною про те, що вам добре разом, що ви щасливі. Іноді складається враження, що мало не вона сама веде ваш Instagram.

Ні, вона не веде мій Instagram, це 100%. Звичайно, коли я виставляю фотографії, я з нею раджуся, якщо вона десь не так вийшла (сміється). Але я сам займаюся своїми соцмережами.

Це ваші вияви почуттів?

Напевно, така я людина. Кожен по-різному виявляє почуття. Це теж частина виявлення. Дружина це опора чоловіка. Всі знають, що за кожним чоловіком повинна стояти жінка.

"Що потрібно почерпнути у Німеччини? В Україні має бути більш близьке спілкування вболівальника і футболіста"

Що ви почерпнули з вашого періоду в "Штутгарті"? Почали ви непогано, але так і не залишилися в Німеччині. Як ваше перебування там відбилося на кар'єрі, на футбольному світогляді?

Думаю, кожному нашому футболісту, українцю, буде важко за кордоном, коли ти потрапляєш туди вперше. Тим більше, коли ти доросла людина, а не в молодому віці туди потрапляєш. Тому що у тебе є свої погляди, свої усталені життєві пріоритети. Напевно, сукупність всіх факторів вплинула на те, що щось не вийшло. Але це для мене все одно досвід.

Ми вирішували разом з родиною: що можна залишитися в "Динамо", як то кажуть, відчувати себе в зоні комфорту. Ми разом прийняли рішення, що потрібно виходити з цієї зони комфорту, тому що в майбутньому цього шансу може вже не бути. Отримав ось такий досвід.

Після 6-ти місяців в Німеччині зараз є розуміння, як потрібно будувати своє життя, свою кар'єру за кордоном, на що звертати увагу, якими деталями цікавитися, турбуватися. Це не пояснити в двох словах, тому що життя в Україні і Європі кардинально відрізняється в багатьох аспектах. Це досвід, в першу чергу життєвий і футбольний. Думаю, в майбутньому він стане мені в пригоді.

Звичайно, хотілося виступити в Німеччині більш вдало. Але так склалися обставини, так вийшло. Напевно, щось не так робив. Далі завдяки цьому досвіду будемо жити і розвиватися.

Ви кілька разів повторили, що Німеччина дала "досвід". Що можна почерпнути у Німеччини для України, українського футболу, українським футболістам?

Для футболу в Україні має бути більш близьке спілкування вболівальника і футболіста. З обох сторін це спілкування має бути щирим і відкритим. У Німеччині та взагалі Європі це трохи інакше відбувається більше акцій на зближення з уболівальниками.

Для футболістів в будь-якій ситуації, що б не відбувалося, потрібно робити висновки. Простіше ставитися до того, що відбувається і далі продовжувати працювати. Багато наших футболістів ставляться до всього серйозно (про себе я говорю в тому числі). Зараз, після того, як пройшов час, дивишся на якісь моменти по-іншому.

У кожної країни свої нюанси, своя специфіка. Не кажу, що у нас все погано, але в Україні в плані футболу зараз ситуація важка. Всі клуби переходять на якийсь розумний спосіб існування. Думаю, що це правильний напрямок. Потрібно, щоб минув якийсь час.

З одного боку з'являються нові молоді футболісти, з іншого боку падає рівень чемпіонату. Думаю, все налагодиться, коли налагодиться ситуація в країні.