УКР РУС

Косово – Україна: анонс матчу відбору ЧС-2018

6 жовтня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє анонс кваліфікаційного матчу ЧС-2018.

Косово – Україна

6 жовтня, 21:45, Шкодер, "Лоро Борічі"

Головний арбітр: Крейг Поусон (Англія)

Телетрансляція на каналах "Україна" та "Футбол 1", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24".

Після поразки від Ісландії збірна Україна вже не цілком залежить від себе. Максимальна кількість очок у двох заключних турах не гарантують "синьо-жовтим" перше місце в групі та путівку на Мундіаль – потрібно сподіватися на вдалий підсумок матчу Туреччина – Ісландія і покращувати різницю голів. Однак не все так сумно, адже перемоги над Косовом та Хорватією забезпечать підопічним Андрія Шевченка другу сходинку та, з великою ймовірністю, вихід у плей-офф.

Дві золоті перемоги. Шанси України на ЧС-2018 після поразки від Ісландії

За словами головного тренера, поєдинок проти Косова – перший з двох фіналів. До вирішальних протистоянь відбору збірна України підходить з низкою кадрових втрат. Найбільше постраждала лінія оборони. Травма Ракицького повертає в стартовий склад Ордеця, а от пошкодження Бутка принесло тренерському штабу найбільший головний біль, позаяк гідної заміни на правому фланзі немає.

Дебютанти Пердута і Лук'янчук проти Косова картину навряд чи б зіпсували, але Андрій Шевченко через матч у Шкодері захоче награти фулбека на головну битву з Хорватією, для якої у "ворсклянина" та "олімпійця" досвіду не достатньо. Відтак в основі вийде довикликаний Караваєв, який не лише повернув чудові фізичні кондиції, а й встиг пограти за Зорю на цій позиції.

Під величезним питанням участь ще одного новачка. Марлос поповнив табір збірної, але не полетів разом з нею в Албанію через проблеми з документами. Не виключено, що екс-бразилець таки приєднається до команди перед матчем, але його фізичний і моральний стан після таких подій викликає певні запитання. Шевченко розраховує на нього, однак мова йде, скоріш за все, про вихід на заміну.

Чому Марлос не полетів на гру з Косово та може не зіграти з Хорватією

Через перебір жовтих карток не зіграють Коваленко і Зінченко, які підтримують форму з молодіжкою. Як наслідок, над Степаненком можна очікувати незвичну пару центрхавів, де одне з місць дістанеться Сидочуку або Гармашу. Також досить логічним рішенням буде поберегти капітана Ротаня на гру проти Хорватії.

У косоварів проблеми зі складом не менші – внаслідок дискваліфікації не допоможуть команді основні хавбеки Бернард і Валон Беріші. Останній є лідером і найкращим гравцем команди, через якого будуються всі атаки. При цьому, в особі Валона номінальні господарі втратили штатного виконавця стандартів. Саме завдяки кутовим і штрафним Косову вдається щось створювати біля чужих воріт. За відсутності Беріші різко знижується і ефективність гри на другому поверсі – високі центрбеки і центрфорвард не зможуть розраховувати на класну подачу.

Ротань: Збірна Косова стала сильнішою з часу нашої перемоги над нею

Травма завадить зіграти проти України талановитому півзахиснику Зенелі, а тому в обезкровленій атакувальній лінії Косова залишається єдина серйозна загроза – молодий мотор голландського Вітесса Рашіца. Зміни будуть і нижче, де пропустить найближчі ігри основний опорник Алуші. Косовари втратили навіть більше гравців стартового складу, ніж збірна України, і не мають кадрового потенціалу, аби їх рівноцінно замінити.

Альберт Буньякі продовжує будувати молоду команду. Відбір давно провалено – 1 очко в 8 турах, тому тренери працюють на перспективу. Сидорчук небезпідставно назвав Косово найсильнішою збірною з шостої корзини, проте цьому колективу не вистачає зіграності та досвіду. Розвивається національна команда, розвивається і місцева федерація, яка поки що не підготувала на своїй території жодного відповідного стадіону, через що домашні матчі збірна проводить в албанському Шкодері.

Арменд Даллку: Не думаю, що на матчі Косово – Україна буде аншлаг

У попередніх двох матчах кваліфікації косовари лише під завісу ігрового часу програли Фінляндії та Хорватії. Проти "шашкових" завдяки важкому газону косоварам вдавалося тривалий час втримувати свої ворота "сухими", однак загалом їхня оборона досить часто провалюється. І центральна зона, і фланги стабільно декілька разів за матч дозволяють опонентам створити гольові моменти.

Завдання України – ними скористатися та уникнути дискваліфікацій на матч з хорватами. "Синьо-жовтим" потрібна тільки перемога, а якщо сподіватися на перше місце, то необхідно покращувати різницю забитих/пропущених. В ідеалі – розгромна вікторія, організувати яку підопічним Андрія Шевченка цілком під силу. Відповідний досвід наявний – рік тому в Кракові збірна України впевнено обіграла гостей з невизнаної нами країни з рахунком 3:0.

Слова

Альберт Буньякі, головний тренер збірної Косова:

Якщо збірна України переможе, то це буде логічно. У нас дуже сильний суперник – одна з найсильніших збірних у світі. У всякому разі, нам було важче грати з Україною, ніж, наприклад, з Хорватією.

Андрій Шевченко, головний тренер збірної України:

Я очікую важкого матчу. Це принциповий поєдинок для збірної Косова, яка завжди грає з віддачею, з будь-яким суперником. Це молода команда, яка знаходиться в стадії становлення, тому кожна гра для неї важлива.

Орієнтовні склади

Косово: Уйкані – Войвода, Ррахмані, Яшаніца, Пакярада – Пніші, Крюезю – Рашіца, Авдіжай, Халімі – Нухіу.

Україна: Пятов – Караваєв, Ордець, Хачеріді, Матвієнко – Степаненко – Ярмоленко, Сидорчук, Маліновський, Коноплянка – Кравець.