УКР РУС

"Коноплянка в "Севільї" ненадовго, а Швед вистрелить навіть швидше, ніж ми думаємо"

22 грудня 2015 Читать на русском

Сенсаційне інтерв’ю "Футбол 24" із Олегом Смалійчуком, агентом міжнародної компанії Аctyvos, яка веде переговори із Петром Димінським щодо революційних змін у "Карпатах".

Місяць тому «Футбол 24» повідомляв про зустріч між почесним президентом «Карпат» Петром Димінським і представниками іспанської організації Аctyvos, яка спеціалізується на спортивному менеджменті та маркетингу, а її послугами користуються Давід Вілья, Жерар Піке, Іван Ракітіч, Андер Еррера та інші топ-зірки. У Львові сподіваються, що «Карпати» регулярно виступатимуть у єврокубках, а клубна академія випускатиме по кілька «Шведів» на рік.

Переговори тривають досі. Цими днями у Львові перебував із робочим візитом Олег Смалійчук, представник компанії Аctyvos. «Футбол 24» зустрівся із українським агентом, який відіграв ключову роль у трансфері Мар’яна Шведа в «Севілью».

«Йовічевіч і Беньо повинні залишитися в «Карпатах»

- Олеже, про що говорили із Петром Димінським? Які зміни очікують на «Карпати» у 2016-му році?

- Цей проект – не на 2016-й. Він розрахований мінімум на 5 років і полягає в тому, щоб, насамперед, вивести академію «Карпат» на європейський рівень. «Карпати» прагнуть грати у єврокубках. Але, в першу чергу, їх цікавить бізнес-проект, коли клуб не залежатиме від дотацій. Як відомо, є три дохідні частини: телетрансляції, продаж квитків, реклами і атрибутики та трансфери. Відповідно, наша компанія запропонувала «Карпатам» рецепт, як можна досягти успіху.

Приміром, якщо візьмемо трансфери, то зараз «Карпати» не зможуть продавати гравців у Європу. Точніше, можуть одного, двох, трьох, але якщо другий, третій не заграє – після того ніхто не купить. Тож для того, аби футболісти успішно адаптувалися і грали за кордоном, ми їх маємо робити європейцями ще тут. Потрібно починати з молодіжного футболу.

Що молодший вік дитини, то прискіпливіше належить обирати тренера. У 8, 9, 10 років тренер повинен бути педагогом. За крики на дітей (таке бачив власними очима) я б узагалі розстрілював. Жартую, звичайно. Але таким тренерам не місце у футболі. Тренер має бути мислячим та ініціативним. У Європі ініціатива завжди вітається.

А після криків тренера діти починають боятися м’яча. Вони перестають думати. Думають натомість, як би того м’яча скоріше позбутися, щоб не втратити і не отримати прочуханки від тренера. Два-три дотики до м’яча – зайва розкіш. Сучасний футбол настільки інтенсивний, що дитина перед прийомом вже знає, що зробить із м’ячем потім. Тож повторюся: у «Карпатах» потрібно розпочинати з тренерів.

Якщо фірма Аctyvos співпрацюватиме з «Карпатами», то близько 50 відсотків тренерів у клубі не затримаються. Будуть працювати лише ті, що хочуть вчитися. Сучасний футбол прогресує щороку. А в «Карпатах» є тренери, які працюють ще за совдепівськими схемами, незважаючи на те, що в клубі вже є розроблена програма по тренуваннях. Тож потрібно набирати молодих, які будуть йти в ногу з часом, вміти працювати з ноутбуком, робити аналізи, звіти, відслідковувати футболістів. Я хоч завтра готовий відвести всіх тренерів "Карпат" на стажування в європейські гранди, але для цього нам потрібно бути впевненими, що після повернення вони не підуть працювати в інші місця на кращі фінансові умови. Зарплата у тренерів "Карпат", на мою думку, повинна бути збільшена мінімум втричі.

- Хто прийде на місце тих 50 відсотків? Іноземці чи місцеві фахівці?

- Шукати потрібно на місці. Іспанці лише стежитимуть за процесом і навчатимуть тренерів – молодих патріотів Львова і західноукраїнського футболу. Не обов’язково це мають бути колишні футболісти чи вихованці «Карпат». В першу чергу для 8-10 річних дітей потрібен педагог, психолог. Наведу приклад. У «Вільярреалі» (це одна з топових команд Іспанії) розробили таку схему, що у них на кожну команду – п’ять тренерів: педагоги, фізруки, психологи. Але фішка в тому, що з тих п’яти тренерів клуб не призначає головного. Тобто, якщо футбол – колективна гра, то й тренер повинен вміти працювати в команді. А життя розставить усе по своїх місцях – хтось стане лідером, а хтось ні.

- А якщо говорити про верхівку піраміди? Хто повинен стояти біля керма першої команди «Карпат»? Чи варто продовжити контракт із Йовічевічем?

- В першу чергу наша позиція полягає в тому, щоб у клубі не було інтриг. Якщо клуб роздирають інтриги, то це апріорі – «мертвий проект». По-друге, ми вважаємо, що Йовічевіч і Беньо повинні залишитися в «Карпатах». Ці люди вже попрацювали і дали певний результат, тож мають право продовжувати розвивати карпатівський футбол.

- Переговори між «Карпатами» і Аctyvos тривають не один тиждень. У чому камінь спотикання?

- По-перше, це політична ситуація в Україні. Незрозуміло, який футбол тут буде найближчим часом. У нашої компанії достатньо непогана репутація, тож ми не можемо собі дозволити взятися за сумнівний проект. Якщо беремося – маємо стовідсотково бути впевнені у результаті. Обговорюється бюджет, кандидатури (зокрема – посада головного тренера), кого потрібно привезти з Іспанії або іншої європейської країни, а кого – ні.

Якщо ви запитаєте, хто буде керувати «Карпатами», то я вам відповім: самі «Карпати». Ми – незалежна експертна сторона, яка не бере участь в керівництві клубом. Такий же контракт про співпрацю, який ми запропонували вам, у нас є із мадридським «Реалом». Віктор Фернандес, директор академії Королівського клубу, - наш клієнт. Але це зовсім не означає, що ми керуємо «Мадридом». Якщо потрібно керівників, топ-менеджерів – ми їх привеземо і нестимемо за них відповідальність. Але на керівництво чи якісь революції у клубі не претендуємо. Наша ціль – розвиток українського футболу. Ні більше, ні менше.

- Топ-менеджери, про яких ви кажете, це люди якого рівня? Назвіть хоча б кількох…

- У контракті між «Карпатами» та Аctyvos ми самі даємо клубу на розгляд посади. Хочете спортивного директора – ось. Директор академії, генеральний директор, тренер з фізпідготовки… Ми привеземо людину, у якій впевнені.

- Яким є Петро Димінський під час переговорів?

- Мені з Петром Петровичем легко і приємно спілкуватися. Петро Петрович – це та людина, яка знає, чого хоче. Він розуміє, що потрібні зміни. Є деталі переговорного процесу, по основних позиціях наші думки сходяться, хоча це і не дає стовідсоткової гарантії на підпис контракту...

«Між іспанським та українським футболом – прірва»

- Чи є дедлайн, після якого визначиться – вдарили сторони по руках, або ж розійшлися, не домовившись?

- Переговори можуть тривати навіть до літа і закінчитися нічим. Це залежить від багатьох факторів. Від того, яким буде остаточне рішення «Карпат». Ми готові працювати з «Карпатами» тільки в тому випадку, якщо будемо впевнені в результаті. За сумнівні проекти ми не беремося. Нас це не цікавить. На цьому ринку є репутація, а репутацію потрібно берегти.

Львів – це Європа. «Карпати» - це європейський клуб. Ми не пропонуємо манни небесної. Ми пропонуємо попрацювати всім разом, щоб наші діти їхали в Європу, адаптувались там, а потім приїжджали і грали у сильній збірній України. Хочемо підняти рівень популяризації «Карпат», щоб клуб знали не тільки тут, а й в Європі, і повірте, ми знаємо як це зробити!

Ми повинні розуміти, яку нішу хочемо займати. Якщо поділимо клуби по рангах, то перший ранг займатимуть закриті клуби Ліги чемпіонів. Другий ранг – клуби, які обслуговують інтереси перших. Наприклад, «Севілья», «Валенсія», «Порту», «Борусія», «Удінезе», донецький «Шахтар»… Третій ряд – клуби, які борються за єврокубкові зони або розташовуються посередині турнірної таблиці топ-чемпіонату. З інших чемпіонатів це московський ЦСКА, наприклад. «Карпати» повинні усвідомити, до якого рівня можуть дійти. І не просто дійти, а й там затриматися. Нереально продати футболіста з «Карпат» у «Барселону», бо це означає переступити одразу кілька рівнів. Нам вистачить, якщо ми продамо його в європейський середнячок, а звідти він піде далі. Є ось хороший приклад Лукаса Переса, Мар’яна Шведа. Це ідеальний варіант для «Карпат»: обслуговувати такі клуби, як «Севілья», «Валенсія», «Порту».

Але їм потрібно бути остаточно впевненими, що тут, у Львові, - реально хороші футболісти, які мають потенціал, європейський менталітет, розуміння європейського футболу, технічну базу і перспективу росту. Для того, щоб зробити таких гравців, нам потрібно працювати з дітьми. В Іспанії працюють з 4 років. До речі, кілька днів тому ми повезли на перше тренування у «Севілью» малого Шведа – Дем’яна. Їх у чотирирічному віці вчать вправлятися з м’ячем, зупиняти його і навіть вести мяч бісіклетою. Тренер там – звичайний педагог-психолог, який вміє знайти спільну мову з 4-річними дітьми і не думає, як би то здобути зайву медальку.

В першу команду не може перейти ні «дубль», ні U-19, ні U-18. Одна, дві, максимум три людини за сезон. Поняття медалі потрібно відкинути, тому що весь клуб повинен працювати на першу команду. Нещодавно спілкувався зі спортивним директором «Атлетіка» (Більбао). Він каже: «У нас пріоритет – індивідуальність. А яке місце вони займуть на рівні U-15 чи U-16 – нас не цікавить. У «Вільярреалі», наприклад, можуть запросити 16-річних гравців потренуватися з першою командою. Щоб хлопці відчули – нічого неможливого немає. Поки що між іспанським та українським футболом – прірва.

- Чи є серед ваших експертів люди, які не просто мають бачення розвитку клубу, а й можуть дати пораду цілому чемпіонату? Хотілося б почути, яким чином потрібно реформувати українську першість…

- Зараз ми відкриваємо у Нью-Йорку футбольну академію Давіда Вільї. Змоделювали Жерара Піке у Golden Manager. Займаємося іншими спортивними проектами, рекламними компаніями, співпрацюємо з іспанською футбольною федерацією. Тобто, у нас зібрані люди з різних департаментів футбольного менеджменту. У нас працюють психологи, скаути, маркетологи, колишні футболісти.

Щодо чемпіонату… Український футбол і футболісти – сильно переоцінені. Зарплати в дублях деяких клубів майже такі, як у Прем’єр-лізі. Наша думка проста: власникам клубів потрібно більш детально підходити до бюджетів і думати, як фінансову частину клубу перевести у принаймні незбиткову.

Для доброго маркетингу чемпіонат, зрозуміло, повинен бути цікавіший. Подивіться на Мексику, Аргентину, інші чемпіонати, де грають плей-офф. Тобто команди, які не борються за високі місця, все одно не здають матчі. Футбол – це бізнес і гроші. Я впевнений, що й українські клуби на футболі також здатні заробляти.

«Ми пропонували Карлоса Бакку «Динамо» і «Шахтарю» - марно»

- Можливо, з переїздом Коноплянки в «Севілью» і рядом його успішних ігор, іспанський ринок почав ретельніше придивлятися до українських футболістів?

- Зараз наші українці – кажу не лише про Женю, а й про Мар'яна Шведа – це посли українського футболу. Вони самі розуміють, що від їх гри залежатиме доля багатьох молодих українських пацанів, які мріють потрапити в топ-чемпіонат. Реклама потрібна – постійно, щороку. Щоб по кілька хлопців на рік виїжджали у пристойні європейські клуби. Це не так просто. Інтенсивність, тактика, багато таких вправ, які наші українські тренери навіть собі не уявляють. Винні не футболісти, а ті, що їх вчать.

- У «Карпатах» ще є хлопці, здатні повторити маршрут Шведа?

- Так, є. На мій погляд, з першої команди три або чотири футболісти можуть переїхати в європейський чемпіонат. Але, знову ж таки, це молоді хлопці, які при іншій політиці грали б зараз в U-21 чи U-19. Тож на цей рік 3-4 футболісти є, а що буде через рік-два? Ресурси закінчаться і треба знати, звідки їх черпати.

- Після єврокубкових сезонів, коли «Карпати» серйозно опустилися у турнірній таблиці, домашні матчі команди відвідує мізерна кількість вболівальників. Що з точки зору маркетингу «Карпати» роблять неправильно? З чого б почали іспанці?

- Іспанці спершу б подбали про комфорт тих людей, які ходять на стадіон. Порівняти стадіон «Україна» і новий стадіон («Арена Львів» - «Футбол 24») – небо і земля. Іспанці вираховують, скільки часу затрачає вболівальник, щоб добратися на арену. Ось по таких нюансах ми вже можемо шукати певні причини. Чомусь я впевнений, що «Карпати» так само можуть в Лізі Європи забити стадіон, як це робить «Шахтар».

- Нещодавно в Іспанії «засвітилися» на спільному фото Єзерський, Беньо, Безсонов. Якщо не секрет – з якою метою приїжджали?

- Єзерський і Беньо приїжджали до мене в гості. Я їх возив на стажування у «Валенсію», «Вільярреал» і «Севілью». А Безсонова і Голоколосова ми випадково зустріли безпосередньо на матчі. Можливо, «Динамо» когось і шукає з «Реалу». Де брати підсилення, як не в «Реалі»? (Сміється).

- Чи відчувається серед севільців Коноплянкоманія?

- Мода на Коноплянку є. Коноплянка – це та людина, яка вже складає кістяк команди. За своїм потенціалом він може грати там, де сам захоче. Тому я думаю, що в «Севільї» він ненадовго.

- З чого розпочалася трансферна історія Шведа?

- Такі провідні клуби, як «Севілья», працюють на весь світ. У них є багато скаутів, які відпрацьовують закріплені за собою регіони. В середньому європейський скаут переглядає чотири матчі на день. Тож спитайте скаута «Севільї», хто найкращий футболіст у чемпіонаті України U-19 – і він вам скаже. Причому, він його знатиме навіть краще, ніж деякі українські тренери.

А якщо ще й агенти з хорошою репутацією пропонують цього гравця – процес пришвидшується. Щодо Мар'яна ми розглядали інші варіанти, але співпало так, що наша компанія запропонувала його «Севільї», з якою має досвід багаторічної співпраці. Плюс – вони вже його бачили і знали.

Процес зрушив з місця в той же день, коли я у червні приїхав і підписав з Мар'яном та його батьком договір про співпрацю. «Цього літа ти поїдеш в Іспанію», - сказав я Мар'янові. Хлопець не повірив. Він, напевно, до останнього дня нічого не здогадувався. Адже коли ми прибули вдруге – вирішувати трансферне питання – Швед поїхав до Києва на матч з «Олімпіком». Я телефонував тренерам «Карпат», просив не випускати Мар'яна, щоб раптом чогось не сталося.

Тож для нього трансфер виявився повною несподіванкою. Це його проблеми, що він мені спершу не повірив (Сміється).

- Чи можемо говорити про прогрес Шведа за підсумками першої частини сезону?

- Так. У перші два місяці цього не було помітно, а зараз все інакше. Мар'ян вже точно знає, чого хоче, куди прямує і ким себе бачить. Він впевнений у собі, розуміє, що від нього вимагають. Мар’ян вистрелить навіть швидше, ніж ми з вами думаємо.

«Севілья» - це такий клуб, який спроможний створити всі необхідні умови для розвитку футболістів. Можу назвати приклад Карлоса Бакки. Бакка грав у «Брюгге» і славився складним характером. Ми пропонували українським і російським клубам (були серед них «Динамо» і «Шахтар») – марно. От вам різниця: за скільки взяли і за скільки продали. У «Севільї» розуміють, що їм конкурувати з «Реалом» і «Барселоною» - нереально. Тому вони беруть тих гравців, яких поки що не бачать у Мадриді та Каталонії, і виводять їх на високий рівень. Це бізнес.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Читайте також:

Дячук-Ставицький: "Карпати" виплачують мільйони гривень штрафів через своїх ультрас

Голодюк: Якщо "Карпати" стануть третіми - вийду у халаті разом із Цигаником