УКР РУС

Коноплянка - в "Ліверпуль", Коларов - до Росії. Топ-7 найбезглуздіших причин зірваних трансферів

30 січня 2016 Читать на русском

Зламаний факс, виверження вулкана та фейкові перемовники. Напередодні закриття зимового трансферного вікна-2016 "Футбол 24" згадує випадки, коли перехід футболіста зривався через неймовірні причини.

1. Євген Коноплянка та не переведений платіж

Зірваний перехід Євгена Коноплянки з "Дніпра" у "Ліверпуль" взимку 2015 року безглуздістю називати не зовсім правильно. Однак до останньої хвилини Женя знаходився в Ліверпулі і чекав підтвердження переходу.

"Англійці просто не встигли закінчити угоду. Наш клуб не міг підписувати трансферні документи, поки на рахунок не надійшли гроші. А вони так і не надійшли до настання дедлайну", - пояснив причини зриву угоди спортивний директор "Дніпра" Андрій Русол.

 

2. Серхі Гвардіола та повідомлення у Твіттері

Гвардіола (на передньому плані) проти колишнього гравця "Динамо" (Київ), а нині севільця Бенуа Тремулінаса

Якби у футболі існувала "премія Дарвіна" за найбільш ідіотський вчинок, то номінантом на неї цілком міг би стати Серхі Гвардіола. З таким прізвищем - якраз місце в "Барселоні". І Гвардіола побув гравцем клубу в грудні 2015 року всього... 7 годин. Контракт з ним розірвали після того, як у Твіттері футболіста було виявлено таке повідомлення 2-річної давності:

Футболіст, котрий так і не став гравцем "Барселони", виправдовувався, нібито це писав не він, але вибачився перед Каталонією та вболівальниками "Барси". Втім, було пізно. Контракт з ним тут же розірвали. Зараз Гвардіола гравець "Гранади", котра виступає у 3-му дивізіоні Іспанії.

 

3. Давид Де Хеа і система трансферів

Воротар "Манчестер Юнайтед" 1 вересня 2015 року повинен був стати гравцем мадридського "Реала". Англійці натомість отримували голкіпера Кейлора Наваса і ще 25 мільйонів євро чистими. Але для здійснення трансферу Де Хеа не вистачило в буквальному сенсі декількох хвилин. "Реал" згодом по пунктах розписав причину зриву переходу Давида в Мадрид, один з яких звучить наступним чином: "МЮ" вніс дані Де Хеа до системи трансферів ФІФА опівночі за іспанським часом, проте не зробив цього з даними Наваса. Підписані контракти "Реал" отримав одночасно. "Реал" отримав весь пакет документів о 00:02 і намагався зайти до системи трансферів, однак доступ до неї вже був заборонений".

 

4. Ерік Шупо-Мотінг і зламаний факс

У 2011-му камерунський футболіст Ерік Шупо-Мотінг міг перейти з "Гамбурга" у "Кельн". Деталі трансферу погодили буквально в останні хвилини перед дедлайном і потисли руки. Кинулися до факсу, аби терміново відправити документи в офіс Німецької футбольної ліги, але той виявився несправним. Поки лагодили - час минув. Факс прийшов у союз через 12 хвилин після дедлайну, у переході було відмовлено.

 

5. Роберт Левандовскі та виверження вулкана Ейяф'ятлайокютль

Англійський тренер Сем Еллардайс розповідав, що в 2010 році дуже хотів підписати нападника клубу "Лех" (Познань) Роберта Левандовскі в англійський "Блекберн". Майже все вже було залагоджено, але футболіст з агентом не змогли прилетіти на Туманний Альбіон, щоб поспілкуватися з Еллардайсом особисто - рейси скасували через виверження вулкана Ейяф'ятлайокютль у Ісландії. Тому вони сіли в автомобіль та поїхали у німецький Дортмунд домовлятися з "Боруссією".

 

6. Олександр Коларов і губернатор-прогульник

Один з кращих лівих захисників Європи, зірка англійського "Манчестер Сіті" Александар Коларов має завдячувати долі та традиційному російському нехлюйству за свій зірваний трансфер до Владивостока. У 2007 році він міг опинитися в команді "Луч-Енергія". Але не опинився. Гроші на трансфери клубу виділяв губернатор Приморського краю Росії. А його в потрібний момент на місці не виявилося. Через півроку Коларов перейшов в італійський "Лаціо", де зробив собі ім'я. А опісля - і в "Манчестер Сіті".

 

7. Андер Еррера і "тролі 80-го рівня"

Абсолютно неймовірна історія трапилася в 2013 році. Представники "Манчестер Юнайтед" прибули до Іспанії і майже домовилися про перехід гравця "Атлетик" (Більбао). Однак не хотіли платити клаусулу, вважаючи суму у 36 мільйонів євро завищеною, та стали торгуватися. Футболіст, побачивши, що угода близька до провалу, заради переходу навіть погодився на зниження зарплати з 6 до 4 мільйонів євро на рік. Але в якийсь момент у "манкуніанців" попросили пред'явити документи. І з'ясувалося, що до "МЮ" ці люди не мали жодного відношення! Це були звичайнісінькі "тролі", причому найвищого рівня! Реальний "Манчестер Юнайтед" не збирався купувати футболіста за такі гроші. Але рік потому передумав. І таки купив. За ті ж 36 мільйонів євро.

Бонусна історія: "Не те" прізвище

У футбольному середовищі живе байка про те, що на початку століття український клуб мало не придбав юного, але шалено талановитого бразильського гравця. Представники футболіста були готові вступити в діалог, але клуб сам відмовився від запрошення майбутньої зірки світового футболу. Нібито хтось із керівництва озвучив "залізний аргумент": "Ну, як ви це собі уявляєте? У нашому прославленому клубі - і гравець з ТАКИМ прізвищем?! Нас же засміють..." Звали цього футболіста Кака. У 2007-му футболіст "не з тим" прізвищем виграв "Золотий м'яч".

Чи то бувальщина, чи то просто видумка, однак цій історії таки судилось стати легендарною.

Руслан Меженський, Футбол 24