УКР РУС

Кому ювілей, а кому - на вихід. Підсумки 30 туру АПЛ

18 березня 2013 Читать на русском

"Аристократична" перемога, ганьба "Ліверпуля", велика битва ліліпутів, кінець чемпіонської інтриги та ще багато всього.

Тридцятий тур не був найрезультативнішим, найскандальнішим. Не був найцікавішим, чи навпаки - найнуднішим. Він узагалі не був "най". Звичайний собі тур, проте від його результатів величезною мірою буде залежати подальша турнірна боротьба. Команди вийшли на фінішну пряму - до закінчення сезону залишилося якихось вісім турів.

Особливо гостро наближення розв'язки відчувають аутсайдери. В екстремальних умовах випробовується характер. У декого він стає, мов криця, дехто ж - наче із пластиліну. У матчі туру, який мала щастя прийняти арена "Вілла Парк", обом командам не бракувало характеру. Коли ж відбувається контакт каменю з косою - летять іскри. Від цього боротьба "Астон Вілли" та КПР набула особливої яскравості, ставши найрезультативнішою грою туру. Упродовж 90 з "копійками" хвилин шальки терезів схилялися в обидва боки, проте у вирішальний момент свою лепту вже звично вніс Крістіан Бентеке. Особливих компліментів заслуговує також Андреас Вайманн, який, як і Бентеке, проводить феноменальний сезон. Коли ж зі сплячки прокинувся ще й Агбонлахор - "віллани" просто не мали жодного морального права не перемогти.

Від зони вильоту команду Ламберта відділяють всього лиш три очки - це "Віган" напирає знизу. Проте, не віриться, що з такою грою і характером бірмінгемці поступляться своїм шматком суші. Щодо КПР, то команді Реднаппа немає в чому дорікати, окрім самого факту поразки. Не так давно скорочена дистанція до рятівної сходинки знову збільшилася, прибравши звичного масштабу. Та майстерність магів на кшталт Гудіні набуде своєї величі лише тоді, коли спрацює в екстремальних умовах. Все логічно. Тож не поспішаймо списувати "обручів".

Кого все ж можна списати - то це "Ман Сіті". Після фіаско "містян" у Ліверпулі (причому - у чисельній більшості!) перевага "МЮ" в чемпіонських перегонах сягнула 15 очок. Фініта ля комедія! Навіть якщо в команди Фергюсона відбудеться схожий спад, що й минулого року в аналогічний період, розгубити таку макроперевагу просто нереально. Перемогу над "Редінгом" "дияволи" здобули малою кров'ю: гол Руні - і справу зроблено. "Роялісти" на "Олд Траффорд" зазнали п'ятої поразки поспіль, тож зараз саме вони є головними претендентами на пониження в класі - і за очковим доробком, і за духом, який після звільнення Макдермота підупав ще більше. Прикметно, що матч "МЮ" - "Редінг" встановив новий рекорд сезону в плані відвідуваності - 75,605 глядачів.

Сенсацію туру фіксуємо на "Вайт Харт Лейн". "Тоттенхем" абсолютно беззубо зіграв проти "Фулхема" і цілком справедливо отримав хук від Бербатова. Три поспіль поразки (з урахуванням Ліги Європи) - від команди, яка в лютому трощила усіх, рясно частуючи голами Бейла, не залишилося й сліду. Тож виникає певна аналогія з попереднім сезоном, коли провалена кінцівка першості залишила "Тоттенхем" без Ліги чемпіонів. Ганьба туру - гра і підсумкова поразка "Ліверпуля" від "Саутгемптона". "Святим", звісно, пальця в рот не клади - відкусять. Проте останні результати команди Роджерса спонукали очікувати на зовсім інший результат. Окремий респект - Маурісіо Почеттіно. Іспанський коуч "Саутгемптона" не став ламати команду, створену Найджелом Адкінсом, а вміло продовжив справу, даруйте, попередника. І цим дуже нагадує ще одного "іспанця" - Мікаеля Лаудрупа.

Позитив туру - в лавах "Арсеналу" і "Вігана". Обидві команди за традицією оживають навесні - перемоги над "Суонсі" і "Ньюкаслом" цьому підтвердження. Відтак, у "канонірів" дуже непогані перспективи на путівку в Лігу чемпіонів, а в "латтікс", відповідно, - на збереження прописки в еліті.

Наостанок - вкотре поаплодуємо Френку Лампарду, який проводить неймовірний сезон, а вчора розкішним м'ячем у "дев'ятку" Яскелайнена забив свій 200-й м'яч у футболці "Челсі". І це ще далеко не кінець - у Лампса сил та амбіцій вистачить на нові рекорди.

Золоті слова вікенду

Неманья Відіч, захисник "МЮ": Ми випереджаємо "Ман Сіті" на 15 очок. Це дуже серйозний відрив, який ми просто не маємо права втратити. Можу сказати, що доля чемпіонського титулу - в наших руках.

Френк Лампард, півзахисник "Челсі": Відчуття? Чудові! Я навіть не міг і подумати, коли тільки прийшов у "Челсі", що заб'ю 200 м'ячів.

Брендан Роджерс, наставник "Ліверпуля": Пропущені голи розчарували мене, проте між другим і третім взяттям наших воріт ми виглядали непогано.

Арсен Венгер, наставник "Арсеналу": Я дуже пишаюся своїми гравцями, тому що вони багато сил залишили в Мюнхені, але після перельоту і виїзду в Уельс знову зуміли здобути перемогу у виїзному поєдинку.

Сем Аллардайс, наставник "Вест Хема": Думаю, нам потрібно набрати ще п'ять очок, щоб відчувати себе в цілковитій безпеці. 38 очок вистачить, щоб зберегти місце в еліті, але ми про всяк випадок хочемо набрати 40 залікових пунктів.

Резюме 30 туру

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Редінг" (75,605 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Суонсі" - "Арсенал" (20,583 глядачі)
Найбільша домашня перемога: "Евертон" - "Ман Сіті" - 2:0, "Челсі" - "Вест Хем" - 2:0, "Саутгемптон" - "Ліверпуль" - 3:1
Найбільша виїзна перемога: "Суонсі" - "Арсенал" - 0:2
Вольові перемоги: 1 ("Астон Вілла")
Голепад: 5 м'ячів ("Астон Вілла" - КПР - 3:2)
Кількість м'ячів: 22
Середня результативність: 2,2

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Редінг" (30 тур, 75,605 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 42 (найбільше: "МЮ" - 9, "Евертон" - 5, "Ман Сіті", "Тоттенхем", "Арсенал", "Редінг" - по 3)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3)
Кількість м'ячів: 837
Середня результативність: 2,83

Серії

Безпрограшна: "МЮ" - 17
Нічийна: "Норвіч" - 2
Без перемог: "Сандерленд" - 7
Переможна: "МЮ" - 6
Серія поразок: "Редінг" - 5

У конкурсі прогнозів святкую перемогу над Іваном Михайлюком - 7:4. Все йшло до нічиєї, та Аруна Коне мав власну думку щодо нашої партії - забив "Ньюкаслу" в додатковий час і приніс автору цих рядків звитягу. Загальний баланс залишається на користь редакції: +13=1-7, 162:134. Прогноз на 31 тур можна залишити ТУТ.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87