УКР РУС

Команда трьох українців, або Залягти на дно у Глазго. Як повертався "Рейнджерс"

7 квітня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" - про найкошмарніший період в історії культового 144-річного клубу.

Літо 2012-го видалося аномально спекотним для одного з двох головних «динозаврів» шотландського футболу. «Рейнджерс», у якому за кілька місяців до цього ввели зовнішню адміністрацію, жорстким рішенням Федерації був переведений аж у четвертий за силою дивізіон. За це проголосували усі клуби Прем’єр-ліги, крім… «Селтіка». Ось кому, здавалося б, був вигідний бан заклятого суперника, навіть ворога. Але «кельти» розуміли, що без Old Firm Derby засохне не тільки місцевий футбол, а й вони самі.

«Рейнджерс» погруз у боргах, а власник клубу Крейг Уайт – «догосподарювався». Честь і хвала босам шотландської ліги, які пожиттєво відсторонили горе-керівника від будь-якої діяльності у місцевому футболі (нам би перейняти їх досвід!). Паралельно на «Джерс» наклали 1-річну трансферну заборону + штраф у 160 тисяч фунтів, які ще належало десь роздобути.

«Шотландська федерація жорстоко обійшлася із «Рейнджерс». Я здивований. Вони намагаються добити клуб, який і без того перебуває на дні. Сподіваюся, люди це запам’ятають», - таким було прощальне слово Уайта. Клуб із світло-синьої частини Глазго занурився у безпросвітній морок.

*******

Клуб, але не фанати. Протестантська частина міста заметушилася, наче мурашник. Кожен вважав за честь і обов’язок долучитися до купівлі акцій «Рейнджерс». Символічний 1 відсоток акцій придбав навіть Фелікс Магат, а власник «Ньюкасла» Майк Ешлі надав збанкрутілому клубу 2 мільйони фунтів.

Хотілося б, щоб не зважаючи на катастрофічне пониження у класі, серед футболістів знайшлися такі герої, як Буффон, Дель П’єро, Трезеге, які залишилися у «Ювентусі» і допомогли клубу повернутися у Серію А. Однак переважна більшість лідерів команди нагострили лижі, щоб врятуватися із корабля, який сів на мілину, при першій же нагоді. Макгрегор, Боканегра, Ортіз, Гоян, Моріс Еду, Лафферті, Несс – усі вони добровільно поклали на стіл «рейнджерську» бляху. Не затримався символ атаки – Кенні Міллер. Та що там казати – пішов навіть капітан Стівен Девіс. Єдиний, хто з того часу суцільної ганьби виступає за «Рейнджерс» досі – 28-річний захисник Лі Воллес.

Тим часом «прозоро-сині» розпочали новий сезон. Перший домашній поєдинок «Рейнджерс» у Лізі 2 зібрав на трибунах «Айброкс» 49118 глядачів. Нечуваний рекорд, який четвертим дивізіонам усіх інших країн світу навіть не снився! Попереднє досягнення належало «Крістал Пелас», яких підтримали близько 38 тисяч фанатів у далекому 1961-му. На виїзді команду Аллі Маккойста супроводжували все ті ж аншлаги. Мініатюрні стадіончики провінційних клубів забивалися під зав’язку – по 4,5,6 тисяч місцевого люду не гребували навіть гілками дерев навколо арен. Побачити, як улюблена команда протистоїть світовому рекордсмену за кількістю здобутих національних титулів – подія історичного масштабу.

Лігу 2 «Джерс» виграли без жодних проблем і з першої ж спроби. Так, у пасиві «Глазго» були три поразки, але це не завадило гранду випередити найближчого переслідувача – клуб «Пітерхед» - на цілих 24 очки.

Сезон 2013/14 «рейнджери» розпочали вже у Лізі 1. У свій турнірний шлях вони вклали стільки люті, що на виході отримали феноменальний результат: у 36 турах – 33 перемоги, 3 нічиїх і жодної поразки, 106 забитих м’ячів і лише 18 пропущених. Є путівка у Чемпіоншип! А звідти – пряма дорога в еліту.

Однак у другому за силою дивізіоні Шотландії «Глазго» вперше забуксував. Кілька невдалих матчів – і ось напередодні Різдва «Рейнджерс» відстають від «Хартс», які окупували першу сходинку, на цілих 9 пунктів. Аллі Маккойст подав у відставку з поста головного тренера, але це не допомогло «світло-синім». Конкуренти прийшли до фінішу першими і здобули пряму путівку в Прем'єр-лігу, ну а «рейнджери» програли стикові матчі «Мазервеллу».

*******

Влітку 2015-го на тренерському містку «Рейнджерс» відбулося доленосне призначення. Клуб очолив такий собі Марк Уорбертон – фігура вельми цікава хоча б тим, що кар'єру наставника він розпочав близько трьох років тому і одразу досягнув приголомшливого успіху. Посередній англійський «Брентфорд» Уорбертон не лише вивів із Ліги 1, але й в рекордно короткі терміни зробив із команди борця за путівку в АПЛ. Такий успіх не могли не помітити у Шотландії.

На фото: Марк Уорбертон

Тут варто відзначити ще одну фігуру, максимально причетну до відродження могутнього «Рейнджерс». Це Дейв Кінг, південноафриканський бізнесмен, що володіє контрольним пакетом акцій клубу і є головою правління. Саме його продумана політика, вміння економити кошти і раціонально використовувати ресурси дозволили «Джерс» за дуже короткий час пройти шлях від клубу-банкрута, який стояв на межі зникнення, до переможця Чемпіоншипу.

На фото: Дейв Кінг

У цьому сезоні команда мало нагадувала «плюшевих ведмедиків» (прізвисько футболістів «Рейнджерс»). З апетитом грізлі вона розправилася із такими клубами як «Аллоа» (5:1, 4:0), «Квін оф зе Саут» (5:1), «Рейт Роверс» (5:0), «Лівінгстон» (3:0, 4:1), «Грінок Мортон» (4:0), «Дамбартон» (4:0, 6:0). Були також веселі матчі із «Квін оф зе Саут» (4:3), «Рейт Роверс» (3:3), «Хайберніан» (4:2). Словом, хлопці грали від душі. Нагорода прийшла за чотири тури до фінішу – після мінімальної перемоги над «Дамбартоном» підопічні Уорбертона гарантували собі путівку у Прем'єр-лігу. Блудні сини повернулися до першоджерел.

Хто є лідерами у сучасному «Рейнджерс»? Насамперед, це їх капітан Лі Воллес – єдиний гравець, що зберіг вірність клубу після того, як «Джерс» вперше за всю свою історію опинилися поза межами елітного дивізіону. Воллес, який є захисником, часто підключається до атак і забив у цьому сезоні вже 7 м'ячів.

На фото: Пелетон очолює Лі Воллес

Поруч із Воллесом виступає правий фулбек Джеймс Таверньє, який досягнув у атаці навіть більшого – вже 9 голів наколотив цей хлопець. У нього за плечима вишкіл у «Вігані» та «Ньюкаслі». У воротах розташувався 25-річний англієць Веслі Фодерінгем, який провів без замін усі матчі сезону. Середню лінію контролює Ендрю Холідей, для якого що пас, що гол – не проблема.

На фото: Міллер консультує Вагорна

Найбільш ударна і яскрава сила зібралася, звісно ж, у нападі. Мартін Вагорн записав до свого рахунку 20 м'ячів – він очолює бомбардирський рейтинг сезону. А поруч на свій шанс чигає Кенні Міллер. Віце-капітану «Джерс» минув 36-й рік, але він все ще спроможний бути корисним для клубу – 13 голів цьому підтвердження. До речі, для Міллера це вже третє пришестя у «Рейнджерс». Ганьбу нижчих дивізіонів він перечекав у клубі «Ванкувер Вайткепс» і повернувся лише тоді, коли команда піднялася на рівень Чемпіоншипу.

*******

Що буде зараз? Однозначно «Рейнджерс» підсиляться перед стартом в елітному дивізіоні. Такі люди як Кінг та Уорбертон не дають причин засумніватися у тому, що селекція відбудеться продумано – щоб нічого зайвого. Голова правління «Рейнджерс» узагалі сповнений рішучих намірів. «Будемо боротися із «Селтіком» за чемпіонство вже в першому ж сезоні», - вигукує Дейв Кінг.

Ну а шанувальники пристрасного Old Firm Derby нетерпляче потирають руки. Репетиція елітної битви колосальних традицій відбудеться зовсім скоро. Сімнадцятого квітня «Селтік» і «Рейнджерс» перетнуться у півфіналі Кубка Шотландії. Заодно й перевіримо, на що спроможний тріумфатор Чемпіоншипу у протистоянні з чемпіоном абсолютним.

Зайве нагадувати, що обидва клуби – близькі українському вболівальнику. У 90-х кольори «Рейнджерс» захищали Олег Кузнєцов, Олексій Михайличенко та Олег Саленко. За «Селтік» зараз виступає оборонець збірної Данії Ерік Святченко, батько якого – відомий харківський художник.

За кого вболівати – обирати вам. Головне – не зволікайте із вирішенням цієї дилеми. Old Firm Derby постукає у двері до кожного.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

"Коли Коноплянка забив "Барселоні", я засумнівався". Правила життя "ворога Москви" Олексія Михайличенка