УКР РУС

Колос – Шахтар Караганда: жахливий старт сезону ковалівців, нічия при сильному футболі казахів і тривога перед виїздом

5 серпня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Поєдинок 3-го раунду кваліфікації до Ліги конференцій УЄФА між Колосом і карагандинським Шахтарем у Ковалівці завершився без голів.

Колос дебютував у Лізі конференцій домашнім матчем проти карагандинського Шахтаря, якому в попередньому турі кваліфікації вдалося вибити румунський ФКСБ. На трибунах стадіона у Ковалівці був аншлаг (приїхали навіть кілька казахів з прапором), а у VIP-ложі помітили Андрія Павелка, Олега Блохіна та Колю Морозюка. Всі очікували перемоги – ніхто не вірив у можливість серйозного спротиву від "гірників".

Гості виставили доволі прогнозований склад, зігравши у звичній для себе схемі 3-5-2. Аналогічну схему УЄФА намалював і для Колоса, але перший тайм показав очевидну помилку – ковалівці грали у 4-2-3-1. З несподіванок можна відзначити появу Чорноморця на лівому фланзі оборони, вихід Задої в опорній зоні та гру Дієго Сантоса в ролі вінгера з перших хвилин.

Перші 20 хвилин зустрічі команди витратили на розвідку. Футболісти одразу позначили бажання вигризати кожний м'яч у жорсткій боротьбі – вже на 7-й хвилині це вилилось у розсічення брови Чорноморця. Фулбек продовжив гру. В цілому, Колос у цей період матчу виглядав активніше. Підопічні Руслана Костишина провели чотири кутових із двома заблокованими замиканнями, а також низку непоганих проривів по флангах. Гості майже нічим не відповідали.

Здавалося, що господарі тримають матч під контролем, однак в другій половині першого тайму гра змінилася кардинально. Шахтар перехопив ініціативу, відверто притиснув Колос і почав створювати момент за моментом, а при роботі без м'яча казахи ще й прекрасно пресингували "хліборобів". У підопічних Руслана Костишина сипалось майже все, але на 23-й хвилині саме вони могли відкрити рахунок: Чорноморець отримав передачу п'яткою від Лисенка й з дистанції потужно пробив – м'яч по красивій дузі полетів у ліву дев'ятку, однак пройшов у сантиметрах від неї.

Карагандинці дебютну нагоду вийти вперед змарнували ще за хвилину до удару Олександра – це Граф замкнув скидку на дальню стійку після подачі з кутового. Волинець парирував його постріл з близької відстані. Після цього Шахтар створив ще чотири гольових епізоди: на 28-й хвилині Анатаскоскі пробив з відскоку з лівого кута штрафного (повз праву стійку), на 31-й Рустемович завдав ударя зі стандарту (над дев'яткою), на 33-й Шикавка переграв Чорноморця й пробив з правої половини воротарського майданчика (сейв Волинця), а на 35-й Оміртаєв замкнув навіс з корнера – Волинець врятував.

В останні 10 хвилин Колосу вдалося трішечки вирівняти хід зустрічі, кілька разів тікаючи у перспективні контратаки й почавши вигравати нічийні м'ячі – втім, до реального загострення справа не дійшла. "Гірники" продовжували володіти ініціативою, але моментів у них вже не виникало. Зрештою, відпочивати футболісти відправились за нулів на табло.

Початок другого тайму майже нічим не відрізнявся від завершення першого. Колос остаточно вирівняв хід гри, почавши заробляти стандарти й продовжуючи шукати шанси у контратаках, але моменти створював Шахтар: на 50-й хвилині пробив метрів з 20-ти під ліву стійку, а на 63-й Мітошевіч вистрілив по центру із входу в карний майданчик – Волинець в обох випадках спіймав м'яч. Колос же міг похизуватись ударом Богданова в небо після заблокованого удару зі стандарту. Руслан Костишин між цими епізодами провів заміну по позиціях, кинувши у бій Сітчінаву та Ільїна замість Лисенка та Чурка.

В середині другого тайму довгий час не відбувалося нічого цікавого (якщо не згадувати про польоти українських винищувачів над стадіоном). Казахи до 70-х хвилин освіжили свій склад трьома замінами, але несподівано матч "вибухнув". Так, на 74-й хвилині Ільїн та Дієго Сантос розкатали контратаку 2-в-1 з обвідним пострілом бразильця у дальній кут – стійка врятувала Шахтар! Ще за дві хвилини Колос отримав чисельну більшість – це Анатаскоскі отримав другу жовту за грубий фол проти Золотова!

Здавалося, що зараз Колос притисне гостей. Дійсно, ковалівці перехопили ініціативу й почали проводити затяжні позиційні атаки, а Руслан Костишин додав до атаки Нурієва. Втім, до останніх хвилин основного часу господарі нічого цікавого не створювали, а карагандинці, оговтавшись від шоку, ще й спробували контратакувати. Аж на 87-й хвилині "хліборобам" вдалося загострити гру дальнім ударом Богданова, однак він прилетів точно до рук Шацького. Куди небезпечніше було на 89-й, коли Ільїн відкрився на правому краю карного майданчика й вистрілив у дальній кут – Шацький парирував. У компенсований час Ільїн отримав ідентичну нагоду відкрити рахунок, але цього разу Олегу забракло точності.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию. Матч-відповідь проведуть 12 серпня на штучному газоні Астана Арени.

Колос тривожить

Ковалівці провели вже третій матч у сезоні, продемонструвавши один і той же футбол. Команда Руслана Костишина непогано починає, потім втрачає ініціативу на більшу частину зустрічі, поступово вирівнюється й притискає суперника на останніх хвилинах, коли той втомлюється. Щонайгірше, за ці три гри "хлібороби" створили менше явних моментів, ніж створив Шахтар з 20-ї по 35-ту хвилини, а біля власних воріт захисники дозволяють усе, що заманеться.

В усіх трьох матчах команда допускала велику кількість елементарного технічного браку. В очі впадали прийоми м'яча з відскоком на власну половину метрів на 10, обрізки та низька точність передач. По перерві Колос почав вигризати нічийні м'ячі й непогано контратакувати, але загалом ковалівці не сподобались і в єдиноборствах – вони програвали їх раз за разом. Агресивний вихід Руслана Костишина з технічної зони ледь не до кутового прапорця був пов'язаний саме з цими проблемами – він гнівався на своїх підопічних, а не на арбітра.

Крім того, не сподобалась загальна динаміка гри ковалівців. Показовим став епізод з ривком Дієго Сантоса до воріт перед перервою – у перспективній контратаці він отримав солідний гандикап і набрав дуже високу швидкість, але одразу 5 карагандинців наздогнали бразильця ще до штрафного. Підтримка ж господарів залишилась далеко за їхніми спинами. Колос не встигав за темпом зустрічі.

Все те, до чого привчив Колос у двох попередніх сезонах, продемонстрував Шахтар. Це казахи вигравали усю боротьбу. Це казахи вилітали у блискавичні контратаки й ударно завершували їх. Це казахи компенсували брак класу шаленою енерговитратністю футболу та створенням нестерпних умов для суперника. Ба більше – карагандинці цікавіше працювали безпосередньо з м'ячем, а без нього гості пресингували великими силами, розвертаючи ковалівців назад ще на їхній половині поля.

Найбільше ж у цій історії тривожить рівень суперників Колоса. Два дебютанти УПЛ і 12-та команда Казахстану, яка з березня набрала 11 нових футболістів і виграла 2 матчі з останніх 11-ти – сам Бог вимагав від "хліборобів" легко перемагати, набираючи форму через зручний календар. Натомість, підопічні Руслана Костишина у кожному з поєдинків і близько не заслужили на звитягу. У команди навіть хороших моментів не було. Жах!

Перед матчем-відповіддю залишається сподіватись на несподівану зміну ситуації. Ковалівці після гри виглядали злими на самих себе й надзвичайно заведеними – це хороший знак. Крім того, за тиждень колектив може покращити свою форму. Війна ще не програна, але ситуація на фронтах критична. Колос поки що лишень розчаровує.

Казахи – фаворити

Робити результат необхідно було у Ковалівці, де команду підтримувало рідне поле, рідні вболівальники і навіть винищувачі ВПС України. Тепер же фаворитом пари виглядає Шахтар.

По-перше, на ковалівців очікує тривалий переліт на схід зі зміною трьох часових поясів. По-друге, поєдинок пройде на Астана Арені – а там штучний газон, до якого звикли усі казахські команди і на якому катастрофічно слабко грають усі українські. По-третє, у карагандинців залишається перевага в ігровому тонусі. І над усім цим нависає значно кращий рівень футболу "гірників" – принаймні, так можна говорити після першого матчу.

Звісно, глобально обидві команди все одно рівні. Не стане несподіванкою навіть серія пенальті, через яку Шахтар пройшов ФКСБ, однак тепер купа дрібних переваг грає за Караганду, а не за Ковалівку. З огляду на слабкий старт підопічних Руслана Костишина у сезоні, більш вірогідними переможцями у матчі-відповіді здаються саме "гірники".

Шахтар Караганда проти Колоса: екс-форвард Кривбаса, десант із Росії і кривава жертва, яка шокувала Селтік