УКР РУС

Коли "Титанік" йшов на дно... "Сантос" – клуб, який дав футболу Короля, "Барселоні" – Неймара, а "Шахтарю" – Елано

14 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про особливий клуб в історії Бразилії.

14 квітня 1912 року сталася одна з найвідоміших трагедій XX століття. Пароплав "Титанік", найбільше судно того часу, отримав у водах Атлантики смертельну пробоїну від айсберга і потонув. Із 2224 пасажирів та членів екіпажу понад півтори тисячі – загинули. У той же день в портовому місті Сантос заснували однойменний клуб, який, на щастя, не повторив долю легендарного корабля.

Спочатку "Сантос" нічим особливим не виділявся – звичайний, сіренький клуб. Лише у 1935 році "рибам" (прізвисько команди – одним із символів є акула) підкорився титул чемпіона штату Сан-Паулу. У ті роки зародилося непримиренне суперництво "Сантоса" із трьома клубами-сусідами – "Сан-Паулу", "Палмейрасом" та "Корінтіансом", яке з часом лише додавало обертів.

Золота епоха команди із "морських воріт" Сан-Паулу настала вже після Другої світової війни. У 1956 році біло-чорну футболку одягнув атлетичний юнак із великими допитливими очима. Його звали Едсон Арантіс ду Насіменту, або ж просто Пеле. Через два роки нападник привів "Сантос" до перемоги у Лізі Пауліста (чемпіонат штату Сан-Паулу), а також прославив свій клуб на всю планету, ставши чемпоном світу-1958 у складі збірної Бразилії.

У 1960-х трофеї прибували у клубний музей "риб" із конвеєрною стабільністю. "Сантос" 5 років поспіль перемагав у Кубку Бразилії (згодом ці титули прирівняли до чемпіонства, позаяк національної першості у її класичному вигляді бразильці тоді не розігрували), а також здобув Кубок Робертан-1968 (ще одна перемога, яка дорівнювала чемпіонському титулу). Додайте сюди 2 Кубки Лібертадорес, 2 Міжконтинентальні кубки і ви зрозумієте, чому команду Пеле хотіли бачити в себе десятки інших футбольних країн. Зіграти товариський матч проти "Сантоса" вважалося великою честю і перевіркою власних можливостей. До слова, грізним бразильцям протистояла олімпійська збірна СРСР – поступилася 1:2.

"Скрізь є три ікони: Ісус Христос, Coca-Cola і Пеле". Правила життя Короля футболу

Пеле зберігав вірність "Сантосу" упродовж 18 років, хоча бачити феноменального футболіста у своїх рядах мріяли чи не всі світові гранди. За цей час нападник зіграв у біло-чорній футболці 1116 матчів, забив 1091 гол. І лише потім поїхав у Штати, щоб популяризувати соккер у складі клубу "Нью-Йорк Космос". Там Король футболу проведе ще три сезони, у яких заб’є 64 голи.

Після Пеле "Сантос" здав позиції, лише зрідка спалахуючи локальними успіхами. Підняти "риб" на стабільно високий рівень зумів тендітний вундеркінд із шухером на голові. "Новий Робінью", "Новий Марадона", "Новий Пеле" – технічні трюки Неймара щоразу вчиняли фурор. Тим часом "Сантос" із юною зіркою здобув Кубок Бразилії-2010, Копа Лібертадорес-2011, а також три чемпіонства у Лізі Пауліста. Зрештою, Неймар зупинився на показнику у 224 матчі, 134 голи і переїхав до "Барселони" за 57 мільйонів євро.

"Спасибі тобі, Неймаре. Ми знаємо, що ти одного разу повернешся в "Сантос", – написали представники торсиди на спеціальній табличці, яку подарували своєму ідолу.

За понад сторічну історію свого існування "Сантос" дав футболу не лише Пеле та Неймара, а й багатьох інших великих гравців. Приміром, голкіпер Жілмар став 2-разовим чемпоном світу і названий воротарем століття у Бразилії. Форвард Пепе також двічі тріумфував на Мундіалях, а за "Сантос" забив 405 голів. Згодом став відомим тренером, очолював понад 20 команд з Бразилії, Перу, Катару, Португалії і Японії. Тут розпочинав захисник Алекс, який згодом зробив успішну кар’єру в ПСВ, ПСЖ, "Челсі", а також виступав за "Мілан".

Або, скажімо, атакувальний хавбек Дієго. Після університетів "Сантоса" пограв у "Порту", "Вердері", "Ювентусі", "Вольфсбурзі", "Атлетіко". Казна "Сантоса" солідно поповнилася завдяки трансферу форварда Робінью у "Реал". 12 років тому Королівський клуб сплатив за таланта 25 мільйонів євро. Варто згадати і про напарника Неймара – Гансо, який зараз намагається закріпитись у "Севільї". До речі, Елано, один із перших бразильців донецького "Шахтаря", переїхав в Україну із все того ж "Сантоса".

Свого часу у Бразилії провели соціологічне дослідження і з’ясували, що за “Сантос" вболівають близько 5 мільйонів осіб. У рейтингу популярності бразильських клубів "риби" опинилися на 8-му місці, хоча за кількістю чемпіонських титулів (8) поступаються лише "Палмейрасу". Є куди рухатися.

Сторінка автора у Facebook

Неймар і його частини тіла. Про зірку "Барселони" в анатомічному ракурсі