УКР РУС

Кілер, снайпер та рятівник. Підсумки сезону Бундесліги. Частина друга

26 травня 2014

У другій частині підсумків поговоримо про рятівників, снайперів, найкоректніших, найпрудкіших...

СНАЙПЕР СЕЗОНУ
Двадцятирічний Чакан Чалханоглу був одним з небагатьох, хто запам'ятався у "Гамбурзі" цього сезону. Його неймовірна техніка виконання штрафних ударів не раз непокоїла воротарів суперників. Свій перший сезон у Бундеслізі гравець турецького походження  ознаменував 10 голами, чотири з яких прямо зі штрафного.

РЯТІВНИК СЕЗОНУ
Десятого березня Хууб Стевенс зайняв місце на тренерському містку "Штутґарта" замість Томаса Шнайдера. На той час шваби лише завдяки кращій гольовій різниці порівняно з "Гамбурґом" перебували на рятівному 15 місці. На фініші сезону становище обох суперників не змінилося, проте завдяки більшій кількості здобутих очок, починаючи з 25 туру, "Штутґарт" за тур до завершення першості став недосяжним для гамбурзьких "ромбів". Свою рятівну місію голландський фахівець назвав "найважчим  завданням" у кар'єрі і після гри з "Баварією" повідомив про завершення нетривалої співпраці зі "Штутґартом".

НАЙКОРЕКТНІШИЙ
Фоли - рідкість у нього. Що вже казати про жовті картки! Давід Алаба цього сезону у першості Німеччини порушив правила лише 19 разів. Як для захисника "Баварії", який ще й в атаки бігає, показник справді вражаючий. Двадцятиоднорічний австрієць не отримує жовтої картки вже упродовж 79 ігор у Бундеслізі. Серед всіх теперішніх гравців команд Бундесліги в Алаби найтриваліша така серія. Цікаво, що без гірчичників прожили сезон ще два азартні партнери Алаби у "Баварії": Маріо Ґьоце та Ар'єн Роббен.

ЖАХ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ
В один період наставник Бундесманшафт заявляв про його ігрову кризу, тож він наче почув і вирішив надолужити згаяне. Мова про гравця атаки дортмундської "Борусії" Марко Ройса. Двадцятичотирирічний гравець збірної Німеччини провів феноменальне друге коло і став "скорером" чемпіонату. Ройс взяв участь у найбільшій кількості голів у чемпіонаті, зібравши у своїх 30 матчах 30 балів (16 голів, 14 гольових пасів). Порівняно зі сезоном-2012/13, колишній "лошак" покращив доробок: 32  матчі, 28 балів (14 голів, 12 гольових пасів). 

СПЕЦІАЛІСТ З НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ ПЕНАЛЬТІ
Бернд Лєно провів непоганий сезон. Двадцятидворічний страж воріт "Байєра" у цьому сезоні парирував 5 одинадцятиметрових штрафних ударів (від Хусті, Шміта, Фірміно, Хоселу, Родріґес). Востаннє таким доробком міг похвалитися кіпер мьонхенґладбахсбької "Борусії" Улі Зуде у сезоні-1984/85. У цілому у своїй кар'єрі у Бундеслізі Лєно нейтралізував вісім із 19 ударів з позначки, що становить 42 відсотки всіх ударів.

НАЙШВИДШИЙ
Найперше спадає на думку П'єр-Емерік Обамеянг з дортмундської "Борусії". Проте є ще один гравець, про якого у скромному "Ауґбурзі" мало хто знає. Двадцятитрирічний вінгер Андре Хан забив 12 голів та зробив 8 гольових пасів. Така результативність обумовлена насамперед швидкістю Хана, який видав найшвидший спринт сезону: 35,4 км за год. Такі забіги не залишились поза увагою наставника збірної Німеччини Йоахіма Льова, який вніс Хана у список 30 гравців, які мають шанс потрапити на мундіаль у Бразилії. З нового сезону Хан робитиме нальоти на захист суперників як гравець мьонхенґладбахської "Борусії".

Підсумки сезону Бундесліги. Частина перша